Home » » Το ¨Κινέζικο Θαύμα"

Το ¨Κινέζικο Θαύμα"

Από giorgis , Σάββατο 9 Αυγούστου 2008 | 6:00 π.μ.


Για ποιο «κινέζικο θαύμα» μας μιλούν ορισμένοι στεκόμενοι στην φιέστα που έγινε στο Πεκίνο για την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων;

Αν «κινέζικο θαύμα» εννοούν τα επιτεύγματα μιας κλίκας πλουτοκρατών που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες συμφωνούμε. Γιατί αυτό το «κινέζικο θαύμα» βασίζεται στην καταπίεση και την εκμετάλλευση της τεράστιας στρατιάς εργατών (εκείνοι που προμηθεύουν τον πλανήτη με όλων των ειδών τα φθηνά καταναλωτικά αγαθά), και στην παιδική εργασία που στην Κίνα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η Κίνα έχει περίπου 1,4 δισ κατοίκους. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δίνουν οι Παγκόσμιοι Οικονομικοί οργανισμοί πραγματικά η Κίνα βρίσκεται ήδη στην έκτη θέση παγκοσμίως με βάση τον αριθμό των εκατομμυριούχων της σε δολάρια (250.000 εκατομμυριούχοι), την ίδια στιγμή που υπάρχουν 700.000.000 φτωχοί -το 47% του πληθυσμού!- που ζουν με λιγότερα από δύο ευρώ την ημέρα και 300.000.000 πολύ φτωχοί που ζουν με λιγότερο από ένα ευρώ κάθε μέρα.

Τα νούμερα είναι συντριπτικά και δεν αφήνουν αμφιβολία σε κανέναν για το τι σημαίνει «κινέζικο θαύμα».

Και γιατί αυτοί που κάνουν το εγκώμιο της κινέζικης ανάπτυξης «ξεχνάνε» κάποια άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της χώρας;
Οπως π.χ την βαρβαρότητα που έδειξε η κινέζικη κυβέρνηση στην καταστολή της εξέγερσης στο Θιβέτ, τον περασμένο Μάρτιο. ‘Η ότι στην Κίνα εκτελούνται 7.000 θανατικές ποινές το χρόνο, δηλαδή το 80% του συνόλου στον κόσμο!
Ότι στην Κίνα περισσότεροι από 15.000 εργάτες, κάθε χρόνο, χάνονται σε εργατικά ατυχήματα. Για να μην μιλήσουμε για την τεράστια οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στις μεγαλύτερες κινέζικες πόλεις με αποτέλεσμα όξινες βροχές να πέφτουν στο ένα τρίτο των εδαφών της Κίνας με ότι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους και το περιβάλλον της.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger