Home » » Οι ιερές μπίζνες

Οι ιερές μπίζνες

Από giorgis , Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008 | 5:23 μ.μ.


Οι ιερές μπίζνες στη Μονή Βατοπεδίου είναι και... ηλεκτρονικές. Μπορεί η ιδιαίτερη ενασχόληση του γέροντα Εφραίμ με το «Real Εstate» να ήταν εκείνη που χάρισε στο Βατοπέδι πρωταγωνιστική θέση στην επικαιρότητα, οι επιχειρηματικές, όμως, δραστηριότητες της Ιεράς Μονής, όπως φαίνεται, δεν σταματούν εκεί. Εχουν επεκταθεί και... στο Διαδίκτυο.

Ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές της αγοραστικής μόδας, μέσω της ιστοσελίδας της www.vatopedi.org, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου έχει στήσει ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο πωλεί παντός είδους «πολιτιστικά αγαθά», όπως αναφέρονται: Θυμιατά με το ζύγι, καρβουνόσκονες σε πακέτο, cd και κασέτες με συνεδριάσεις ή ομιλίες γερόντων.

Σε ένα καλά οργανωμένο «e-shop» που θα ζήλευαν ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν λιανική, χονδρική, να αποθηκεύσουν τις αγορές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους «wishlist», δηλαδή κατάλογο με τις επιθυμητές μελλοντικές αγορές τους, ώστε να μην ξεχάσουν τα αγαθά που θα ήθελαν να προμηθευτούν στη συνέχεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό κλικ στην αναφορά «e-έκθεση» που διαφημίζεται στο επάνω μέρος της αρχικής σελίδας της Ιεράς Μονής.

Οταν η έκθεση ανοίγει, ο επισκέπτης περιδιαβαίνει σε οκτώ κατηγορίες προϊόντων, τα οποία παρουσιάζονται σε φωτογραφίες και είναι ταξινομημένα με κωδικούς: Δεκαπέντε ποικιλίες θυμιατών με αρώματα από κεχριμπάρι μέχρι άνθος της ερήμου με τιμές που ξεκινούν από 2,5 ευρώ τα 50 γραμμάρια και φτάνουν τα 28 ευρώ το κιλό.

Καρβουνόσκονες -ο παραδοσιακός τρόπος για θυμιάτισμα που χρησιμοποιείται για αιώνες στο Αγιο Ορος, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα- σε μικρή ή μεγάλη συσκευασία και οδηγίες χρήσεως για τη σωστή δοσολογία. Ομιλίες του γέροντα Ιωσήφ και του γέροντα Εφραίμ σε cd για τους πιο προχωρημένους και σε κασέτες για τους πιο παραδοσιακούς στην τιμή των 4 και των 3 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο «καλάθι του» ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να βάλει με 12 ευρώ και dvd με πρακτικά εκκλησιαστικών συνεδρίων. Την τιμητική τους έχουν στο e-shop τα «ψυχωφελή βιβλία» με αθωνικά μηνύματα, βατοπεδινές κατηχήσεις και τους βίους των γερόντων, ενώ προς πώληση διατίθενται επίσης μουσικές εκδόσεις -βιβλία με cd- των οποίων οι τιμές ξεκινούν από 25 και φτάνουν τα 47 ευρώ.
Σε όσους διαθέτουν γερά βαλάντια, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου προτείνει την αγορά πολυτελών εκδόσεων για την ιστορία του μοναστηριού με το αντίτιμο των 138 ευρώ ή τη συλλεκτική έκδοση του Ιερού Ευαγγελίου του Ιωάννη Καντακουζηνού, η τιμή του οποίου ξεπερνά τα 350 ευρώ.

Πολλαπλοί οι τρόποι πληρωμής

Οι «πελάτες» έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 190 χώρες του κόσμου για τη διεύθυνση όπου θα τους σταλούν οι αγορές τους, ενώ πολλαπλές δυνατότητες προσφέρονται και για τον τρόπο πληρωμής: Δεκτές για τη Μονή είναι και οι πιστωτικές κάρτες, όπως αναφέρεται, αλλά και η μέθοδος της αντικαταβολής, αφού οι δοσοληψίες χέρι με χέρι αποτελούν πάντα εγγύηση.

Σε περίπτωση που κάποιος από την Αθήνα πραγματοποιήσει παραγγελία, θα ενημερωθεί τηλεφωνικά ή με e mail πως η Μονή συνεργάζεται με γνωστή εταιρεία κούριερ, στην οποία ο πελάτης θα πρέπει να καταβάλει επιπρόσθετα το ποσό των περίπου 6 ευρώ για τη μεταφορά, ενώ καμία επιπλέον χρέωση δεν θα υπάρξει σε περίπτωση που καταθέσει προκαταβολικά τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό...

Οπως κάθε οργανωμένο μαγαζί έτσι και η Μονή Βατοπεδίου έχει τις «προσφορές» της. Σε ειδική κατηγορία της ιστοσελίδας, υπό τον ομώνυμο τίτλο, μπορεί κανείς να βρει συμφέρουσες λύσεις, όπως το «Οδοιπορικό της θεολογικής ανθρωπολογίας» στην προνομιακή τιμή των 6 ευρώ.

Και αν τα κέρδη που προέρχονται από τις πωλήσεις μέσω Ιντερνετ φαίνονται απειροελάχιστα σε σχέση με όσα μπορεί να αποφέρει η βιομηχανία Real Estate, αρκεί κανείς να υπολογίσει ότι η Μονή πουλά και χονδρική -σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές του κόμβου της- σε καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο εντός και εκτός Ελλάδος, για να καταλάβει ότι οι ηλεκτρονικές μπίζνες στο Βατοπέδι αποτελούν μια επιχείρηση με τζίρο που θα ζήλευαν πολλοί...

Εκτός από έξυπνοι επιχειρηματικά, όμως, οι υπεύθυνοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου φαίνεται πως είναι και πρωτοπόροι στο είδος τους. Μια μικρή διαδικτυακή αναζήτηση σε άλλα γνωστά μοναστήρια, όπως στην Ιερά Μονή της Πάτμου, τη Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα ή του Βαρλαάμ στα Μετέωρα, δείχνει πως εκεί ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει το e-shop.

Αλλωστε, στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής, δεν διατίθενται όλα προς πώληση. «Διαβάστε δωρεάν το άρθρο του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαου», προτείνει ειδικός σύνδεσμος, ενώ στις πληροφορίες για τον διαδικτυακό τόπο του μοναστηριού διαβάζει κανείς το πνεύμα του μοναστικού βίου στο Βατοπέδι: «Οι αγιορείτες ζουν στην αφάνεια του κόσμου, για να μη χάνουν την επιφάνια του Θεού.

Στο Αγιον Ορος ζεις το πνεύμα του Θεού», γράφει. Απορία πάντως παραμένει πώς με τόσες δουλειές μπορεί να περισσέψει χρόνος για να συναντήσει κανείς εκτός από μεσίτες, αγοραστές ή πελάτες, και το Θείο Πνεύμα...

Πηγή: Εφημερίδα "Εθνος"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger