Home » » "Κουπόνια" - κρατικές επιδοτήσεις ζητούν τα ιδιωτικά σχολεία....

"Κουπόνια" - κρατικές επιδοτήσεις ζητούν τα ιδιωτικά σχολεία....

Από ciaoant1 , Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010 | 10:40 π.μ.

Στα "ψιλά" πέρασε η κίνηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων να ζητήσουν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το σύστημα "κουπονιών" (vouchers):


Σύμφωνα με αυτό το σύστημα αντί το κράτος να χρηματοδοτεί άμεσα τα σχολεία, χρηματοδοτεί απευθείας τους πολίτες, επιτρέποντας τους να επιλέξουν σε ποιο σχολείο θα εγγράψουν τα παιδιά τους. Το κουπόνι ή επιταγή Παιδείας το οποίο αντιστοιχεί σε χρηματικό ποσό αντίστοιχο με τα έξοδα που κοστίζει στην πολιτεία ο μαθητής δίνεται στο σχολείο της αρεσκείας τους και το σχολείο εισπράττει από το κράτος το ποσόν που αντιστοιχεί στον μαθητή.


Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το κράτος θα επιδοτεί ουσιαστικά και τα ιδιωτικά σχολεία, δίνοντας ένα μέρος από τα χρήματα των φορολογούμενων στον ιδιώτη, μιας και αντί να κοιτάξει να δώσει χρήματα για να βελτιωθούν κάπως πχ οι υποδομές, θα δίνει λεφτά (μέσω των vouchers) σε κρατικά αλλά και σε ιδιωτικά σχολεία, μιας και οι μαθητές που θα πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο θα παίρνουν ένα κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση (το "κουπόνι" τους), και θα το δίνουν στον ιδιώτη.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τα ιδιωτικά σχολεία, που προφανώς και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να βάλουν χέρι στις κρατικές επιδοτήσεις, έστω και με έμμεσο -πλην ξεκάθαρο- τρόπο...

Ενδιαφέρον έχει και το ότι η θέση αυτή υπάρχει στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από το 2006, όπως είχαμε δει σε παλιότερο ποστ.

Ανάμεσα σε μια σειρά από θέσεις του ΠΑΣΟΚ που παρουσίαζε τότε σε άρθρο της η "Ελευθεροτυπία", εντοπίζουμε και την εξής:


α) Οσοι νέοι παίρνουν το απολυτήριο Λυκείου, θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος, στο ύψος του κόστους σπουδών, που θα πηγαίνει στο Ιδρυμα που θα τους δέχεται. Αυτό θα εγγυηθεί ότι όλοι όσοι θέλουν να σπουδάσουν θα μπορέσουν να βρουν θέση στα πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ. Ετσι ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν κίνητρο για την εισαγωγή φοιτητών.


Όπως είχαμε γράψει από τότε (2006) για αυτό το ζήτημα:



Η πρόταση αυτή είναι μια προσπάθεια εφαρμογής στην Ελλάδα του συστήματος των «κουπονιών» (vouchers) στην εκπαίδευση.
Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι αντί τα χρήματα του δημόσιου ταμείου να καταλήγουν στα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε αυτά να βελτιώνονται, τα χρήματα θα πηγαίνουν από το δημόσιο ταμείο στους φοιτητές, και από εκεί θα καταλήγουν στο πανεπιστήμιο που θα φοιτήσουν, δημόσιο ή ιδιωτικό.
Άρα, αντί τα λεφτά του δημοσίου να πάνε για τη βελτίωση των δημόσιων παν/μίων που έχουμε, θα καταλήγουν στις τσέπες των ιδιοκτητών των ιδιωτικών ΙΕΚ/ΚΕΣ/κολεγίων, που θα αναγνωριστούν (μέσω του άρθρου 16 ) ως ιδιωτικά «πανεπιστήμια», την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότηση των δημόσιων παν/μίων θα χειροτερέψει.
Και βέβαια, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς και η εκπαίδευση που θα λαμβάνουν οι φοιτητές θα είναι χειρότερη, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Αμερικής, όπου το σύστημα των vouchers εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ολέθρια αποτελέσματα για τις κατώτερες τάξεις του πληθυσμού.
Δείτε πχ ένα αποκαλυπτικό άρθρο του αμερικάνικου περιοδικού «The Nation» σχετικά με τα «κουπόνια» αυτά, το οποίο μάλιστα είναι από το 2000, καθώς στις ΗΠΑ αυτά έχουν ήδη περάσει:

http://www.thenation.com/doc/20000605/miner


Εννοείται πως δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει η κρατική επιδότηση των ιδιωτών.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger