Home » , » Φεστιβάλ αλληλεγγύης για την καμπάνια "Ενα καράβι για την Γάζα".

Φεστιβάλ αλληλεγγύης για την καμπάνια "Ενα καράβι για την Γάζα".

Από giorgis , Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 | 11:12 μ.μ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»
9 ΜΑΡΤΙΟΥ – 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


ΠΟΛΥ-ΠΟΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ 10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Μουσική σκηνή Αυλαία 9 Μαρτίου, Μεσολόγγι (γιορτές της Εξόδου) 21 Μαρτίου, Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης 22 Μαρτίου, Θέατρο Badminton 24 Μαρτίου, ροκ σκηνή Gagarin 8 Απριλίου, Γκάζι 17 Απριλίου και ενδιάμεσα: Πάτρα, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Γιάννενα, Βόλος.

Συμμετέχουν, ανάμεσα σε πολλούς:
Ψαραντώνης, Ορχήστρα Θεοδωράκης, Χειμερινοί Κολυμβητές, Γιάννης Αγγελάκας κ.λπ.
Marcel Khalife, Gilad Atzmon κ.α.
Επίσης, μεγάλη έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών και ακαδημαϊκή ημερίδα.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

Όπως θα γνωρίζετε, τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Free Gaza Movement (www.freegaza.org) επιβαίνοντας σε δύο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Από τότε, και παρότι ακολούθησαν άλλα τέσσερα ακόμη παρόμοια επιτυχή εγχειρήματα -δημιουργώντας μια πρόσκαιρη αισιοδοξία- στη Γάζα, η ανθρωπιστική κατάσταση, δεν έχει ουδόλως βελτιωθεί. Αντίθετα μάλιστα, όπως βέβαια γνωρίζετε, η ισραηλινή εισβολή του Δεκέμβρη 2008 άφησε πίσω της περίπου 1500 νεκρούς (οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν πολίτες), 5000 τραυματίες, χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια και ισοπεδωμένες δημόσιες υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα κοινής ωφέλειας).

Η αλληλεγγύη μας δεν αφορά ωστόσο μόνο στην Λωρίδα της Γάζας, δεν περιορίζεται μόνο στην μαρτυρική αυτή λωρίδα γης. Με το χτίσιμο του Ισραηλινού Τείχους και τις συνεχείς βίαιες επεμβάσεις του Ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη, ο αποκλεισμός έχει επεκταθεί σε όλη την παλαιστινιακή γη, έτσι ώστε το σπάσιμό του από την θάλασσα της Λωρίδας της Γάζας να συνεπάγεται το πρώτο ελεύθερο άνοιγμα της Παλαιστίνης προς τον έξω κόσμο.

Δυστυχώς, τόσο η συγκροτημένη διεθνής κοινότητα, όσο και –ειδικότερα- το καθεστώς της συνορεύουσας Αιγύπτου, επιδεικνύουν έλλειψη πολιτικής βούλησης για να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα και τις βιοτικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού. Παρακολουθούν με απάθεια το διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, συρόμενες, υποκριτικά και συνένοχα, από το αμερικανο-ισραηλινό άρμα.

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε και πάλι εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό. Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr ) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, ριζικά αναβαθμισμένη, διεθνή αποστολή που συντονίζεται από το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες. Τέλος Απρίλη του 2010, η αποστολή με περισσότερα από 10 σκάφη, πολυεθνικό πλήρωμα και επιβάτες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας τούτη τη φορά –κυρίως- βασικά υλικά ανοικοδόμησης και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στόχος μας, εφικτός, είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αυτής αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο, θα έχει συμμετοχικό και μεριδιακό χαρακτήρα, προορίζεται δε να αποδοθεί στον παλαιστινιακό λαό μετά το τέλος των πρώτων αποστολών, με τρόπο κοινά αποδεκτό και νομικά έγκυρο, για να εξυπηρετήσει τις πρώτες ανάγκες μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Παλαιστίνης, από λιμάνι της Λωρίδας της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Πιστεύοντας βαθιά ότι η προσπάθεια αυτή έχει την υποστήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, θεωρούμε ότι αξίζει να διαχυθεί ευρέως και να υποστηριχθεί έμπρακτα.

Ζητούμε τη στήριξη των Μέσων Επικοινωνίας για τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση της καμπάνιας μας. Προσδοκώντας τη θετική ανταπόκρισή σας,

Για τη συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

Βαγγέλης Πισσίας
Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
e-mail: vpissias@yahoo.gr
τηλ:6972009339

Τάκης Πολίτης
Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
e-mail: ppol@uth.gr
τηλ: 6977315619
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger