Home » » Με αφορμή το θέμα του εστιατορίου Banquet

Με αφορμή το θέμα του εστιατορίου Banquet

Από ciaoant1 , Σάββατο 29 Μαΐου 2010 | 12:28 μ.μ.


Την υπόθεση ίσως να τη γνωρίζετε, καθώς πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ: Εργαζόμενος που διεκδίκησε τα στοιχειώδη και νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του απολύθηκε, είχαμε κινητοποιήσεις και ο ιδιοκτήτης ως απάντηση...έκλεισε το εστιατόριο.

Εμείς σε αυτή την ανάρτηση θα μείνουμε σε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση που κάνει σε άρθρο του το blog "βλέμμα" επί του θέματος:

...Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η διαφαινόμενη διαίρεση των εργαζομένων. Από τη μια, όσοι διεκδικούν εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και βρίσκουν προστασία από τα συνδικάτα. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που επιθυμούν πάνω απ’ όλα να διατηρήσουν τη δουλειά τους, παραβλέποντας τις καταχρήσεις και της παρανομίες εις βάρος συναδέλφων τους, ακόμη και εις βάρος των δικών τους δικαιωμάτων. Αρκεί να παραμείνουν εντός εργασίας, να βγαίνει το μεροκάματο.


Ο άνεργος σε καιρό κρίσης είναι ο άνθρωπος που βουλιάζει· όποιος διατηρεί το μεροκάματο, ακόμη και με ηθικές και υπαρξιακές εκπτώσεις, έχει περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσει. Αλλά τι σημαίνει «να γλιτώσει»; Τι άνθρωπος θα είναι ο «γλιτωμένος», όταν γύρω του θα σωριάζονται πτώματα; Η ατομική επιβίωση, θεμιτή και ενστικτώδης, θα είναι αρκετή να τον γλιτώσει και σαν ολόκληρο άνθρωπο, κοινωνικό, έλλογο και ηθικό άνθρωπο; Πόσα δικαιώματα μπορεί να εκχωρήσει ο αναγκεμένος; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η οπισθοχώρηση; Για πόσο καιρό; Με ποιο χρονικό ορίζοντα; Και πώς γνωρίζει ο «γλιτωμένος» ότι δεν θα έρθει η σειρά του να βουλιάξει; Το πιθανότερο: Θα βουλιάξουν πολλοί, θα επιπλεύσουν λίγοι.


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger