Home » » Στο φαύλο κύκλο του «στασιμοπληθωρισμού» μόνη απάντηση ο εργατικός ξεσηκωμός

Στο φαύλο κύκλο του «στασιμοπληθωρισμού» μόνη απάντηση ο εργατικός ξεσηκωμός

Από giorgis , Κυριακή 15 Αυγούστου 2010 | 6:48 μ.μ.

Το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τους Πασόκους είναι ότι δεν δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην προπαγάνδα. Επιβεβαιώνοντας αυτό το συμπέρασμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων, το οποίο θα μπορούσε να πείσει τους αδαείς ότι κάτι αλλάζει, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην προκλητική φοροαποφυγή διάφορων επιτήδειων. Οι διαδοχικές ανακοινώσεις αφορούσαν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην περιοχή των Αθηνών, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα μεγάλης αξίας, τη γνωστή υπόθεση με το μπαρ στη Μύκονο που έκανε συναυλία χωρίς να εκδώσει ούτε μία απόδειξη ή εισιτήριο, ξανά τους οφειλέτες σε Μύκονο και Σαντορίνη με μεγάλα ακίνητα και τέλος ελέγχους του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές.

Αφού ολοκληρώθηκε το μπαράζ της προπαγάνδας που αφορούσε το αυτονόητο (να εισπράττει, δηλαδή, το κράτος τις οφειλές προς αυτό), ήρθαν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εφτάμηνο του 2010. Αποδείχτηκε, λοιπόν, μέσα από επίσημη κρατική ανακοίνωση, ότι το έλλειμμα, που στο εξάμηνο είχε περιοριστεί κατά 45,4%, γεγονός που είχε δώσει αφορμή για έξαλλους πανηγυρισμούς της ομάδας Παπακωνσταντίνου, στο εφτάμηνο περιορίστηκε κατά 39,7%, ποσοστό που είναι κοντά στον ετήσιο στόχο για περιορισμό του ελλείμματος κατά 39,5%.

Πώς έγινε και υπήρξε τόσο μεγάλη απόκλιση μέσα σε ένα μόλις μήνα; Απλούστατα, στο εξάμηνο -ενόψει του ελέγχου από την τρόικα- συγκράτησαν τεχνητά τις δαπάνες (δεν πλήρωσαν όλους όσους έπρεπε να πληρώσουν) και ένα σημαντικό μέρος των πληρωμών μεταφέρθηκε στον Ιούλη, με αποτέλεσμα η πραγματική εικόνα να φανεί τον Ιούλη.

Η μεγάλη απόκλιση αφορά τον τομέα των εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν το εφτάμηνο μόλις κατά 4,1%, έναντι ετήσιου στόχου 13,7%! Αντίθετα, οι δαπάνες το εφτάμηνο μειώθηκαν κατά 10%, έναντι ετήσιου στόχου 5,5%.

Ο Παπακωνσταντίνου αμόλυσε τον Σαχινίδη να ψελλίσει κάτι γελοίες δικαιολογίες, προσπαθώντας να πει ότι μέσα σε πέντε μήνες θα καταφέρει να κερδίσει το έδαφος που έχει χαθεί. Πώς; Με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, που δεν έχει ενσωματωθεί στα έσοδα του εφτάμηνου. Οταν όμως είσαι στο ένα τρίτο μόλις του ετήσιου στόχου, δεν μπορείς να κερδίσεις σε 5 μήνες αυτό που έχασες σε 7. Δεν μπορείς, γιατί η αγορά έχει στερέψει. Ας δοκιμάσει ο Παπακωνσταντίνου να μιλήσει ξανά για «κίνημα αποδείξεων». Οποιος μπορεί να παζαρέψει μια έκπτωση αντί για μια απόδειξη το κάνει. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να καταναλώσει και οι «μικρομεσαίοι», που βλέπουν το τζίρο τους να πέφτει και πασχίζουν να αποφύγουν το λουκέτο, προτιμούν να μην πληρώσουν τον ΦΠΑ στο κράτος. Μιλάμε για τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρόκειται να αλλάξει όση φορολογική καταστολή κι αν εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σε λίγο οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ θα τρώνε ξύλο. Οσο για τα παραμυθάκια, περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία παρουσιάζεται σαν φάρμακο «διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», σε λίγο δεν θα πείθουν κανένα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις, ότι οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ανεργία και την υποαπασχόληση. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη καταναλωτική μάζα, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται βίαιη αφαίμαξη εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέσει η κατανάλωσή της, επομένως και τα κρατικά έσοδα, που στηρίζονται πρωτίστως σ' αυτή την κατανάλωση.

Τι θα κάνουν, λοιπόν; Θα πέσουν και πάλι πάνω στις κοινωνικές δαπάνες, με σκοπό να τις πετσοκόψουν. Ηδη, άρχισαν οι προπαρασκευαστικές βολές. Την περασμένη Τετάρτη, το «Βήμα», επικαλούμενο «διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών», μιλούσε για τα επιδόματα των τριτέκνων τα οποία δίνονται «άνευ κριτηρίων». Αποκάλυπτε ακόμη ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και μέλη του ΙΣΤΑΜΕ (!), η οποία διαπίστωσε ότι «επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ χορηγούνται χωρίς κριτήρια. “Είναι σαν να πετάει το κράτος λεφτά από το αεροπλάνο” ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και των ειδικών (οικονομολόγων και συνταγματολόγων) που μελετούν το ζήτημα είναι να δομηθεί ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναγκαιότητας αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες».

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έχει να γίνει. Θα δώσουν κάποις ψίχουλα στις εντελώς εξαθλιωμένες ομάδες του πληθυσμού και την ίδια στιγμή θα χτυπήσουν όπου μπορούν να περικόψουν δαπάνες: μισθοί εργαζόμενων σε δημόσιο και ΔΕΚΟ (με το νέο ενιαίο μισθολόγιο), συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες. Αυτές οι περικοπές θα απλώσουν ακόμη περισσότερο τη φτώχεια, θα ρίξουν την κατανάλωση, θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα, θα βυθίσουν τον ελληνικό καπιταλισμό πιο βαθιά στην κρίση. Κρίση και πολιτικές διαχείρισής της έχουν ήδη δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο.

Oταν ο Ολι Ρεν και ο Ντομινίκ Στρος-Καν λανσάριζαν την προοπτική του «αποπληθωρισμού» και τα εγχώρια παπαγαλάκια έσπευδαν να υποκλιθούν στην οικονομική σοφία των δυο λησταρχαίων του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, προσπαθώντας να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι οσονούπω θα πέσουν οι τιμές, η «Κόντρα» έγραφε πως η μόνη τιμή που θα πέσει είναι αυτή του εμπορεύματος «εργατική δύναμη». Σημειώναμε, ακόμη, πως εκείνο που θα δούμε τους επόμενους μήνες είναι το φαινόμενο που οι αστοί οικονομολόγοι ονομάζουν «στασιμοπληθωρισμό». Δηλαδή, πτώση της παραγωγής και της κατανάλωσης, αύξηση της ανεργίας και ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε ήδη. Κι αν δεν ξεσηκωθεί η εργατική τάξη, θα το δούμε να βαθαίνει και να πλαταίνει το καταστροφικό του έργο.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
15 Αυγούστου 2010 στις 8:41 μ.μ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους άνεργους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που περνούν «μαύρο» καλοκαίρι

Καθώς φτάσαμε στα μέσα του Αυγούστου, η σκέψη μας περιστρέφεται σε όλους αυτούς που περισσότερο από κάθε άλλη φορά ζουν ένα «μαύρο» καλοκαίρι. Στους ανέργους, στους μισθοσυντήρητους, στους φτωχούς εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στα παιδιά τους, στους συνταξιούχους που φέτος δεν μπόρεσαν να κάνουν καθόλου διακοπές, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και λίγες μέρες αναψυχής για τα παιδιά τους ή αναγκάζονται για να το εξασφαλίσουν να υποστούν μεγάλες στερήσεις.

Πρόκειται για ανθρώπους του μόχθου, της βιοπάλης και νέους των λαϊκών οικογενειών, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη για διακοπές, τουρισμό και ξεκούραση.

Εχουν κάθε λόγο να νιώθουν αδικημένοι.

Οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν σύγχρονο δικαίωμα το οποίο στερούν από τη λαϊκή οικογένεια όλο και πιο πολύ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα τα μέσα και οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν δωρεάν ή πολύ φθηνές, ποιοτικές και πολύμορφες διακοπές ξεκούρασης σε παραθαλάσσιες ή ορεινές περιοχές.

Η αγανάκτησή μας γι' αυτήν την κατάσταση γίνεται μεγαλύτερη, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε την κυβέρνηση, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ., τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση, να κηρύσσουν παράνομους και να συκοφαντούν τους αγώνες των ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων στο όνομα της δήθεν υπονόμευσης του τουρισμού.

Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στα πιο φτωχά τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού με την προτροπή να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεων και διεκδικήσεών τους.

Είναι στο χέρι σας να απορρίψετε και να αποδοκιμάσετε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και μηχανισμούς, που επιδιώκουν, εκμεταλλευόμενοι την απελπιστική σας κατάσταση και διανέμοντας ψίχουλα φιλανθρωπίας να παραιτηθείτε από τα δικαιώματά σας. Δε φτάνει η οργή και η αγανάκτηση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, για να μη ζήσουμε χειρότερα το φθινόπωρο που έρχεται.

Υπάρχει τρόπος και δρόμος για να σταματήσουμε τη διαρκή επιδείνωση της ζωής μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που καταδικάζουν εσάς και τα παιδιά σας να ζείτε στη φτώχεια και στην ανασφάλεια. Να πάρετε θέση πιο αποφασιστικά στον αγώνα που πρέπει να κάνει ενωμένη η εργατική τάξη και ο λαός μας για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Εγκαταλείψτε οριστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα κόμματα της ΕΕ.

Συστρατευθείτε με το ΚΚΕ, με τη δράση και την ψήφο σας. Για να οργανώσουμε την εργατική λαϊκή πάλη και αλληλεγγύη παντού, στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στα χωριά. Για να υπάρχουν μέτρα προστασίας των ανέργων, των παιδιών, των συνταξιούχων που δοκιμάζονται σκληρά από τα βάρβαρα μέτρα.

Μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που γεννά την κρίση, την ανεργία, τη διαφθορά και τον αυταρχισμό.

Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που μετατρέπει τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία και με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό αναπτύσσει την παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, του εργαζόμενου, της γυναίκας, του νέου. Αυτός ο δρόμος είναι ρεαλιστικός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε. Το πόσο γρήγορα θα γίνει εξαρτάται από τη λαϊκή συνειδητοποίηση, συμμαχία και αποφασιστικότητα

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger