Του Γ. Γ.
Επιγραμματικά κάποια πράγματα για ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν τα μπλογκ.
«Κανόνες στο χάος της blogόσφαιρας. Συνολική νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της blogόσφαιρας, σχεδιάζει η κυβέρνηση», διαβάζουμε σε ένα έντυπο, ενώ άλλο σημειώνει: Στις προθέσεις τις κυβέρνησης είναι η δημιουργία μηχανισμού που θα εντοπίζει «όσους διακινούν υβριστικά ή απειλητικά κείμενα στο Ιντερνέτ», και στην περίπτωση αυτή όταν «υπάρχουν υπόνοιες για την διάπραξη αδικήματος», θα ζητείται η «άρση της ανωνυμίας των bloggers από τους πάροχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών».
Να προσπεράσουμε τις αστειότητες που γράφονται περί «ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης» και το ότι «Είναι μια δύσκολη ισορροπία που πρέπει να πετύχουμε, προκειμένου και τα δικαιώματα των θιγόμενων να εξασφαλίσουμε και την ελευθερία των ιδεών να προστατεύσουμε», που φέρεται να λέει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους συνεργάτες του ο Καστανίδης.
Ερχόμαστε στην ουσία τώρα. Οποιος νόμος και να υπάρξει, θα σταματήσουν επιχειρηματίες να χρηματοδοτούν μπλογκ, για να εξυπηρετούν τις δικές τους σκοπιμότητες; (Η χθεσινή φυλλάδα του Τριανταφυλλόπουλου κατονομάζει μια τέτοια περίπτωση).
Οποια νομοθετική παρέμβαση και να γίνει θα εκλείψουν οι επιτήδειοι «που μέσα από τα ανώνυμα ιστολόγιά τους πλουτίζουν και ασκούν χαζοεξουσία», εκβιάζοντας παράλληλα όπως γράφει σε δημοσίευμα της στο «Βήμα» η Λώρη Κέζα;
Ότι κυβερνητική παρέμβαση και να υπάρξει θα σταματήσουν τα πολιτικά κόμματα να χρησιμοποιούν τα μπλογκ για να προπαγανδίζουν τις θέσεις τους; (Σχετική αναφορά σε μπλόγκερς που εργάζονται για λογαριασμό της Ν.Δ έκανε το «Ποντίκι»).
Τίποτε απ’ τα παραπάνω δεν θα συμβεί. Αλλωστε δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη νομοθεσία, ούτε καμιά νέα θεσμοθετημένη υπηρεσία για να στοχοποιηθούν αυτοί που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εκβιάζουν ή να εξυπηρετούν άλλες επιδιώξεις τους που διώκονται ποινικά. Υπάρχει η υπηρεσία «Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».
Γιατί λοιπόν έχει ανακινηθεί με τόση ένταση αυτό το θέμα; Η αίσθηση μου είναι ότι η απάντηση κρύβετε στην φράση για εντοπισμό «όσους διακινούν υβριστικά ή απειλητικά κείμενα στο Ιντερνέτ». Με αυτόν τον εντελώς νεφελώδη ορισμό – με ποια κριτήρια, θα καθορίζεται ένα κείμενο σαν «υβριστικό» και «απειλητικό»;- θα μπορεί ανά πάσα στιγμή, το indymedia ας πούμε, να δεχθεί δίωξη.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε όσους/ες ξεδιπλώνουμε τις σκέψεις μας σε αντικαπιταλιστικά μπλογκ.
Με την «λογική» τους, δηλαδή, αναρτήσεις στο μπλογκ μας που έχουν σαν πυρήνα την φράση του Μαρξ: «Οι κομουνιστές δεν καταδέχονται να κρύψουν τις απόψεις τους και τις βλέψεις τους. Δηλώνουν, λοιπόν, ανοιχτά ότι ο σκοπός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βίαιη ανατροπή της σημερινής καθεστηκυίας τάξης» μπορεί να θεωρηθούν απειλητικές.
Επικίνδυνους ατραπούς ανοίγει η κυβέρνηση με την επιδίωξη της να ελέγξει-φιμώσει την μπλοκόσφαιρα. Δεν θα της περάσει.
Ο Πασοκτσής…
-
Ο Άρης αν ήθελε μπορούσε να έχει άνετη και πολυτελή ζωή, σαν αυτήν που
έχουν σήμερα πολύ σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο στόχος
των ιδε...
Πριν από 1 ώρα
+ σχόλια + 2 σχόλια
«που μέσα από τα ανώνυμα ιστολόγιά τους πλουτίζουν και ασκούν χαζοεξουσία»;;
τι είδους εξουσία;
ποιος έγινε πλούσιος μόνο από το μπλογκ του;
μήπως μπερδεύεται λίγο;
Διάβασε αυτή την ανάρτηση γιατί οι αποσπασματικές αναφορές που υπάρχουν σε κάνουν να μπερδεύεσε.
Πραγματικά ρε σύντροφε Γ.Γ πρέπει να είσαι πιο αναλυτικός σ αυτά που αναφέρεις. Δεν παρακολουθούν όλοι ούτε το "Βήμα" ούτε το "VETO" και το "Ποντίκι"
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/07/blog-post_5425.html
Δημοσίευση σχολίου