Home » » Αυξήθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ; "Ζήτω!" λένε οι επενδυτές...

Αυξήθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ; "Ζήτω!" λένε οι επενδυτές...

Από ciaoant1 , Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010 | 10:37 π.μ.


Διάγραμμα της χθεσινής πορείας του χρυσού/δολαρίου

-Καταρχήν ένα σχόλιο: Η επιμονή στο χρυσό οφείλεται στο ότι είναι ένας δείκτης εμπιστοσύνης (ή μη) στο αν θα υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη. Δεν είναι μόνο νομισματική ή οικονομική η σημασία του διαγράμματος, έχει ευρύτερες πολιτικές αιτίες και συνέπειες. Η χρεωκοπία του τραπεζικού συστήματος (και όχι μόνο) είναι ένα δεδομένο. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ να εκτυπωθούν τρισεκατομμύρια δολάρια και να χαριστούν στις τράπεζες για να μη χρεωκοπήσουν είναι σηματοδοτεί και επίσημα το σάπισμα του σημερινού νομισματικού (και όχι μόνο) συστήματος, και το τέλος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Από εκεί και πέρα, παρατηρήστε στο διάγραμμα ότι στην αρχή της χθεσινής ημέρας, ο χρυσός "έπεφτε". Μετά, "ξαφνικά", έκανε ένα "άλμα". Τι έγινε;
Ανακοινώθηκαν τα νεότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη ανεργία στις ΗΠΑ, που έδειξαν άνοδο της ανεργίας. Θα δούμε στη συνέχεια το πως σχετίζονται αυτά τα δύο.



Καταρχήν, ας δούμε μερικά ρεπορτάζ από αυτά που κυκλοφορούσαν χθες το πρωί: Το "πρωινό"νέο της ημέρας ήταν ότι ο Μπούλαρντ, ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της εκτύπωσης χρήματος ανάμεσα στους αξιωματούχους της FED, διατύπωνε "αμφιβολίες" για το αν θα πρέπει οι ΗΠΑ να τυπώσουν τώρα χρήματα ή όχι. Και επειδή όλα κινούνται με βάση τη σπέκουλα, όλοι φοβήθηκαν μήπως τελικά δεν εκτυπωθούν χρήματα άμεσα (κάτι που δε μπορεί να αποκλειστεί βέβαια, τώρα η FED με τους επενδυτές παίζουν "τη γάτα με το ποντίκι" και δεν αποκλείεται να μην τυπώσουν άμεσα. Ακόμα και έτσι όμως, όπως έχουμε ξαναπεί, θα πρόκειται περί αναβολής, όχι περί ακύρωσης. Θα τυπώσουν δηλαδή, έστω και αν το καθυστερήσουν).

Μέχρι και άρθρο είδαμε όπου αναφερόταν στο ότι αν τυπώσουν χρήμα και πέσει το δολάριο κι άλλο, το πετρέλαιο θα γίνει πολύ ακριβό - κάτι που ισχύει βέβαια, και τους απασχολεί: Όχι ότι νοιάζονται για το αν έχει ο εργάτης λεφτά για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του, ή θέρμανση για το σπίτι του. Βασικά, δεν τους νοιάζει καν αν ο εργάτης έχει αυτοκίνητο ή σπίτι. ["Ο Κινέζος εργάτης έχει αυτοκίνητα και σπίτια; Γιατί να έχετε εσείς ρε "καλομαθημένοι";"].
Απλά αν το πετρέλαιο ακριβύνει, θα έχουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις, ενώ και οι πετρελαιάδες δε θα πολυθέλουν το δολάριο, και αργά αλλά σταθερά θα μετακινούνται προς το χρυσό ή και το ευρώ, κτλ.

Αυτά ήταν όμως τα "πρωινά" νέα.


Γελοιογραφία που σατιρίζει την προσπάθεια των κυβερνώντων να μας πείσουν ότι υπάρχει ανάκαμψη, την ίδια ώρα που η ανεργία θεριεύει



Το απόγευμα ανακοινώθηκαν τα νεότερα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, και -τι έκπληξη- τα νούμερα έδειξαν αύξηση. Η επίσημη ανεργία είναι στο 9.6%, ενώ στην πραγματικότητα υπολογίζεται περίπου στο 17%.



Αυτό ήταν "υπέροχο" για όσους έχουν επενδύσει σε χρυσό ή και σε μετοχές, δείχνοντας τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που δίνει κίνητρο σε κάποιον για να χαίρεται που η ανεργία γύρω του αυξάνεται.

Ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές πανηγυρίζουν, με το χρυσό να "ανεβαίνει", είναι απλός: Η επίσημη δικαιολογία των ΗΠΑ (και των υπόλοιπων κρατών που τυπώνουν χρήμα με τη σέσουλα, χαρίζοντας το στις τράπεζες) είναι πως τα χρήματα αυτά τα τυπώνουν για να τα δώσουν στις τράπεζες, ώστε αυτές να τα δώσουν σε δάνεια, και έτσι να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι τράπεζες βέβαια είναι χρεωκοπημένες, και σιγά μην τα δανείσουν. Αλλά τέλος πάντων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη, και η ανεργία αυξάνεται, η FED πλέον έχει ένα παραπάνω κίνητρο, μια παραπάνω δικαιολογία να τυπώσει χρήμα. Άρα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για να τυπώσει χρήμα.
Χωρίς πλάκα, αυτή είναι η λογική. Δείτε και σχετικό τίτλο από το site της Telegraph που λέει αυτό ακριβώς το πράγμα:


"Οι απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ οδηγεί τις αγορές ψηλότερα, λόγω ελπίδων για νέο "πακέτο σωτηρίας" [με λεφτά που θα εκτυπωθούν από το πουθενά]"


Ο Bill Gross της PIMCO, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, βγήκε επίσης και δήλωσε ότι αναμένει εκτύπωση χρήματος.

Η PIMCO ως οργανισμός κερδοσκοπεί αγοράζοντας κυρίως κρατικά ομόλογα, και εισπράττοντας μετά τους τόκους. Το τελευταίο διάστημα όμως προσπαθεί να τα ξεφορτωθεί, βλέποντας προφανώς το που πάει το πράγμα. Οι δηλώσεις του Gross δεν είναι τυχαίες, διότι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ότι η FED τον ενημερώνει εκ των προτέρων για τις κινήσεις της, καθώς η PIMCO είναι τεράστια εταιρεία με πολλά αμερικάνικα ομόλογα, και "τους καλούς πελάτες τους προσέχεις", έτσι δεν είναι;

Ο Gross μάλιστα ήταν ακι συγκεκριμένος, θεωρώντας ότι αν η FED τυπώσει πολλά τρις μαζεμένα, θα γίνει "πανικός", με μαζική φυγή από το δολάριο και στροφή προς το χρυσό. Ως εκ τούτου, προτείνει να τυπώσει η FED 100 "δισεκατομυριάκια" το μήνα κάθε μήνα, επί 12 μήνες συνεχόμενα. Δηλαδή να τυπώσει συνολικά 1.2 ΤΡΙΣ $, απλά να το κάνει "τμηματικά" σε μια περίοδο 1 έτους.

Ο Ομπάμα επίσης βγήκε και έκανε δηλώσεις, εστιάζοντας στις αμέτρητες απολύσεις που κάνουν οι χρεωκοπημένοι δήμοι και πολιτείες (θέμα το οποίο το έχουμε δει σε παλιότερα άρθρα μας), ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο και για "πακέτα σωτηρίας" προς αυτούς, με εκτύπωση χρήματος.



Την ίδια ώρα, χαμός στις ΗΠΑ και με το στεγαστικό, με ένα σωρό παρατυπίες και τραμπουκισμούς να διαπιστώνονται στις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες - και την ΑΝΑΣΤΟΛΗ των κατασχέσεων μέχρι να "εξιχνιαστεί η υπόθεση". Αυτό αυξάνει τα κόστη των τραπεζών, και άρα θα πιέζουν και αυτές για "πακέτα σωτηρίας" ακόμα περισσότερο...2.9 ΤΡΙΣ $ χρέους είναι αυτά...


"Λάβετε θέσεις - Έτοιμοι- Πάμε"

Στην Ευρώπη, ο Τρισέ δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με το ευρώ τόσο ψηλά (πώς θα κάνουν εξαγωγές, αλλά έλα που η Γερμανία δεν τον αφήνει να το πατήσει το κουμπάκι στον "εκτυπωτή" του....

Η Ιαπωνία όμως δεν έχει τέτοια προβλήματα, και παρότι "ορκίζονταν" προχτές ότι θα είναι "φρόνιμα παιδιά", τώρα δηλώνουν "έτοιμοι για όλα", και "αν χρειαστεί, θα ξανατυπώσουν".

Η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται να ανατιμήσει το γουάν, και μάλιστα έβγαλε και κοινή ανακοίνωση με τη Ρωσία, όπου λένε ότι στη σύνοδο των G20, θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε πίεση για ανατιμήσεις.

Ποια "διεθνής κοινότητα" λοιπόν, αποδεικνύεται ότι τα κράτη-έθνη είναι εκ φύσεως σε πόλεμο μεταξύ τους, και με τους λαούς τους, τους οποίους ρημάζουν. Το ΔΝΤ "προειδοποιεί" για "έλλειψη συνεργασίας", ενώ σε όλα τα ΜΜΕ είναι πλέον στις πρώτες σελίδες άρθρα για τον "νομισματικό" πόλεμο (ο οποίος βέβαια δεν είναι μόνο νομισματικός, απλά εκεί εκφράζεται κυρίως αυτή τη στιγμή).

Σύντομα θα μιλούν και περισσότερο για τους δασμούς, καθώς το κάθε κράτος θα κοιτάξει να τονώσει τη δική του παραγωγή, εις βάρος των άλλων:

Το καλό του καπιταλισμού είναι ότι όντως ενσωμάτωσε στη διεθνή αγορά όλο τον κόσμο. Το κακό είναι πως οι ανισότητες και ο έλεγχος της -κατά τα άλλα "ελεύθερης"- αγοράς από μια χούφτα ολιγάρχες οδηγεί σε διάλυση της διεθνούς αυτής αγοράς, και οι καπιταλιστές τώρα θα το γυρίσουν στον εθνικισμό. Και αν περάσουν τα χρόνια και "δε γίνεται τίποτα", όπως στην κρίση του 1929, τότε θα κάνουν και πόλεμο. "Στείλτε τους εργάτες να ψοφήσουν, θα γλιτώσουμε και από τους άνεργους, καθώς μερικοί θα πεθάνουν, μερικοί άλλοι θα δουλέψουν και στα εργοστάσια φτιάχνοντας βόμβες, κτλ"



Προς το παρόν, μερικά ενδεικτικά άρθρα:

Παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος
Spoiler:
Ρίγη ανησυχίας διέτρεχαν τη σπονδυλική στήλη οποιουδήποτε έριχνε μια ματιά στους κεντρικούς πρωτοσέλιδους τίτλους των ευρωπαϊκών εφημερίδων προχθές. "Η Ευρώπη και οι χώρες της Ασίας αντιμέτωπες για τα νομίσματα" ήταν π.χ. ο τίτλος της γαλλικής "Μοντ". Ιδιο θέμα και απέναντι από το στενό της Μάγχης: "Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί εναντίον πολέμων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες" είχαν κύριο τίτλο οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου. "Νομισματικός πόλεμος" ήταν ο τίτλος κορυφαίου πρωτοσέλιδου κύριου άρθρου της γερμανικής "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" είχαν προηγηθεί στην παγκόσμια έκδοσή τους μία μέρα νωρίτερα: "Χειραγωγοί νομισμάτων; Οι πάντες" τιτλοφορούσε πρωτοσέλιδη ανάλυσή της, που άρχιζε με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο: "Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κλιμακώνουν τη μάχη τους με τους Κινέζους ηγέτες γύρω από την τεχνητά χαμηλή τιμή του κινεζικού νομίσματος, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών υποχωρεί από μερικούς κανόνες ελεύθερης αγοράς που καθοδηγούσαν το διεθνές εμπόριο τις τελευταίες δεκαετίες και άρχισαν να παίζουν με τους κινέζικους κανόνες".

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά το τελευταίο διάστημα την Κίνα να ανατιμήσει το νόμισμά της, το ρενμινμπί γιουάν, γιατί με την ισοτιμία που έχει μέχρι στιγμής είναι ουσιαστικά αδύνατον να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα τα πάμφθηνα κινεζικά προϊόντα αλλά και να πουλήσει αμερικανικά ή ευρωπαϊκά προϊόντα σε υποτυπωδώς αξιόλογο τμήμα του κινεζικού πληθυσμού, αφού η ισοτιμία του γιουάν τα καθιστά πανάκριβα. Οταν π.χ. τα εργατικά κινεζικά μεροκάματα στη βιομηχανία ή στις κατασκευές κυμαίνονται από... 80 λεπτά (!) έως 2 ευρώ, πώς να μην είναι τα κινέζικα προϊόντα ασύλληπτα φθηνά;
...
Οι Αμερικανοί βουλευτές κινούνται ήδη για να προωθήσουν στο Κογκρέσο μέτρα επιβολής δασμών και άλλων περιορισμών στη διακίνηση κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Η απάντηση ήρθε προχθές από τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ολι Ρεν.

"Μην εργάζεστε για να μας πιέσετε γύρω από την ισοτιμία του ρενμινμπί", δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας του έχουν μικρά περιθώρια κέρδους και δεν μπορούν να αντέξουν την επιβολή δασμών σαν αυτούς που προωθούν οι Αμερικανοί στο Κογκρέσο. "Πολλές από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μας θα κλείσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Οι εσωτερικοί μετανάστες που εργάζονται σε αυτές θα πρέπει να γυρίσουν στα χωριά τους. Αν η Κίνα αντιμετωπίσει κοινωνική και οικονομική αναταραχή, αυτό θα ήταν καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο", ισχυρίστηκε ο Γουέν Ζιαμπάο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?cat...pubid=35734948


Dollar's Fall Roils World
As Global Leaders Meet, Strains Rise Among Nations Competing to Save Exports

Spoiler:
A few months ago, the dollar was on the rise as investors focused on Europe's government-debt crisis. But the prospect of another round of "quantitative easing" by the Fed has turned the dollar into the weakest link among the major currencies.

The dollar fell to a fresh 15-year low against the yen of 82.40 and hit multi-year lows against a diverse group of other currencies, including those of South Africa, Israel and Switzerland. Australia, a commodity producer benefiting from strong demand from China, saw its currency rise to the highest level against the U.S. dollar since 1983.

Some of the dollar selling was tempered Thursday by traders thinking perhaps the dollar has fallen too far, too fast against the euro. The euro dropped 0.2% to $1.3912 after hitting a session high of 1.4028, up 17% from a low hit on June 7 of $1.1917.

"The U.S. dollar, the euro and the yen all have the same essential problems, but it's just that right now, it's the Fed that's likely to take this aggressive action... so the dollar fell in anticipation and may continue to fall," says John Burbank, chief investment officer at San Francisco-based hedge-fund manager Passport Capital.

While a weaker dollar may be good for U.S. exporters, it's been a headache for other countries, such as Japan. In early September, Tokyo's central bank fought back by selling some $20 billion worth of yen in the markets.

The strains have been widespread among emerging-market countries, which are indirectly feeling the effect of the dollar's decline through a loss of competitiveness against China, which essentially pegs its currency, the yuan, to the dollar. As a result of this link, when the currencies of countries such as South Korea rise against the dollar, they're also rising against the currency of China, their main competitor for exports.

http://online.wsj.com/article/SB2000...028041428.html

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger