Home » , » Οι τράπεζες στην αρένα: Κανιβαλισμός

Οι τράπεζες στην αρένα: Κανιβαλισμός

Από ciaoant1 , Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011 | 3:54 μ.μ.


ΠΕΡΙΠΟΥ € 5 ΔΙΣ ΤΟ 51% ΤΩΝ 4 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
H ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΗ!

Οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα, αποτελούν μακράν το ισχυρότερο καρτέλ της ελληνικής οικονομίας. Ένα καρτέλ, που στα χρόνια της ανάκαμψης της δεκαετίας του 2000, άντλησε υπερκέρδη, κουρσεύοντας δανειολήπτες και καταθέτες. Σήμερα το καρτέλ αυτό, διατηρείται στη ζωή αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, ενώ στραγγαλίζει την οικονομία έχοντας κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού!

Παρόλα αυτά, ο κερδοσκοπικός αυτός κλάδος θα μπορούσε κάλλιστα να βοηθήσει στην παραγωγική και γενικότερα αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της οικονομίας, εάν περνούσε υπό τον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, προκειμένου να εφαρμοστεί μια νέα προοδευτική χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική. Η άμεση εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, είναι σήμερα η απαραίτητη προϋπόθεση, για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την στροφή σε μια νέας μορφής ανάπτυξη, η οποία θα έχει κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Παράλληλα όμως, ένα τέτοιο μέτρο εφαρμοζόμενο από μια αριστερή κυβέρνηση θα άνοιγε το δρόμο προς μια συνολικότερη σχεδίαση της οικονομίας στα πλαίσια μιας ευρύτερης σοσιαλιστικής προοπτικής!

Είναι όμως εφικτή η εθνικοποίηση;

Η εθνικοποίηση κατ' αρχήν των τραπεζών δεν είναι καθόλου αναγκαίο να γίνει με εξαγορά, παρά μόνο με αποζημίωση αποκλειστικά των μικρομετόχων, εάν μιλάμε για μια Κυβέρνηση της Αριστεράς!

Παρόλα αυτά εάν κάποιος κοιτάξει τις χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών θα καταλάβει πως ακόμα η εξαγορά τους είναι απόλυτα εφικτή!

Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είναι ίση με περίπου € 16 δις, καθώς ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει φτάσει στα τάρταρα!

Δηλαδή αυτή τη στιγμή το κράτος θα μπορούσε με € 8 δις να αγοράσει το 51% των τραπεζικών μετοχών, αποκτώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Υπάρχουν όμως και ακόμα φθηνότερες λύσεις! Μια από αυτές είναι η απόκτηση του 51% των τραπεζικών μετοχών των 4 μεγαλύτερων τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank, με κόστος μόλις κάτι παραπάνω από € 5 δις. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ύψος του προγράμματος αγοράς προνομιούχων μετοχών της ΝΔ, ως μέρος του γνωστού πακέτου των € 28 δις!

Για να μην αναφέρουμε το συνολικό ύψος των ενισχύσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες από το 2008 έως σήμερα το οποίο φτάνει τα € 73 δις, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η αποδέσμευση επιπλέον εγγυήσεων τουλάχιστον άλλων € 20 δις!

Φυσικά, η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, δεν μπορεί φυσικά να γίνει ούτε από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ούτε από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν επιλέξει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Και αυτή τη στιγμή η μόνη πολιτική δύναμη που θα είχε την πολιτική βούληση, να φέρει σε πέρας μια τέτοια σκληρή σύγκρουση θα ήταν μια κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στα πλαίσια ενός συνολικότερου προγράμματος αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και αμφισβήτησης του ληστρικού δημοσίου χρέους!

Γιατί κατρακυλούν οι τράπεζες;


Ένα haircut 40% στο ελληνικό χρέος θα προκαλούσε κεφαλαιακή απώλεια 20,17 δις ευρώ στις τράπεζες
Οι ξένοι επενδυτές έχουν τηρήσει μια σχεδόν εχθρική στάση όσον αφορά την Ελλάδα και τα ομόλογα της. Τα spreads στις 970 μονάδες βάσης και τα CDS στις 1020 μονάδες βάσης αυτό καταμαρτυρούν.
Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη ανησυχία των ξένων για την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα;

Να μην υπάρξει haircut στα ομόλογα δηλαδή το κράτος να πει στους πιστωτές ότι δεν έχει να πληρώσει 100 ευρώ αλλά μόνο 60 ευρώ. Το haircut έχει περάσει σε κάποιο βαθμό στις τιμές αλλά είναι γεγονός ότι αν συμβεί ένα haircut το οποίο δεν είναι πιθανό αυτή την στιγμή τι θα σημάνει για τις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος;
Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες κατέχουν 55,7 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Τα κεφάλαια των τραπεζών διαμορφώνονται στα 35,8 δις ευρώ.
Αν υπάρξει ένα haircut 40% αυτό σημαίνει κεφαλαιακή απώλεια 20,17 δις ευρώ και τα κεφάλαια από 35,8 δις ευρώ θα μειωθούν στα 15,8 δις ευρώ.
Μια σημαντική επισήμανση. Το www.bankingnews.gr δεν υποστηρίζει ότι θα γίνει haircut αλλά μέσα από αυτό το παράδειγμα θέλει να καταδείξει γιατί ανησυχούν οι ξένοι και τι κίνδυνο θεωρητικό για την ώρα διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Από τα στοιχεία που παραθέτουμε προκύπτει ότι οι τράπεζες που μπορεί να αντέξουν με ένα haircut 40% είναι η Εθνική μερικώς, η Alpha, η Κύπρου και η Marfin ενώ ΑΤΕ και ΤΤ θα βρεθούν χωρίς κεφάλαια.
Με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας η Marfin δείχνει καλύτερη εικόνα ακολουθούν η Κύπρου και η Alpha bank μετά το haircut.
Mια εξίσου σημαντική επισήμανση. Στα κεφάλαια των τραπεζών περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν προσεχώς μέσω της Finansbank στην Εθνική καθώς και στην Πειραιώς και στην Marfin περιλαμβάνονται και τα ομολογιακά.


Από τη στιγμή που τα δάνεια που επί χρόνια "κινούσαν την αγορά" δε μπορούν να αποπληρωθούν, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι χρεωκοπημένες, και έχουν εξαπολύσει επίθεση μέχρι τέλους, προκειμένου να αρπάξουν ότι μπορούν. Οι μεγαλύτερες γενικά τα καταφέρνουν καλύτερα, καθώς λόγω της μεγάλης οικονομικής δύναμης που εχουν, έχουν αποκτήσει και μεγάλη πολιτική δύναμη, ελέγχοντας κυβερνήσεις, κτλ προκειμένου να πάρουν η κάθεμια για τον εαυτό της τα "πακέτα σωτηρίας" που χρειάζεται. Οι "μικρομεσαίες" τράπεζες κλείνουν (στις ΗΠΑ, τα τελευταία 2-3 χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η κρίση, έχουν κλείσει πάνω από 300 τράπεζες), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα ακόμα χειρότερο ολιγοπώλιο [και] σε αυτό τον κλάδο.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, ας δούμε και το τελευταίο κατόρθωμα μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, της JP Morgan:


O Γουίλιαμ Ντάλεϊ, στέλεχος της JPMorgan, νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε τον Ρίτσαρντ Ντάλεϊ για την κομβική θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου η οποία έμενε ουσιαστική κενή μετά την αποχώρηση του Ραμ Εμάνουελ, αναφέρουν πληροφορίες των αμερικανικών μέσων.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον Μπ.Ομπάμα αργότερα μέσα στην Πέμπτη.

Ο Ντάλεϊ, που κατάγεται από οικογένεια του Σικάγου με παρουσία στην πολιτική, είναι ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της JPMorgan Chase ενώ ήταν και υπουργός Εμπορίου κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον.

Θα αντικαταστήσει τον προσωρινό προσωπάρχη Πιτ Ράουζ, που με τη σειρά του διαδέχτηκε τον Εμάνουελ ο οποίος παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την δημαρχία του Σικάγου τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι δήμαρχος της πόλης από το 1989 μέχρι σήμερα είναι ο Γουίλιαμ Ντάλεϊ, αδελφός του Ρίτσαρντ.

Ο Ράουζ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εκείνος που πρότεινε για τη θέση του προσωπάρχη τον Ντάλεϊ· θα παραμείνει στο Λευκό Οίκο ως σύμβουλος του προέδρου.

Εννοείται βέβαια πως αυτό δεν είναι κάτι το πρωτοφανές - πχ σε αυτό το άρθρο της Independent υπάρχει μια αρκετά μεγάλη λίστα (προφανώς όχι πλήρης, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο στα πλαίσια ενός μόνο άρθρου) με τις θέσεις εξουσίας που έχουν καταλάβει στελέχη μιας ακόμα τράπεζας-κολοσσού, της Goldman Sachs...

http://www.studenthandouts.com/Vladimir-Ilyich-Ulyanov-Lenin-Propaganda-Poster-Comrade-Lenin-Cleanses-the-Earth-of-Filth.jpg
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger