Home » , » Θύελλα αντιδράσεων για τη διεύθυνση παραπόνων του ΥΕΘΑ. Γιατί;

Θύελλα αντιδράσεων για τη διεύθυνση παραπόνων του ΥΕΘΑ. Γιατί;

Από giorgis , Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 | 12:13 π.μ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης με μια «καινοτόμα»  για τα ήθη των Ενόπλων Δυνάμεων απόφαση, δημιούργησε τη διεύθυνση  mer.str.pros.ypetha@mil.gr που εναπόκειται  στο αντικείμενο του Γραφείου Μέριμνας Προσωπικού. Οι προθέσεις της ηγεσίας του ΥΕΘΑ καταγράφονται μέσω της ανακοίνωσης: «Κατόπιν εντολής του κ. ΥΕΘΑ, δημιουργείται απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με το Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό, προκειμένου να αναδειχτούν - επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, εξέλιξης και διαβίωσης».

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η παραπάνω είδηση ήταν σφοδρές και εστιάζουν στα εξής:
καταργεί ουσιαστικά κάθε έννοια ιεραρχίας. Όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει πλέον τη δυνατότητα να «βγαίνει παραπονούμενο» για τους ανωτέρους του ή για τους κακοπροαίρετους «να καρφώνει» ανωτέρους κατωτέρους και γενικώς συναδέλφους!
Διαλύεται το Στράτευμα. Πλήττεται το ηθικό και το γόητρο του στρατού (δηλαδή των παρανομούντων και καταγγελλόμενων αξιωματικών-διοικητών. Καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, να καταγγέλλει όποιον θέλει, να κατηγορεί οποιονδήποτε για ό,τι θέλει, να συκοφαντεί, να λοιδορεί ανωτέρους και υφισταμένους. Ποιος θα ελέγχει όλες αυτές τις καταγγελίες; Πώς θα επιβεβαιώνονται η εγκυρότητα και η βαρύτητά τους; Μήπως θα ασχολείται κάθε μέρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις «ύποπτες» καταγγελίες;

Πρωταρχικό θέμα είναι ότι η υπουργική απόφαση καταργεί την ευθύνη διοίκησης από τον διοικητή της τελευταίας μικρής μονάδας της επικράτειας έως τον επιτελάρχη του Πενταγώνου. Στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες κάθε στέλεχος μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει για να δικαιωθεί αν θεωρεί ότι κάπου αδικείται.
Δυστυχώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο διάδοχός του Π. Μπεγλίτης δείχνουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι άλλο Ένοπλες Δυνάμεις κι άλλο ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε τη φαεινή ιδέα να παρίστανται δικηγόροι στα Συμβούλια Κρίσεων των αξιωματικών και τώρα ο Π. Μπεγλίτης έφερε και το υπουργικό e-mail.

Φυσικά, επίθεση στις αποφάσεις του ΥΕΘΑ έκανε και η ΝΔ επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί τον αυθεντικό εκφραστή της συντήρησης και του σκοταδισμού. Πρωταγωνιστής και πάλι ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας του κόμματος βουλευτή Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας: «Σε μία κρίσιμη περίοδο, η κυβέρνηση επιλέγει να απαξιώσει συνειδητά το Στράτευμα. Ο κομματισμός και η εξάρτηση, με απόφαση υπουργού πλέον. Με μια απίστευτη εντολή του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας καταργούνται και επίσημα η στρατιωτική ιεραρχία και οι βασικές αρμοδιότητες των κλάδων που έχουν σχέση με το προσωπικό. Πλέον, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό θα μπορεί να έρχεται σε "απευθείας επαφή" με το επιτελείο του υπουργού (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ), προκειμένου -όπως αναφέρει η διαταγή- "να αναδειχτούν - επιλυθούν προβλήματα, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας εξέλιξης και διαβίωσης", παρακάμπτοντας επιδεικτικά -και με εντολή υπουργού- κάθε μορφή στρατιωτικού κανονισμού, στρατιωτικής πειθαρχίας ιεραρχίας και συμπεριφοράς αλλά ακόμη και τον ίδιο τον νόμο "περί Ιεραρχίας και Προαγωγών", που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις αιματηρές περικοπές στα εισοδήματα των στελεχών και την απίστευτη απογείωση των λειτουργικών δαπανών, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να ταράξει συθέμελα τον συνδετικό κρίκο του Στρατεύματος που είναι η πειθαρχία, το κύρος και οι αρμοδιότητες του προϊσταμένου, την ίδια την υφή του στρατιωτικού επαγγέλματος. Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει τη διαταγή αυτή που αποδυναμώνει τη φυσική στρατιωτική ηγεσία και δημιουργεί νέα κομματικά στεγανά στις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια περίοδο που το Στράτευμα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις με όλα τα εθνικά μας θέματα ανοικτά».

Η επιλογή του ΥΕΘΑ προκάλεσε την οργή των οργανώσεων Αποστράτων, που μετρούν ήδη την επίθεση λάσπης του Αντιπροέδρου Θ.Πάγκαλου, αλλά και τις δραματικές περικοπές που φτάνουν τα 150 έως 500 ευρώ!

Νομίζουμε ότι πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις αντιλήψεις αυτές, που σαφώς εκφράζουν μια καθυστερημένη και οπισθοδρομική αντίληψη για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και να δούμε με πιο ψύχραιμο τρόπο τις αλλαγές που συντελούνται.

Είναι δεδομένο ότι η θέση του στρατιωτικού στην ελληνική κοινωνία έχει υποβαθμιστεί. Πλέον, οι βίαιες αντεργατικές και αντικοινωνικές επιλογές της κυβέρνησης και του Μνημονίου πλήττουν τον σκληρό πυρήνα του κράτους, που για να τις εφαρμόσει στηρίζεται, προς το παρόν, στην Αστυνομική βία. Ενδεικτικές, οι απελπισμένες κραυγές των απόστρατων που έκαναν ντου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και απευθυνόμενοι προς τον Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο του υπενθύμιζαν την προσφορά τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν κλπ., ενώ σήμερα το κράτος τους κόβει την σύνταξη και τους απαγορεύει να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια τα παιδιά τους.

Η αίσθηση επομένως του στρατιωτικού παρία, ο οποίος καθυβρίζεται από τα κυβερνητικά χείλη για να αποδεχτεί τις περικοπές, τις απολύσεις και το πετσόκομμα των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ενσωματωθεί στον νέο στρατό: έναν στρατό με μικρότερο μέγεθος, πιο επιστημονικά οργανωμένο, πιο φθηνό και άρα με πιο μεγάλη αναλογία εφέδρων, έτοιμο να βγει εκτός συνόρων σε αποστολές του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, αλλά και έτοιμο να βγει  εκτός στρατοπέδων για να συντρίψει τα κοινωνικά κινήματα, δηλαδή να αναλάβει αποστολές Καταστολής πλήθους.

Αυτός επομένως ο στρατός πρέπει να είναι πιο χειραγωγημένος, να έχει μεγαλύτερη πρόσδεση και έλεγχο από το υπουργικό γραφείο. Αυτός επομένως ο στρατός δεν χωρά την Συνδικαλιστική δράση, δε μπορεί να ανεχθεί την συλλογική διεκδίκηση. Και ο Μπεγλίτης έχει δεχτεί, είτε ως υφυπουργός είτε ως ΥΕΘΑ ασφυκτική πίεση και ανήκουστες για τις Ένοπλες Δυνάμεις συλλογικές διεκδικήσεις. Έχει βιώσει Λευκή Απεργία των πιλότων, πορείες στρατιωτικών, οργάνωση τους σε συνδικαλιστικό φορέα.

Όλα αυτά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ!

Ο Π.Μπεγλίτης κάνει το email παραπόνων γιατί ακριβώς, την εποχή της πιο μεγάλης επίθεσης στα όποια δικαιώματα, επιχειρεί να τονώσει το πατερναλιστικό του προφίλ. Με απευθείας έκφραση παραπόνων επιδιώκει την άμβλυνση της όποιας συλλογικής συνδικαλιστικής έκφρασης και απαξίωσης των οργανώσεων Αποστράτων. Φυσικά, η παραπάνω υπουργική απόφαση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κάθετη άρνηση του Συνδικαλισμού στον Στρατό που εξέφρασαν οι Βενιζέλος-Μπεγλίτης, αλλά και η ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Το κάλεσμα επομένως του Π.Μπεγλίτη δεν έχει καμιά σημασία όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των φαντάρων. Ρωτάμε:

Δεν ήξερε ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης για το σάπιο κρέας που τάιζαν τους νεοσύλλεκτους φαντάρους στην Αυλώνα; Ήξερε και μάλιστα είχε ενημερωθεί από τις επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις-καταγγελίες του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Αντί όμως να πάρει μέτρα, επιχειρούσε να κλείσει το στόμα των δημοσιογράφων για να μη θιγεί το γόητρο της κυβέρνησης!

Δεν ήξερε ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης για τα βασανιστήρια των νέων φαντάρων στην Προεδρική Φρουρά; Ήξερε και μάλιστα τον είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έχουμε απώλεια φαντάρου. Δεν έκανε τίποτε. Όταν σημειώθηκε η αυτοκτονία του 24χρονου συναδέλφου, το ΓΕΣ δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση!

Δεν ξέρει ο ΥΕΘΑ και το ΓΕΣ τις παρανομίες που γίνονται και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για να πάνε οι φαντάροι που έχουν Αρνηθεί Υποχρεωτικά στην ΕΛΔΥΚ. Το ξέρει και μάλιστα ενορχηστρώνει την όλη αυθαιρεσία.

Το ζήτημα επομένως είναι η ανάπτυξη συλλογικής δράσης μέσα στον στρατό, η διεκδίκηση συλλογικά των δικαιωμάτων. Φαντάροι και στελέχη έχουν καεί από την λογική του βύσματος και των πελατειακών σχέσεων, γλύφοντας κατουρημένες ποδιές βουλευτών των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιεραρχία και η Υποταγή στον Ανώτερο αποτελούν στοιχεία διαφθοράς ενός έτσι και αλλιώς απάνθρωπου μηχανισμού, όπως ο στρατός.  Οι όροι της προσωπικής ανάδειξης, η απαίτηση να είσαι αρεστός στους ανωτέρους ωθούν στο να γίνεσαι καταπιεστικός στους κατώτερους. Η Πειθαρχία και η άνευ όρων εκτέλεση διαταγών δημιουργούν ανθρώπους μαριονέτες, εκτελεστικά όργανα ικανά για κάθε απάνθρωπη και ανήθικη πράξη.

Πρέπει τώρα να εντείνουμε την απαίτηση μας για ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ μέσα στον Στρατό και μάλιστα των πιο εκμεταλλευόμενων τμημάτων του. Καμιά Ένωση Αποστράτων δεν θα υπερασπιστεί τους 18.000 ΕΠ.ΟΠ. που θα πεταχτούν εκτός στρατού Άμεσα. Ποιος ξεχνά την ομιλία του υποστράτηγου ε.α Κωνσταντίνου Λουκόπουλου σε Ημερίδα της ΑΝ.ΕΑ.Ε.Δ. όπου μεταξύ άλλων ζητούσε την επιβολή έκτακτης παρακράτησης σε όλους τους υποψήφιους στους διαγωνισμούς πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ. για την σωτηρία των μετοχικών Ταμείων των Αξιωματικών;

Καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να βγαίνουν μαζικά στην αναφορά Παραπονούμενοι και να δημοσιοποιούν τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Τέλος, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία μας είναι μια πλατιά συζήτηση για την αναγκαιότητα του Στρατού, τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και τη πρόσδεση μας στους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

5 Οκτωβρίου 2011 στις 12:11 π.μ.

Έτσι μπράβο, διαλύστε τον τον κωλοστρατό σας, διαλύστε και την αστυνομία που 604 παίρνει και τον κόσμο δέρνει.
Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μη θέλουν να βαρέσουν τώρα που ετοιμάζεται η μεγάλη σύγκρουση. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να περάσει η μεγάλη μάζα με τη λαϊκή εξέγερση (όσο επικίνδυνο κι αν είνα αυτό). Τελικά μάλλον θα φωνάξουμε "ζήτω το ΠΑΣΟΚ" που μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχημένη εξέγερση. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Χρωστάμε στην οικογένεια Παπαντρέου από το Δεκέμβρη. Ήρθε η ώρα τους.

5 Οκτωβρίου 2011 στις 12:12 π.μ.

Δεν είμαι βέβαιος ότι πρέπει να δημοσιευτεί το προηγούμενο σχόλιό μου. Ας μη τους πονηρεύουμε, μέρες που είναι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger