Home » , » Μερικές διεθνείς "ειδησούλες"

Μερικές διεθνείς "ειδησούλες"

Από ciaoant1 , Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 | 10:07 μ.μ.


Σε 49 εκατομμύρια ανήλθαν οι φτωχοί Αμερικανοί
Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 2010 στα 49,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με έναν νέο πιο ευρύτερο τρόπο μέτρησης της φτώχειας, που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Τα νέα στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με εκείνα του Σεπτεμβρίου που έδειχναν ότι οι φτωχοί στις ΗΠΑ υπολογίζονται στα 46,2 εκατομμύρια.

HΠΑ: H αστυνομία διέλυσε συγκεντρώσεις ακτιβιστών
Η αμερικανική αστυνομία διέλυσε συγκεντρώσεις ακτιβιστών του κινήματος κατά της Γουόλ Στριτ, οι οποίοι κατασκήνωναν σε πλατείες των πόλεων Σεντ Λούις, Ντένβερ και Σολτ Λέικ Σίτι, μετά την άρνησή τους να απομακρυνθούν από τους χώρους αυτούς.

Διαδηλώσεις "κατά της Γουόλ Στριτ" πραγματοποιούνται σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες σε ένδειξη αλληλεγγύης και ενότητας με τους ακτιβιστές του κινήματος που καταγγέλλουν τις ακρότητες που επιβάλλει το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο και τις ολοένα μεγαλύτερες ανισότητες. 

Κήρυξε πτώχευση κομητεία των ΗΠΑ (σ.σ. δεν είναι η μόνη, ούτε πρόκειται για ένα 'αμερικάνικο' φαινόμενο. Αντίθετα, θα το δούμε και σε άλλες χώρες, ανάμεσα τους η Ελλάδα, όπου ειδικά μετά τον "Καλλικράτη" που κόπηκε η χρηματοδότηση τους, οδηγούνται σε χρεωκοπίες)
Κήρυξη πτώχευσης, τη μεγαλύτερη για κομητεία στα χρονικά των ΗΠΑ, αποφάσισαν οι νομικοί εκπρόσωποι του Τζέφερσον, στην Πολιτεία Αλαμπάμα. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ψηφοφορίας και έπειτα από διήμερες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για εξωδικαστική αναδιάρθρωση χρέους ύψους 4 δισ. δολαρίων. Η κίνηση διαψεύδει τις ελπίδες που γέννησε τον Σεπτέμβριο η συμφωνία με τους πιστωτές για ρύθμιση του χρέους, η οποία κατέρρευσε, εν μέρει λόγω της άρνησης των πιστωτών να ικανοποιήσουν όρους προηγούμενων ρυθμίσεων. 

Οι μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ παίρνουν ένα σωρό "πακέτα σωτηρίας" και σώζονται. Οι μικρές όμως, που δεν έχουν "άκρες" στην κυβέρνηση, είτε κλείνουν, είτε απορροφούνται από τις μεγαλύτερες. Ήδη στις ΗΠΑ έχουν κλείσει πάνω από 300 τράπεζες μέσα σε 3 χρόνια, και η λίστα διαρκώς μεγαλώνει. Πριν λίγες μέρες έκλεισαν δύο ακόμα:

Two bank failures are 86th, 87th for U.S. in 2011
Two banks were closed by regulators Friday, Mid City Bank in Omaha and SunFirst Bank of St. George, Utah, the Federal Deposit Insurance Corp. said Friday.

Τεντούπολεις με άστεγους στις ΗΠΑ - το φαινόμενο αυτό διρκώς γιγαντώνεται, μιας και η φτώχεια-ανεργία μεγαλώνει, και άρα μεγαλώνει και ο αριθμός των ανθρώπων που δε μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το 50% των δανειοληπτών αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εξ αυτών θα μείνουν άστεγοι, ενώ επίσης σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν κι άλλες ζημιές στους ισολογισμούς τους στο μέλλον, και άρα θα ζητήσουν κι άλλα λεφτά από εμάς. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως πλέον η αξία των σπιτιών έχει πέσει τόσο πολύ, που δεν συμφέρει να πληρώσεις τη δόση του στεγαστικού που είχες πάρει πριν χρόνια, όταν οι τιμές των σπιτιών ήταν πολύ μεγαλύτερες

Half of US Mortgages Are Effectively Underwater
A new report on still-falling home prices today highlights the fact that the lower those prices go, the more American borrowers fall into an negative equity position; that is, they owe more on their mortgages than their homes are worth.

Many of those borrowers are already behind on their mortgage payments, and some are likely already in the foreclosure process. The rest of them are in danger of defaulting, not because they can't pay their mortgages, but because they either won't want to (seeing as they will never see any real appreciation in their investment) or because any change in their economic or personal situation might force them into default (change of job, divorce). 

Και πριν καλά-καλά προλάβουμε να πάρουμε μια ανάσα, οι στεγαστικές εταιρίες που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια ήδη ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση μερικά "δισεκατομμυριάκια" ακόμα (και ενώ ήδη έχουν πάρει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων), προκειμένου να αντέξουν τις ζημιές τους και να μην χρεωκοπήσουν (το ότι αυτά τα πακέτα σωτηρίας στερούν πόρους από εμάς, και άρα οδηγούν εμάς στη χρεωκοπία είναι προφανώς κάτι το "ασήμαντο")

Fannie Mae loss widens, asks taxpayers for $7.8B
Mortgage giant Fannie Mae is asking the federal government for $7.8 billion in aid to cover its losses in the July-September quarter.

Taxpayers have spent about $169 billion to rescue Fannie and Freddie, the most expensive bailout of the 2008 financial crisis. The government estimates that figure could reach up $220 billion to support the companies through 2014 after subtracting dividend payments.

Μια χρεωκοπία ενός "παρακλαδιού" της Goldman Sachs - το "κλου" της υπόθεσης είναι το ότι η εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιεί...τα λεφτά των πελατών της για να καλύψει τα δικά της χρέη. "Στην υγειά των κορόιδων". Εννοείται ότι αν τα κράτη δε χαρίσουν στις τράπεζες πακέτα σωτηρίας ύψους αρκετών τρισεκατομμυρίων, θα έχουμε πολλά τέτοια ακόμα - αλλά από την άλλη, αν τα κράτη χαρίσουν τόσα πολλά λεφτά στις τράπεζες, τότε δε θα μείνει σχεδόν τίποτα για εμάς->εξόντωση πληθυσμού. Διαλέξτε αν το αποδέχεστε, και γρήγορα...

40 δισ. η πρώτη υπερατλαντική καραμπόλα της κρίσης χρέους
H αμερικανική χρηματιστηριακή MF Global είναι το πρώτο "θύμα" της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις ΗΠΑ, μετά την αίτηση υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Αιτία η μεγάλη έκθεσή της σε ομόλογα προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης, ύψους 6,3 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου, αποκαλύφθηκε πως λείπουν από 700 εκατ. έως 900 εκατ. δολάρια από λογαριασμούς πελατών της, ενώ διεξάγονται έρευνες από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει γίνει με τους λογαριασμούς. Ο Κρεγκ Ντόναχιου, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, παραδέχθηκε στις αμερικανικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, ότι η MF Global χρησιμοποίησε χρήματα πελατών για να αντιμετωπίσει τα ολοένα και μεγαλύτερα χρέη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η ΜF Global δεν ξεχώριζε τα κεφάλαιά της από τα χρήματα των πελατών. Ως εκ τούτου, η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες και κυρώσεις για την κατάχρηση κεφαλαίων των πελατών της.
Πτώχευση με άρωμα... Goldman Sachs
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Ο ΤΖΟΝ ΚΟΡΖΙΝ, ΠΡΩΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΙ

Την εταιρεία διοικούσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Τζον Κόρζιν, ο οποίος είχε διατελέσει και κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ από το 2006 έως το 2010. Είχε επίσης διατελέσει γερουσιαστής Νιου Τζέρσεϊ του Δημοκρατικού Κόμματος, προτού εκλεγεί κυβερνήτης.

Για τις δύο προεκλογικές του εκστρατείες δαπάνησε συνολικά 100 εκατ. δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων προήλθαν από εταιρείες που ευνοήθηκαν στη συνέχεια όταν έγινε κυβερνήτης.

Τα ηνία της MF Global, που έχει ιστορία 200 ετών, ανέλαβε τον Μάρτιο του 2010, με τη φιλοδοξία να τη μετατρέψει σε μία μικρή Goldman Sachs.

Γάλλοι στο έλεος της φιλανθρωπίας
Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Γάλλοι ζητούν βοήθεια για να ζήσουν. Κι αυτό αναφέρεται μόνο σε μία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η φετινή έρευνα δείχνει μεγάλη αύξηση του προβλήματος των νέων ηλικίας 18-25, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πιο φτωχή κατηγορία της χώρας.

Οσο για τους νέους 18-25 ετών, χτυπιούνται άσχημα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, παρ' όλο που έχουν περισσότερα διπλώματα και προσόντα από τις προηγούμενες γενιές. Θα έπρεπε να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε τομείς όπως η κατάρτιση, η εργασία, η υγεία, η στέγαση αλλά όπως σημειώνει η οργάνωση, το κράτος δεν βρίσκεται κοντά τους. «Η Γαλλία θυσιάζει τα νιάτα της» σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Secours Catholique, Μπερνάρ Τιμπό. «Η δυσκολία των νέων να μπορέσουν να αυτονομηθούν είναι όλο και μεγαλύτερη. Ενας στους πέντε νέους είναι φτωχοί, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 20% τα τελευταία δέκα χρόνια», εξηγεί. Ετσι, το 30% των νέων που προσφεύγουν στη φιλανθρωπία δεν έχουν καθόλου έσοδα, το 36% δεν έχουν στέγαση (ζουν σε ξενοδοχεία, τροχόσπιτα, ποταμόβαρκες, στο δρόμο ή με την οικογένειά τους) και πάνω από το 40% είναι άνεργοι.

Η φτώχεια των περισσότερων νέων είναι και φτώχεια της οικογένειάς τους.

Τέλος, η ανεργία αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα το νέων. Στο πλαίσιο μιας ειδικής έρευνας που έγινε τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο σε 1.000 νέους, στην ερώτηση «Τι επιθυμείτε για το μέλλον;», το 42% απάντησε: «Εργασία».

Germany: Young people caught in the debt trap
Some 6.4 million Germans, or nearly ten percent of all adults, are insolvent. They cannot pay their bills and have no opportunity to raise the necessary money in the foreseeable future.

This is the conclusion of the latest report from the Creditreform debt atlas for 2011. The average debt of those affected is €33,700—equivalent to a total debt of €216 billion.

Particularly heavily indebted are young and old people. While the total number of indebted adults declined slightly last year, the number of young people affected has increased dramatically. One in four adults in debt is under 30.

The main reason is the high level of unemployment amongst young people. The official rate of unemployment in Germany is relatively low compared to other European countries, but this official figure does not include many young people involved in non-paid “pre-vocational activities.”

Another reason for the rapidly rising levels of debt for young people is the spread of insecure forms of employment—temporary jobs with low starting salaries, agency work, and internships that are either paid poorly or not at all. 

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τους λονδρέζικους δρόμους κατέκλυσαν την Τετάρτη χιλιάδες φοιτητές, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές στην χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο Σίτι, όπου «εδρεύει» το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

«Παιδεία για το 99%» έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές, ενώ άλλα ήταν εμπνευσμένα από το κίνημα «Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου» και ζητούσαν να αφαιρέσουν τον πλούτο από το 1%.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν υψηλά ιδιαίτερα στο Σίτι, ενώ συνολικά επί ποδός βρίσκονταν 4.000 αστυνομικοί. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι είναι η πλέον ελεγχόμενη πορεία που έχει δει ποτέ στο Λονδίνο. 

Ουκρανία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σήμερα στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, διακόπτοντας μια νομοθετική σύνοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Περίπου 700 βετεράνοι του σοβιετο-αφγανικού πολέμου και του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και μια θύρα για να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Οι βετεράνοι διαδήλωναν κατά των σχεδιαζόμενων μειώσεων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που εξετάζει η βουλή. Μερικοί από τους διαδηλωτές φώναζαν "ντροπή!" στους βουλευτές.

Ε και τι έγινε που πεινάτε; Ίσα-ίσα που ΤΩΡΑ είναι που θα πρέπει να αρχίσουμε σιγά-σιγά να καταργούμε τις πορείες και όλα αυτά, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα περάσουν όλα αυτά τα μέτρα εις βάρος σας, ώστε να εξασφαλίσουμε φτηνή εργατική δύναμη από εδώ και πέρα για τους εργοδότες. Αφορμή για την παρακάτω απαγόρευση τα "επεισόδια".

Απαγορεύει τις πορείες για ένα μήνα ο δήμαρχος της Ρώμης
Ο Αλεμάνο αποφάσισε ν’ απαγορεύσει τις πορείες σε ολόκληρο το πρώτο διαμέρισμα της Ρώμης, δηλ. στο ιστορικό κέντρο, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Στην απόφασή του παραθέτει κατάλογο με πλατείες στις οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις - χωρίς πορείες - και καθιστικές διαμαρτυρίες. Στη λίστα, συμπεριλαμβάνονται οι πλατείες Εσέντρα (κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό), Αγίου Ιωάννη του Λατερανού και Λαού (Piazza del Popolo).

"Αποφασίσαμε αυτό που προσδοκούσαν όλοι οι πολίτες. Αυτή την στιγμή, κάθε διαδήλωση μπορεί να απειληθεί όχι από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών αλλά από τυχόν βίαια στοιχεία που παρεισφρέουν", δήλωσε ο κεντροδεξιός δήμαρχος της Ρώμης

"Πρώτα θα σας φτωχύνουμε, ώστε λόγω ανεργίας να δεχτείτε να δουλέψετε με μισθούς πείνας, και μετά βλέπουμε"

ILO: Θα χαθούν 40 εκατ. θέσεις εργασίας σε 2 χρόνια
Σε δύο χρόνια θα υπάρχει έλλειψη 40.000.000 θέσεων εργασίας στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) 
Κοινωνικές αναταραχές λόγω ανεργίας προβλέπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας
Δραματικές είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την παγκόσμια απασχόληση, που στην ετήσια έκθεσή της προειδοποιεί και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία. Eνδεικτικά αναφέρει αύξηση εγκληματικότητας, χρήσης ναρκωτικών και επιστροφή στην συγκατοίκηση με τους γονείς.

Ειδικότερα για Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Βρετανία, η έρευνα επισημαίνει πως συν τοις άλλοις θα σημειωθεί αύξηση της κατάθλιψης αλλά αφήνει μια αχτίδα φωτός, η οποία εναπόκειται στην... πίεση που θα ασκηθεί στους πολιτικούς και ενδέχεται να αναγκάσει τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. να αλλάξουν προτεραιότητες, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Στην Κίνα, οι ίδιοι οι κυβερνώντες παραδέχονται (όχι δημοσίως βέβαια) ότι η ανισότητα και η εκμετάλλευση είναι τόσο μεγάλη, που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μια επανάσταση:

China's Elite Are Privately Talking About A Revolution
In private conversations, many of the people who supposedly make up the ruling elite of China express serious misgivings about the direction and future stability of the country, while admitting that they feel largely powerless to affect meaningful change.

“There is a sense that we are approaching an inevitable breaking point, when the pressures in society will boil over and consume the rulers,” says one Chinese banker with close ties to a number of powerful political families.

“Almost all of the elements are in place for an uprising like we saw in 1989 – corruption is worse today than it was then, people feel they can’t get ahead without political connections, the wealth gap is much bigger and growing and there has been virtually no political reform at all. The only missing ingredient now is a domestic economic crisis.”' 


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger