Home » » Ακούστε σήμερα από τον διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας.

Ακούστε σήμερα από τον διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας.

Από giorgis , Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 | 7:39 μ.μ.

Ακούστε σήμερα από τον διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας. Στις 9 μ.μ μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με συντρόφους του αντιπολεμικού κινήματος, ενώ στις 10 μ.μ. την παρουσίαση του βιβλίου «Περί Δημοκρατίας» του Νίκου Κουνενή όπως έγινε στο Στέκι του Κινήματος στην Πόλη, στου Ζωγράφου.
Αναλυτικά:


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Αρχικά, η δημόσια συζήτηση για την επεξεργασία των θέσεων της αριστεράς και – συνολικά – του εργατικού κινήματος ξεκίνησε στις 11/11 με την, εξαιρετικά πετυχημένη, διεθνιστική εκδήλωση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής αλλά και των Βαλκανίων, με πυροδότη το μοίρασμα των ΑΟΖ και τη σκληρή γεωπολιτική μάχη ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία-Ισραήλ, αλλά και τη συνολική ιμπεριαλιστική διαμάχη στην οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα.

Αυτή η πρωτοβουλία για έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε συνιστώσες του εργατικού κινήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (μια πρωτοβουλία που θέλει να αγκαλιάσει τις πολύμορφες εκφράσεις των κοινωνικών κινημάτων που ριζοσπαστικοποιούνται από τη μια άκρη στην άλλη σε όλη την περιοχή), βρίσκεται φυσικά στην αρχή της και όχι στο τέλος της.

Για την εμβάθυνση, λοιπόν, της συζήτησης αυτής, παρουσιάζουμε σήμερα στις 21.00 μια αρχική συζήτηση ανάμεσα σε ένα μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, ένα μέλος της οργάνωσης ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ. στην Κύπρο, και ένα μέλος της Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστικής Κίνησης. Οι σύντομες τοποθετήσεις των συντρόφων και της συντρόφισσας βασίζονται σε μια πεντάδα ερωτημάτων, που αφορούν στην συγκυρία των κοινωνικών συγκρούσεων σε κάθε κράτος ή περιφερειακή ολοκλήρωση που εμπλέκεται στις τρέχουσες εξελίξεις και στην συνολική γεωπολιτική αντιπαράθεση και τον ιδιαίτερο ρόλο τους.

Γίνεται προσπάθεια να ψηλαφηθούν απαντήσεις στο ζήτημα τη έντασης των πολεμικών εξοπλισμών, στην άνοδο του μιλιταρισμού αλλά και του εθνικισμού στο πλαίσιο των κρατικών πολιτικών, στο φλέγον ζήτημα των μεταναστών. Τέλος, αναδεικνύεται η ανάγκη για μια διεθνιστική εργατική απάντησης στην κρίση και την επέλαση της βαρβαρότητας του καπιταλισμού και των πολεμικών του αναμετρήσεων, με τη ματιά στραμμένη στον αρχικό γύρο των ταξικών συγκρούσεων στην περιοχή αλλά και παγκόσμια.

Φιλοδοξία μας είναι αυτή η πλούσια κουβέντα να συνεχιστεί, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο θεωρητικής αναζήτησης αλλά και κινηματικής πρακτικής και κοινής διεθνιστικής, αντιπολεμικής και εργατικής δράσης.



Παρουσίαση του βιβλίου «Περί Δημοκρατίας» του Νίκου Κουνενή στον ρ/σ μας

Νίκος Κουνενής: Περί Δημοκρατίας – Σάτιρα ηθών και θεσμών
εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σελ. 200

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε την Παρασκευή 18/11/11, στο Στέκι του Κινήματος στην Πόλη, στου Ζωγράφου (Καλλιστράτου 28-30 και Τραυλαντώνη), η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κουνενή: «Περί Δημοκρατίας – Σάτιρα ηθών και θεσμών».

Το βιβλίο παρουσίασαν ο ιστορικός Κώστας Παλούκης, ο εκπαιδευτικός –φιλόλογος Χριστόφορος Βλάχος και ο συγγραφέας Νίκος Κουνενής. Ακολούθησαν παρεμβάσεις και διάλογος με χιούμορ και ανέκδοτα…

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο του «Βαθύ Κόκκινο» είχε προσκληθεί και ήταν εκεί. Έτσι μπορείτε να ακούσετε μαγνητοφωνημένη ολόκληρη την εκδήλωση απόψε Τρίτη από τον σταθμό μας στις 10 μ.μ.. Στη συνέχεια η εκπομπή αυτή θα αναρτηθεί στο μπλογκ μας ώστε να μπορεί κανείς να την ακούσει όποια ώρα μπορεί.

Η σειρά με την οποία ακούγονται οι ομιλητές είναι η αναγραφόμενη παραπάνω, δηλαδή πρώτος μίλησε ο Κώστας Παλούκης, μετά ο Χριστόφορος Βλάχος και τελευταίος ο Νίκος Κουνενής.
Ευχαριστώντας το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου  που μας προσκάλεσε, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι έχουν καθιερώσει την «Λέσχη της Παρασκευής», δηλαδή σταθερές εβδομαδιαίες εκδηλώσεις κάθε Παρασκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 4 Νοέμβρη έγινε αυτοσχέδιο γλέντι με μουσική, κρασί και μεζέδες, στις 11 Νοέμβρη προβλήθηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη «Μαρτυρίες» (Από τη χούντα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου στους εργατικούς αγώνες της μεταπολίτευσης) ενώ για την επόμενη Παρασκευή 25 Νοέμβρη στις 21.00 έχει προγραμματιστεί η προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους. Το στέκι θα είναι ανοιχτό από τις 19.00 «για καφέ και κουβέντα…»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αντιπροσωπευτική δημοκρατία ονομάζεται το πολίτευμα στο οποίο επικρατεί η δεδηλωμένη λαϊκή πλειοψηφία. Αυτή εξασφαλίζεται από το κόμμα που συγκεντρώνει τουλάχιστον το 38% των ψήφων, ποσοστό με το οποίο εξασφαλίζει το 55% των κοινοβουλευτικών εδρών. (Ο όρος «δεδηλωμένη», άρα όχι αριθμητικώς αποδεδειγμένη, εκφράζει τον ιδιαίτερο συσχετισμό ανάμεσα στο πραγματικό αποτέλεσμα της κάλπης και στην επαυξημένη έκφρασή του σε βουλευτικούς θώκους.) Τα κόμματα που εκπροσωπούν το υπόλοιπο 62% των ψήφων κερδίζουν αθροιστικά το 45% των εδρών και συναποτελούν τη δεδηλωμένη λαϊκή μειοψηφία.

Προκειμένου να παρακαμφθεί η αναχρονιστική αρχή «ένας πολίτης, μία ψήφος», τα σύγχρονα εκλογικά συστήματα προβλέπουν τον πολλαπλασιασμό της εκλογικής δύναμης των κομμάτων με ειδικούς συντελεστές βαρύτητας, κατά το πρότυπο των πανελληνίων εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με τον υψηλότερο συντελεστή, το δεύτερο με τον επόμενο και ούτω καθεξής. Οι ψήφοι των κομμάτων τα οποία δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το μίνιμουμ ποσοστό που απαιτείται για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο (3% στην Ελλάδα, 5% στη Γερμανία κ.λπ.) πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή μηδέν. Τα λευκά ψηφοδέλτια παραδίδονται μεν ως έγκυρα στους εκλογείς, καταγράφονται δε ως άκυρα στα επίσημα δελτία των αποτελεσμάτων, καθώς στερούνται της απαιτούμενης ρήτρας βάσει της οποίας αξιολογείται η δημοκρατική υπευθυνότητα κάθε ψηφοφόρου. Μια σατιρική περιήγηση στους όρους, στα όρια, στους μύθους και στις μεταμφιέσεις της ψευδεπίγραφης δημοκρατίας των καιρών μας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

22 Νοεμβρίου 2011 στις 9:51 μ.μ.

Σύντροφοι θα μπει στις επιλεγμένες εκπομπές?Αν όχι,στείλτε μας το αρχείο της εκπομπής αν είναι εύκολο στο email μας
antartescy@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger