Home » , » Όλοι είμαστε Αρμένιοι, όλοι είμαστε Χράντ

Όλοι είμαστε Αρμένιοι, όλοι είμαστε Χράντ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 | 9:59 μ.μ.

Πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια από την δολοφονία του Αρμένιου αγωνιστή και δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ.
Ο Χράντ αφιέρωσε την ζωή του στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα των μειονοτήτων αλλά και πάντα υποστήριζε και βρισκόταν δίπλα στον αγώνα των εργατών και των εργαζομένων. Για αυτό έγινε στόχος του καθεστώτος της Τουρκίας. Τον κατηγόρησαν για την προσβολή του «Τουρκισμού». Τον οδήγησαν πολλές φορές στα δικαστήρια. Όταν κατάλαβαν ότι  ο Χράντ δεν θα πάψει να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα των μειονοτήτων, όταν κατάλαβαν ότι δεν θα περάσει η τρομοκρατία τους, αποφάσισαν την εξόντωση του.
19 Ιανουαρίου 1997 δολοφονήθηκε μπροστά στην εφημερίδα που ήταν ο εκδότης της.
Ο δολοφόνος πιάστηκε και ομολόγησε. Σε όλη την διάρκεια του δικαστηρίου βγήκαν στη φόρα πολλά άπλυτα του κράτους της Τουρκίας  και διαπιστώθηκε πως η δολοφονία του Χράντ δεν ήταν πράξη ενός ακροδεξιού φασίστα αλλά μια οργανωμένη δολοφονία του κράτους της Τουρκίας. Παρά τις προσπάθειες του δικαστηρίου και της κρατικής τρομοκρατίας φάνηκε ότι η δολοφονία είχε οργανωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και εμπλεκόντουσαν πολλά στελέχη του Τουρκικού στρατού, της ασφάλειας αλλά και παρακρατικές οργανώσεις.

Επί 5 χρόνια οι δικηγόροι του Χράντ ζητούσαν τις συνομιλίες των κινητών των εμπλεκομένων. Δεν δόθηκαν. Έσβησαν τις εικόνες που είχαν τραβήξει οι κάμερες γύρω από τον τόπο του εγκλήματος. Το δικαστήριο δεν άκουσε τους μάρτυρες. Και άλλα πολλά.
Τελικά το δικαστήριο τελείωσε και μόνο ένας, καταδικάστηκε ισόβια. Ενώ ο Ερχάν Γιουτζέλ, ο οποίος ήταν πράκτορας της Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην δολοφονία, αφέθηκε ελεύθερος. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που ήταν στελέχη της αστυνομίας και της μυστικής υπηρεσίας αθωώθηκαν. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δολοφονία δεν ήταν μια οργανωμένη πράξη.

Δεν περιμέναμε το κράτος να τιμωρήσει τους δολοφόνους που το ίδιο διόρισε. Ωστόσο η υπόθεση Χράντ ούτε είναι η πρώτη ούτε η τελευταία. Υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν. Δολοφονήθηκαν μωρά στις αγκαλιές των γονιών τους. Πριν μερικές μέρες δολοφονήθηκαν 35 Κούρδοι από τα μαχητικά αεροπλάνα. Επίσης σε εκσκαφές που γίνονται αυτές τις μέρες σε διάφορα μέρη του Κουρδιστάν, ύστερα από καταγγελία των οικογενειών, βρέθηκαν δεκάδες πτώματα.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι, Τούρκοι, Αρμένιοι και άλλες μειονότητες διαδήλωσαν ενάντια στο καθεστώς της Τουρκίας φωνάζοντας το εξής σύνθημα: «Όλοι είμαστε Αρμένιοι, όλοι είμαστε Χράντ».
Η δημοκρατία μπορεί να κατακτηθεί μόνο με αγώνα. Και ο αγώνας των λαών της Τουρκίας, των εργατών και των εργαζομένων συνεχίζεται.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger