ΜΚΟ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 | 1:29 μ.μ.

 «Στη μεγαλύτερη "μπίζνα" από συστάσεως ελληνικού κράτους τείνουν να εξελιχθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο αριθμός των οποίων γνωρίζει καλπάζουσα αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Καλύπτοντας ευρεία γκάμα επιλογών, από το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα έως το αρχαίο δράμα και την ποιμαντική διακονία, η Ελλάδα έχει σχεδόν 10πλάσιο αριθμό ΜΚΟ από τη Γερμανία, δείχνοντας ότι ορισμένοι συμπολίτες μας είτε έχουν αυξημένες ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές ή πολιτιστικές ανησυχίες, είτε έχουν βρει έναν ωραίο τρόπο για να τσεπώνουν γρήγορα και εύκολα δημόσιο χρήμα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους, που δυο χρόνια πριν ανερχόταν στις 30.000 περίπου, σήμερα ξεπερνά τις 60.000»!, γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.


Έχουν ακουστεί τόσα από καταγγελίες που έγιναν κατά καιρούς για τις ΜΚΟ. Και όπως συμβαίνει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο»,  χωρίς να στομώσει.

Οι MΚΟ ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως «ιδιωτικοί οργανισμοί που ασκούν δραστηριότητά για να απαλύνει τον πόνο, να προωθήσει τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ή αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της κοινότητας». Η χρήση του όρου ΜΚΟ ποικίλλει από χώρα σε χώρα (el.wikipedia.org)

Πολλές από αυτές τις οργανώσεις πρόσφεραν και προσφέρουν σημαντικό έργο. Ανταποκρίνονται πλήρως στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.Τις ΜΚΟ που πραγματικά βοηθάνε και είναι έξω από σκάνδαλα, που είναι πραγματικά ανεξάρτητες, όχι μόνο τις θέλουμε, αλλά τις θεωρούμε απαραίτητες. Θα αγωνιστούμε για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν. 

Τα πάντα είναι θέμα πολιτικής. Αν υπάρχει αξιοκρατία, ισονομία, έλεγχος και κοινωνική πολιτική, τότε οι ΜΚΟ είναι πολύτιμος βοηθός στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν υπάρχει ευνοιοκρατία, αμοραλισμός, ρουσφέτι και αδιαφορία τότε πολλές είναι εμπόδιο και εστία διαφθοράς.  
Δεν αμφισβητώ τη νομιμότητά τους, όλες νόμιμες είναι, αλλά ότι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Δεν μπορεί πχ να συμμετέχουν πρώην πολιτικοί ή συγγενείς πολιτικών ή μεγάλα στελέχη κομμάτων σε κάποιες ΜΚΟ.Δημιουργούνται ερωτηματικά για την ανεξαρτησία τους.
Το ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει την ΝΔ ότι είχε χρηματοδοτήσει 707 ΜΚΟ με 39 εκατομμύρια ευρώ. Η ΝΔ είχε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ  ότι έδωσε  69 εκατομμύρια για ύποπτες χρηματοδοτήσεις πράσινων ιδρυμάτων και  ΜΚΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ το ΥΠΕΞ χρηματοδοτούσε ΜΚΟ στην Ελλάδα αλλά νόμιζε ότι ήταν του εξωτερικού!
Δηλαδή ούτε ξέρουμε πόσες επιτελούν έργο, ούτε πόσα πληρώνουμε! Μ’ άλλα λόγια ΧΑΜΟΣ!

Υπολογίζουν πάντως σε  100.000.000 € τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι συγγενείς των πολιτικών μπορούν να λάβουν και δωρεές από επιχειρηματίες για το έργο των ΜΚΟ. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Άσε που κάποιοι είναι  μέλη σε πολλές ΜΚΟ.

Το χειρότερο όμως, είναι ότι τα προγράμματα ευρέσεως εργασίας θα είναι μέσω ΜΚΟ. Φοβάμαι ότι οι άνεργοι θα πρέπει να ψάχνουν να βρουν τις ΜΚΟ για να κάνουν αίτηση! Κάποιες που έτυχε να δω στο Διαδίκτυο βγάζουν θέσεις ενώ στον ΟΑΕΔ … ροχαλίζουν.

Πως ο φτωχός, χωρίς ρεύμα, θα ψάξει να βρει πρόγραμμα; Ποιόν θα ρωτήσει; Που; Θα υπάρχει ενιαία αίτηση ή θα κάνεισε κάθε ΜΚΟ άλλη; Θα στέκεται πάλι για αντίγραφα στις ουρές; Και κάποιοι που έχουν γνωστό σ’ αυτές τις οργανώσεις μήπως θα είναι πιο «τυχεροί»;  Γιατί δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, από τον ΟΑΕΔ, που διαθέτει τα πλήρη στοιχεία για τους ανέργους και είναι ο πλέον αρμόδιος, όπως είπε η Αριστερά; Το Υπουργείο Απασχόλησης θα μοιράσει περίπου 131.000.000. ευρώ σε ΜΚΟ που θα επιλεχθούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα για την μείωση της ανεργίας. Δώστε τα κατευθείαν στους ανέργους. Είναι καλύτερα.

 mitsos175.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

5 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:38 μ.μ.

Νομίζω το ξαναέγραψα: η συμμετοχική δημοκρατία προϋποθέτει δράση κι ενίσχυση των ΜΚΟ. Αυτή ακριβώς τη λογική άσκηση πολιτικής -που τόσο είχε διαφημίσει από το 2004 ο ΓΑΠ, προσπαθώ να αντιπαλέψω και στο βιβλίο μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger