Home » , » Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 | 1:17 μ.μ.

Η συνθηκολόγηση της Γερμανίας στις 11 Νοεμβρίου 1918, θέτει τέλος στο Μεγάλο Πόλεμο (Α’ Παγκόσμιο) που διήρκησε τέσσερα έτη και αιματοκύλησε την Ευρώπη. Στην Ελλάδα κυβερνά ο Βενιζέλος.
Η χώρα, νικήτρια αλλά και εξαντλημένη από τους προηγούμενους πολέμους (Α’ Βαλκανικό 1912-13, Β’ Βαλκανικό 16/6/1913-18/7/1913 και τον Α Παγκόσμιο) προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ο Βενιζέλος σαφώς επηρεασμένος από το διχασμό, κυβερνά αυταρχικά. Επιβάλλει λογοκρισία σε όλη την αντιπολίτευση και απολύει κομματικούς αντιπάλους, (13.000 + κρατικοί και δημόσιοι υπάλληλοι).

Εκείνη την περίοδο (1917) λειτουργούσαν πάνω από 2.200 εργοστάσια με πάνω από 36.000 εργάτες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούσαν μόλις το 12% του συνόλου, αλλά απασχολούσαν τα δύο τρίτα περίπου των εργατών.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια οι εργάτες πολλαπλασιάζονται. Οι συνθήκες ζωής είναι δύσκολες. Εκμετάλλευση, αδικίες, ελλείψεις. Οργανώνεται το 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο που συνήλθε στις 17-23 Νοέμβρη του 1918 στον Πειραιά, μια μόλις εβδομάδα μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), το οποίο μετονομάστηκε κατόπιν σε ΚΚΕ, ιδρύθηκε στο συνέδριο αυτό. Σκοπός του νεοσύστατου κόμματος ήταν «να διαμορφώση τον αγώνα της εργατικής τάξεως εις αγώνα συνειδητόν και ενιαίον και να οδηγήση αυτήν εις την φυσικήν και αναγκαίαν αποστολήν της».
Επηρεασμένο το εργατικό κίνημα από την Οκτωβριανή Εξανάσταση, και τις ελπίδες που έφερε στους λαούς, αρχίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η πρώτη γενική απεργία είναι γεγονός. Αιτήματα; Αύξηση μισθών για να ανταπεξέλθουν στον υψηλό πληθωρισμό, καλύτερες συνθήκες εργασίας, κυρίως όμως διαμαρτυρία για τις διώξεις.
Την Πρωτομαγιά του 1919, για πρώτη φορά στηνΕλλάδα, χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν και διαδήλωσαν μαζικά σε πολλές πόλεις,αψηφώντας την  κρατική καταστολή. Την ίδια εποχή, στις 21 Ιουνίου 1919 η γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε(«Ματωμένο Σάββατο»).

Η Αριστερά από τα πρώτα κιόλας βήματα άρχισε τον ταξικό αγώνα με θάρρος, επιμονή, συνέπεια, μαζί με τους εργάτες και εργάτριες από όλο τον κόσμο. Τα χρόνια αυτά ήταν καθοριστικά. Η πλουτοκρατία, μετά την εμφάνιση του ΣΕΚΕ θα είχε ένα σοβαρό αντίπαλο που θα της χαλούσε τα σχέδια.

Σήμερα, μετά από αγώνες και θυσίες, η Αριστερά είναι πιο νέα και πιο δυνατή από ποτέ. Σε λίγες μέρες είναι η πιο κρίσιμη απεργιακή κινητοποίηση. Είναι το σημείο μηδέν.  Ο λαός καλείται να επιλέξει αν θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του προς το καλύτερο, παλεύοντας ενάντια στην πλουτοκρατία και το φασισμό ή θα γνωρίσει μια νέα καταστροφή, ένα πισω γύρισμα σε σκοτεινές εποχές.

mitsos175.

Πηγή el.wikipedia.org
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger