Home » , » Εθνικιστικός παροξυσμός στην καρδιά των Βαλκανίων – Επικίνδυνοι κρατικοί ανταγωνισμοί στην πλάτη των λαών

Εθνικιστικός παροξυσμός στην καρδιά των Βαλκανίων – Επικίνδυνοι κρατικοί ανταγωνισμοί στην πλάτη των λαών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 | 12:15 μ.μ.

Καθημερινά το εθνικιστικό μίσος οξύνεται, βαθαίνοντας το ρήγμα μεταξύ των δύο κυρίαρχων εθνοτήτων στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ένα πεδίο που θεωρείται προνομιακό για ακραίες ομάδες όπως τη  «Χριστιανική Οργάνωση» που έχει εκφράσει δημόσια το ρατσιστικό της περιεχόμενο, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με το κάψιμο της αλβανικής σημαίας σε συνδυασμό με μισαλλόδοξες εκκλήσεις. Πρωταγωνιστές του βίντεο που αναρτήθηκε με υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα είναι κουκουλοφόροι που καλούν υπέρ της ενότητας των Χριστιανών, εναντίον των Αλβανών και την εξαφάνισή τους.

Γρήγορα όμως ήρθε και η εξίσου ακραία απάντηση. Αλβανικοί Σύλλογοι και οπαδοί  του κινήματος «Κόκκινο Μαύρο» προγραμματίζουν  εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία της Δ.Μακεδονίας στα Τίρανα, για τα πρόσφατα επεισόδια βίας κατά πολιτών αλβανικής καταγωγής. Η ανακοίνωση των συλλόγων αναφέρει  ότι τα συγκλονιστικά γεγονότα βίας κατά των Αλβανών στη Δ.Μακεδονίας, δεν είναι συμπτώσεις, αφού πριν από μία εβδομάδα δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν Σλάβο αστυνομικό καθώς ο αλβανικός πληθυσμός καθημερινά καταπιέζεται και ζει στην τρομοκρατία. Κατηγορούν επίσης την αστυνομία των Σκοπίων ότι αφήνουν τους δράστες των επιθέσεων κατά των Αλβανών να κυκλοφορούν ελεύθερα. Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση «να αποκατασταθούν  οι αλβανικές περιοχές των Σκοπίων στο κράτος καταγωγής τους, στην Αλβανία και να καταστεί δυνατή η αλβανική εθνική εδαφική επανένωση»!

 Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι το νεοσύστατο κράτος της Δ. Μακεδονίας οδεύει σε νέες περιπέτειες, αντιμετωπίζοντας κινδύνους ακόμη και για την επιβίωση του. Έχοντας την πείρα της προηγούμενης εμφύλιας εθνοτικής σύγκρουσης, που σημειώθηκε στις αρχές του νέου αιώνα, όπου εν πολλοίς η επιβίωση του εξαρτήθηκε από την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, γίνεται κατανοητό ότι τα διλήμματα που τίθενται είναι οριακά. Το ζήτημα εισόδου στο ΝΑΤΟ, που για το αστικό κατεστημένο της χώρας θεωρήθηκε κομβικό στη διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας, πάει στις καλένδες μετά το βέτο του ελληνικού κράτους στο Βουκουρέστι και την άρνηση της εισόδου της Δ.Μακεδονίας αν προηγουμένως δε βρεθεί λύση στο ζήτημα του «ονόματος»!

Οι διαπραγματεύσεις των διπλωματών φαντάζουν ως ένα παιχνίδι πόκερ όπου η μια μπλόφα διαδέχεται την άλλη, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος στερεύει. Η σλαβική πλειοψηφία δια του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Δ.Μακεδονίας Α. Μιλοσόσκι επιχειρεί να θέσει ζήτημα απόσυρσης των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν ως αντίποινα για την στάση του ΝΑΤΟ, σπέρνοντας φήμες ότι την άποψή του συμμερίζονται πολλοί στην κυβέρνηση Ξεκαθαρίζοντας ότι η συμμετοχή στην κατοχή και καταπίεση του Αφγανικού λαού αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί που είναι έτοιμοι να αποσύρουν καθώς ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν,  ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης δεν επηρεάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ενώ είχε μιλήσει για την επίτευξη μίας κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Το ελληνικό κατεστημένο επίσης, που βλέπει να αυξάνεται η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Δ.Μακεδονίας, εκμεταλλεύεται την στήριξη των ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για να σκληρύνει τη θέση του.  Η  Ελληνίδα  διπλωμάτης, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου συνδέσμου στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, απέστειλε γραπτή επιστολή στις κατηγορίες της ηγεσίας της Δ.Μακεδονίας ότι η Ελλάδα,  δεν είναι  εποικοδομητική και ότι παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία. «Από την υπογραφή της Ενδιάμεση Συμφωνίας, η Ελλάδα εφήρμοσε το περιεχόμενο και το πνεύμα καλής θελήσεως. Η Ελλάδα εξέφρασε την πρόθεση να αποσυρθεί από τμήμα ή την πλήρη εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας», είπε η Ελληνίδα Πρέσβης. Επίσης η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατηγόρησε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι ποτέ δεν έχει αποδεχθεί ότι η συμφωνία αποτελεί μία σύμβαση στην οποία ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές. «Η κυβέρνηση, ειδικά μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008,  εφάρμοσε  μια πολιτική εχθρότητας και αλυτρωτισμού κατά της Ελλάδας μέσα από τη συνεχή οικειοποίηση Ελληνικών Ιστορικών Συμβόλων, όπως τον Ήλιο της Βεργίνας, και ανοιχτά αμφιβάλλει για το υφιστάμενο Status Quo των εδαφών στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει η επιστολή.

Την ίδια στιγμή που το ελληνικό κατεστημένο ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη να εφευρίσκει ελληνική κοινότητα 200.000 πολιτών που χρειάζονται την προστασία του ελληνικού κράτους, η διεθνής ιμπεριαλιστική κοινότητα, αφού έδειξε το μαστίγιο του ΝΑΤΟ, δείχνει το καρότο της Ε.Ε. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε υποστήριξε ότι φέτος πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας και τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Δ.Μακεδονίας και Ε.Ε. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της δανικής προεδρίας στην Ε.Ε. έθεσε  τους όρους διευκρινίζοντας ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, ενώ για να πετύχει η Δ.Μακεδονίας την ένταξη στην Ε.Ε. πρέπει να γίνουν πολλά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην έννομη τάξη, στη διεξαγωγή των εκλογών, στην ελευθερία του τύπου και της έκφρασης, στην προστασία των μειονοτήτων και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θεωρείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ιδιαίτερα την Ε.Ε. «Ζωτικός της Χώρος» και θέλει να ελέγξει τις εξελίξεις που βεβαίως θέλουν να σφραγίσουν και οι εθνικιστικές δυνάμεις της περιοχής.

Απαιτείται τώρα η αναγνώριση του Δικαιώματος Αυτοπροσδιορισμού του γειτονικού λαού και η δημιουργία ενός μαχητικού εργατικού διεθνιστικού ρεύματος που απελευθερωμένο από τα «εθνικά δίκαια», θα προτάξει τις εργατικές ανάγκες, ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο με τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό από αντικαπιταλιστική απελευθερωτική σκοπιά.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437                  

Diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger