Home » , » Θολό πολιτικό τοπίο (Βίντεο)

Θολό πολιτικό τοπίο (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 | 6:29 μ.μ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Απ’ την μια η επιθετική γραμμή που κρατάει ο Α. Τσίπρας που μετά τον εκλογικό το θρίαμβο παρουσιάζεται με αυτοπεποίθηση, χωρίς καμιά διάθεση να υπαναχωρήσει από τις θέσεις με τις οποίες συγκέντρωσε αυτή την λαϊκή αποδοχή από το εκλογικό σώμα, και από την άλλη η ψυχρολουσία που δέχτηκαν Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τις εσωτερικές τριβές που βγαίνουν στην επιφάνεια σ’ αυτά τα κόμματα, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο πολιτικό τοπίο.

Παράλληλα αξιωματούχοι των Βρυξελών άρχισαν πάλι να μιλούν για χρεοκοπία της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους ηγέτες των αστικών κομμάτων θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι όχι απλώς δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Μνημονίου αλλά δεν μπαίνει θέμα καν επαναδιαπραγμάτευσης τουλάχιστον ότι αφορά τους στόχους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Πολύ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μπαρόζο: Μια αλλαγή στα συμφωνηθέντα θα ήταν λάθος σήμα και στο σύνολο της ευρωζώνης.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Με το βλέμμα στραμμένο στις πιθανές επόμενες εκλογές ο πρόεδρος του Σύριζα έχει ξεκινήσει επαφές με μια σειρά κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος του. Κάποιοι κατηγόρησαν τον Τσίπρα για επικοινωνιακή τακτική και μικροπολιτικές σκοπιμότητες αφού δεν έχει ξανασυμβεί να συναντάτε με μαζικούς φορείς ένας πρόεδρος κόμματος την ώρα που έχει πάρει διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Για να ξέρουμε γιατί μιλάμε καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας προηγούμενη ανάρτησή μας που μας δείχνει ότι θέσεις τους Σύριζα κινούνται στα πλαίσια της διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βιώνει ο εργαζόμενος λαός, με αμφιλεγόμενη την «αριστερή» τους σκοπιά.




Στο βίντεο που παραθέτουμε ακούμε τον Α. Τσίπρα να επιμένει στην άμεση και συνολική ακύρωση του μνημονίου να απευθύνεται σε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας τους ότι αν επιδιώκουν κυβέρνηση ομηρίας του Σύριζα πρέπει να το ξεχάσουν Επίσης επανέρχεται στις επιστολές Σαμαρά και Βενιζέλου καλώντας τους να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους απ’ το μνημόνιο λέγοντας ότι δεν πρόκειται για δηλώσεις μετανοίας αλλά για δηλώσεις ειλικρίνειας.

Εδώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση του Π. Καμμένου, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ουσιαστικά ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, σ’ αυτό το θέμα με τον Α. Τσίπρα: «Το μόνο δίλλημα σήμερα είναι το ναι η το όχι στο Μνημόνιο. .. στο χέρι κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας είναι να ζητήσει απ’ τους αρχηγούς οι οποίοι έχουν δεσμευτεί προσωπικά με εγγυητική επιστολή είτε να παραιτηθούν απ΄την αρχηγία του κόμματός τους, είτε να αποσύρουν τις εγγυητικές προσωπικές επιστολές που τους υποχρέωσε και έκαναν η τρόικα προεκλογικά».
Μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης που είχε με τον Α. Τσίπρα ο αρχηγός των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" δήλωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τα αντιμνημονιακά κόμματα.

Ο Σαμαράς απ’ την πλευρά του ευρισκόμενος σε παντελή αμηχανία και πανικό που του δημιούργησε το αποτέλεσμα των εκλογών και νιώθοντας ότι η πολιτική του αμφισβητείται πια από πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης του, απ’ την μια προσπαθεί να δικαιώσει την πολιτική του λέγοντας ότι η καταγγελία της συμφωνίας και άρα η ανάκληση της υπογραφής του όπως ζητά ο Σύριζα οδηγεί σε άμεση κατάρρευση και πτώχευση της χώρας και απ’ την άλλη για να τονώσει το ηγετικό του προφίλ καλεί σε συστράτευση των δυνάμεων της δεξιάς που βρίσκονται εντός και εκτός βουλής.
Σε μια προσπάθεια για να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που υπάρχει για την παράταξη του πιθανολογεί ότι ένα κοινό εκλογικό σχήμα στις επόμενες εκλογές με Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη και Μάνο (ο Καμμένος το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με την Ν.Δ.) μπορεί να ανακόψει την διασπορά γαλάζιων ψηφοφόρων. Ο αρχηγός όμως της Ν.Δ εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου αφού στις ίδιες δηλώσεις του εκτιμά ότι ένα τέτοιο δεξιό μέτωπο μπορεί «να διασώσει τις κατακτήσεις δεκαετιών»!
 Οι δηλώσεις Αντώναρου και Βαρβιτσιώτη που ζητούν να προχωρήσει άμεσα η διενέργεια συνεδρίου για την επανασύσταση του χώρου της δεξιάς είναι ο προάγγελος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Χειρότερα λούκια περνάει και ο Βενιζέλος. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ –δεν πρέπει να δίνουμε και πολύ βάση σ’ αυτή την ομάδα στην οποία ηγείται ο πρώην «συγκεντρωσιάρχης» του ΠΑΣΟΚ., Γ. Παναγιωτακόπουλος, γιατί οι κωλοτούμπες της είναι γνωστές- που μιλάει ότι το ΠΑΣΟΚ  μετεξελίχθηκε «σε ένα νεοφιλελεύθερο μηχανισμό εξουσίας, χωρίς μέριμνα για τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων», και ζητάει κι αυτή διεξαγωγή συνεδρίου, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε την «καθαρή ιδεολογική του ταυτότητα».

Όπως και να είναι περιμένουμε τις δηλώσεις που θα γίνουν σήμερα μετά την συνάντηση Τσίπρα-Βενιζέλου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν απόλυτος όπως ο Σαμαράς, και παρουσιάζεται διαλλακτικός ως προς τις θέσεις του Συριζα βάζοντας μοναδικό όρο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιον δεν μπορεί να γίνει αν υλοποιηθούν οι προτάσεις Τσίπρα. Ενδιαφέρον θα έχει να ακούσουμε και πώς αντιμετώπισε την πρόταση του Τσίπρα να αποσύρει την υπογραφή του στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στους τροικανούς.

Δεν έχει νόημα να κάνουμε σενάρια. Το όλο πολιτικό σκηνικό είναι θολό και μάλλον οι διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης που πήραν και θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι ατελέσφορες. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα συγκαλέσει ο Παπούλιας, πιθανότατα την Παρασκευή ίσως βρει λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Διαφορετικά πάμε σε καινούργιες βουλευτικές εκλογές με καινούργια δεδομένα και «φρέσκα» διλλήματα.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger