Home » , » Υπόθεση εργασίας: Αν ο Σύριζα σχημάτιζε κυβέρνηση

Υπόθεση εργασίας: Αν ο Σύριζα σχημάτιζε κυβέρνηση

Από giorgis , Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 | 6:59 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Oι εκλογές  δεν είναι τίποτα άλλο παρά είναι το βαρόμετρο της ταξικής συνείδησης των μαζών, όπως έλεγε ο Ένγκελς. Η άποψη μου είναι ότι κανένα πολιτικό σχήμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται «αριστερό» δεν πρέπει να καλλιεργεί στις μάζες την αυταπάτη ότι από τις κάλπες μπορεί να προκύψει μια «πλατιά λαϊκή πλειοψηφία» που μπορεί να σταθεί ανάχωμα στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ειδικά   στις σημερινές εγχώριες και διεθνείς  πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Να κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Ας υποθέσουμε ότι ο  καθεστωτικός μηχανισμός προπαγάνδας αποτύχανε να καλλιεργήσει  τον συντηρητισμό και τα αισθήματα φόβου για το μέλλον ενός κομματιού της κοινωνίας που δεν τα έχει χάσει μέχρι τώρα όλα.
Να υποθέσουμε επίσης ότι στο κορύφωμα της καπιταλιστικής οικονομικής  κρίσης και της γενικής ανασφάλειας που επικρατεί, τα τρομοκρατικά-εκβιαστικά διλλήματα που ακούσαμε όλο το τελευταίο διάστημα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ότι ο ρατσισμός και ξενοφοβία, που συστηματικά καλλιεργείτε από τους μηχανισμούς του συστήματος τα τελευταία χρόνια, δεν αποτελούσε έναν ανάχωμα για να μην εκφραστεί η κοινωνική δυσαρέσκεια προς τα αριστερά και να μην εγκλωνιστούν λαϊκές μάζες σε πατριδοκάπηλα, εθνικόφρονα συνθήματα που ακούσαμε κατά κόρο όλη την προεκλογική περίοδο. 

Κάνουμε λοιπόν την υπόθεση ότι ο Σύριζα στις χτεσινές εκλογές, έβγαινε πρώτο κόμμα λαμβάνοντας τα ποσοστά της Ν.Δ και εκλέγοντας περίπου 130 βουλευτές.
Ας προσπεράσουμε τις διεθνείς αντιδράσεις που θα είχαν δημιουργηθεί και ας σταθούμε στα εσωτερικά μας. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Σύριζα για να σχημάτιζε μια βιώσιμη κυβέρνηση; Αλλά κ’ αυτό να γινόταν κατορθωτό θα μπορούσε μια κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα που ουσιαστικά θα ήταν όμηρος του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ ή του Κομμένου να είχε προοπτική; Κανένας σοβαρός αναλυτής πιστεύω δεν θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο. Μια κυβέρνηση του Σύριζα θα κατέρρεε παταγωδώς σε ελάχιστους μήνες.

Η οικονομία βουλιάζει σε μια απερίγραπτη ύφεση και δεν υπάρχει καμία μα καμία ένδειξη ότι μπορεί κάτι να ανακόψει αυτή την πορεία. Οι στρατιές των ανέργων καθημερινά γιγαντώνονται, οι καθημερινές αυτοκτονίες –δολοφονίες πολιτών από τις σφαίρες και τις ανέχειας σχεδόν έπαψαν ν αποτελούν είδηση.  Πώς μια κυβέρνηση του Σύριζα θα έδινε χαμόγελο αισιοδοξίας στα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα  όταν το ίδιο του το πρόγραμμα διέπεται από μια ευρωλαγνεία και οι πιο σοβαροί οικονομικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι χωρίς ρήξη με το ευρώ και την ευρωζώνη η καταστροφή της χώρας και του λαού μας δεν είναι αναστρέψιμη;

Μήπως, δηλαδή, σε περίπτωση που ο Σύριζα έβγαινε πρώτο κόμμα και έβρισκε τον τρόπο να σχηματίσει κυβέρνηση αυτή σύντομα θα έσπερνε απογοήτευση στον κόσμο της εργασίας και τα όποια σπέρματα αντίστασης, δυναμικότητας και λαϊκής αφύπνισης θα δεχόταν ένα καίριο πλήγμα;  

Το έχω ξαναγράψει. Η κάλπη δεν πρέπει να είναι το γήπεδο της αριστεράς. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ηττημένο λαϊκό εργατικό κίνημα γ’ αυτό οι δυνάμεις του κεφαλαίου κερδίζουν συνεχώς χωρίς αντίσταση. Χρέος μας να παλέψουμε για την συγκρότηση ενός ρωμαλέου εργατικού ταξικού κινήματος, μακριά από κοινοβουλευτικές αυταπάτες, που θα δώσει τους αγώνες με μορφές πάλης που αυτό θα επιλέξει για να μπορέσουν τα όνειρα μας να γίνουν εφιάλτες τους.


Υ.Γ. Η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί τώρα θα έχει σύντομο ορίζοντα λήξης. Η δήλωση Σαμαρά αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα  («θα σεβαστούμε την υπογραφή της χώρας») σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αυτός και ο Βενιζέλος στους τοκογλύφους-δανειστές της χώρας μας δείχνει ότι δεν θα είναι μακριά η έκρηξη μιας κοινωνίας που ήδη βράζει.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 18 σχόλια

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2012 στις 7:36 μ.μ.

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2012 στις 8:11 μ.μ.

ΤΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΑΦΑΛΙ.

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2012 στις 8:43 μ.μ.

Δηλαδή συγνώμη, αλλά για τους κομμουνιστές οι εκλογές είναι ένα απλό διευρυμένο γκάλοπ; Δεν μπορούν να προκύψουν από εκεί πολιτικές εξελίξεις στις οποίες να πρωταγωνιστήσουν;

Στην εποχή του Ένγκελς δεν υπήρχαν τα γκάλοπ. Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεύτερον οι ευχές δεν αρκούν, ούτε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει σήμερα το "ρωμαλέο ταξικό κίνημα". Εκτός κι αν πιστεύετε ότι οι εργάτες εκτονώνονται με την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ και μετά δεν έχουν όρεξη για απεργίες...

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2012 στις 10:18 μ.μ.

Όλα "μαύρα κι άραχνα" δηλαδή (...αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα απογοητεύονταν το σύμπαν κλπ, κλπ).
Κι όλα αυτά, επειδή το ΚΚΕ, πήρε 4,5 % όσο δηλαδή, μια ...μικρομεσαία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα, θα ήταν όμορφα κι ωραία, αν έπαιρνε κι ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5 % και τα ριζοσπαστικοποιημένα (έστω ...λίγο) τμήματα του λαού, παρέμεναν στο ΠΑΣΟΚ ή πήγαιναν πχ στη ΔΗΜΑΡ...!
Τότε θα υπήρχαν "νέες αφετηρίες για το κίνημα" κλπ, κλπ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη ...δουλειά του μια χαρά και σαν συνεπής αριστερή δύναμη, κάνοντας όλα αυτά τα χρόνια αντιπολίτευση, έγινε πόλος έλξης για πολίτες, που θέλουν κάτι άλλο.
Το ίδιο διάστημα, το ΚΚΕ ήταν ενάντια σε όλα τα κινήματα, από τους αγανακτισμένους, μέχρι την ...πατάτα !
Ας έκανε κι αυτό τη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ κι ας κινητοποιούσε κι ας έπαιρνε άλλα ("καλύτερα") τμήματα της κοινωνίας και των εργαζομένων...
Αντίθετα, ξεπερασμένο από το λαό και ξαφνιασμένο από τις εξελίξεις και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε όλο το βάρος της προεκλογικής περιόδου, στο να μη χάσει κι άλλους ψήφους (κατά τ' άλλα, οι εκλογές δεν το ...πολυαφορούν !)
Και τώρα του φταίνε τα πάντα, εκτός απ' τον εαυτό του.
Κι εσείς, αντί να του κάνετε σκληρή κριτική, μπας και συνέλθει κάποτε και κάνει αυτοκριτική και διορθώσεις, το χαϊδεύετε, λέγοντας "εντάξει μωρέ, αν ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε κυβέρνηση, θα ήταν χειρότερα τα πράγματα"...
Και γίνεστε -προσωρινά- αρεστοί, αλλά κατά βάθος, του κάνετε ζημιά.
Οι αριστεροί πολίτες κι όλοι αυτοί που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι "εντάξει" κι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της αριστεράς.
Το ΚΚΕ, ας συνεχίσει έτσι.
Κι αν σε παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, σε συνθήκες φτώχιας, πείνας, δυστυχίας κλπ, παίρνει 4,5 %, φανταστείτε που θα πάει αν ο καπιταλισμός "συνέλθει" λίγο, εξωραϊστεί και δείξει πιο "ανθρώπινο πρόσωπο" με τα τερτίπια που ξέρει.

18 Ιουνίου 2012 στις 10:38 μ.μ.

Τελευταίε ανώνυμε,
ρίξε μία ματιά στα πεπραγμένα στου ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα, ρίξε και άλλη μία στο πλασάρισμα της άποψης πως "οι απεργίες είναι αναποτελεσματικές"...

19 Ιουνίου 2012 στις 12:35 π.μ.

Ανώνυμε 10:18
'Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη ...δουλειά του μια χαρά και σαν συνεπής αριστερή δύναμη' πολύ καλό, ξέρεις κι άλλα τέτοια πετυχημένα;
Συνεπής δύναμη ο ορισμός του καιροσκοπισμού και της κωλοτούμπας!
Να δω πότε οι ψηφοφόροι σας θα σας πάρουν κι εσάς με τις ...πατάτες όταν αποκαλυφθεί η πατατιά σας!
Διάβασε ιστορία να δεις πως σε συνθήκες κρίσης αρχικά ενισχύονται οπορτουνιστές και φασίστες.
Όσο για το τελικό σας όνειρο (την εξαφάνιση του ΚΚΕ) ..with side to sleep!

19 Ιουνίου 2012 στις 1:22 π.μ.

*with this

Ανώνυμος
19 Ιουνίου 2012 στις 1:55 π.μ.

Σύντροφοι πραγματικά τα σχόλια σας χρήζουν ψυχιατρικής εκτίμησης.Αδυνατώ να δώσω άλλη εξήγηση πια.Από μια τριλιζαία που για 25 χρόνια έκανε το λάθος και δεν έχανε ανούσιες απεργίες-πορείες, ευκαιρίες να δοκιμάσει κάθε είδους χημικό.

Ανώνυμος
19 Ιουνίου 2012 στις 9:59 π.μ.

dhmhtrhs, ο Ανώνυμος 10:18
Προς το παρόν πάντως, η ιστορία γράφει, ότι σ' έχουν πάρει εσένα με τις πατάτες και ...όχι μόνο.
Και ποιοί σε πήραν; οι εργάτες, οι άνεργοι κι όλοι αυτοί, που -και καλά- εκπροσωπείς.
"Διόρθωσαν την ψήφο τους" μια χαρά...
Και ήταν επόμενο, αφού προεκλογικά έπαιξες το παιχνίδι του συστήματος μια χαρά, εξομοιώνοντας -αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους- με την ακροδεξιά ΝΔ.
Γι' αυτό και έπεισες λιγότερο κόσμο, ακόμα κι απ' τον Κουβέλη και τους ναζί.
Όσο για την παραίνεσή σου, να διαβάσω ιστορία, εγώ διαβάζω όσο μπορώ.
Εσύ μπορείς να περιμένεις 60 χρόνια, όταν θα κάνει την αυτοκριτική της, η τότε ηγεσία σου, για να διαβάσεις.
Τότε μπορεί να αποκαταστήσεις -και κομματικά- και τον Βελουχιώτη -τρομάρα σου- από σένα περίμενε αποκατάσταση...
Πάντως καλά πας.
Βγάζε γλώσσα και κούνα το δάχτυλο στο λαό γιατί "τόλμησε" χωρίς την άδειά σου, να πάει Αριστερά.
ΥΓ. Κι επειδή "διαβάζεις" πολύ, μια λέξη "αυτοκριτική" την έχεις συναντήσει;

19 Ιουνίου 2012 στις 12:58 μ.μ.

Τριλιζαία (?!) να το κοιτάξεις αυτό..
Η μακρυχρόνια χρήση δακρυγόνων προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο..

19 Ιουνίου 2012 στις 3:37 μ.μ.

Ανώνυμε στις καταγγελίες σου θα πρόσθετα και τη στάση του ΚΚΕ στην μάχη των Θερμοπυλών..
Εσείς φυσικά είστε ελεύθεροι απ' την ιστορία των οπορτουνιστών πολιτικών προγόνων σας!
Ο λαός που πίστεψε τις παπαριές σας ή είπε ας το ρισκάρω μ' αυτούς δεν έπαψε να εκτιμά το κόμμα και θα το διαπιστώσεις σύντομα όταν θα κάνουν τους λαφαζανοστρατούληδές σας πιο άσπρους κι απ' τον Νταλάρα..

Ανώνυμος
19 Ιουνίου 2012 στις 7:13 μ.μ.

dhmhtrhs
Καλό !
Μ' αρέσει που οι απαντήσεις σου, είναι ταξικές - λενινιστικές, σε σχέση με τις δικές μου, που είμαι ένας χαμένος οπορτουνιστής.
Το κόμμα δεν έπαψε κανένας να το εκτιμά.
Μιλάμε για τους μεντρεκομαϊληδες της ηγεσίας.
Όσο για το "άσπρο" που λες, δεν είναι έκπληξη, το μένος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, να σε οδηγήσει να στηρίξεις τους γερμανοτσολιάδες και να επιτίθεσαι στην αντιπολίτευση.
Άλλωστε έχετε "μορατόριουμ" από την προεκλογική περίοδο...
Τζάμπα έλεγε τόσο καιρό ο ...Ψωμιάδης για την "μηδενιστική αριστερά" (ΣΥΡΙΖΑ) και το "σοβαρό ΚΚΕ" ;;;

19 Ιουνίου 2012 στις 8:26 μ.μ.

ανώνυμε όταν μπλέκεις με ελαφρότητα τον Βελουχιώτη στα επιχειρήματά σου (θέμα πληγή για το κίνημα, που σηκώνει συζήτηση σελίδων), μόνο και μόνο για να βγάλεις αντιΚΚΕ χολή, και πολύ σοβαρά σου απάντησα..
Το πόσο εκτιμάς το κόμμα φαίνεται..
Αλλά μανία ρε παιδί μου ο κάθε αντικομμουνιστής να λέει πως πονάει για το ΚΚΕ! Τι αρρώστια κι αυτή! Σκέτη αναγούλα είστε!
Εμείς δεν πετάμε ποτέ γιαούρτια..
Δικοί σας απογοητευμένοι ψηφοφόροι θα το κάνουν, όπως στο πασοκ!

Ανώνυμος
19 Ιουνίου 2012 στις 10:47 μ.μ.

dhmhtrhs
Ξαναλέω:
Το κόμμα δεν έπαψε κανένας να το εκτιμά.
Μιλάμε για τους μεντρεκομαϊληδες της ηγεσίας.

Και για να τελειώνουμε:
εγώ λοιπόν, ο "αντικομμουνιστής", που είμαι σκέτη "αναγούλα", λέω με μια κουβεντα, ότι ο Άρης Βελουχιώτης ήταν "ήρωας του λαού", τελεία και παύλα και τον τιμάω...
Εσύ ο "κομμουνιστής", μιλάς ακόμη -60 χρόνια μετά- για "θέμα πληγή για το κίνημα, που σηκώνει συζήτηση σελίδων" και δεν ντρέπεσαι;
Για τον Άρη μιλάμε, ρε κομμουνισταρά της πεντάρας...
Η "πληγή" είναι στον εγκέφαλό σου...
Φυσικά, κρίνεσαι απ' τους αναγνώστες, όπως κρίθηκε και η αστεία ηγετική σου ομάδα, στις εκλογές από το λαό...

20 Ιουνίου 2012 στις 2:49 π.μ.

συνεχίζεις τα καραγκιοζλίκια και τους αφορισμούς, δεν ξέρεις να συζητάς τελικά και μή μου το παίζεις αριστερός, χατζηαβάτη του ομπάμα.
Δεν έχω σκοπό ν ανοίξω ιστορική κουβέντα μαζί σου, άλλα λέω άλλα καταλαβαίνεις αστροπελέκι με iq ερπετού

Ανώνυμος
20 Ιουνίου 2012 στις 2:58 μ.μ.

νευράκια;
δεν πειράζει, είναι απ' το ποσοστό σου.
Κι ο Βενιζέλος τα ίδια έπαθε...

Θα σε περιμένω, μέχρι ν' αποφασίσεις για τον Άρη Βελουχιώτη...
Μέχρι τότε, ελπίζω να' χεις μεγαλώσει (σε μυαλό και ...ποσοστά), έτσι ώστε να μπορείς να γίνεις, μια αξιοπρεπής ...συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν τη ΡΟΖΑ πχ...

20 Ιουνίου 2012 στις 3:32 μ.μ.

ρε αντικομμουνιστικό πεκινουά που μόνο να γαυγίζεις ξέρεις
και 50% να πάρεις (λέμε τώρα) πάλι το κομπέξικό του 3% θα είσαι .. κι εκεί θα είσαι σε λίγο για το υπόλοιπο της ζωής σου
Άντε ψόφα τώρα πολύ ασχολήθηκα μαζί σου

Ανώνυμος
21 Ιουνίου 2012 στις 1:03 π.μ.

...δε ντρέπεστε dhmhtrhs ???
πω πω πω τρόπος...
πως μιλάτε έτσι ?
θα σας περάσουν για ...κομμουνιστή
της ...εξωκοινοβουλευτικής !!!
προπόνηση κάνετε ?

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger