Home » , , » Οι άθλιοι καλαμαράδες του Μπόμπολα και ο ηρωικός αγώνας των Χαλυβουργών

Οι άθλιοι καλαμαράδες του Μπόμπολα και ο ηρωικός αγώνας των Χαλυβουργών

Από giorgis , Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 | 6:03 μ.μ.

 Του Γ. Γ.

Σιγά μην έλειπε η φυλλάδα του Μπόμπολα στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των ηρωικών απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας του Ασπροπύργου.  Με ξύλινα γράμματα και τίτλο «Το θαύμα της Cosco και το δράμα της Χαλυβουργίας» κυκλοφορεί το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του "Εθνους".

Άργησε κάπως η φυλλάδα του Μπόμπολα αλλά ακολούθησε το μονοπάτι το οποίο είχαν ήδη διαβεί τα συγκροτήματα του ΔΟΛ και του Αλαφούζου λειτουργώντας σαν φερέφωνα του Μάνεση.  Και το «Εθνος σήμερα προβάλλει και υπερασπίζεται την εργοδοτική γραμή.  Λοιδορεί τους απεργούς -«Οι 9 μήνες μιας τρελής απεργίας φέρνουν λουκέτο», είναι ο χαρακτηριστικός υπότιτλο του- και τους τρομοκρατεί με το δήθεν επικείμενο λουκέτο του εργοστασίου.

Επειδή όμως δεν θέλουμε να αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και πριν επανέλθουμε στην απεργία των Χαλυβουργών να μιλήσουμε για «το θαύμα της Cosco» που λέει η φυλλάδα του Μπόμπολα.

Αν εννοούσε θαύμα τα κέρδη των εργοδοτών που βλέπουν τα κέρδη τους να απογειώνονται με αστρονομικούς ρυθμούς θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κατασκευαστικές εταιρείες του Μπόμπολα που όπως αποκαλύφτηκε πριν καιρό στο Ευρωκοινοβούλιο οι εταιρείες του αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημόσιων δρόμων με επταπλάσια τιμή απ’ ότι στοιχίζει η κατασκευή ενός χιλιομέτρου δρόμου στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
(Είναι δυνατόν μετά να μην γίνει και εφοπλιστής ο Μπόμπολας, αγοράζοντας 7 καινούργια καράβια όπως γράφτηκε σε περασμένο δημοσίευμα στο «Ποντίκι»;).

Τι συμβαίνει όμως με τους εργάτες της Cosco;

Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του «Ριζοσπάστη» είναι κατατοπιστικό:

«Οι εργαζόμενοι είναι σύγχρονοι δούλοι, αφού η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της κινέζικης πολυεθνικής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εξής όρους: Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, ακόμα και της ΓΣΕΕ... 
 Σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χωρίς να διαψευσθούν, το ωράριο των εργατοτεχνιτών στο ΣΕΜΠΟ της COSCO είναι σπαστό και κανείς δε γράφει υπερωρία, ενώ όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ. Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300 - 400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, ακόμα και της ΓΣΕΕ».

Αυτό είναι το γκέτο της COSCO το οποίο διαφημίζει η φυλλάδα του Μπόμπολα, περιγράφοντας το σαν «νέα επιχείρηση υπό κινεζική καθοδήγηση που ανθεί και δίνει δουλειά σε εκατοντάδες Ελληνες».

Και επανερχόμαστε στους απεργούς Χαλυβουργούς του Ασπροπύργου. Τι μας λένε οι άθλιοι καλαμαράδες του Μπόμπολα;  «Ολο και πιο κοντά στο λουκέτο ύστερα από 9 μήνες απεργίας», κραυγάζουν στην φυλλάδα απ’ την οποία σιτίζονται. Με απλά λόγια καλούν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την εξαθλίωση τους, γιατί όποιος «τυχερός» έχει ακόμα δουλειά και αντιδράσει στην ασυδοσία της εργοδοσίας που τον θέλει να δουλεύει με μισθό πείνας και σε άθλιες συνθήκες εργασίας κινδυνεύει να βρεθεί άνεργος … και μάλιστα θα φταίει αυτός για την ανεργία του!!!

Θα ήταν πλεονασμός να ρωτούσαμε τους γραφιάδες αυτούς που οφείλονται οι  πάνω από 1.2.000.000 άνεργοι που έχουμε σήμερα στην χώρα μας. Αν οι εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένοι από τα εργοστάσια Κλωστοϋφαντουργίας του Λαναρά, απ’ τα εργοστάσια Ζάχαρης, Λιμασπάτων, από το Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα μεταλλεία Κασσάνδρας και από τόσους άλλους εργασιακούς χώρους βρέθηκαν στην ανεργία γιατί έκαναν εργατικούς αγώνες.

Οι «κύριοι» του «Εθνους» εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Ολο το σύστημα εξουσίας, με πρωτοστάτη τα αστικά ΜΜΕ  έχουν βαλθεί να τσακίσουν τους Χαλυβουργούς και ταυτόχρονα να στείλουν ένα μήνυμα προς την εργατική τάξη. Να δεχθούν αδιαμαρτύρητα έναν εργασιακό μεσαίωνα γιατί αλλιώς θα πεταχτούν στην ανεργία.

Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής,  η ανελέητη «ανταγωνιστικότητα» στο κυνήγι του κεφαλαίου για εξασφάλιση και αύξηση των κερδών, σε συνδυασμό  με την οικονομική καπιταλιστική κρίση είναι η αιτία που οδηγεί σε μεγάλη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, αυξάνει την ανεργία.  Αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχθούν οι γραφιάδες του Μπόμπολα και των ομοίων του.

Υ.Γ: "Εν τω μεταξύ, η είδηση ότι το πλοίο «Eilsum», το οποίο ξεκίνησε από τη Χαλυβουργία Βόλου με επικίνδυνο φορτίο αποβλήτων με προορισμό εταιρεία της Σαρδηνίας, για περαιτέρω επεξεργασία και διαχείριση, αποκάλυψε κι ένα άλλο πρόσωπο της εργοδοσίας. Κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης και του ελέγχου χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός ραδιενέργειας και το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο -137. Η είδηση θάφτηκε από μίντια με περιβαλλοντικές κατά τα άλλα ευαισθησίες (βλ ,Σκάι κ.α) και αποκάλυψε την τυχοδιωκτική και ληστρική εργοδοτική πρακτική που μπροστά στο κέρδος δεν σέβεται ούτε τις ζωές των εργατών ούτε το περιβάλλον...". Από την εφημερίδα "Πριν" 15/7/2012
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
16 Ιουλίου 2012 στις 10:32 μ.μ.

Αν δεν μπορεί ο Μάνεσης μπορούν οι Χαλυβουργοί!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger