Home » , » Χωρίς ορατό τέλος ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία

Χωρίς ορατό τέλος ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 | 5:33 μ.μ.

 Χωρίς ορατό τέλος ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται εδώ και καιρό στην Συρία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΜΠΕ, επικαλούμενο  πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες έστειλαν σήμερα, ενισχύσεις προς το Χαλέπι, όπου θα δοθεί μια αποφασιστική μάχη η οποία αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.  

Είναι σχεδόν απίθανο μετά όσα έχουν προηγηθεί να μπορέσει το καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ να μακροημερεύσει την εξουσία. Εχει να αντιμετωπίσει μια δυναμική ένοπλη αντιπολίτευση που υποστηρίζεται πέρα από Αμερική-ΕΕ και από τα καθεστώτα του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Τουρκίας, τα οποία εξοπλίζουν στρατιωτικά, χρηματοδοτούν και καθοδηγούν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Δυτικές πηγές αναφέρουν ότι στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες προσχώρησαν τις τελευταίες μέρες και ξένοι  μαχητές του ριζοσπαστικού Ισλάμ, όπως και οπαδοί της Αλ - Κάιντα από διάφορες χώρες.  

Η κατάσταση όπως εξακολουθεί να παραμένει πολύπλοκη αφού τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή είναι τεράστια. Απ’ την μια Ρωσία και Κίνα θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους σε Συρία και Κίνα, απ’ την άλλη η ΗΠΑ-ΕΕ επιθυμούν διακαώς ένα αμερικανόδουλο καθεστώς τύπου Ιράκ και Αφγανιστάν.
Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται να ανοίξει άλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή, αυτή την φορά στο Ιράν κάτι που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Όπως και να είναι όλα δείχνουν ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία θα διαρκέσει πολύ. Ο Ασαντ εξακολουθεί να διαθέτει λαϊκή υποστήριξη –τα έγραφε σε περασμένη ανάρτησή μας ο σύντροφος Σεϊτ Αλντογκάν- και ακόμα και να ανατραπεί το καθεστώς του η εμφύλια διαμάχη δεν θα τελειώσει εύκολα στην Συρία.

Αναμένουμε σύντροφο από την «Αντιπολεμική, Διεθνιστική Κίνηση» να μας στείλει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger