Home » » Φωτιά στην τσέπη και στα δάση

Φωτιά στην τσέπη και στα δάση

Από mitsos175 , Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 | 12:05 μ.μ.


Με αφορμή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε περιοχές του νομού Αχαΐας εξ αιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα, έχω να πω τα εξής:
1. Η νομοθεσία του Ελληνικού κράτους, όπως αυτή εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των απατεώνων, αφήνει πολλά παράθυρα, για να καταστραφεί η φυσική ομορφιά του δάσους στο όνομα των προσωπικών συμφερόντων. Αντί η πολιτεία να μεριμνά, όχι μόνο για την άμεση αναδάσωση των καμένων, την προστασία των υπαρχόντων δασών, αλλά και τη δημιουργία νέων περιοχών πρασίνου, περιορίζεται κάθε φορά σε ευχολόγια, ψεύτικες υποσχέσεις, ενώ κλείνει το μάτι στους καταπατητές, οι οποίοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι κομματικοί φίλοι.
2. Στην αδιαφορία για τους πολίτες και τους φυσικούς πόρους, τα τελευταία χρόνια, προστέθηκε η περικοπή κονδυλίων από κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία και φυσικά η πυρόσβεση. Αυτό δυστυχώς έχει ολέθριες συνέπειες. Η έλλειψη μέσων, προσωπικού, κονδυλίων, για την φύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, ισοδυναμεί με εγκληματική αμέλεια και συνενοχή σε εμπρησμό.
Περισσότερες ειδήσεις: 
Με επείγον έγγραφό του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θ. Μπούφη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή στην οποία μαίνονται οι φωτιές.
Για την ακρίβεια το αίτημα αφορά τις δημοτικές κοινότητες Σελλών, Αργυρών, Άνω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Πλατανίου και Δρεπάνου.
Εκκενώνεται το Κάτω Καστρίτσι, μετά από εντολή του Δημάρχου Πατρέων, ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς μαζι με τους Αντιδημάρχους Αχιλλέα Γεωργακόπουλο και Γιώργο Σιγαλό. Άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού αυτή τη στιγμή βοηθούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εκκενώνεται και το Πανεπιστήμιο στο Ρίο. Από τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών ανακοινώθηκε προς όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα λόγω της εκτεταμένης πυρκαγιάς, οι φοιτητές να αποχωρήσουν από τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος να παραμείνουν στις θέσεις τους προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της κατάσβεσης εάν χρειαστεί.
Επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία και έχει δοθεί εντολή να υπάρχει ετοιμότητα. Μάλιστα δίνεται εξιτήριο σε όσους ασθενείς είναι σε θέση να βγουν από το νοσοκομείο.
Όπως είπε στο thebest.gr o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Δ. Κατσικόπουλος, που είναι σε επικοινωνία με τον Διοικητή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας και υπάρχει εντολή για ετοιμότητα. Υπάρχει ωστόσο πρόβλημα με τους καπνούς και έχουν κλείσει τα παράθυρα, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
Το σύννεφο καπνού έχει φτάσει σε μερικές συνοικίες της Πάτρας.



Δυστυχώς και άλλες περιοχές έχουν μεγάλο πρόβλημα από τις πυρκαγιές.
"Δύο εστίες ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ σε Χανιά και Ζευγολατιό Κορινθίας. Στην Κορινθία, οι καταστροφές είναι μεγάλες καθώς οι φλόγες δε «δαμάστηκαν» παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής και από προχθές το μεσημέρι κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Οι πυροσβέστες που παρέμειναν για περισσότερες από 30 ώρες στις εστίες της πυρκαγιάς είχαν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που όμως δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές.
Η πυρκαγιά στα Χανιά, εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη δασική περιοχή Σφηνάρι. Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 16 άνδρες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα ελικόπτερο. Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί χτες στη θέση Διώνη Πικερμίου, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Πεντέλης, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν πως πρόκειται για έργο εμπρηστών. Οι 15 πυροσβέστες με τα πέντε οχήματα που έφτασαν στην εστία, κατάφεραν να τη θέσουν άμεσα υπό έλεγχο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μετά από την εκδήλωσή της έσπευσε και κλιμάκιο του Ανακριτικού του Σώματος.
Τέλος, πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία." Από το Ριζοσπάστη.



Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger