Home » , » Η λαϊκή ιστορία του Κόσμου: Ή αλλιώς η ιστορία των κοινωνιών

Η λαϊκή ιστορία του Κόσμου: Ή αλλιώς η ιστορία των κοινωνιών

Από β.ariaditis , Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 | 5:42 μ.μ.


Του ΠΕΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
Η Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που έλειπε απο τα ελληνικά βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες μας. Τόσο απλά.

 Πρωτοεκδόθηκε το 1999 αλλά, ευτυχώς, αυτή η έκδοση είναι η αναθεωρημένη του 2008, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του Κρίς Χάρμαν.

Η ιστορία του κόσμου, είναι η ιστορία των κοινωνιών. Οι μετάλλαξη τους έφερε ιδέες, αλλαγές, επαναστάσεις, τεχνολογική πρόοδο, αλλά και καταπίεση, φόβο, εκμετάλλευση, φτώχεια, ανισότητες, κοινωνικούς διαχωρισμούς και στεγανά. 

Στο βιβλίο παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις κοιτώντας το δάσος και όχι μοναχικά δέντρα, εδώ κι εκεί. Ναί, υπήρξαν άνθρωποι που επηρέασαν, ή/και, οδήγησαν προς την μία, ή, την άλλη κατεύθυνση τις κοινωνίες, εδώ όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η κοινωνία η ίδια, οι «απλοί» άνθρωποι και οι ζωές τους.
Το έργο είναι επικό όσο και η ίδια η Ιστορία. Η Δύση είναι ένα κομμάτι του κόσμου και όχι ο κόσμος όλος. Εδώ θα βρούμε την Κίνα, την Ινδία, την Αφρική και τους μεγάλους τους πολιτισμούς. Θα παρακολουθήσουμε όλη την πορεία από τις πρωτόγονες ομάδες κυνηγών ,έως , τις μέρες μας. Η δομή εξελίσσεται αναλόγως με τον ιστορικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο μισό του βιβλίου εστιάζει στα (χονδρικά) 300 τελευταία χρόνια με τους ρυθμούς να «τρέχουν», όπως και τα γεγονότα.
Οι αναλύσεις των κοινωνικών αλλαγών, των αιτιών και των αφορμών τους είναι σύντομες, στοχευμένες και εμπεριστατωμένες. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με την οπτική του Χάρμαν θα το σκεφτείς καλά πριν απαντήσεις στον εαυτό σου.

Διαβάζοντας τις 768 σελίδες του το πρώτο που γίνεται φανερό ξεκάθαρα είναι ο προσανατολισμός και η κατάρτιση του συγγραφέα.
Ο Χάρμαν γράφει ένα βιβλίο για τις κοινωνίες των ανθρώπων. Πάλεψε με το θηρίο του απέραντου όγκου πληροφοριών που έπρεπε να επεξεργαστεί, να συμπυκνώσει και τελικά, να παραδώσει στον αναγνώστη και νίκησε!
Καλογραμμένο, απλό, κατανοητό, συμπαγές, ουσιαστικό το κείμενο απευθύνεται σε όλους.
Πολύ ωραία, προσεγμένη, «καθαρή» και ξεκούραστη είναι και η έκδοση που μας παρουσιάζει ο Τόπος
.
Δύο λόγια για τον συγγραφέα είναι απαραίτητα...

Ο Κρίς Χάρμαν γεννήθηκε το 1942 και πέθανε το 2009. Βρετανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην Μεγάλη Βρετανία και πρώην εκδότης του περιοδικού International Socialism και της εφημερίδας Socialist Worker.

Κλείνοντας...
Ζώντας σε χρόνους ταραγμένους, περιμένοντας κάτι καινούριο και έχοντας την υποχρέωση να εκφράσουμε άποψη για το μέλλον, πρέπει να γνωρίζουμε πως φτάσαμε εδώ, ποιά τα σωστά και πολύ περισσότερο ποιά τα λάθη που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Ο Χάρμαν έρχεται να κάνει το έργο μας λίγο πιο εύκολο. Το λέει ο ίδιος στις τελευταίες λέξεις του βιβλίου του: "Η κατανόηση του παρελθόντος βοηθά. Γι' αυτόν τον λόγο έγραψα τούτο εδώ το βιβλίο".

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΛΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΡΙΣ ΧΑΡΜΑΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΤΟΠΟΣ, 2012
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ


Πηγή: "΄Ισκρα"

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger