Home » , » «Ποιος είναι, λοιπόν, πατριώτης;»

«Ποιος είναι, λοιπόν, πατριώτης;»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 | 4:56 μ.μ.


Του Νίκου Μπογιόπουλου - "Ριζοσπάστης"

Η μεν «ΦΑΓΕ» (των Ελλήνων μεγαλομετόχων καπιταλιστών) μετακομίζει στο Λουξεμβούργο.
Η δε «Coca Cola - 3Ε» (των Ελλήνων μεγαλομετόχων καπιταλιστών) μετακομίζει στην Ελβετία.
*
Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το λόγο του Αρη Βελουχιώτη στη Λαμία, στις 29 Οκτώβρη 1944:
*
«(...) Μας κατηγορούν ότι είμαστε όλοι κομμουνιστές και ισχυρίζονται ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είναι σκεπασμένες κομμουνιστικές οργανώσεις. Μα αυτή η κατηγορία μπορεί ν' αποτελέσει ντροπή ή έπαινο; (...)
*
Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει.
Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς;

Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας.

Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;
(...)
Να λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους!

Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα (...)».

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 18 σχόλια

Ανώνυμος
13 Οκτωβρίου 2012 στις 6:57 μ.μ.

Ναι κ.Μπογιόπουλε,αλλά το κόμμα σου δεν απεκατέστησε τον αρχικαπετάνιο'κομματικά'.Χώρια που δεν ξεχνάει κανείς το ''ούτε ψωμί ούτε νερό στον μιζέρια''!Αφήστε τον Αρη ήσυχο,μην τον μολύνετε άλλο.

Ανώνυμος
13 Οκτωβρίου 2012 στις 11:27 μ.μ.

Ο Άρης, όπως όλοι οι λαϊκοί επαναστάτες/αγωνιστές/ήρωες, "ανήκει" στο λαό. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να επικαλεστεί τα λεγόμενά του, αρκεί να μην προσπαθεί να τον παρερμηνεύσει.

Παρόλ'αυτά, κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να απαγορεύσει σε άλλο εργαζόμενο να επικαλεστεί τα λεγόμενά του.

Αγνωστος Χ @ Άγνωστος 13 Οκτωβρίου 2012 6:57 μ.μ.

ΥΓ: Από ό,τι έχω καταλάβει, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι δε σεβάστηκε την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, παρόλο που είχε δίκιο στα περί Βάρκιζας. Γι'αυτό τον απεκατέστησε πολιτικά και όχι κομματικά.

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 1:43 π.μ.

Το να επικαλούνται τον Βελουχιώτη αυτοί που τον οδήγησαν στην απομόνωση και τον θάνατο,αυτοί που τον λοιδώρησαν και τον συκοφάντησαν είναι ντροπή και αίσχος.Ο Μπογιόπουλος και οι όμοιοι του καλά θα κάνουν τουλάχιστον να μην καπηλεύονται τον Άρη και να μην μας προκαλούν.Ας κοιτάξουν τα χάλια τους που τους πέρασε ακόμα και η Χρυσή Αυγή, ενα κόμμα δηλαδή που πριν ήταν μιά παρεούλα η οποία δεν υπήρχε καν στον χάρτη πέρασε ένα κόμμα με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, κι ας ψάξουν να βρουν επιτέλους αυτό που όλος ο κόσμος το έχει τούμπανο,το γιατί δηλαδή δεν τους εμπιστεύεται ο λαός.Να ψάξουν και να βρουν δηλαδή οτι έχουν τόση σχέση με τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό όση κι ο Μιχαλολιάκος.Τα σφυροδρέπανα και η ταμπέλα "κομμουνιστικό κόμμα" δεν σε κάνουν και κομμουνιστή όπως και τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 10:22 π.μ.

Τον Αρη θα τον επικαλείται όποιος θελει και όποτε θελει και Οποιου
δεν του αρεσει να πάει εκει που ξερει.
ΥΓ
και για καποιους που σχετικοποιούν τα παντα τους υπενθυμίζω πως οι πολίτικοι τους
πρόγονοί ειχαν καταδικάσει και δράσει ενάντια στον ελας τον ΔΣΕ και θεωρούσαν
τα Δεκεμβριανά πραξικόπημα μεταξύ ΟΠΛΑ και των Αγγλων....οπως και τον Αρη κόκκινο φασίστα
ας μην μιλάνε αυτα τα ζομπι που ειναι υποχρεωμένη να τους ανέχεται η αισθητική μας....
Και για να τσιταρω καποιους που κανουν το κορόιδο νομίζοντας πως θα χρεώσουν τις
άσχημες στιγμές σε αλλους και θα κρατήσουν τις καλες για τον ευατο τιους τον Κλαρα
δεν τον αποκήρυξε ο Μπογιοπουλος αλλα οι τοτε "αρμόδιοι" και ο Ν .Ζαχαριάδης
Ακούτε κύριοι ....? να δείτε πως το λενε ,,Α" ναι λέγεται κανω τον ψόφιο κοριό..

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 10:38 π.μ.

Ρε σύντροφοι. Αυτό μου θυμίζει "... κι εσύ γιατί είσαι αξύριστος;"
Είναι λάθος η θέση και η χρήση του αποσπάσματος από τον Μπογιόπουλο; Αν ναι, που;
Όλα τ' αλλα είναι ... να μην πω κακιά κουβέντα.

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 2:54 μ.μ.

Το ότι οι υπερασπιστές του Μπογιόπουλου και του κκε δεν αναφέρουν τον Άρη με το όνομα που τον γνώρισε ο λαός και που μεγαλούργησε με την εθνική αντίσταση,αλλά τον αναφέρουν Κλάρα,τα λέει όλα.Δεν τόλμησαν να τον αποκαταστήσουν κομματικά,γιατί έτσι θα παραδέχονταν το άδικο το δικό τους και το δίκιο του Άρη.Λές και ο Άρης είχε ανάγκη απο την νομιμοποίηση της Παπαρήγα και των θλιβερών εγκάθετων του Περισσού.Ο Άρης θα στοιχειώνει για πάντα τον ύπνο κάθε φασίστα κατακτητή το ίδιο που θα στοιχειώνει και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του.

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 4:07 μ.μ.

Η χαζομάρα ειναι ατέλειωτη και διασκεδαστική ,ο αλλο διαμαρτύρεται για το Κλαρας
ενω στο ιδιο σχολιο τον αναφέρει και ως Αρη ,διάλεξε ο σίφουνας οπως παντα αυτο
που νομίζει πως τον εξυπηρετεί για να δειξει πως η πρόθεσή δεν ειναι η πραγματικότητα
αλλα οι εντυπώσεις ,το οτι δεν στάθηκε στην ουσια δείχνει την αναμενόμενη ανεπάρκεια
τα μεγαλειώδη ιδανικά και τα κριτήρια τους....

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 4:14 μ.μ.

Ρε φιλε ξυπνα σκεψου και ξανα κοιμίσου ,,εχουν αναγνωρίσει το δικιο του Αρη
το κομματικά αφορά το τυπικό κομμάτι που δεν γίνεται να παραβιαστεί διοτι θα ειναι
σαν να κανει διακρίσεις ανάλλαγα με την δημοφι΄λια του καθενός ...Αμαν λυπηθείτε μας
πιες καφε,, κανε κατι τελος πάντων

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 6:54 μ.μ.

@ 14 Οκτωβρίου 2012 4:14 μ.μ.

Αν αναφέρεσαι σε εμένα, ανέφερα τη θέση του ΚΚΕ και δεν είπα ότι συμφωνώ. Επίσης δε με αφορά η θέση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Έχω προσωπική άποψη.

Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω με κάποιον άλλο σχολιαστή ότι ο Άρης δεν έχει ανάγκη την κομματική αποκατάσταση, γιατί έχει αποκατασταθεί στη συνείδηση του λαού.

Παρόλ'αυτά, απεχθάνομαι την προσωπολατρεία. Ο Άρης και ο κάθε ένας αγωνιστής (με σημαντική προσφορά στο λαό) δεν είναι ιερή αγελάδα. Επιδέχεται κριτική. Δε θα γίνουμε και ταλιμπάν.

Άγνωστος Χ

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2012 στις 7:00 μ.μ.

'Τυπικό κομμάτι'η διαπόμπευση και η παράδοση του Άρη στα νύχια των δημίων του,γιατί δεν συνεμμορφώθει πρός τας υποδείξεις του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού!!!Τυπικό κομμάτι και ότι ο λαός σύρθηκε σε ένα καταστροφικό εμφύλιο,αφού δεν ακολουθήθηκε η πολιτική του Άρη αλλά υπερίσχυσαν οι θιασώτες του δημ.συγκεντρωτισμού.Κατά το κκε,έχει περισσότερη αξία η μη παραβίαση του καταστατικού ενός κόμματος,από την καταστροφή του λαού και της χώρας.Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ή τα μικρά ποσοστά των εκλογών,βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία.

14 Οκτωβρίου 2012 στις 7:44 μ.μ.

Τόσα χρόνια όπου ο ΕΛΑΣ λοιδορείτε με ανυπόστατες κατηγορίες, από διαφόρους, για στυγνές δολοφονίες « αναρχικών» και « αριστερών» ( τροτσκιστών), κανείς δεν βγήκε να τον υπερασπιστεί … Σήμερα, μετά από αυτήν την απόφαση του ΚΚΕ για την αποκατάσταση του έστω και πολιτικά, βγαίνουν πολλοί πολιτικοί - ιδεολογικοί χώροι της λεγόμενης αριστεράς και των αναρχικών και αποκαλούν το ΑΡΗ, λαϊκό επαναστάτη, αγωνιστή και ήρωα …. Και ένα παιδί πέντε χρονών μπορεί να καταλάβει γιατί το κάνουν αυτό …

Ανώνυμος
15 Οκτωβρίου 2012 στις 3:36 π.μ.

Οι χυδαίες επιθέσεις στο Κ.Κ.Ε. παίρνουν κάθε φορά διαφορετικό προσωπείο, είτε απο τα αριστερά είτε απο τα δεξιά και είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις τη λογική τους (αν υπάρχει κάποια) πέρα απο έναν άκρατο αντικομμουνισμό. Κατα καιρούς λέγονται διάφορα. Ακολουθεί μια πρόχειρη ανθολογία.

α)Το Κ.Κ.Ε. είναι κόμμα συστημικό γιατι παίρνει μέρος στις εκλόγες ή γιατί είναι μέσα στη βουλή.
(Ταυτόχρονα όμως κατηγορείτε και όταν ανεβάζει τα ποσοστά του και όταν τα χάνει.)
α1) όταν τα ανεβάζει γιατι λειτουργεί ως ανάχωμα.
α2)όταν τα χάνει γιατι απογοητέυει το λαό και δε παρακολουθεί τις εξελίξεις.
φαντάζομαι πως αν κάποτε δε μπει στη βουλή θα κατηγορηθεί και για αυτό.

β)Το Κ.Κ.Ε. είναι απομωνομένο. Προφανώς αυτό λέγεται γιατί δε συνεργάζεται με αυτούς που το βρίζουν.

γ) Το Κ.Κ.Ε. είναι κόμμα Σταλινικό (δεν υπάρχει επίσημα αυτός ο όρος. Προφανώς αυτό λέγεται γιατι ο Ιωσήφ Βισαριώνοβιτς ακόμα πονάει.)
γ1) Το Κ.Κ.Ε. δεν είναι κόμμα επαναστατικό. (Προφανώς κάποιοι δε θεωρούν τον Στάλιν επαναστάτη. Διότι αν είναι Σταλινικό θα είναι και επαναστατικό)

δ)Το Κ.Κ.Ε. έκανε τις εκδηλώσεις για τον Άρη και το Ζαχαριάδη για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια. (Προφανώς αν οι εκδηλώσεις δε γινόντουσαν ποτέ θα κατηγορούσαν το Κ.Κ.Ε. γιατί δε τις έκανε. Επ' ευκαρία μέχρι το 20 συνέδριο του ΚΚΣΕ το 90% των κομμουνιστών ήταν και Σταλινικοί.)

ε) το Κ.Κ.Ε. δεν είναι κόμμα κομμουνιστικό, ούτε σταλινικό, ούτε λενινιστικό ούτε τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα. (Υπο αυτή την έννοια το μόνο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να αυτοκατασταφεί... πως όμως μπορείς να συνδιαλεγείς με κάποιον που ζητάει τη καταστροφή σου)

Με κάποιους φωστήρες δε μπορείς να βγάλεις άκρη. Υποθέτω λοιπόν πως αν καταστραφεί το Κ.Κ.Ε. (αυτό είναι που θέλουν στην ουσία)θα βγούν στην επιφάνεια οι αληθινοί κομμουνιστές και θα σωθεί η Ελλάδα! Μέχρι τότε, ότι και να κάνει το Κ.Κ.Ε. είτε αναγνωρίσει λάθη του παρελθόντος είτε όχι, είτε γίνει ικανότερο η χειρότερο, δεν έχει σημασία για αυτούς. Ε βέβαια είναι πολύ πιο έυκολο να μην έχεις ιστορία και να μην αισθάνεσαι κανενός είδους ιστορική συνέχεια, ιστορική ευθύνη η ντροπή. Και οι νεκροί είναι νεκροί και δε μπορούν να σε βάλουν στη θέση σου, αδελφέ μου ανώνυμε. Οι ζωντανοί να δούμε τι θα κάνουν,

Ανώνυμος
15 Οκτωβρίου 2012 στις 9:03 π.μ.

O Θανάσης Κλάρας ή κατά κόσμον Άρης Βελουχιώτης αποχώρησε μόνος του από το ΚΚΕ, το 1938 στις φυλακές της Κέρκυρας, μετά από δήλωση αποκήρυξης του.
Από το 1938, έως την κατάρρευση του μετώπου το 1941, ιδιωτεύει και από υπερηφάνεια και ντροπή δεν ξαναπροσέγγισε τους πυρήνες του παράνομου μηχανισμού και φυσικά και από φόβο μην τους αποκαλύψει στην Ασφάλεια.
Να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν της ηγεσίας του τότε ΚΚΕ, είχε "απαχθεί" και όχι συλληφθεί (όπως αρέσκονται να λένε κάτι νεόκοποι Αστοί Ιστορικοί)από την Ασφάλεια του Μανιαδάκη και βρισκόταν έγκλειστο στην Ακροναυπλία.
Το ΚΚΕ, ως εκ τούτου, τυπικά, μπορεί να τον αποκαταστήσει, μόνον ως ιστορική φυσιογνωμία και όχι ως Κομματικό Μέλος.
Το ΚΚΕ δεν τον διέγραψε αλλά τον αποκήρυξε.Και για τούτο φέρει ιστορική ευθύνη.
Τώρα για το θέμα της Βάρκιζας πρέπει να γνωρίζουμε Ιστορία. Ο Σιάντος γνώριζε πολύ καλά πως για την πείνα της κατοχής 41-44, ευθύνονταν κατά 30% το πλιάτσικο και οι τρομοκρατία των Γερμανών και κατά 70% ο ναυτικός αποκλεισμός της χώρας μας από τους Βρετανούς, οι οποίοι έλεγχαν την Μεσόγειο.
Ύστερα να μην ξεχνούμε ότι, τα Δεκεμβριανά κατέληξαν σε ουσιαστική συντριβή του ΕΛΑΣ Αθηνών. Εάν δεν υπογραφόταν κάποια συνθήκη για να καλμάρουν οι Άγγλοι, θα είχαμε αιματοκύλισμα πολύ χειρότερο από αυτό που επακολούθησε την περίοδο 1946-1949.
Επίσης για τον Κο Μπογιόπουλο έχω να παρατηρήσω ότι είναι από τους λίγους, τους προερχόμενους από το χώρο του ΚΚΕ, που δεν αρκούνται στο να "μυξοκλαίνε" περί αντικομμουνισμού και τα τοιαύτα, αλλά πραγματικά δίνει τις μάχες ενάντια στους ψευδολόγους και τους παραχαράκτες, ως γνήσιος Μαρξιστής Επαναστάτης με τεκμηρίωση και επιχειρήματα.

Ανώνυμος
17 Οκτωβρίου 2012 στις 2:22 μ.μ.

εσυ ο τελευταιος που αναγνωριζεις οτι ¨για το θέμα της Βάρκιζας πρέπει να γνωρίζουμε Ιστορία¨ δεν ξερεις τιποτα για τη συνθηκη της καζερτας που απαγορευε στον ελας της υπαιθρου να μπει στην αθηνα, και να τους πεταξει ολους στον πειραια?

Ανώνυμος
17 Οκτωβρίου 2012 στις 8:29 μ.μ.

Τέτοιους σχολιασμούς (όπως οι περισσότεροι από τους παραπάνω)το ΚΚΕ τους αντιμετωπίζει σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του.
Όλες οι φασιστοφυλλάδες της εποχής είχανε και κάποια αρθράκια για την προδοσία του λαού από το ΚΚΕ.

Ανώνυμος
18 Οκτωβρίου 2012 στις 7:57 π.μ.

Προς Ανώνυμο 17 Οκτωβρίου 2012 2:22 μ.μ.
Κοίταξε φίλε μου, το "να πετάξεις όλους στον Πειραιά", αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ, ίσχυε δεν ίσχυε, η συνθήκη της Καζέρτα.
Εδώ μιλάμε για τον έλεγχο της Μεσογείου. Η Ελλάδα μη τηρώντας την Συνθήκη της Καζέρτα εισερχόταν άμεσα σε καθεστώς ναυτικού αποκλεισμού.
Οι Άγγλοι το είχαν ξανακάνει στη χώρα μας και στον 19ο Αιώνα για πολύ λιγότερο σοβαρή αιτία.
(υπόθεση Πατσίφικο).
Το επανέλαβαν και στην περίοδο των "Επιστράτων" του Ιωάννη Μεταξά, το 1916.
Τώρα βέβαια, εάν εκ των υστέρων και ανασκευάζοντας την Ιστορία ψάχνουμε για προδότες και εξ αυτού είμαστε συνειδησιακά τακτοποιημένοι, αυτό είναι άλλο θέμα, όχι ιστορικό πάντως.

Ανώνυμος
18 Οκτωβρίου 2012 στις 8:21 π.μ.

Φίλε CHE.
O ΕΛΑΣ δεν λοιδωρείται απλά για δολοφονίες Αναρχικών και Τροτσκιστών.
Κατηγορείται ευθέως.
Ο ΕΛΑΣ όντως προχώρησε σε εκκαθαρίσεις ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, όταν κυκλοφόρησαν κείμενα (τα οποία τα διακινούσαν Αναρχικοί και Τροτσκιστές) τα οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, εξομοίωναν τους αιχμαλώτους Γερμανούς στρατιώτες ως θύματα πολέμου και παιδιά της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης. Όταν ένας ΕΛΑΣίτης που βγήκε στο βουνό επειδή του ξεκλήρισαν την οικογένεια, οι Γερμανοί κατακτητές, διαβάζει τέτοια κείμενα όπου σαφώς αναφέρονταν και "κτηνωδίες" του ΕΛΑΣ, την ίδια δε στιγμή, από τη μια κρατάει όπλο και από την άλλη παίζει το κεφάλι του κορώνα-γράμματα, όλοι καταλαβαίνουμε που πάει το πράγμα.
Δηλαδή πολλές φορές συμβαίνει και τα θύματα των εκκαθαρίσεων με ενέργειές τους, να προδιαγράφουν το μέλλον τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger