Home » , » Ισορροπία του τρόμου στην Συρία. Ένας παρατεταμένος εμφύλιος πλήρης αντιθέσεων!

Ισορροπία του τρόμου στην Συρία. Ένας παρατεταμένος εμφύλιος πλήρης αντιθέσεων!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 | 8:19 μ.μ.


Αναδημοσιεύουμε τη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ με θέμα την κατάσταση στην Συρία, που μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πιο συνολικής εικόνας για τον εμφύλιο και τις ξένες επεμβάσεις.

 «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΑΛΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΦ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ»

Ο Άσαντ από στρατιωτική σκοπιά είναι ισχυρός

Γάλλος δημοσιογράφος Ζωρζ Μαλμπρουνό που γύρισε πριν από 15 μέρες από την Συρία που για χρόνια την παρακολουθεί: Οι αντιπολιτευόμενοι λένε πως αν δεν υπάρξει δολοφονία του Άσαντ, αυτός δεν πέφτει….

Οι ελπίδες για διπλωματική έξοδο στην εξέγερση που διαρκεί για 19 μήνες στην Συρία, διαρκώς μειώνονται. Ρωτήσαμε τον Ζωρζ Μαλμπρουνό έναν από τους πιο έγκυρους ανταποκριτές της Γαλλίας, ο οποίος γύρισε πριν από 15 μέρες από την Δαμασκό όπου έμεινε 8 μέρες, σχετικά με την αντανάκλαση αυτής της κατάστασης στον συριακό λαό και στις δύο πλευρές που συνεχίζουν την σύρραξη. Ο Μαλμπρουνό-ανταποκριτής της Φιγκαρό από το 2003 παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις στο Ιράκ και μάλιστα το 2004 είχε κρατηθεί μαζί με τον συνάδελφο του τον Κριστιάν Τσεσνό για όμηρος επί 124 μέρες. Ο Μαλμπρουνό που παρακολουθεί στενά την εξέγερση στην Συρία, σχολίασε στην εφημερίδα Ταράφ , την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών, την οπτική σκοπιά του κόσμου απέναντι στις αντιμαχόμενες πλευρές και στις εξωτερικές επεμβάσεις, την δυνατότητα ίδρυσης Αλεβίτικου κράτους, καθώς και την στάση των Κούρδων και του Ιράκ.

- Πριν από 15 μέρες βρισκόσασταν στην Δαμασκό. Τι παρατηρήσατε εκεί και πως φαίνονται να είναι οι ισορροπίες ;

Συναντήθηκα με πολλούς Σύριους αξιωματούχους, διπλωμάτες και μέλη της αντιπολίτευσης… Καταρχήν μπορώ να πω πως το καθεστώς από στρατιωτική σκοπιά είναι ισχυρό. Είδα επίσης πως τα μέλη της αντιπολίτευσης που κατά την προηγούμενη μου επίσκεψη (Σεπτέμβριος του 2011) πίστευαν πως το καθεστώς σύντομα θα καταρρεύσει, τώρα έχουν αλλάξει άποψη. Τώρα γενικά είναι πιο ρεαλιστές και πιστεύουν πως αν κατά τους επόμενους μήνες δεν δολοφονηθεί ο Μπασάρ Άσαντ, δεν θα καταρρεύσει. Μετά από την δολοφονία τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων τον Ιούλιο, το καθεστώς ανέκαμψε. (Αναφέρεται στην επίθεση που έγινε στις 18 Ιουλίου στο κτίριο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας. Μεταξύ των νεκρών ήταν τότε ο υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νταβούτ Ρατζιχά, και ο γαμπρός του Άσαν και υφυπουργός Άμυνας Ασίφ Σεφκέτ). Τώρα ο καθεστώς καταφεύγει σε μεγάλων διαστάσεων αεροπορικές επιθέσεις, για αυτό και αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των νεκρών.

Επίσης σε κάποιες συνοικίες Δρούζων και χριστιανικών μειονοτήτων ιδρύθηκαν λαϊκές επιτροπές άμυνας. Μέσα σε ένα εξάμηνο μεγάλος αριθμός Αλεβιτών προστέθηκαν στο στρατό και εκπαιδεύτηκαν, αυτοί ι στρατιώτες στην πλειοψηφία τους είναι πιστοί στο καθεστώς.

- Ποιά είναι η κατάσταση μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ;

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι απόλυτα αποφασισμένες. Το καθεστώς δεν έχει κάποια πρόθεση για εκεχειρία, αλλά αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να καταπνίξουν την εξέγερση. Ο στρατός πριν από μια εβδομάδα νίκησε τους αντιπολιτευόμενους στην Κουσεγίρ πλησίον της Χούμους, αλλά τρεις μέρες νωρίτερα είχαν χάσει το Μααράτ Ελ Νουμάν. Οι της αντιπολίτευσης προχωράνε, ο στρατός τους προκαλεί ήττες, αλλά μετά αυτοί καταλαμβάνουν άλλη τοποθεσία.

Μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης υπάρχουν δύο πόλοι. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας και γύρω από το Χαλέπι έχουν περισσότερο ισλαμιστικές τάσεις. Σημαντικό μέρος αυτών συνιστούν οι Μουσουλμάνοι Αδερφοί, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν και Σύριοι Σαλαφίτες. Οι οπαδοί του πολέμου Τζιχάντ στην πλειοψηφία προέρχονται από άλλες χώρες. Οι ένοπλες αυτές ομάδες έχουν λίγο διαφορετική πολιτική αντζέντα. Θέλουν φυσικά να ανατρέψουν τον Άσαντ, αλλά και να εξισλαμίσουν τη χώρα. Κάτι που προκαλεί ανησυχία στον άλλο πόλο της αντιπολίτευσης, σε αυτούς δηλαδή που λιποτάκτησαν από τον συριακό στρατό. Αυτί ανησυχούν μήπως αναλάβουν τον έλεγχο οι ισλαμιστές. Μάλιστα τις προάλλες στο κέντρο διοίκησης στην Τουρκία υπήρξε καβγάς μεταξύ των ανθρώπων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το ποια φίλια ομάδα θα βοηθήσουν.

Αν μπορώ να το πω έτσι, φαίνεται πως οι αντιπολιτευόμενοι που δεν είναι ισλαμιστές δείχνουν να έχουν παραιτηθεί από τους υποστηρικτές της εξέγερσης. Και εξ όσων αντιλήφθηκα οι Τούρκοι που έχουν μείνει μεταξύ των Καταριανών και των Σαουδαράβων, δεν είναι σαφές το τι θέλουν…

- Δηλαδή μεταξύ τους δεν υπάρχει κάποια συλλογικότητα, έτσι ;

Όχι, σίγουρα όχι. Οι Τούρκοι όπως και η διεθνής κοινότητα για να μπορέσει να βοηθήσουν σε όπλα ζητάνε να υπάρξει ενότητα την αντιπολίτευση. Αλλά οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την ένωση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (HSO) σε μια στέγη, στέφθηκαν με αποτυχία. Όπως είπα η απόσταση που υπάρχει μεταξύ του ισλαμιστικού πόλου και των λιποτακτών είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να κλείσει. Τουλάχιστον αυτό μου είπαν στη Συρία. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική αντιπολίτευση. Η σύνοδος που ήταν να γίνει στην Ντόχα την άλλη εβδομάδα για την επανασύσταση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου ακυρώθηκε…

Το φοβερό και λυπηρό για τους Σύριος είναι το εξής : Σύρος στρατηγός μου είχε πει πως ¨Είμαστε πολύ τυχεροί καθώς έχουμε απέναντι μας την πιο ανόητη αντιπολίτευση. ¨ Δυστυχώς βλέπουμε πόσο δίκιο έχει, καθώς η αντιπολίτευση δεν μπορεί με τίποτε να ενωθεί. Και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ανησυχία στους περισσότερους ανθρώπους. Ο κόσμος εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δύο πόλους που δεν κουράζονται να πολεμάν, πλέον έχει απηυδήσει από τον πόλεμο. Και δεν επιθυμούν την καταστροφή της Συρίας.

- Η διαίρεση τους αντανακλάται και στην στήριξη τους;

Εξ όσων παρατήρησα και αυτοί διέπραξαν πολλά εγκλήματα, ιδιαίτερα στο Χαλέπι. Στους περισσότερους Σύριους η αύξηση της επίδρασης των ισλαμιστών προκαλεί ανησυχία. ‘Άρχισε μέσα στον κόσμο ένα αίσθημα καχυποψίας για αυτό το τμήμα της ένοπλης αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά των εγκλημάτων όσο πάει αυξάνουν. Όπως περιστατικά με απαγωγές ανθρώπων και επιχειρηματιών και η απαίτηση για λύτρα.

- Υπάρχει κάποια στήριξη προς μια εξωτερική επέμβαση ;

Είναι δύσκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, διότι η Συρία αποτελεί ένα πολύ συζητήσιμο θέμα. Κάποια τμήματα της αντιπολίτευσης όπως αυτοί που λιποτάκτησαν το θέλουνε, διότι πιστεύουν πως χωρίς επέμβαση δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν το στρατό και τον Άσαντ. Ενώ η φιλοισλαμική αντιπολίτευση είναι ενάντια, καθώς δεν θέλουν να φανούν σαν σωτήρες πάνω στα άρματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Από την άλλη πολλοί Σύριοι δεν θέλουν εξωτερική επέμβαση. Να μην ξεχνάμε πως η Συρία επί 40 χρόνια είναι το κέντρο της Αραβικής αντιπολίτευσης. Προτιμάνε μια λύση από Σύριους. Και πιστεύω πως αυτοί που το πιστεύουν αυτό είναι η πλειοψηφία.

- Υπάρχει μήπως στον Άσαντ και στους άλλους αξιωματούχους κάποια κατάσταση πανικού ;

Είδα δύο άτομα που τον συνάντησαν τις τελευταίες εβδομάδες και μου είπαν πως δεν νοιώθει κάποια ένταση. Και εγώ δεν είδα κάποια ένταση στους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησα. Ατά την άποψη τους ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ, αλλά πιστεύουν πως θα προχωρήσουν. Ένας εκ των στρατηγών μου είπε πως ¨Αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα με εντελώς διαφορετικό τρόπο από εσάς.

Η ανακατάληψη των πόλεων που έχασαν δεν αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς. Προτεραιότητα τους είναι να δείξουν ότι στα μέρη όπου υπάρχουν συγκρούσεις του HSO με τον συριακό στρατό, αυτός που χάνει είναι ο λαός. Επιδιώκουν δηλαδή να δείξουν πως μόνο αυτοί μπορούν να προφυλάξουν τον κόσμο, και ότι ο HSO δεν θα μπορέσει να το κάνει. Πρόκειται βέβαια για κάτι πολύ μακιαβελικό, ένας τρόπος σκέψης του τύπου ¨ο σκοπός αγιάζει τα μέσα¨. Αλλά σε κάποια μέρη ωφελεί, π.χ. στη Χούμους και στην Ντούμα υπήρξαν διαδηλώσεις ενάντια στον HSO. Ο κόσμος βλέποντας πως ο στρατός προτίθεται να τους τιμωρήσει, θέλει να κάτσουν όλοι στο τραπέζι.

- Η στήριξη προς τον HSO μειώνεται;

Στο Χαλέπι αυτό είναι ξεκάθαρο. Η πλειοψηφία του λαού δεν τους στήριξε διότι πολύ επιχειρηματίες απήχθησαν και εμπορικά μαγαζιά πυρπολήθηκαν. Και υπάρχει και μια πολύ σημαντική κοινωνική διάσταση. Η εξέγερση στράφηκε σε μια καμπάνια ουσιαστικά προς τις πόλεις. Δεν περίμεναν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες να είναι φιλοκαθεστωτικοί. Και αυτό διευρύνει το πεδίο δράσης του καθεστώτος.                        

Εφ. Ταράφ 14/10/2012

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437   diktiospartakos.blogspot.com

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger