Home » , » «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο»: Απόψε Δευτέρα το βράδυ στις 10, Πολιτική Αποτίμηση του χώρου της Άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα

«Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο»: Απόψε Δευτέρα το βράδυ στις 10, Πολιτική Αποτίμηση του χώρου της Άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 | 4:29 π.μ.

Ακούστε απόψε Δευτέρα στις 10.00 το βράδυ στο διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας, στην εκπομπή «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο», το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό μέρος της συζήτησης με τον Σωφρόνη Παπαδόπουλο.

Το λέμε αυτό, γιατί ο σ. Σωφρόνης βάζει στο τελευταίο κομμάτι της αποψινής μας συζήτησης κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία πολιτικής αποτίμησης της συμβολής, της δράσης και της πρακτικής του ιδεολογικού και πολιτικού χώρου της Άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα. Μαζί με κάποια προσέγγιση της ερμηνείας ενός παράδοξου εκ πρώτης όψεως φαινομένου: Πώς αυτός ο χώρος, έχοντας τόσο σημαντική συμβολή στους κοινωνικούς αγώνες, με πλούτο συνεισφοράς και αγωνιστικής δράσης, δεν κατόρθωσε να έχει την πολιτική εμβέλεια που του αναλογούσε.

Στην αρχή της εκπομπής αναφέρεται ότι και κατά την περίοδο της δικτατορίας η δράση των οργανώσεων της Άκρας Αριστεράς ήταν σημαντική.

Με την επιβολή της δικτατορίας  τον Απρίλη του ’67 κατά βάση οι τροτσκιστικές οργανώσεις επιδεικνύουν μια σημαντική δράση. Μέλη τους καταδικάζονται και εκτίουν πολύχρονες ποινές. Αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Οι Δ.Ε.Α. (Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης), από τις οποίες περίπου 38 αγωνιστές συλλαμβάνονται, 27 από αυτούς καταδικάζονται σε βαριές ποινές.

Η Εργατική Δημοκρατία, που το Σεπτέμβρη του 1968 συλλαμβάνονται μέλη της και καταδικάζονται σε πολύ βαριές ποινές φυλάκισης.

Η Λαϊκή Πάλη, όχι ακριβώς τροτσκιστική, που δρούσε κυρίως στη Θεσσαλονίκη και μέλη της καταδικάστηκαν σε πολύ βαριές ποινές το 1969-70.

Άλλοι αγωνιστές που είχαν περισσότερο σχέσεις με το Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα καταδικάστηκαν λόγω της αγωνιστικής τους δράσης σε πολύ βαριές ποινές φυλάκισης.

Αγωνιστές από το μαοϊκό ρεύμα.

Γύρω στο 1971 συλλαμβάνεται η 20ή Οκτώβρη.

Αυτοί οι αγωνιστές που αναφέραμε, είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο κομμάτι προσπάθησε, δρώντας μέσα στις συνθήκες της παρανομίας να ανασυνθέσει και να ανασυγκροτήσει το εργατικό κίνημα παρουσιάζοντας μια άλλη πολιτική και μια άλλη πρακτική από τη ρεφορμιστική αριστερά.

Η δράση αυτή αποτελεί μια παρακαταθήκη για αυτό που θα επακολουθήσει μετά την πτώση της δικτατορίας, για την επανεμφάνιση της Άκρας Αριστεράς στην καινούργια φάση.

Ο σ. Σωφρόνης αναφέρεται στις οργανώσεις του τροτσκιστικού και του μαοϊκού ρεύματος, στο ΕΚΚΕ, την ΟΜΛΕ, την ΟΚΔΕ, την ΕΔΕ, την 20ή Οκτώβρη, τον Μαχητή, την ΟΣΕ, την ΟΠΑ, το ΕΛΕΚ, τη Β’ Πανελλαδική, το ΝΑΡ κλπ.

Διαβάστε τη συνέχεια στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger