Home » , » Οι επιπτώσεις της ολέθριας απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο

Οι επιπτώσεις της ολέθριας απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 | 7:14 μ.μ.


Του Λεωνίδα Βατικιώτη - "Επίκαιρα"

Σε ληξιαρχική πράξη θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξελιχθεί και η δεύτερη απόφαση του Eurogroup που συμφωνήθηκε -και αυτή... ομοφώνως- τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου. Πρόκειται για μια απόφαση ολέθρια, που ουσιαστικά επαναφέρει το πρώτο σχέδιο, το οποίο απορρίφθηκε από την κυπριακή Βουλή χωρίς να βρει ούτε μία θετική ψήφο, με ελάχιστες τροποποιήσεις. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο υπουργός Οικονομικών του Δ' Ράιχ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να απαγορεύσει στην κυπριακή Βουλή να τον ψηφίσει, σε μια απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου, υπό το φόβο μήπως απορριφθεί ξανά.

Η νέα απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει τα εξής σημεία: σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, «κούρεμα»-μαμούθ των τραπεζικών καταθέσεων μόνο για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στο μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018 και κλείσιμο της Λαϊκής, η οποία χωρίζεται σε καλή και κακή τράπεζα με την καλή Λαϊκή να περνάει στην Τράπεζα Κύπρου. Αύξηση φόρων για τις επιχειρήσεις. Μνημόνιο, που θα συμφωνηθεί μέχρι τέλος Απριλίου και δάνειο από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ύψους 10 δις ευρώ. Ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας είναι τέλος, η αποστολή Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα αναλάβει την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
Η απόφαση του Eurogroup δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ισοδυναμεί με οικονομικό «Αττίλα», με τη χειρότερη απειλή που έχει δεχτεί η Κύπρος μετά την τουρκική κατοχή, εφάμιλλη του Σχεδίου Ανάν.

Κατάσχεση καταθέσεων

Η απόφαση ισοδυναμεί με καταστροφή, γιατί, αν και σώζονται οι μικροκαταθέτες με λογαριασμούς κάτω των 100.000 ευρώ, εντούτοις το πλήγμα που επέρχεται στους μεγαλοκαταθέτες είναι τόσο βαρύ -χωρίς προφανώς να μετριάζεται από τις μετοχές που θα πάρουν ως αντάλλαγμα-, ώστε θεωρείται σίγουρο πως θα πυροδοτήσει πρωτοφανές κύμα φυγής κεφαλαίων.

Τα περιοριστικά μέτρα που θα επιβληθούν στις αναλήψεις και την εξαγωγή κεφαλαίων δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντί για ακαριαίο θάνατο του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, θα τον οδηγήσουν σε αργό. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι ένα τόσο βάρβαρο «κούρεμα» στα 36,9 δις καταθέσεων -όσο εκτιμάται ότι είναι το άθροισμα των τραπεζικών λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ- από τα 68,4, που είναι το σύνολο βάσει υπολογισμών που δημοσιεύει το τρέχον τεύχος του , θα σηματοδοτήσει το τέλος της Κύπρου «που γνωρίσαμε». Η συρρίκνωση του τραπεζικού της τομέα στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ θα έρθει πολύ πιο σύντομα από το 2018, χωρίς μάλιστα να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Η τιμωρία που επιβάλλεται στους μεγαλοκαταθέτες, που δεν είχαν καμιά ευθύνη για τη χρεοκοπία των τραπεζών της, θα στείλει μήνυμα απόσυρσης των καταθέσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών, με δραματικές επιπτώσεις σε κάθε τομέα: από την απασχόληση μέχρι τα δημόσια οικονομικά.

Μεγάλος κερδισμένος του «κουρέματος» των καταθέσεων προφανώς θα είναι το Δ' Ράιχ, που βρήκε έναν ομολογουμένως πολύ ασυνήθιστο τρόπο να μαζέψει στις δικές του τράπεζες το ρευστό όλης της Ευρώπης: ξεπερνώντας το εμπόδιο των πολύ χαμηλών αποδόσεων που προσφέρει, αποδεικνύοντας ότι οπουδήποτε αλλού οι καταθέσεις κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατάσχεση, όπως έγινε στην Κύπρο. Κι αύριο μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η αρπαγή των ρωσικών καταθέσεων θα σημάνει επίσης νέες περιπέτειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα του νησιού, καθώς η Μόσχα θα πάψει να επιδεικνύει τη φιλική στάση που ανέκαθεν τηρούσε απέναντι στο νησί σε διπλωματικό επίπεδο. Η Κύπρος πλέον, γονυπετής και ζητιάνα μάλιστα, θα αναφωνεί κι αυτή «ανήκομεν εις την Δύσιν», αποχαιρετώντας για πάντα τη διακριτική ευχέρεια που είχε ανέκαθεν να συνάπτει συμμαχίες, αξιοποιώντας ανταγωνιστικές σχέσεις και διαφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία της. Οι κίνδυνοι για την Κύπρο εκτοξεύονται στα ύψη, αν λάβουμε υπόψη μας επίσης την ανακούφιση που θα προκαλέσει στην Τουρκία η εκεχειρία με τους Κούρδους. Απερίσπαστη στο εξής, η Άγκυρα θα μπορεί να αφιερώσει όλη τη δύναμη πυρός της για να λύσει τις εκκρεμότητες στο Αιγαίο...

Την οικονομική ερήμωση της Κύπρου θα σημάνει επίσης η αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το σημερινό 10% που επέτρεπε στο Κυπριακό Δημόσιο να έχει πολύ υψηλά έσοδα χρηματοδοτώντας την κοινωνική πολιτική. Στο εξής κάθε είδους κρατικές παροχές απλώς θα εξαλειφθούν υπό το βάρος πρώτα και κύρια του νέου Μνημονίου και των μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και ιδιωτικοποιήσεων που περιγράφονται από την τέταρτη κιόλας παράγραφο της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τι κι αν το Δημόσιο της Κύπρου είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά και υποδειγματικής οργάνωσης; Τι επίσης κι αν η κρίση στην Κύπρο επ' ουδενί δεν ήταν (δηλαδή δεν ξεκίνησε ως) δημοσιονομική; Η Γερμανία πρώτα και κύρια και μέσω αυτής το Eurogroup συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την κρίση ως τραπεζική, παραβλέποντας μάλιστα ότι ποτέ δεν θα είχε ξεσπάσει αν δεν είχε υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων το Μάρτιο του 2012 (PSI), με το «κούρεμα» των ομολόγων που προκάλεσε τις μαύρες τρύπες στις κυπριακές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, οι «σοφοί» υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρουν την ευθύνη για την κρίση στην Κύπρο και τώρα, αντί να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους και να απολογηθούν στους Κυπρίους για τη ζημιά που προκάλεσαν, τους χαρακτηρίζουν ένοχους και τιμωρούν την Κύπρο, επιβάλλοντας ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα φέρει φτώχεια και εξαθλίωση.

Μη βιώσιμο δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ!

Ξεχωριστής σημασίας γεγονός είναι επίσης το δάνειο 10 δις ευρώ που θα δώσουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ, καθώς με αυτό το δάνειο η Κύπρος, που τώρα έχει ένα δημόσιο χρέος ύψους 16,3 δις ευρώ ή 93,1% του ΑΕΠ (βάση δεδομένων Ameco) θα ενταχθεί και επίσημα στο κλαμπ των υπερχρεωμένων χωρών. Μεμιάς το δημόσιο χρέος της θα εκτιναχθεί στο 150%! Και τότε πάλι η πέτρα του αναθέματος δεν θα πέφτει στους ίδιους τους πιστωτές, Eurogroup, ΔΝΤ και τρόικα, που προκάλεσαν τον πνιγμό της Κύπρου σε μια θάλασσα δανεικών, αλλά θα κατηγορούν τους Κυπρίους. Κι αν θα έχουν διώξει τους Ρώσους και στις τραπεζικές συναλλαγές επικρατεί... ηθική και διαφάνεια, τότε θα τους χαρακτηρίζουν τεμπέληδες και μη ανταγωνιστικούς, ζητώντας τους επιπλέον θυσίες.

Επισφράγισμα των σαρωτικών αλλαγών που θα έρθουν στο νησί θα είναι ο διορισμός των γκαουλάιτερ της Ομάδας Δράσης. Κατοχική διοίκηση θα αποκτήσει η Κύπρος! Προσχήματα στην περίπτωση της μάλιστα δεν χωρούν. Έργο τους θα είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα νέο διχοτομικό σχέδιο που στο όνομα της ειρήνευσης θα μετατρέψει το νησί σε αποικία της Γερμανίας. Αυτό θα είναι το κόστος που θα καταβάλει η Κύπρος από τη στιγμή που δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το μισό βήμα που έκανε με την απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup, ανακοινώνοντας την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην κυπριακή λίρα (όπως ζητούσε το 67% των Κυπρίων), μαζί με την εκδίωξη της τρόικας...

Από τη στιγμή που δεν υλοποιήθηκαν αυτά τα μέτρα, τα οποία θα θωράκιζαν την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup, ο χρόνος κυλούσε προς όφελος των ευρωεκβιαστών. Το δε τελεσίγραφο που έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι η Κύπρος θα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης που θα χρεοκοπήσει αν δεν συμφωνήσει στους όρους της τρόικας, απλώς επιτάχυνε τις δραματικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το μέγεθος του κινδύνου που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών της.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

28 Μαρτίου 2013 στις 10:09 μ.μ.

Εμπρός της γης οι κολασμένοι ή οι καταθέτες;
Πριν 5,5 χρόνια η παγκόσμια οικονομική κρίση έκανε και τυπικά την εμφάνιση της αρχικά στις Ηπα. Για όσους δε θεώρησαν ποτέ το Μαρξ ξεπερασμένο, για όσους δεν ακολούθησαν το χυδαίο ιδεολόγημα της αιώνιας ανάπτυξης κι ειρήνης των τελευταίων δύο δεκαετιών και τις αυταπάτες που αυτό έσπειρε, η κρίση θεωρήθηκε, ανεξάρτητα από τις μορφές της και τα τοπικά της επεισόδια, μια κλασική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου σύμφυτη με την εσωτερική λογική του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ένα μακρύ κύμα ύφεσης εφάμιλλο του 1929... Συνέχεια εδώ: http://wp.me/pryYN-1h4

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger