Home » , » "Βαριές κουβέντες" στο ΚΚΕ

"Βαριές κουβέντες" στο ΚΚΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 | 8:04 μ.μ.


Καταστατικό΄και "αφορισμοί" προϊδεάζουν για σκληρή στάση της ηγεσίας απέναντι στους διαφωνούντες.

Στο στόχαστρο ο Ν. Μπογιόπουλος

Από το "Ποντίκι"

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν ώς την έναρξη του 19ου συνεδρίου του ΚΚΕ και η... ατμόσφαιρα που αναδίδει ο προσυνεδριακός διάλογος, όπως αυτός αποτυπώνεται στα δημοσιευμένα κείμενα στον «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», μυρίζει «μπαρούτι».

Αν και αναμένεται ότι οι θέσεις, το Πρόγραμμα και το Σχέδιο Καταστατικού που προτείνει η Κ.Ε. θα εγκριθούν με μεγάλη πλειοψηφία, όπως φαίνεται και από τις Συνδιασκέψεις των περιφερειακών οργανώσεων, όπου στις περισσότερες εγκρίνονται ομόφωνα, έχουν κατατεθεί σημαντικές διαφωνίες από μερίδα κομματικών μελών (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, «επώνυμων»).

Τις προηγούμενες μέρες η ηγεσία αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στέλνοντας ηχηρά εσωκομματικά μηνύματα που φανερώνουν ότι στο εξής οι διαφορετικές φωνές δεν θα είναι «σεβαστές» (αφού όσοι τις εκφέρουν χαρακτηρίστηκαν από την Αλέκα Παπαρήγα «αγράμματοι») και πιθανότατα ούτε «ανεκτές». Για το τελευταίο, πολλούς προϊδεάζει η νέα διάταξη που προβλέπει το σχέδιο του Καταστατικού, σύμφωνα με την οποία μέλος του κόμματος λογίζεται «όποιος και όποια αποδέχεται την ιδεολογία του κόμματος, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του».

Η προσθήκη της «ιδεολογίας» στην παλιότερη διατύπωση αφενός θεωρείται ασαφής, αφετέρου δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όσους σήμερα εκφράζουν την άποψη ότι το κόμμα αποκλίνει από τα μαρξιστικά - λενινιστικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά του και διολισθαίνει σε τροτσκιστικές - σεχταριστικές αντιλήψεις.

Στο στόχαστρο ο Ν. Μπογιόπουλος

Με άλλα λόγια, η ηγεσία φαίνεται να δείχνει την πόρτα της εξόδου (οικειοθελούς ή μη) σε όσους διαφωνούν κι επιμένουν να της καταλογίζουν ότι μπερδεύει τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» με τον... σκέτο «συγκεντρωτισμό». Αναλυτικότερα, δύο «περιστατικά» τις τελευταίες μέρες είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά:

1 Πρωτοφανώς απαξιωτικό σχόλιο στον «Ριζοσπάστη» της περασμένης Παρασκευής (στη στήλη της σελίδας 2) φωτογραφίζει ως αποδέκτη του τον επί εικοσαετία δημοσιογράφο του κομματικού εντύπου και δημοφιλή σε ευρύ μη κομματικό ακροατήριο Νίκο Μπογιόπουλο.

Ο συντάκτης του σχολίου, κάνοντας αναφορά σε «καρικατούρα» της φράσης του Κλίντον «Είναι η οικονομία, ηλίθιε» (που, όπως λέει, δεν αρκεί να τη μιμηθείς για να δώσεις απαντήσεις για την κρίση), παραπέμπει ευθέως στο βιβλίο του δημοσιογράφου «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε» και από εκεί στον ίδιο, προδίδοντας, αν μη χι άλλο, άκρως εχθρικό κλίμα του εντύπου (και άρα της διεύθυνσης) απέναντι στον συντάκτη του, που είναι και κομματικό μέλος. Η ενέργεια αυτή, μέσα στο δεδομένο κλίμα, δείχνει να στοχοποιεί το συγκεκριμένο πρόσωπο ως «διαφωνούντα», γεννώντας ερωτήματα για το αν αποτελεί κάποιου είδους... προαναγγελία.

2 Ανοιχτά απαξιωτική απέναντι στους διαφωνούντες ήταν η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας που δημοσιεύθηκε μία μέρα μετά (στο φύλλο 23ης-24ης Μαρτίου). Εκεί η γ.γ. του κόμματος εγκαλεί για καιροσκοπισμό τους διαφωνούντες, στον βαθμό που δημοσιοποιούν τη διαφωνία τους «ανάλογα με το αν τους παίρνουν οι συνθήκες» (εν προκειμένω οι συνθήκες αυτές ορίζονται από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα). «Αυτό κι αν είναι οπορτουνισμός» δήλωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλέκα επέλεξε να απαντήσει με έναν άκομψο και αφοριστικό χαρακτηρισμό στην κριτική που διατυπώνεται στην άποψη των προσυνεδριακών θέσεων για τον «ελληνικό καπιταλισμό».
 Η γ.γ. της Κ.Ε. χαρακτήρισε «αγράμματα» όσα «στελέχη» υποστηρίζουν ότι «στην Ελλάδα υποχώρησε, λέει, η ανάπτυξη του καπιταλισμού γιατί κλείσανε επιχειρήσεις». «Μα αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη» απάντησε. «Φέρνει κρίση, φέρνει συγκέντρωση».

Η αναφορά αυτή αντανακλά τον «καβγά» γύρω από τη θέση 72 του Σχεδίου Προγράμματος, σύμφωνα με την οποία «ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με ισχυρές εξαρτήσεις από τις Η ΠΑ και την Ε.Ε.».
Η θέση αυτή απομακρύνεται από εκείνη του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου περί της ενδιάμεσης και εξαρτημένης θέσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Όλο αυτό μπορεί να μοιάζει ανούσιο για τους περισσότερους, όμως συνδέεται με το κρίσιμο ζήτημα των συμμαχιών. Σύμφωνα και με την εσωκομματική κριτική, όπως έχει ξεδιπλωθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, η άρνηση της άποψης ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα βαθιά εξαρτημένη από τις μεγάλες δυνάμεις και, στον αντίποδα, η υπεράσπιση της θέσης ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα, μετατοπίζει το κέντρο βάρους στην αντίθεση «καπιταλισμός - σοσιαλισμός».

Ανάγκη ανατροπής

Άρα «στενεύει» τον στρατηγικό στόχο, εφόσον απευθύνεται σε όσους συμφωνούν με τον σοσιαλισμό και την ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού και προσπερνά την ανάγκη για «αντιιμπεριαλιστική πάλη», δηλαδή για την απαλλαγή από ισχυρές δυνάμεις που καταδυναστεύουν αδύναμες χώρες και λαούς, η οποία βρίσκει αποδέκτες σε μεγαλύτερες μάζες.

Σε τελική ανάλυση, η αντιπαράθεση γύρω από αυτό το ζήτημα φωτίζει τις κινήσεις της ηγεσίας και την κατ' άλλους «απεμπόληση», κατ' άλλους «βελτίωση» της θέσης για το Αντι-ιμπεριαλιστικό, Αντικαπιταλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο (ΑΑΔΜ), το οποίο προέκρινε τις πολιτικοκοινωνικές συμμαχίες με στόχο τη διεκδίκηση της εξουσίας, εντός του καπιταλιστικού πλαισίου.

Σε όσους ασκούν οξύτατη κριτική στην ηγεσία, μεταξύ άλλων και για την παραπάνω μετατόπιση, η οποία εκδηλώνει την απόρριψη της γραμμής του Χαρίλαου Φλωράκη, συγκαταλέγεται και ο ιστορικός και δημοσιογράφος Γιώργος Πετρόπουλος, στενός συνεργάτης του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ και πρόσφατα απολυμένος από τον «Ριζοσπάστη».

Σε κείμενο του στον προσυνεδριακό διάλογο επιτίθεται στην «καθοδήγηση» και της καταλογίζει «φραξιονισμό», την κατηγορεί ότι δεν εφάρμοσε ποτέ την πολιτική του ΑΑΔΜ του 15ου Συνεδρίου και την άφησε στα χαρτιά, και κυρίως ότι προχωρά «συνέδριο ίδρυσης ενός άλλου κόμματος με το όνομα, τα σύμβολα, τις σημαίες και όλα τα τυπικά γνωρίσματα του ΚΚΕ». Διαπιστώνει, τέλος, ότι με τη γραμμή που βαίνει προς επικύρωση αλλά έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια κι έχει δείξει τα αδιέξοδα της «το Κόμμα φθίνει, ζωντανές δυνάμεις καταστρέφονται και τα πλήγματα που δέχεται, αν ήδη δεν είναι, σε λίγο θα πάψουν να είναι αναστρέψιμα».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 27 σχόλια

Ανώνυμος
28 Μαρτίου 2013 στις 8:37 μ.μ.

Μαυρα κορακια.Στεναχωρια για το ΚΚΕ ομως οΔελλατολας.Κι εσεις ομως,τι αριστερο βλογ θα ησασταν αν δεν δημοσιευατε τις αποψεις της φυλλαδας του παραδοπιστου?Κλεβετε τις παρουσιες του Παπαδακη βρε. Τις.

Ανώνυμος
28 Μαρτίου 2013 στις 8:47 μ.μ.

Αποδεικνύεται με τον πιό χαρακτηριστικό τρόπο,πως το κκε ποτέ δεν ανέχθηκε τις διαφωνίες στους κόλπους του.
Άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά φρόντιζε να απαλλάσεται απο όσους είχαν διαφορετική άποψη.
Ετσι το κόμμα αυτό αποψιλώθηκε απο αγωνιστικά και τίμια στελέχη,απομένοντας με καθαρά κομματάνθρωπους απόλυτα πιστούς στην ηγετική φράξια.
Επι Παπαρήγα μάλιστα το ΚΚΕ εκτός απο την εκλογική συντριβή,έχασε και όποια ερείσματα του είχαν απομείνει στην εργατική τάξη,γινόμενο ουρά της αστικής τάξης και βασικό της στήριγμα.
Η αυτοδιάλυση του ΚΚΕ προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
Είναι τυφλοί όσοι δεν το βλέπουν....

Ανώνυμος
28 Μαρτίου 2013 στις 9:59 μ.μ.

ο αρθρογραφος ειναι απο το ΣΚΑΙ?

κομιξ
28 Μαρτίου 2013 στις 10:52 μ.μ.

Ανωνυμε2 τι ειναι αυτα που λες οταν το κκε πηρε 22% στη γσεε, παρα το οργιο νοθειας; Θα πνιγεις απ την χολη σου λολ!

Τσακ γιοργιδες, αντι να αναμασατε και να κρυβεστε πισω απο τον καθε αθλιο καπιταλιστη με μασκα μμε, πες τε τη γνωμη σας!

Επι της ουσιας, αν βαζατε το νιονιο σας να δουλεψει και διαβαζατε το σχολιο το ριζου θα βλεπατε την προβοκατσια-αρλουμπα του καραγκιοζη του Δελατολα γιατι ο Μπογιοπουλος ουτε κατα διανοια προσπαθει να κανει αντιμερκελικο μετωπο (διαφορετικα θα τον ειχε πεταξει εξω το κκε).

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 12:07 π.μ.

Το άρθρο σωστά επισημαίνει την κατάντια και παρακμή που έχει φέρει στο Κ.Κ.Ε η αριστερίστικη - σεχταριστική γραμμή της ομάδας Παπαρήγα - Μαίλη.

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 12:11 π.μ.

Το γκεμπελισμο τον εχετε κανει επιστημη παλιο οπορτουνες !!!
Ο Γκεμπελς θα ειναι περηφανος για τους απογονους του!!

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 1:08 π.μ.

Θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζουν οι ''οπαδοί'' του κκε σε όποια κριτική τους γίνεται.
Καταφεύγουν οι θλιβεροι στα γνωστα κλισε περι Γκέμπελς,προβοκατόρων,Καραγκιόζηδων και άλλα τέτοια...ταξικά και...μαρξιστικά.
Έχουν μεγάλη ευθύνη κι αυτοί για την κατάντια του κκε,και την σεχταριστική ελιτ του περισσού.

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 8:07 π.μ.

Είναι για βαθιά θλίψη η φρασεολογία των υποστηρικτών των "θέσεων" του ΚΚΕ, που- έστω για τα μάτια -είναι ακόμη "θέσεις" εκτεθειμένες σε προσυνεδριακό διάλογο. Όταν δεν έχεις την κουλτούρα να ανεχθείς τουλάχιστον κάποιες διαφορετικές απόψεις δικών σου μελών πηγαίνοντας για συνέδριο, τι μπορείς να υπόσχεσαι στον πλατύτερο κόσμο για τις δικές του απόψεις; Όταν η "Λαϊκή Συμμαχία" θα αποκλείει ακόμη και δικούς σου γιατί κάπου διαφοροποιούνται, ας φανταστούμε τι είδους "λαϊκή" και "συμμαχία" θα είναι. Βρίζετε νομίζοντας ότι υπερασπίζεστε τα ιερά και όσια του ΚΚΕ. Ησυχάζετε πιστεύοντας ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι "οι εχθροί" και τώρα τους ψάχνετε και ανάμεσά σας. Κρίμα! Με τις γερασμένες και επιθανάτιες μεθόδους βλάπτετε αυτό που πολλοί πιστεύουμε ακόμη, ότι ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου.

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 9:53 π.μ.

Οι υποδυόμενοι τους Κομμουνιστές ξαναχτύπησαν.
Στις νέες απομακρύνσεις από το (να 'χαμε, να λέγαμε) ΚΚΕ ετοιμάστε πυκνούς και οξείς επικήδειους.
"Τα εν λόγω μέλη ...μπλα μπλα μπλα...δεν αφομοίωσαν τη γραμμή..."
(1η ταχύτητα : Αχ αυτά τα κουτά μέλη...)
"Και στο παρελθόν...μπλα μπλα μπλα...αποτέλεσαν ζημιογόνο παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Κόμματος...μπλα μπλα μπλα.."
(2η ταχύτητα : Αχ αυτά τα κουτά μέλη με συνέπεια και παράδοση στην κουταμάρα...).
"Αποδείχνεται (αντί του ορθού :"αποδεικνύεται") και από την συσσωρευμένη πείρα του Κόμματος...μπλα μπλα μπλα...ότι λειτουργούσαν συνειδητά αντικομματικά...μπλα μπλα μπλα...με σκοπό τη βλάβη του Κόμματος"
(3η ταχύτητα : Τελικά, κουτά μέλη, αλλά με σχέδιο...)
και τα υπόλοιπα είναι γνωστά...
Ο νεκρός δεδικαίωται και η ζωή συνεχίζεται.

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 10:11 π.μ.

Μου αρέσει που θέλετε και να κάνουμε κριτική μαρξιστική!!
Με ποιους ;
Με αυτούς που έχουν απαρνηθεί τον μαρξισμό –λενινισμό;
Και από ποτέ σας έπιασε ο πόνος για το ΚΚΕ ;
Εσείς που τάχα νοιάζεστε, είστε οι ίδιοι που προσπαθήσατε να το διαλύσετε το κόμμα!!
Τώρα σας έπιασε ο πόνος ;
Ένα πράγμα να ξέρετε δεν θα αφήσουμε το ΚΚΕ να γίνει ούτε ΑΚΕΛ του Χριστόφια( που με αποφάσεις εντός των τειχών υπογράφει μνημόνια και παίρνει αντιλαϊκά μετρά) ούτε Συριζα, ούτε Ανταρσύα ούτε κανένα άλλο ΚΚ από αυτά που ξέρουμε στην Ευρώπη.

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 11:22 π.μ.

To KKE δεν θα σας κάνει την χάρη, χολερικοί

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 12:20 μ.μ.

Αφήστε άπαντες την μπουρδολογια .ΕΙναι αλήθεια πως κάτι δεν παει καλά με τις διαδικασίες και αυτό φαίνεται.ΕΚει που πρέπει να προβληματιστεί κάθε μέλος και φίλος είναι η τακτική επανασυσπηρωσης γιατί χωρίς μαζικό κόμμα αλλαγή κανενός είδους δεν γίνεται.Αν με τέτοια κρίση έχουμε 5 τα100....κάτι και εμείς δεν κάνουμε καλά.εχουμε μεγάλες ευθύνες σ αυτό το συνεδριο.Αν μείνουμε σε αυτοεπενους , μαγκυλώσεις και δάφνες παρελθόντος τότε θα εχουμε τεράστιες ευθύνες.Δεν είμαστε ομαδουλα αλλά κόμμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.Εκτως και αν κάποιοι το βλέπουν διαφορετικά.


και στις δάφνες του παρελθόντος

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 3:33 μ.μ.

Προσωπικά δεν περιμένω τίποτε από αυτό το συνέδριο. Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν περιμένω τίποτε από αυτό το κόμμα.

Μια ζωή κάποια τυπάκια της γραφειοκρατίας θα ελέγχουν με τους τρόπους που αυτοί ξέρουν όλο το κόμμα, παραμυθιάζοντας, εκβιάζοντας συναισθηματικά και φυσικά διαγράφοντας όπου χρειάζεται. Γιατί οι διαγραφές είναι το λιγότερο, το παραμύθιασμα και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης σε ψωνισμένους καρεκλοκένταυρους που υποτάσσονται και μετά απαιτούν υποταγή είναι το χειρότερο. Εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδεολογία, παρά χρησιμοποιούν την ιδεολογία και το συναίσθημα προκειμένου να συντηρήσουν τον μηχανισμό που συντηρεί τους ίδιους, αν όχι οικονομικά, τουλάχιστον ψυχολογικά.

Κρίμα, αλλά δυστυχώς αυτό το κόμμα δεν φαίνεται να φτιάχνει.
(ΑΑΑ...τι λέει....πράκτορας...ουουου...οπορτούνας....πρρρρ....χαφιές....το Κόμμα..........)

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 5:52 μ.μ.

Καλα τα λες.Ας ελπίσουμε ότι ακούν τις κραυγές άγωνιας και οι βουδες του Π.Γ και της Κ.Ε.Μέσα και γύρω από το κόμμα υπάρχει το καλύτερο ανθρώπινο υλικό ,αγωνιστές θησαυροί ,ανιδιοτέλεις ,παραδείγματα στάσης ζωής ,που για κάποιους λόγους μένουν αν ενεργοί αφήνοντας το πάνω χέρι σε μετριότητες χωρίς ειδικό βάρος και εκτίμηση του περιγυρου.......Και να τα αποτελέσματα.Οι οργή στους οπορτουνιστες και στη Χ.Α......

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 6:36 μ.μ.

Είναι πραγματικά κωμικά τα επιχειρήματα του "κόμιξ"!
Πήρε 22% λέει το Κ.Κ.Ε. στην Γ.Σ.Ε.Ε.!
Παιανίστε σάλπιγγες, γιατί το Κ.Κ.Ε. κατάφερε ν' αυξήσει κατά μία(1) μόλις έδρα τις δυνάμεις του στην διοίκηση στην Γ.Σ.Ε.Ε. και με συσχετισμούς, που διαμορφώθηκαν σε Συνέδρια Εργατικών κέντρων και Ομοσπονδιών, πριν τρία(3) χρόνια!!!
Μόνον που πριν τρία χρόνια το Κ.Κ.Ε. κατέγραφε 8% στις εκλογές και σήμερα 4,5% και πάει ολοταχώς για φούντο με την άθλια τακτική της ηγεσίας του!
Σήμερα μάλιστα (29/3/2013), ο πάνσοφος (τρομάρα του) Μαίλης, σε άρθρο του στον Ριζοσπάστη, περνά γεννεές δεκατέσσερις τον Σκυλάκο και τον Καλαματιανό, το Ε.Α.Μ., τον Αλιέντε και κάθε τι που στο όνομά του, αμφισβητείται η "σοφία" των θέσεων της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.! (Όχι τον Λένιν, δεν τόλμησε ακόμη να τον κατηγορήσει ανοιχτά για πράκτορα, σιγά σιγά....αργότερα, που θα πάει, δεν θα του ξεφύγει κι αυτός!)
Κι αφού αναρωτιέται προβοκατόρικα,(σημείωση Μ. Μ.: Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έναν... καλύτερο Αλιέντε;), καταλήγει να προκαταβάλλει νταηλίκι, τις αποφάσεις του επερχόμενου Συνεδρίου "Όμως το ΚΚΕ στην 95χρονη Ιστορία του έχει βιώσει τα πάντα και έχει βγάλει συμπεράσματα αμετάκλητα."!!!
Σύμφωνα με την Μαίλειο λογική (;), μήπως θα πρέπει ν' αναρωτηθούν τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος:
1. Αφού τα συμπεράσματα, έχουν ήδη βγει οριστικά και αμετάκλητα, γιατί να γίνει το Συνέδριο;;;
Για να μπαίνει το Κόμμα και οι σύνεδροι σε άσκοπα έξοδα;;;
2. Μήπως πρέπει ν' αρχίσουμε να ψάχνουμε για ένα καλύτερο Κόμμα;;;
Είναι μεγάλος ο πανικός της φράξιας που κάνει κουμάντο στο Κ.Κ.Ε. και γι' αυτό δεν διστάζει να καθυβρίζει τους πάντες, επιβεβαιώνοντας έτσι και τον Δελατόλα!
Για κακή της τύχη όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!
Ακόμη κι αν καταφέρει (που μάλλον θα τα καταφέρει) να πάρει θετική γι' αυτήν απόφαση απ' το Συνέδριο, η ίδια η ζωή θα είναι αμείλικτη και θα την στείλει εκεί που της αρμόζει: Στην γωνίτσα της, στο σπίτι της!!!
Το δυστύχημα είναι, ότι μαζί της θα συμπαρασύρει και πολλές δυνάμεις χρήσιμες στο κίνημα, που θα βρει τον δρόμο του, ανεξάρτητα από τέτοιες αδίστακτες ομάδες! Θα καθυστερήσει ίσως, αλλά θα τον βρει!!!

Ανώνυμος
29 Μαρτίου 2013 στις 8:06 μ.μ.

Καλά ότι είστε μετριότητες να μην το συζητάς. Και πολύ σας πέφτει το μετριότητα, αν σκεφτεί κανείς κάτι Μεντρέκες.

Όμως η ιστορία λέει ότι όσες φορές τα κομμουνιστικά κόμματα έμειναν με το μηχανισμό και μόνο, διαλύθηκαν. Πρόσεξε λοιπόν, γιατί μπορεί το συνέδριο να το πάρεις πανηγυρικά και μετά να ψάχνεσαι τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2013 στις 12:18 π.μ.

Για ποια κομμουνιστικά κόμματα γίνεται αναφορά ότι διαλύθηκαν όταν έμειναν με τον "μηχανισμό". Το Ιταλικό ΚΚ είχε πάνω από 30% και διαλύθηκε όταν μπήκε στο αστικό μηχανισμό και απαρνήθηκε τον δικό του. Το Γαλλικό ΚΚ είχε πάνω από 20% και αυτό διαλύθηκε με τον ιδιο τρόπο όπως το Ιταλικό. Το ισπάνικο ΚΚ είχε γύρω στο 10% το εποίο επίσης διαλύθηκε. Για το ΚΚΕ όποια διαφωνία και να έχει κανείς μαζί του δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι αρνείται πεισματικά να μπει σε μηχανισμό αστικής διαχείρισης.Αυτό πάντως είναι ηθική στάση και όχι εξαπάτηση.

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2013 στις 5:19 π.μ.

Παρακολουθώ τα σχόλια και θεωρώ τα περισσότερα ανούσια. Εγώ θα ήθελα να διατυπώσω μια απορία αλλά και μια πρόταση. Ο Νίκος Μπογιόπουλος έχει δείξει στο παρελθόν πόσο ευαίσθητος είναι όταν του αποδίδουν πράγματα που δεν ισχύουν. Θυμάμαι όταν το μπλοκ «ΕΟΣ» είχε γράψει, επικαλούμενο φήμες ότι πίσω από το blog Νέα Σπορά, βρίσκεται ο ίδιος, αυτός είχε γράψει στον «Ρ» ένα οργισμένο κείμενο χαρακτηρίζοντας προβοκάτορες αυτούς που γράφουν στην «ΕΟΣ» και ότι διακρίνονται από πολιτική προστυχιά και γελοιότητα.

Δεν είναι άξιο απορίας που τόσες μέρες μετά το δημοσίευμα απ’ το «Ποντίκι» δεν αντέδρασε; Δεν επιβεβαιώνει έτσι όσα τον αφορούν;

Και η πρότασή μου: Επειδή ξέρω ότι το «Βαθύ Κόκκινο» το θεωρούν έγκυρο μπλοκ και το διαβάζουν οι δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» όπως και ο Ν.Μ γιατί σύντροφοι δεν κάνετε μια ανάρτηση και να ζητάτε απ’ τον Μπογιόπουλο να τοποθετηθεί για το δημοσίευμα που έκανε το «Ποντίκι» και αναφέρονται σ’ αυτόν;

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2013 στις 10:36 π.μ.

@ Ανώνυμος των 12.18 πμ.

Προφανώς εννοεί τον κομματικό μηχανισμό που οργανωτικά ελέγχει το κόμμα και είναι κραταιός όσο ποτέ με την τεχνητή και μη αναγκαία(;) διόγκωσή του τα τελευταία χρόνια. Δεν εννοεί το μηχανισμό αστικής διαχείρησης. Ημαρτον!

Γενικότερα. οι "οπαδοί" είναι αντανάκλαση της ηγεσίας.

Μπορεί η Αλέκα Παπαρήγα να χαρακτήρισε «αγράμματους» όσους διαφωνούν προφανώς ανάμεσα σε αυτούς τον Π. Γεωργιάδη και τον Α. Σκυλλάκο αν είναι δυνατόν, αλλά.... η ιδια ως «εγγράματη» ουκ ολίγες φορές παραλληρεί, κατακρεουργώντας τους κλασικούς πολύ συχνά. και όχι τυχαία.

Απορώ πως δεν είπε «δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους». Εχει μείνει κλασικό και όχι ως Μ-Λ ανάλυση. Με αυτή την ομιλία στη διάσκεψη της Θεσσαλίας έδωσε το σύνθημα και για «φουλ επίθεση».

Και άρχισαν οι προγραφές. Οι εξωκομματικοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι λειτούργησαν ως σάκος του μποξ για προπόνηση, που ειναι στα κάγκελα εδώ και 3 μήνες θαρρείτε ότι για τα «δεδουλευμένα» νοιάζονται; Αυτά που όπως δηλώνουν ποτέ δεν τα έπαιρναν κανονικά και στην ώρα τους 15-20-25 ακόμη και 30 χρόνια;

Οι μαζικές απολύσεις, οι προγραφές, η δημόσια διαπόμπευση, το κρέμασμα στα μανταλάκια, η στοχοποίηση και των μεν και των δε είναι πρωτοφανή γεγονότα και οι οπαδοί του ΚΚΕ αντί να κάνουν πολιτική αντιπαράθεση απλώς βρίζουν ασυστόλως και εμμέσως απειλούν, δίχως να είναι σε θέση να αρθρώσουν έστω μία λέξη εκτός του ουγκ ουγκ.
Με αυτούς αποφασίζει να πορευτεί από εδώ και πέρα το ΚΚΕ και οι «αγράμματοι», που πρέπει να ξεσκιστούν κυριολεκτικά, είναι ο «μποναμάς» της ηγεσίας προς τη μάζα.

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2013 στις 11:01 π.μ.

Καλά ανώνυμε θεωρείς ότι το ΚΚΕ είναι εκτός μηχανισμού διαχείρισης; Βρε συ μη παραμυθιάζεσαι: Κοίτα τις απόψεις του και θα δεις ότι η αβάντα που προσφέρει το Σαμαρά και γενικότερα στις κυβερνήσεις μετά μνημονίου είναι εκπληκτική!

-"Καταστροφική για την Ελλάδα" η έξοδος από το ευρώ λέει η Παπαρήγα
-Έξοδος από την ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ της σοσιαλιστικής επανάστασης!! (Λες και χρειάζεται ειδική "μέριμνα" για να βγει μια σοσιαλιστική χώρα από την ΕΕ, δεν εξυπακούεται...)
- Για "λόμπι της δραχμής" μιλά το ΚΚΕ, συμπλέοντας πλήρως με τις κατηγορίες του Σαμαρά
- Με τους πασόκους ψηφίζει στην ΑΔΕΔΥ ενάντια σε απεργία διαρκείας
ενώ φυσικά
- Δεν παραλείπει να ευχηθεί στο ΑΚΕΛ "καλό μνημόνιο" μέσα σε..."θερμό κλίμα"!! (Εκεί δεν έχουμε πρόβλημα με την προδοσία, το κλίμα παραμένει θερμό με τον...Κάστρο της Μεσογείου!!!!)

Ρε σεις μας δουλεύετε;
Θα μας το παίξετε τώρα και αντιστασιακοί;
Σας παρακαλώ...

30 Μαρτίου 2013 στις 11:17 π.μ.

Για τον ανώνυμο 5.19 Αν και γενικά αποφεύγουμε να συμμετέχουμε σε συζητήσεις εδώ να σου απαντήσουμε.

Αστοχία σου να χαρακτηρίσεις τα περισσότερα σχόλια ανούσια εδώ.

Η στάση του Ν.Μ μπορεί να έχει και άλλη ανάγνωση. Μπορεί να καλύφτηκε από την απάντηση που έδωσε ο "Ρ" στο "Ποντίκι" και να θεώρησε πλεονασμό να ασχοληθεί κι αυτός "επί προσωπικού".

Οσο για την πρόταση σου: Ανεξάρτητα αν μας διαβάζουν ή όχι δημοσιογράφοι του "Ρ' δεν θα ήταν τουλάχιστον απρέπεια εκ μέρους μας να υποδείξουμε σε ένα τόσο έμπειρο δημοσιογράφο, όπως ο Ν. Μπογιόπουλος πώς πρέπει να ενεργήσει σε ένα δημοσίευμα που τον αφορούσε;

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2013 στις 2:04 μ.μ.

Και αλλες φορές εχουν υπάρξει θέματα - σχολια μεγαλυτέρου ενδιαφέροντος
και εχουν εισπράξει τις κατάλληλες απαντήσεις τους ,επειδή ομως κάποιοι ανθρωποι δεν
τους ενδιαφέρει ουτε να καταλάβουν αλλα ουτε να απαντήσουν με καποιο ουσιαστικό
τρόπο νομίζω πως η καλύτερη απάντηση στα σχολια (ας τα πούμε ετσι ) ειναι να τα διαβάζουμε....
Τουλάχιστον μεχρι να γραφεί κατι πραγματικά ενδιαφέρον,,,,που δεν θα εχει προσωπικό χαρακτήρα,, τυπου espresso,, και θα σέβεται την πολίτικη συζήτηση

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2013 στις 5:09 μ.μ.

Ορέ «συναγωνιστές» πολύ συντροφικά μας τα λέτε, έτσι εγκαλείται το δογματικό ΚΚΕ να κάνει ενότητα με τις «αριστερές» δυνάμεις, και με σας ? Μπράβο ανυπομονώ να συμπαραταχτώ με «συντρόφους» που κάνουν αυτά τα σχόλια, και τους "κομουνιστές" της σύνταξης του μπλοκ. Και για να μη ξεχνιόμαστε :
Δυσφήμηση του κομμουνισμού τιτλοφορείται το άρθρο (http://vathikokkino.com/2013/03/%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%86%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D/ ) Από τον ξερόλα, τον μοναδικό, τον αξεπέραστο, τον τιτανοτεράστιο «κύριο» καθηγητή Γιώργο Ρούση . Λοιπόν :
1. αποκρύψτε το όνομα του συγγραφέα
2. κάνε αντιγραφή του κειμένου
3. και μετά επικόλληση :
σε οποιοδήποτε , ναζιστικό, ακροδεξιό, δεξιό, νεοφιλελεύθερο, κεντρώο, σοσιαλδημοκρατικό, «αριστερό», αριστερίστικο, έντυπο ηλεκτρονικό ή γραπτό και όποιος καταλάβει τον συγγραφέα………..να έρθει……..να μου ……πεί.
1. «…)θεωρηθεί ότι προέρχονται από «ρεφορμιστικές»(…) ο ίδιος ο Ριζοσπάστης(...)το 1989 αναπαρήγαγε την Πράβντα(…»
Τι λές ρε αστροπελέκι σε ποια χέρια ήταν τότε ο «Ρ»? δεν ήταν στα χέρια των ρεφορμιστών του ΣΥΝ και της περεστρόικα? Που διαφωνούσαν και όσοι έφυγαν με το ΝΑΡ?
2. όσο και αν κατηγορείται το ΚΚΕ για σεχταρισμό στη πολιτική συνεργασιών του ποτέ δεν ζήτησε και από κανέναν συνεργαζόμενο να συμφωνεί σε όλα μαζί του. Αυτό ΕΣΥ θα έπρεπε να το ξέρεις καλά.
Την επίσημη θέση του ΚΚΕ την εκφράζουν μόνο τα μέλη του ιστορικού τμήματος της Κ.Ε. Μάκης Μαϊλης και Διονύσης Αρβανητάκης, σε πάμπολλα σχετικά άρθρα, όσο και αν σου κακοφαίνεται γιατί δεν είναι αστέρες …..όπως εσύ.
3. Η κακοποίηση του σ. Ν. Ζαχαριάδη ΚΑΙ από τον Πέτρο Ανταίο, όσο και η λογική διαφορά του τελευταίου γράμματος του Νίκου από όλα τα άλλα ….άστο να πάει στο διάολο ..μη τα σκαλίζεις.
Κατά τα άλλα όπως πάντα Άξιος ο Μισθός σου….Για το μόνο τίτλο που δε πρόκειται να σου αμφισβητήσει η…. Ιστορία είναι …αυτό του «καθηγητή» (αντί-ΚΚΕ.) Α........ η δύναμη στην ΓΣΕΕ οφείλεται και στη συνεργασία με ανταρσέους??? Ή έχετε μπει σε όσα ψηφοδέλτια είναι κόντρα στο ΠΑΜΕ??????? RED…GO….

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2013 στις 5:48 μ.μ.

-----------------ο παρείσακτος------------------
Η προβοκατσια-----------------------------------
Στη σύγχρονη ιστορία έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί τον προσφιλέστερο τρόπο δράσης των μυστικών υπηρεσιών,
------------------------------------------------
Απώτερος σκοπός αυτών που διενεργούν προβοκάτσια, είναι είτε η γενικότερη υιοθέτηση κάποιων ψευδών απόψεων που μπορεί να βλάψουν κάποιον ή κάποιους.
------------------------------------------------
Εντιμο θαηταν να πης σε ποιο κόμμα ανήκεις να σου πω τη κόμμα ψηφίζεις,
------------------------------------------------
εισαστε ετοιμοι προβοκάτορες για γέλια και για κλάματα

Ανώνυμος
1 Απριλίου 2013 στις 8:08 μ.μ.

Ο προσανατολισμός του μπλογκ αλλά και των τακτικών αναγνωστών του είναι γνωστός (ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά(?) και ολίγον ΣΥΡΙΖΑ) άλλο αν οι υπευθυνοι του δεν έχουν τα κότσια να το παραδεχθούν ανοικτά. Τουτο δοθέντος είναι κωμικοτραγικές οι συζητήσεις που λαβαίνουν χώρα και προκύπτουν αβιαστα τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Αν το ΠΑΜΕ του 22,5% στην ΓΣΕΕ είναι μη μαζικό, σεχταριστικό κτλ τότε ο ΣΥΡΙΖΑ με το υποπολλαπλάσιο ποσοστό στην ΓΣΕΕ από στι στις βουλευτικές εκλογές τι είναι? Αλλά τσιμουδια σχετικά..άντε και καλή συμμαχία στις επόμενες εκλογές για αριστερή διακυβέρνηση , σχεδιο Β κτλ..καλά για τις δυνάμεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εργατικό κίνημα δεν το συζητω, εκτος αν το blog βάλει στηλη για ανέκδοτα..
2. Η ταξική πάλη δεν σταμάτησε στις εκλογές του 2012. Εγιναν κι άλλες απεργίες πανελλαδικές, κλαδικές , σε μεμονωμένες επιχειρήσεις κτλ. Ποιος πρωτοστατησε σε αυτές τις μάχες? Γιατί δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα αναφορά στις απεργίες στην Αγνο, στον Αρβανιτίδη κτλ που είναι τώρα σε εξέλιξη? Ποιος είναι τελικά ο σεχταριστής κι αυτός που δεν παλεύει για το σήμερα? Μήπως να κάνουμε πρώτα αυτοκριτική προτού ισοπεδώνουμε αυτούς που πρωτοστατούν σε όσους εργατικούς αγώνες γίνονται σήμερα (που προφανώς δεν είναι αρκετοι)? Επίσης, ποιος κατεβάζει σταθερά μαζικά κόσμο στον δρόμο? Υπήρξαν απεργίες και συλλαλητήρια που πριν φτάσει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, δεν καταλάβαινες ότι γινότανε κάτι. Ακόμα και στην επίσκεψη της Μερκελ, όλοι αυτοί που διαρκώς μιλάνε για νέα Κατοχή, νέο ΕΑΜ κτλ είχαν αξιοθρήνητοι παρουσία (ή εξαιρετική απουσία αν προτιμάτε) προτού φτάσει το ΠΑΜΕ και καταλάβει όλον τον χώρο από Φιλλελήνων και Αμαλίας μέχρι και τα πρώτα τετράγωνα της Σταδίου..
3. Είναιι γνωστός ο χρόνια απαξιωτκός τρόπος με τον οποίο ο χωρος σας αντιμετωπίζει τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ προσωπικά αλλά και το Κόμμα συνολικά. Οι χαρακτηρισμοί περισσευουν ενώ ο τεχνητός διαχωρισμός ηγεσίας- βάσης είναι κατά εξοχήν εχθρικός προς το Κόμμα. Μετα από όλα αυτά, γιατί εκνευρίζεστε άμα οι φίλοι του ΚΚΕ απαντούν ανάλογα? Και μια που μιλάμε για ηγεσίες θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσοι ηγετίσκοι και παραγοντίσκοι που αναλώνονται επι χρόνια σε ελιγμούς, προσωπικές στρατηγικές, αφόρητους σεχταρισμούς κτλ χωρίς καμιά σχέση με μαζικές διαδικασίες ευδοκιμούν στην αριστερά σας κι ας γίνει συγκριση με την παρουσία του ΚΚΕ στους μαζικούς χώρους..ετσι για να δούμε ποιος είναι μηχανισμός και γραφειοκράτης και ποιος μαζικό κόμμα της εργατικής τάξης..
4. Τελος θα ήθελα να μου αναφέρεται ένα παράδειγμα αντίστοιχου εσωκομματικού δημόσιου διαλόγου με αντιστοιχο πλούτο απόψεωνμε αυτόν που διεξάγεται στις σελίδες του Ριζοσπάστη

Ανώνυμος
1 Απριλίου 2013 στις 9:29 μ.μ.

..και το αν θα γίνουν διαγραφες, αποχωρήσεις κτλ ας το δείξει ο καιρός, επιτρεψτε μου να είμαι δυσπιστος στα παπαγαλάκια,αριστερά και δεξια. Διότι όσον θυμάμαι τον εαυτό μου όλο το ΚΚΕ συρρικνώνεται, απομονώνεται, δεν ακολουθει τις εξελίξεις (καλά ας μην μιλήσω για το τι λέγοταν για το 15ο συνέδριο) παρολαυτά τώρα που προσπαθεί να επεξεργαστει περαιτέρω την γραμμή του (ή και να την αλλάξει, που είναι το πρόβλημα και ποιος είναι εν τέλει ο δογματικός εδω μέσα?) ξαφνικά όλοι αναπολούν το..15ο. Έλεος!!!! Προσωπικά βρήκα έντιμο το σχόλιο του Μπογιόπουλο ο οποίος καλώς είπε την γνώμη του την οποία προφανώς δεν σχηματισε τώρα και η οποία προφανώς ήταν γνωστή μες στο ΚΚΕ. Επισης φυσιολογικό βρίσκω την επόμενη ημέρα,αν κάποιοι θεωρούν το προγραμμα και την νεα ΚΕ που θα ψηφιστεί απαράδεκτα και δεν μπορούν ν πειθαρχήσουν στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό είτε να φυγουν είτε να διαγραφούν..το Κόμμα ούτως ή άλλως είναι τα χιλιαδες μέλη και φίλοι του και αυτό είναι αλλή μια διαφορά απο όλους τους υπόλοιπους που στηρίζονται σε "αστέρια"

3 Απριλίου 2013 στις 1:28 μ.μ.

Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά πως αυτές αντιμετωπίζονται. Ειδικά αν η "πλειοψηφούσα" άποψη αρχίζει και προσωπικούς χαρακτηρισμούς εν είδη απειλής απέναντι σ΄ όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη, τότε για ποια εσωκομματική δημοκρατία μπορεί να συζητήσει κανείς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger