Home » , » 9η μέρα της λαϊκής εξέγερσης στην Τουρκία

9η μέρα της λαϊκής εξέγερσης στην Τουρκία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 | 9:09 μ.μ.

Του Σεϊτ Αλντογκάν 

 Σήμερα 9η μέρα των κινητοποιήσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, εργατών και εργαζομένων.
 Η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα ότι οι βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τον λαϊκό ξεσηκωμό που απαιτεί δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σήμερα δέχτηκε την επταμελή αντιπροσωπεία των διαδηλωτών της Ομοσπονδίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, της εργατικής Συνομοσπονδίας DISK, την Ομοσπονδία Εργαζομένων Υγείας και την Ομοσπονδία των Μηχανικών.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε απ’ τον Αρίντς την παραίτηση των Νομαρχών της Κων/πολης, Άγκυρας, Χατάι και άλλων πόλεων όπου οι διαδηλωτές δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Επίσης ζήτησαν την κατάργηση της απόφασης της κυβέρνησης για την πλατεία Ταξίμ, την τιμωρία των ενόχων και την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.
Ο Αρίντς, παρουσιαζόμενος διαλεκτικός στη συνάντηση ζήτησε για άλλη μία φορά συγνώμη και τόνισε πως θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.

 Η μαζικότητα και αποφασιστικότητα των διαδηλωτών και η θετική ανταπόκρισή που έχουν απ’ την Τούρκικη και διεθνή κοινή γνώμη έχει προβληματίσει την κυβέρνηση, που προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση, μεθοδεύοντας κάποιες υποχωρήσεις για να μην χάσει εντελώς τον έλεγχο και βρεθεί σε ανεξέλεγκτες γ’ αυτήν καταστάσεις.

 Όμως απ’ την άλλη πλευρά οι φασιστικές επιθέσεις και η άκρατη αστυνομική βία συνεχίζονται, εξαγριώνοντας τους διαδηλωτές οι οποίοι δεν παραμένουν παθητικοί δέκτες και αντιστέκονται με κάθε τρόπο.

Και χτες το βράδυ η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες. Στην Άγκυρα τρεις διαδηλωτές έχασαν το μάτι τους ενώ στην ίδια πόλη η αστυνομία συνέλαβε στα σπίτια τους δεκάδες πολίτες ενώ καταζητεί άλλους 38 στους οποίους αποδίδει την κατηγορία των «μελών του οργανωμένου εγκλήματος». Η αιτιολογία σ’ αυτή την δίωξη είναι ότι μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης έστελναν μηνύματα προτρέποντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις.

  στα γεγονότα των τελευταίων ημερών 4.177 άτομα τραυματίστηκαν απ’ τους οποίους οι 43 είναι βαριά.
Χωρίς να υπάρχει ακριβείς απολογισμός νεκρών –οι επιβεβαιωμένοι δολοφονημένοι διαδηλωτές είναι 3- και τραυματιών, το σωματείο Εργαζομένων Υγείας και το σωματείο των Γιατρών δήλωσαν ότι
Οι συλλήψεις είναι χιλιάδες. Μόνο χτες τη νύχτα 238 άτομα στη Σμύρνη οδηγήθηκαν στην ασφάλεια.

Ο δικηγορικός σύλλογος κατάγγειλε ότι πολλοί διαδηλωτές δεν οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια αλλά σε χώρους όπως σκοτεινά σοκάκια, σε ξενοδοχεία ή μέσα στις κλούβες όπου τους βασάνισαν. Στην Σμύρνη σήμερα δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν μέχρι αυτή την ώρα τη διαδήλωση. Η αστυνομία απλά παρατηρεί από μακριά.


Στην Κων/πολη χτες τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Τσαγλαγιάν και Γκιουμουσουγιού συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές έκοψαν την κυκλοφορία στην εθνική οδό και έβαλαν φωτιές στήνοντας οδοφράγματα που οδηγούσαν στο αστυνομικό τμήμα.
Στην διαδήλωση που έγινε στην Κων/πολη σήμερα συμμετείχαν 50.000 διαδηλωτές και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, ζητώντας την παραίτησή της διεκδικώντας περισσότερες κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες.
Στο χώρο της συγκέντρωσης μίλησαν οι εκπρόσωποι των Δημοσίων Υπαλλήλων, εργαζομένων Υγείας και η Εργατική Συνομοσπονδία DISK. Οι ομιλητές χαιρέτισαν στον ξεσηκωμό του λαού και τόνισαν ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.


Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν και στην Άγκυρα όπου δεκάδες χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκαν στις προσυγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και ύστερα ενώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Άγκυρας. Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής απεργίας τόσο στην Κων/πολη όσο και στην Άγκυρα η καθολική συμμετοχή στην απεργία. Στον τομέα της Υγείας η συμμετοχή έφτασε 100%.
Τα Πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν. Οι φοιτητές της Ιατρικής, γιατροί και εργαζόμενοι της Υγείας διαδήλωσαν μαζί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

 Επίσης σήμερα άγριες συγκρούσεις έγιναν στις πόλεις Ντέρσιμ και Χατάι. Στο Ντέρσιμ οι διαδηλωτές παρ’ όλες τις επιθέσεις της καταστολής δεν διαλύθηκαν ενώ συνεχώς αυξανόταν ο όγκος τους. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα μέσα σε πολλά σπίτια. Στην πόλη Χατάι κατέβηκε ο στρατός στους δρόμους. Στην πόλη Μέρσιμ η αστυνομία έβαλε οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στην κεντρική πλατεία, για να αποκλείσει την συγκέντρωση διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις σ' αυτή την πόλη συνεχίζονται μέχρι αυτή την στιγμή.

 Εν τω μεταξύ ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας και ανεξάρτητος βουλευτής Λεβέντ Τουζέλ χτες μιλώντας στη Βουλή απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και τόνισε ότι ο ξεσηκωμός του λαού είναι δίκαιος και η πολιτική της κυβέρνησης, φασιστική, καταπιεστική και το τέλος των δικτατόρων είναι γνωστό.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger