Home » , , » "Ετσι έγινε η απαγωγή του Μπουλούτ Γιαϊλά" - Τι κρύβεται πίσω απ' την αρπαγή του πολιτικού πρόσφυγα

"Ετσι έγινε η απαγωγή του Μπουλούτ Γιαϊλά" - Τι κρύβεται πίσω απ' την αρπαγή του πολιτικού πρόσφυγα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 | 1:20 μ.μ.


Η σημαντικότατη μαρτυρία, σε πρώτο πρόσωπο, αυτόπτη μάρτυρα που είδε από κοντά όλα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δίνει αποστομωτική απάντηση στον Δένδια και σε όσους αμφισβήτησαν την συμμετοχή των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στην απαγωγή και στην παράδοση στην Τουρκική κυβέρνηση του Κούρδου αγωνιστή.

Το δημοσίευμα είναι απ' την σημερινή "Εφημερίδα των Συντακτών"

Τουλάχιστον 10 είναι οι αυτόπτες μάρτυρες της απαγωγής του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά την περασμένη Πέμπτη στα Εξάρχεια. Μία εξ αυτών αφηγείται σήμερα, σε πρώτο πρόσωπο, στην «Εφ.Συν.» τα όσα είδε να συμβαίνουν εκείνο το βράδυ. Τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Την Πέμπτη 30/05/2013 περίπου στις 10 μ.μ. έγινα αυτόπτης μάρτυρας αρπαγής ανθρώπου μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Σόλωνος 139 (γωνία) και Πατούσα, έξω από παρκαρισμένο όχημα ασημί χρώματος, μάρκας Peugeot με αριθμό κυκλοφορίας ΖΚΙ 8462, πέντε άντρες με πολιτικά για άγνωστο λόγο γρονθοκοπούσαν με απεριόριστη βία έναν άνθρωπο.

Συνέχισα να παρευρίσκομαι εκεί, συγκεκριμένα στο απέναντι πεζοδρόμιο, σε απόσταση 2-3 μέτρων από το σημείο δράσης, και να παρακολουθώ έντρομη την «επιχείρηση». Το μόνο που κατάφερνα να κατανοήσω ήταν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δεχόταν στο σώμα και στο κεφάλι εκείνος ο άνθρωπος, όπως και την αδυναμία υπεράσπισης του εαυτού του από μια ανελέητη επίθεση δίχως τέλος.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εξελίξεων δεν είχα τη δυνατότητα να διακρίνω καθόλου το πρόσωπο του άνδρα, αφού το μπουλούκι που τον χτυπούσε φρόντιζε με κάθε τρόπο να μη φαίνεται. Χαρακτηριστική εικόνα τα απλωμένα χέρια που έσφιγγαν αποπνικτικά το πρόσωπο του. Την αμέσως επόμενη στιγμή ο άνδρας προσπαθεί να φωνάξει, αλλά δεν ακούγεται τίποτα, παρά μόνο φιμωμένες λέξεις. Τότε καταλαβαίνω ότι του είχαν κλείσει το στόμα με κάποιο αντικείμενο.

Τον τσουβάλιασαν στο όχημα

Κάπου εδώ τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Οι πόρτες του αυτοκινήτου ανοίγουν, φαίνεται ότι πλέον βασικός στόχος του ξυλοδαρμού είναι ο εν λόγω άνδρας να ακινητοποιηθεί, να πάψει να προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση και να «φορτωθεί» στο όχημα (ΖΚΙ 8462) και ενώ η βία συνεχίζεται με ποικίλες μορφές (κεφαλοκλειδώματα, κλοτσιές, μπουνιές όπου έβρισκαν) καταφέρνουν να τσουβαλιάσουν τον άνθρωπο στο εσωτερικό του οχήματος.

Κάπου εκεί οι πόρτες σφραγίζουν. Στο αυτοκίνητο επιβιβάστηκαν οι τέσσερις απαγωγείς και ο απαχθείς, σαφώς παρά τη θέληση του. Δυο άνδρες της ομάδας κάθονται στις μπροστινές θέσεις (οδηγός, συνοδηγός) και δυο στις πίσω, όπου ανάμεσα τους βρίσκεται κι εκείνος. Η μάχη συνεχίζεται.

Ο απαχθείς με τα πόδια κολλημένα στο τζάμι σε ύπτια στάση, χτυπάει με όση προφανώς δύναμη
του είχε απομείνει. Παράλληλα συνεχίζει να δέχεται χτυπήματα από τον έναν «συνοδό», ενώ ο άλλος αποφασίζει να του σφίξει τον λαιμό. Στη μάχη που δίνεται, κατά τη διάρκεια μια απότομης κίνησης
κατάφερα να δω το πρόσωπο του, τα μαλλιά του και τον σβέρκο του. Ταυτόχρονα ο άνδρας φωνάζει μέσα από το φιμωμένο του στόμα λέξεις τις οποίες μου ήταν αδύνατον να κατανοήσω. Βέβαια πόσο εύκολο θα ήταν με βουλωμένο στόμα στο εσωτερικό του οχήματος και εν ώρα μάχης να ακουστεί η φωνή του;

Ο ένας από τους άνδρες της ομάδας παραμένει έξω από το όχημα. Αλαφιασμένος επαναφέρει τα ρούχα του στη σωστή τους θέση και μαζεύει τα λευκά ακουστικά που του κρέμονται από τον λαιμό. Ολες οι κινήσεις γίνονται πολύ γρήγορα. Αμέσως έρχεται σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους της ομάδας (άνδρες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου) λέγοντας: «Φύγετε εσείς και έρχομαι εγώ».

0 πεζός έφυγε προς την Μπόταση

Το όχημα αποχωρεί με επιτάχυνση συνεχίζοντας επί της οδού Σόλονος με κατεύθυνση προς Πατησίων. Ο πεζός σχεδόν τρέχοντας κατευθύνεται προς την οδό Μπόταση. Αμέσως βλέπω τη διακριτική παρουσία δύο αστυνομικών οχημάτων με αναμμένους φάρους, το ένα βρίσκεται στην Μπόταση και το άλλο στη συνέχεια της Σόλωνος αρκετά χαμηλά (συμβολή με Πατησίων).

Αμέσως περίπου δέκα σοκαρισμένοι άνθρωποι, έχοντας ζήσει τα προηγούμενα ως αυτόπτες μάρτυρες, πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να αποσαφηνίσουμε τα όσα είδαμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Εχοντας αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα προσπαθούμε να καταλάβουμε από ποιο ακριβώς σημείο βγήκε ο άνδρας και για ποιο λόγο δέχτηκε την επίθεση αυτή. Να προσθέσω ότι υπάρχει μάρτυρας ο οποίος είχε διακρίνει την παρουσία μελών της συγκεκρι-μένης ομάδας τις προηγούμενες μέρες στο σημείο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μάλλον τον περίμεναν, του την είχαν στημένη». Στη συνέχεια... αφού η υποψία ότι το περιθώριο άνεσης της επιχείρησης προδίδει μάλλον αστυνομική παρέμβαση δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους μάρτυρες, και ενώ κάποιοι αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένες συμπεριφορές να ανήκουν σε σώματα ασφαλείας, αποφασίζουμε να καλέσουμε την αστυνομία και να δηλώσουμε το περιστατικό ως απαγωγή.

Προχωράμε στο τηλεφώνημα όπου ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες με το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο πραγματοποιεί την κλήση, ενημερώνει για την απαγωγή, δίνει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τα προσωπικά του στοιχεία ώστε να ενημερωθεί για την υπόθεση. Η καταγραφή του γεγονότος έχει πραγματοποιηθεί. Μη γνωρίζοντας τι έχει συμβεί και χωρίς να ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε αποχωρούμε από το σημείο.
Και ενώ οι μέρες περνούν, έρευνες οι οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά αποκαλύπτουν στοιχεία για την υπόθεση ...
Αυτόπτης Μάρτυρας
Κ.

Τι κρύβεται πίσω από την αρπαγή του πολιτικού πρόσφυγα

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ της Κωνσταντινούπολης οδηγήθηκε προχθές το βράδυ ο απαχθείς πολιτικός πρόσφυγας Μπ. Γιαϊλά. «Ο δικηγόρος του στην Τουρκία μας είπε ότι παραλίγο να τον σκοτώσουν πριν περάσει τα σύνορα. Εσάς μπορεί να σας φαίνονται πρωτοφανείς αλλά για εμάς, δυστυχώς, είναι γνωστές πρακτικές», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Ερκάν από την Επιτροπή Αλληλεγγύης. Εν τω μεταξύ, με τον όρο «φυγάδευση» περιγράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan την είδηση, χαρακτηρίζοντας τον απαχθέντα «ζωντανή βόμβα».

Σε χθεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός τόνισε: «Τρεις πρόσφατες δολοφονίες Κούρδων στο Παρίσι, 7 συλλήψεις και 6 δίκες στην Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες, διαρκείς έρευνες σε σπίτια και εστιατόρια Κούρδων προσφύγων, ενεργοποίηση σημάτων της Ιντερπόλ για ανθρώπους γνωστής διαμονής με το που πάνε να καταθέσουν αίτημα ασύλου, προφυλάκιση και κακοποίηση της αγωνίστριας Εμινέ, ομόφωνες αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων και περίεργες εφέσεις του εισαγγελέως Εφετών στη συνέχεια, επανασύλληψη της Φαδίκ Αντεγιαμάν, οριστικές αθωώσεις στον Αρειο Πάγο και τώρα μια απαγωγή. Ολα τα στοιχεία δείχνουν προσπάθεια των ελληνικών αρχών να παρακάμψουν την ελληνική Δικαιοσύνη και το κύμα αλληλεγγύης από τους δημοκρατικούς φορείς. Ολα αυτά γίνονται για έναν και μόνο λόγο: να καλύψουν τη δεδομένη συμφωνία Ερντογάν - Σαμαρά για επαναπροώθηση των πολιτικών προσφύγων».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος I. Ραχιώτης ισχυρίστηκε πως η ταχύτητα με την οποία έφτασε και πέρασε τα σύνορα ο απαχθείς είναι εφικτή μόνο αν συμμετέχει το επίσημο κράτος και συνέχισε: «Δεν πρόκειται για μια απαγωγή με την έννοια του ποινικού κώδικα. Γιατί την Πέμπτη το βράδυ παρέπεμπαν όποιον ενδιαφερόταν να ενημερωθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία; Τι είδους ενημέρωση υπήρχε; Οταν το ίδιο το κράτος οργανώνει ή .συμμετέχει σε μια απαγωγή, τότε το αδίκημα που στοιχειοθετείται είναι η κατασκοπία».

Η δικηγόρος Ελένη Σπαθανά υποστήριξε πως ο Μπ. Γιαϊλά ήταν γνωστός στις αρχές όχι μόνο από το φαξ που έστειλε το Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στο Τμήμα Αλλοδαπών στις 20 Μαΐου, αλλά και από (τυχαίο;) έλεγχο που του έκανε λίγες μέρες μετά, στις 25 Μαΐου, η ΕΛ.ΑΣ. σε γνωστό τουρκικό εστιατόριο του κέντρου.

«Εκείνο το βράδυ μίλησα με έναν αξιωματικό από το Α.Τ. Εξαρχείων, του εξήγησα ότι ο Μπουλούτ προσπαθεί να κάνει αίτηση ασύλου. Περίμενα ότι θα τον συνελάμβαναν, αλλά παραδόξως αυτό δεν έγινε. Προφανώς έκαναν τον έλεγχο για να διαπιστώσουν ότι είναι εκεί. Τώρα πλέον καταλαβαίνουμε τον λόγο», ανέφερε η δικηγόρος.

Την άμεση επιστροφή του Μπ. Γιαϊλά στην Ελλάδα και την αποκάλυψη του ποιος έδωσε την εντολή για την απαγωγή ζήτησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι οργανώσεων, οι οποίοι ετοιμάζουν νέα, δυναμική κινητοποίηση τις επόμενες μέρες.

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διατύπωσε χθες και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς:

1. Ποια άμεσα μέτρα έλαβε η ΕΛ.ΑΣ. και ποιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό του αυτοκινήτου και του απαχθέντος;
Πώς εξηγεί ο υπουργός την ανενόχλητη πορεία των απαγωγέων μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και πώς τα διέσχισαν; Εχουν ξεκινήσει ενέργειες για την αποκάλυψη των εμπλεκομένων και ποιες είναι αυτές;
2. Ποια η συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. ή άλλης ελληνικής υπηρεσίας στο περιστατικό της απαγωγής, και ενώ γνώριζε ότι ο απαχθείς ήθελε να ζητήσει άσυλο; Γιατί, με ποιους όρους και βάσει ποιας απόφασης επιτρέπετε την παράνομη δράση ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα, που προσβάλλει τόσο τα δικαιώματα στη ζωή και στην ασφάλεια όσο και το συνταγματικό πλαίσιο και την κυριαρχία
της χώρας; Τι προτίθεται να πράξει ο υπουργός, δεδομένου ότι υπό τις ανωτέρω περιστάσεις είτε συναίνεσε είτε απέτυχε να ελέγξει την παράνομη δράση ελληνικών και ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος; 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2013 στις 2:05 μ.μ.

Γραψτε Για τον Μπουλούτ Γιαϊλά στο φε'ι'σμπουκ και στο του'ι'τερ στους #direngeziparki εσεις που εχεται λογαριαμους εκει....

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2013 στις 2:10 μ.μ.

Kai sto #occupygezi ..

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2013 στις 7:43 μ.μ.

"Αμέσως περίπου δέκα σοκαρισμένοι άνθρωποι, έχοντας ζήσει τα προηγούμενα ως αυτόπτες μάρτυρες, πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να αποσαφηνίσουμε τα όσα είδαμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες."

Για αυτό δεν θα πάμε μπροστά...ΠΑΝΤΑ θεατές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger