Home » » Δικτατορία 4ης Αυγούστου 1936

Δικτατορία 4ης Αυγούστου 1936

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 4 Αυγούστου 2013 | 3:12 μ.μ.

Ο Μεταξάς, ένας φιλόδοξος φασίστας και εκμεταλλευόμενος την προσωπική του σχέση με τους μασόνους (Είχε φτάσει στον τριακοστό βαθμό της μασονίας. Ανήκε στην Στοά «Ησίοδος», στην οποία είχε διατελέσει «σεβάσμιος»), βρέθηκε σύντομα στα ανώτατα στάδια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Με τις πλάτες του Βασιλιά πάει στην Γερμανία και ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Πολεμική Ακαδημία του Βερολίνου.

Το σαράκι της πολιτικής τον οδηγεί να φτιάξει το κόμμα των Ελευθεροφρόνων το οποίο όμως δεν μπόρεσε ποτέ να βρει λαϊκά ερείσματα. Στις τελευταίες που πήρε μέρος το 1936 έλαβε μόνο 50.137 ψήφους.

Η απελπισία του ήταν μεγάλη βλέποντας τα όνειρα του να γκρεμίζονται. Στο ημερολόγιο του έγραψε: «Εκλογαί. Από χθες είχα την διαίσθησιν της αποτυχίας. Ερημιά σπιτιού. Κέντρον, χαλαρότης, μόνον οι πιστοί Κεφαλλήνες. Καμία εκδήλωσις έξω. Σήμερον επίσης, παρ' όλας τας ελπίδας οικείων και φίλων. Νύκτα εξεδηλώθη πλήρως η αποτυχία. Παντού. Εξαιρέσεις Ηλείας και Μεσσηνίας και εκεί μόνον Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 9 σχόλια

4 Αυγούστου 2013 στις 6:33 μ.μ.

Nα κάνω μια ερώτηση:

Αν ο Ι Μεταξάς ήταν φασίστας, πως πολέμησε κατά του φασισμού και το καθεστώς του μετά πολέμησε κατά του ναζισμού;

Πέτρος
4 Αυγούστου 2013 στις 8:12 μ.μ.

Mπες διάβασε το άρθρο pluton και θα καταλάβεις.....

Αν όχι.....συνέχισε τις ερωτήσεις του τύπου.....

"γιατί αφού ο Αλέξανδρος που ήταν βασιλιάς, πολέμησε το Δαρείο που ήταν βασιλιάς.....;;"

Μετά πήδα σε όποια τρύπα βρεις.....

Ανώνυμος
4 Αυγούστου 2013 στις 8:38 μ.μ.

1)δεν πολέμησε ο ίδιος, ο ελληνικός λαός πολέμησε παρά τη διάθεση της ανώτερης στρατιωτικής εξουσίας για γρήγορη παράδοση 2) το καθεστώς του δεν πολέμησε το ναζισμό μετά ,αντιθέτως αρκετοί συνεργάστηκαν. Και όπως έχει ειπωθεί στη δίκη των δοσιλόγων " ο μεταξάς είπε όχι ενώ ήταν ο μόνος ίσως Έλληνας που θα μπορούσε να είχε πει ναι"

Ανώνυμος
4 Αυγούστου 2013 στις 9:40 μ.μ.

Ερχεται λοιπόν η στιγμή που ο φασίστας Μουσολίνι στέλνει στον Μεταξά τον πρέσβη που έχει στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι να ζητήσει απ’ τον δικτάτορα να επιτρέχει στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν κάποια στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους. Η απάντηση του Μεταξά αρνητική. Δεν μπορούσε να ήταν και διαφορετική. Διορισμένος, απ’ τον Βασιλιά –που υποστήριζε τα συμφέροντα των Αγγλογάλλων- δικτάτορας και αντιλαμβανόμενος τα αισθήματα της κοινής γνώμης έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και απέρριψε το τελεσίγραφο των Ιταλών.

Ανώνυμος
5 Αυγούστου 2013 στις 8:23 π.μ.

Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν ήταν μόνο φασίστας αλλά και προδότης.
Προδότης της στολής του Έλληνα Αξιωματικού και του Εθνοσήμου.
Το 1916 ηγήθηκε του Σώματος των Επιστράτων (σώμα μικτό από εφέδρους και μόνιμους Αξιωματικούς, πιστό στις Κεντρικές Δυνάμεις : Γερμανία-Αυστροουγγαρία).
Οι λεβέντες αυτοί αφού αιματοκύλισαν την Αθήνα, κατόπιν παρέδωσαν τα οχυρά μας, στους Γερμανοβουλγάρους, και χρειάστηκαν δύο χρόνια να τα πάρουμε πίσω στις μάχες του Σκρά.
Η Αθήνα βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τα Αγγλο-Γαλλικά Πολεμικά Πλοία, εξαιτίας της προδοτικής δράσης των Επιστράτων.
Ο Ι. Μεταξάς κατέφυγε στην Μάλτα αυτοεξόριστος και από σατανική τύχη γλύτωσε το Στρατοδικείο και την εκτέλεση.
Ο Ι.Μεταξάς φέρεται ως ο ιδρυτής του ΙΚΑ.
Ψέμα χονδρό και ασύστολο.
Το ΙΚΑ σχεδιάστηκε από το Αλέξανδρο Παπαναστασίου, με πρόνοια, την εισαγωγή της ασφαλιστέας εργασίας στο Σύνταγμα του 1935.
Στην ρύθμιση των Δημοκρατικών αντέδρασαν τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Μοναρχικοί.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι πρώτος Διοικητής του ΙΚΑ και κατά το έτος 1935, ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Το 1936 η δικτατορία της 4ης Αυγούστου τον καθαίρεσε και τον εξόρισε.
Ο Ιωάννης Μεταξάς εισήγαγε Νόμο βάσει του οποίου οι εισφορές των Κλαδικών Ταμείων που κατέληγαν στο ΙΚΑ, να τοποθετούνται ΑΤΟΚΩΣ στην Εθνική Τράπεζα.
Φέρεται ως ο ιθύνων νούς του Αλβανικού Έπους, διότι είπε το περιβόητο ΟΧΙ.
Δύο ψέματα σε μία φράση.
Ούτε το "ΟΧΙ" καν προέφερε (εκτός και εάν η γαλλική φράση : "Apres c'est la guerre", μεταφράζεται ως ΟΧΙ) ούτε σκόπευε να αντιμετωπίσει τον εισβολέα.
Ήθελε για λόγους στρατιωτικού γοήτρου να δώσει μερικές εικονικές μάχες και να αφήσει τον Ιταλικό Στρατό να εισέλθει ανενόχλητος στο Ελληνικό Έδαφος.
Περίτρανη απόδειξη :
1) Η προδοτική συμπεριφορά του επικεφαλής της 8ης Μεραρχίας της Ηπείρου Υποστράτηγου Κατσιμήτρου (πιστού στο Μεταξικό καθεστώς), ο οποίος άφησε χωρίς επάνδρωση τα προκεχωρημένα φυλάκια.
2) Η άρνηση του τελευταίου να συμμορφωθεί στο τελεσίγραφο του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων Αλέξανδρου Παπάγου, για μεταφορά των μονάδων βαρέως ορεινού πυροβολικού στις κορυφές της Πίνδου, και στο άνοιγμα της κοιλάδας Αώου-Βοϊδομάτη-Σαραντάπορου, με το επιχείρημα της μη επάρκειας, σε μεταφορικά μέσα και με την μη κήρυξη επιστράτευσης.
Και εκεί που ένας Υποστράτηγος δεν μπορεί, μπόρεσε ένας Συνταγματάρχης και μάλιστα απόστρατος με κλονισμένη υγεία, από τα αέρια στη μάχη του Σκρα (22 χρόνια πριν).
Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης.
Ο Κ. Δαβάκης λέγεται ότι απελευθέρωσε και τους τιμωρημένους για τα πολιτικά φρονήματα στρατιώτες (κυρίως μέλη του ΚΚΕ) οι οποίοι ήταν έγκλειστοι στο Καλπάκι.
Ο ηρωικός Συνταγματάρχης επούλωσε άθελά του και τις δύο προδοσίες του Ιωάννη Μεταξά. Μία φορά στην ανακατάληψη οχυρών στο Σκρά το 1918 και δεύτερη στην Ελληνοαλβανική Μεθόριο με βασικό αντίπαλο τον Προϊστάμενο του Κατσιμήτρο τον οποίο η Ιστορία ασφαλώς και αγνόησε.

6 Αυγούστου 2013 στις 10:52 π.μ.

Έχω την εντύπωση ότι παραμυθιάζεστε μεταξύ σας, δύο τρόποι συζήτησης υπάρχουν
Α Λέμε ψέματα γιατί αυτά ικανοποιούν τα πολιτικά, προσωπικά μας πιστεύω.
Β Μιλάμε με βάση την ιστορία και δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου οι πολιτικές μας σκοπιμότητες ή οι προσωπικές μας προτιμήσεις.

Αυτά που διάβασα μπορούν να θεωρηθούν απόψεις "κόμικς" αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν ιστορικές αλήθειες.

Ο Μεταξάς δεν είναι ο ίδιος από το 1897 μέχρι το 1941, πέρασε από πολλές φάσεις, φυσικά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να του τα καταλογίσει σαν αρνητικά πχ αυτό το δημοσίευμα του Βλάχου:

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5138097233968452328#editor/target=post;postID=1458384007511408138;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=3;src=postname

Αλλά το να τον ονομάζουμε φασίστα ή ναζιστή στην περίοδο της 4ης Αυγούστου είναι έξω από κάθε πραγματικότητα.

Να κάνω πάλι μια ερώτηση:

Το βράδυ της 28ης Αυγούστου 1940 ο Ι Μεταξάς αν έλεγε στον Γκρατσι ΝΑΙ ποιός θα αντιδρούσε; Ο στρατός που τον υποστήριζε; Η νεολαία που ήταν οργανωμένη στην ΕΟΝ; Οι κομμουνιστές που ήταν στην Ακροναυπλία; Οι πολιτικοί που ήταν πχ ο Κανελόπουλος στην Κάρυστο κατ οίκον; Ποιοί θα αντιδρούσαν; Ο Βασιλιάς και οι Άγγλοι ενδεχομένως θα αντιδρούσαν αλλά κατόπιν εορτής, όπως έγινε στην Γιουγκοσλαβία που η κυβέρνηση πήγε με τον Χίτλερ και αντέδρασαν με πραξικόπημα η Βασιλιάς τους και οι Άγγλοι.

Είναι πολλά αυτά που βάλατε θα προσπαθήσω να απαντήσω στα βασικότερα.

Ανώνυμος
6 Αυγούστου 2013 στις 2:18 μ.μ.

Ο Μεταξάς δεν ήταν ναζιστής. Μπορεί το καθεστώς του να είχε υιοθετήσει ναζιστικό μάρκετινγκ, αλλά στην ουσία ήταν φιλοβασιλικός.

Προσπάθησε για την ουδετερότητα (όπως πέτυχε ο Φράνκο) αλλά στον Μεταξά δεν του βγήκε. Οπότε αναγκαστικά πολέμησε τους Ιταλούς και δε δέχτηκε βοήθεια από τους Άγγλους για να μην εξοργίσει τους Γερμανούς. Η στρατηγική του σε αυτό το θέμα ήταν σωστή και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, όπως και την προετοιμασία του ΕΣ για τον πόλεμο, αλλά ως εκεί. Δεν ξεχνάμε ότι ήταν δικτάτορας.

Άλλωστε από το 1936 η στροφή του Μεταξά στην ενίσχυση του στρατού ξηράς και αεροπορίας, καθώς και της κατασκευής της γραμμής μεταξά δείχνουν ότι θα συντάσσονταν με τους Βρετανούς. Αν ήθελα να συνεργαστεί με τον άξονα θα έπρεπε να φτιάξει ναυτικό ώστε το ελληνικό και ιταλικό ναυτικό να μπορεί να αντιμετωπίσει τους Βρετανούς.

Ανώνυμος
7 Αυγούστου 2013 στις 8:41 π.μ.

Σε ποιο comic, αλήθεια, περιγράφεται ο Ι. Μεταξάς, ως προδότης;
Πάντως η Marvel δεν τον αναφέρει πουθενά.
Καλό θα είναι οι "Αδωνοβλεψίες" να πάνε για κανένα check-up τώρα που ο υμνωδός της ΕΟΝ και εμπνευστής τους, προήχθη σε Υπουργό Υγείας.

7 Αυγούστου 2013 στις 6:25 μ.μ.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο Ι Μεταξάς οργάνωσε φασιστική οργάνωση, για να είμαι δίκαιος ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, πολύ πριν οργανωθεί από τον Μουσολίνι, το 1916 κατά την διάρκεια του Εθνικού Διχασμού δημιούργησε τους ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΥΣ που ήταν προδρομικός φασισμός με όλα τα χαρακτηριστικά των ταγμάτων εφόδου.

Αλλά στην περίοδο 1936-1941 η ιδεολογία και η πρακτική δεν ήταν ούτε ναζιστική ούτε φασιστική, εξ άλλου την περίοδο αυτή σ όλα τα κράτη της Ευρώπης πλην Βρετανίας και Γαλλίας υπήρχαν στρατιωτικές δικτατορίες... και κάτι ακόμα η δικτατορία του Ι Μεταξά δεν επιβλήθηκε στρατιωτικά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger