Home » , » Βράχος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ.Τσίπρας! - Ποια κυβέρνηση θα κάνει ‘’βιώσιμο’’ το χρέος;

Βράχος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ.Τσίπρας! - Ποια κυβέρνηση θα κάνει ‘’βιώσιμο’’ το χρέος;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 | 12:32 π.μ.

Βράχος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ.Τσίπρας!

Του Γιώργου Σαρρή

Την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για "διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους" την θυμόμαστε όλοι. Όποιος μπορεί να μην τη θυμάται, ή να έχει μπερδευτεί από διάφορες τοποθετήσεις στελεχών και οικονομικών αναλυτών του, ας διαβάσει την (προ)τελευταία συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα στις 6 Ιουλίου του 2013 ΣΤΗΝ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, όπου ζητούσε "διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους" γιατί όπως έλεγε "για μας προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού κι όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας"...

Η σημερινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία όμως έχει νέα συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα.
Εκεί λοιπόν ο Αλ.Τσίπρας λέει(είναι και ο τίτλος της συνέντευξης στην Κ.Ε.):
"Έχουμε τη λύση που θα  δεχτούν και οι δανειστές"!!
Και ποια είναι η πρόταση;
"Κούρεμα του χρεους κατά 40-50% για να γίνει βιώσιμο..."
"Το κούρεμα αυτό", λέει ο Αλ.Τσίπρας, "θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος".

Στις 15 Αυγούστου η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine έγραφε ακριβώς αυτό.
Σύμφωνα με μελέτη που είχε κάνει ο σύμβουλος του κ.Σόιμπλε Γιοργκ Ρόχολ (μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπ. Οικονομικών της Γερμανιας), έβγαινε το συμπέρασμα ότι ήταν αναπόφευκτο το ελληνικό χρέος να περικοπεί κατά 50%.
Ε, ο Αλ.Τσίπρας για να είναι ακόμη πιο ρεαλιστής και από τον ίδιο το σύμβουλο του κ.Σόιμπλε, το έκανε 40-50%. Έτσι θα το δεχτούν και οι δανειστές που πλέον δεν αναφέρονται ως "διεθνείς τοκογλύφοι".

Αυτό που μένει τώρα είναι να αποδειχτεί και μαθηματικά, από τους μαθηματικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 40-50% είναι "το μεγαλύτερο μέρος του χρέους". Θα είναι ένα νέο μαγικό μαθηματικό κόλπο, σαν αυτό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου το χρέος μετά από "γενναίο κούρεμα" κατά 100δίς αντί να μειωθεί αυξήθηκε! Αυτά τα ...μαγικά έχουν όμως τα "γενναία κουρέματα", μαζί με μερικές ριπές κι ομοβροντίες αντιλαϊκών μέτρων βέβαια.

Όπως βλέπουμε τα ταξίδια και οι συναντήσεις του Αλ.Τσίπρα δεν πήγαν χαμένες. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πιο ρεαλιστής. Δεν μπορούμε να ξέρουμε για τι πράγμα προσπάθησε τότε να πείσει τους συνομιλητές του, αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι πείσθηκε ο ίδιος ότι πρέπει οι θέσεις και οι προτάσεις του, να βρίσκουν σύμφωνους και τους δανειστές μας, τους ..."διεθνείς τοκογλύφους" αλλά και το λαό...Μόνο έτσι άλλωστε είναι δυνατόν "όλοι μαζί" να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη για όλους.

Δε χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι μετά και το νέο επαναστατικό ξέσπασμα  του Αλ.Τσίπρα το σύστημα τρέμει και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να τον δει πρωθυπουργό.

Και από το αριστερό blog

 Ποια κυβέρνηση θα κάνει ‘’βιώσιμο’’ το χρέος;

Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες της Κυριακής στις 8/9/13, βρίσκεται κανείς μπροστά σε μια ευχάριστη είδηση: Βρέθηκε η λύση ή μάλλον οι λύσεις στο ελληνικό δράμα!
Ο πιο παραστατικός τίτλος είναι αυτός της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας η οποία παρουσιάζοντας στο εξώφυλλο την τρισέλιδη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, του αποδίδει την εξής φράση κλειδί: ‘’Έχουμε τη λύση που θα δεχτούν και οι δανειστές’’.

Έτσι το πρώτο που αφήνεται να εννοηθεί ως παλαιόθεν συμφωνημένο από τους πάντες, είναι ότι το πρόβλημα συνίσταται σε  μια διαφορά που υπάρχει αφενός μεταξύ αυτών που είναι στην πείνα, στην ανεργία, στην κατάθλιψη και την προπαγανδιστική καταφρόνια του κάθε γκαιμπελίσκου της κυβέρνησης και αφετέρου των δανειστών.

Είναι λοιπόν μια διαφορά ανάμεσα σε ‘’δυο μέρη’’ και όπως κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται οι διαφορές μεταξύ αντιτιθέμενων αλλά εύλογων συμφερόντων, λύνονται πάντα με κάποιο θεμιτό συμβιβασμό, που φυσικά θα αποτελεί έκβαση μιας διαπραγμάτευσης.

Τα μέρη αυτά είναι περίπου ισότιμα, σα να έχουν έλθει ‘’εις γάμου κοινωνία’’. Αν όχι από έρωτα, σίγουρα πάντως με συναίνεση και συναίσθηση κοινού συμφέροντος. Αλλά προέκυψαν προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν. Και μπορούν να επιλυθούν διότι ‘’στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα’’.

Αν σας φαίνονται υπερβολικά τα παραπάνω, καλό θα ήταν να διαβάσετε την εν λόγω συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσιάζοντας αναλυτικά τη ‘’λύση’’ που βρέθηκε, συνοψίζει:

‘’Συνεπώς η λύση που προτείνουμε για διάσκεψη στο πλαίσιο αυτής του Λονδίνου το 1953, που θα κάνει  βιώσιμο το χρέος, με αναστολή πληρωμής τόκων βάσει της ρήτρας ανάπτυξης, έως ότου δηλαδή η οικονομία επανέλθει σε ρυθμούς μεγέθυνσης, είναι η μόνη ρεαλιστική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη’’.

Να κάτι ακόμη που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί προ καιρού ως μεγάλο ζητούμενο: Να γίνει βιώσιμο και να μακροημερεύσει το χρέος, μιας και, όπως ερμηνεύει και επεκτείνει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης:  ‘’αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο τότε ούτε οι δανειστές θα μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους’’.

Γλίστρησε λοιπόν το θέμα σιγά σιγά και ήρθε και έκατσε: Χρωστάμε τα χρήματα στους ανθρώπους και πρέπει να βρεθεί  μια κάποια λύση.

Είναι βέβαιο φυσικό πως αν μια επιχειρησούλα βαρέσει κανόνι, τότε πως  θα πάρει τα ‘’οφειλόμενα’’ μια τράπεζα ή ένας προμηθευτής; Πρέπει να κρατηθεί στη ζωή, να αναπνέει τόσο ώστε να μπορεί ένα μέρος τουλάχιστον  του χρέους να το πληρώνει. Αυτά είναι ‘’λογικά’’ πράγματα στον ‘’κόσμο της αγοράς’’ και της πιάτσας. Το θέμα είναι αν πρέπει κάποιοι να εξακολουθούν να πιστεύουν πως σε μια κοινωνία της ταξικής κυριαρχίας μιας ολιγαρχίας επί της κοινωνικής πλειονότητας και σε ένα κόσμο της ιμπεριαλιστικής επιβολής δια των κανονιών, των επιτοκίων και της αρπαγής των πόρων, θα έπρεπε να υπάρχει μια αριστερά που να μη φαντασιώνεται διευθετήσεις και διακανονισμούς, αλλά να αντιλαμβάνεται το ρόλο της στον κηρυγμένο αδυσώπητο κοινωνικό πόλεμο. Στο πλευρό αυτών που είναι αντικείμενο αισχρής ληστείας και εκμετάλλευσης.

Ξεφυλλίζοντας την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, συναντάς στη συνέχεια συνέντευξη ενός  χαμογελαστού Αιμίλιου Αυγουλέα, καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Λέει λοιπόν ο επιστήμονας : ‘’Μακροπρόθεσμα, και το τονίζω αυτό μακροπρόθεσμα, η καλύτερη επιλογή είναι η έξοδος (από την ευρωζώνη), γιατί η χώρα θα μπορέσει να ξαναφτιάξει μεταποιητική βιομηχανία έχοντας ένα ευέλικτο νόμισμα’’. Αλλά, ‘’που να τρέχεις τώρα και να μπαίνεις σε περιπέτειες’’, είναι το νόημα της συνέχειας. Για να φτάσει, ώ του θαύματος, στην ίδια λύση που έχει ανακαλύψει και ο Αλ. Τσίπρας: ‘’Η τρίτη επιλογή είναι αναδιάρθρωση του χρέους. Ο μόνος τρόπος είναι κάθε φορά που πληρώνεις μέρος του χρέους, σου χαρίζω ένα άλλο, κυρίως τους τόκους. Δηλαδή κάθε φορά που πληρώνεις 65 λεπτά στο ευρώ, σου χαρίζω κάτι το οποίο στο βάθος χρόνου 30ετίας δεν είναι τεράστιο μέγεθος λόγω του ότι τα επιτόκια είναι αυτή τη στιγμή μηδενικά’’.

Θα πει κανείς: Τι καινούργιο λέει τώρα ο καθηγητής; Αυτή τη φοβερή λύση, που θα εξασφαλίζει πως ‘’οι άνθρωποι δε θα χάσουν τα λεφτά τους’’, προτείνεται και από το ΔΝΤ, το οποίο, όπως υπενθυμίζει ο Αλ. Τσίπρας, κάνει λόγο για  διαγραφή του 40% του χρέους. 40 έως 50% διορθώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...

Υπάρχει όμως και άλλη  ‘’λύση’’, πάντα για να καταστεί το χρέος βιώσιμο, διότι αυτό είναι τελικά το ζητούμενο και την πλασάρει πανηγυρικά το Βήμα της Κυριακής: Με μια επιμήκυνση από 12-16 χρόνια που είναι σήμερα η μέση διάρκεια των δανείων, σε 30-50 χρόνια και με μια περίοδο χάριτος, δηλαδή να μην πληρώνουμε τόκους πχ για 10 χρόνια, θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Κάνει λοιπόν τους λογαριασμούς του ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ και βγάζει πανευτυχής το συμπέρασμα: Οι δαπάνες για τόκους μπορεί να κατέβουν στα επίπεδα των 4 δις ή στο 2,3% του ΑΕΠ. ‘’Ποτέ στην Ελλάδα δεν ήταν χαμηλότερο!’’, λέει θριαμβευτικά, ξεχνώντας ότι έκανε τον υπολογισμό διαιρώντας με ένα ΑΕΠ στα επίπεδα του σημερινού μαρασμού και των εκατομμυρίων ανέργων, δηλαδή στα 170 δις. Πάντως οι ‘’άνθρωποι θα πάρουν τα λεφτά τους’’, έστω και με καθυστέρηση…

Ο χειμαζόμενος κόσμος της φτώχειας και της ανεργίας, που τρέμει με την προσμονή του χειμώνα, θα κληθεί λοιπόν να αποφασίσει αργά ή γρήγορα ''δημοκρατικά'', στο ''επείγον'' ερώτημα: Ποια κυβέρνηση να διαλέξουμε, που θα καταφέρει να γίνει βιώσιμο το χρέος, για ‘’να μη χάσουν τα λεφτά τους οι άνθρωποι’’;

Και οι αριστεροί, αρχίζουν και αυτοί να αναρωτιούνται: ‘’χρειαζόμαστε άραγε μια κυβέρνηση της αριστεράς, για να πληρώσει το χρέος;’’.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 20 σχόλια

τυχάρπαστος
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:15 π.μ.

Δεν αναρωτιούνται όμως μόνο αυτό οι αριστεροί. Αναρωτιούνται και άλλα πράγματα, όπως:

-Είναι δυνατόν να στηρίξουν αυτό το ξεφτιλισμένο ΚΚΕ που εφαρμόζει ήδη το μνημόνιο στις επιχειρήσεις του, που παίρνει συγχαρητήρια από τον Παπαχελά και που αποσύρεται από την πολιτική σκηνή υιοθετώντας τις απόψεις των τροτσκιστών για τον Ελληνικό καπιταλισμό;
Όχι σύντροφοι.
-Είναι δυνατόν να στηρίξουν την ανταρσυα με τον Πέτρο τον Κωσταντίνου να βγαίνει να λέει "Ζήτω η Συριακή επανάσταση";
Όχι σύντροφοι, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να έχεις εκπρόσωπο καραγκιόζη. Αύριο μπορεί να γίνει παγκόσμιος πόλεμος κι εμείς θα είμαστε με τους γραφικούς σημαία.

-Είναι δυνατόν να στηρίξουν τα μ-λ που μετά από 40 σχεδόν χρόνια και με τον Ελληνικό λαό στα όρια της εξαθλίωσης το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν είναι να πετύχουν μια συνενόηση μεταξύ τους;
Όχι σύντροφοι, για μένα δεν είναι.

Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι ανικανότητα των άλλων, όχι ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ανικανότητα θα τους στοιχίσει και το αμέσως επόμενο που θα πω: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, αν γίνει ένα μνημονιακό κόμμα, αν πάρει τ' αρχίδια του να το πω και "λαϊκά" κανείς από τους άλλος δεν θα ωφεληθεί τίποτε ή ελάχιστα πράγματα σε σχέση με τον κόσμο που θα μείνει στον αέρα.

Κι αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει σύντροφοι, που τα ξεχνάτε όλα πάνω στην καμπούρα του Συνασπισμού.

Ανώνυμος
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:05 μ.μ.

ΣΎΡΙΖΑ ΡΗΜΑΔ ΠΑΣΟΚ ΝΔ η ντροπή των ελληνων
μαζί ξεπούλησαν το 1992 ότι πετάει ότι κολύμπα ότι κινείται και δεν κινείται. Εσχάτη των ποινών
στα υποκειμενα!!!!!! αχ πατρίδα μου καημένη
πια κατάρα σε βαραίνει.

9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:56 μ.μ.

Μα αν πάει σε κούρεμα και ταυτόχρονα εφαρμόσει κοινωνική πολιτική θα έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο με το Εκουαδόρ και ότι εφάρμοσε εκεί ο Κορέα!
Και μην ξεχνάτε ότι στο Εκουαδόρ η κατάστασή τους ήταν ακόμη πιο χειρότερη απ΄ότι εδώ, π.χ. έκτός του ότι είχαν ξεπουλήσει ολόκληρη την δημόσια περιουσία τους, είχαν προχωρήσει οι δανειστές τους και στη δημιουργία ολόκληρων ιδιωτικών πόλεων φρουρούμενες από εταιρίες σεκιούριτι και με ωράριο επισκεπτηρίου για το κοινό!
Θα δούμε καιτην επόμενη εβδομάδα που θα ανακοινώσει (για πολλοστή φορά)σ τις νέες θέσεις του Συρίζα (που λέεει και ο Ζίζεκ) αν περιλαμβάνεται και ο λογιστικός έλεγχος του κράτους από έμπειρο επιτελείο διεθνών οικονομολόγων, κάτι που ως γνωστόν έκανε και η κυβέρνηση Κορέα όταν ανέλαβε και σε έξη μήνες είχε μια πλήρη εικόνα για το που οφείλει, τι οφείλει και σε ποιους.

Ανώνυμος
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:08 μ.μ.

Η ιστορία επαναλαμβάνετε το νέο πασοκ (τσυριζα) είναι εδώ κοροιδεύει τον λαό.

Ανώνυμος
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:50 μ.μ.

Το αν κοροιδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τον λαό φαίνεται και θα φανεί στο μέλλον.
Το μίσος όμως διάφορων Σαρρήδων δεν μπορεί να κρυφτεί.
Θλιβεροί απολογητές του Σαμαρά δεν βρίσκουν να πούν μια λέξη εναντίον του.
Δεν βρήκαν να πουν τίποτα όταν ξεπουλήθηκε δημόσια περιουσία σε οff shore.
Το προβλημά τους είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μείνουν με το πρόβλημα,αφού η κοινωνία τους έχει αποβάλλει,και αυτούς και το κόμμα τους.

Ανώνυμος
10 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:14 π.μ.

@ Ανώνυμε 7:50 μ.μ.
Η Ν.Δ. , ο Σαμαράς, ο Βανιζέλος κ.τ.λ. είναι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και δεν το κρύβουν.
Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό είναι οι ταξικοί αντίπαλοι της εργατικής τάξης και του κόμματος της, του ΚΚΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, αυτό το πολιτικό μόρφωμα, είναι το ανάχωμα στην ριζοσπατικοποίηση της λαικής αντίδρασης απέναντι στην εξουσία των μονοπωλίων, είναι υπηρέτες της αστικής τάξης με την κουκούλα του αριστερού, είναι η εφεδρία του συστήματος και χρήσιμο όργανο για να χειραφετεί την λαική συνείδηση με τις αυταπάτες και τα ψέμματα, είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες.
Ο ρόλλος των σοσιαλδημοκρατών είναι παντού και πάντοτε ο ίδιος, είναι αυτοί που ανέβασαν τον Χιτλερ στην εξουσία, είναι αυτοί που βομβάρδιζαν τον Γιουγκοσλάβικο λαό το 1999 ( ο σύντροφος σου ο Νταλέμα, ο Σρέντερ ...), είναι αυτοί που σήμερα πρωτοστατούν στην διάλυση της Συρίας και της σφαγής του λαού της (βλέπε δηλώσεις Δούρου, βλέπε τον αριστερό Ολάντ, το αδελφό σας κόμμα της Γαλλίας, την ΚΕΑ...), είναι αυτοί που υπογράφουν μειώσεις μισθών, είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην εξαθλίωση του λαού, είναι οι ίδιοι που ψήφιζαν την συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, είναι αυτοί που τους πλέκει το εγκώμιο ο ΣΕΒ, είναι αυτοί που εξυμνούν τον ΟΜΠΑΜΑ...
Θα μπορούσα να σου απαριθμίσω και άλλα 500 παραδείγματα και απο το παρόν αλλά και απο το παρελθόν για τον ύπουλο ρόλλο της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι πολιτικοί απατεώνες, είναι οι πολιτικοί υπηρέτες του συστήματος με αριστερό φερετζέ, είναι ύπουλοι , είναι ταξικοί αντίπαλοι και ουδεμία σχέση έχουν με το λαικό κίνημα ...

Ανώνυμος
10 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:38 π.μ.

Προς τον πρώτο:
Το ότι η ενδυνάμωση του Συριζα βασίζεται στις αδυναμίες, μαλακίες ή ό,τι θες των υπόλοιπων είναι σωστό.
Σωστό όμως είναι και ότι ο Συριζα είναι δεδομένο τι θα κάνει ως ένα κόμμα που θέλει να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση σε καπιταλιστικά πλαίσια. Δεν έχουμε να δούμε κάτι δηλαδή, ξέρουμε τι θα κάνει.
Το ΚΚΕ δεν το πιστεύω. Είναι ένα μικρό Συριζα που μετακινήθηκε στη φρασεολογία αριστερά όταν ο Συριζα του πήρε την πρωτοκαθεδρία και ταυτόχρονα μετακινήθηκε ολοταχώς δεξιά στην πραγματική ζωή και στο κίνημα

τυχάρπαστος
10 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:12 μ.μ.

Τι θα κάνει δηλαδή βρε ανώνυμε, πες μου.
Θα χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα, δεν θα τα χτυπήσει, θα ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο την δημόσια περιουσία, δεν θα την ξεπουλήσει, θα ακυρώσει απολύσεις, θα τις συνεχίσει, θα μείνει στο ευρώ, θα φύγει, θα διαλύσει τα ΜΑΤ, θα τα κρατήσει, θα χτυπήσει τα κανάλια, θα συνεργαστεί μαζί τους, θα τσακίσει το συνδικαλιστικό κίνημα, θα το προστατεύσει, θα κλείσει τα στρατόπεδα, δεν θα τα κλείσει, τι θα κάνει, πες μου αφού ξέρεις.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρεις και ξέρω και ξέρει ότι περιθώρια για πασόκικη πολιτική δεκαετίας του 1980 (=μπουκωθείτε χρήμα κι αφήστε με να τα γυρνάω όπως γουστάρω) δεν έχει, δεν του δίνει κανένας περιθώριο για τσάμπα (ή καλύτερα "πληρωμένες") μαγκιές.
Τι θα κάνει λοιπόν;
Θα γίνει ένα με το Σαμαρά;
Αυτό αγωνίζεται να κάνει ο Τσίπρας; Να γίνει ένα με το Σαμαρά για να πάει σε ποσοστά υποδεκαπλάσια του σημερινού ΠΑΣΟΚ? Δεν έχει δει πως εμφανίζονται και εξαφανίζονται κόμματα εν ριπή οφθαλμού; Δεν έχει δει το ΠΑΣΟΚ? Δεν έχει δει την ΔΗΜΑΡ? Δεν έχει δει ακόμη και το ΛΑΟΣ; Ή μήπως δεν τον νοιάζει για το ΣΥΡΙΖΑ και ενδιαφέρεται ο ίδιος να βολευτεί κάπου;

Τέλος πάντων εσείς που έχετε τις απαντήσεις δώστε τες και σ' εμένα γιατί εγώ αδυνατώ να προβλέψω σε ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες τι θα γίνει.

Ανώνυμος
10 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:29 μ.μ.

7:50 Για ποιον συριζα μιλάς, του 4%, ή του 30% από τα κατάλοιπα του πασοκ , με τα λαμόγια τους δήθεν εργατοπατέρες ,ε τις μερσεντές , με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, με τα παχιά λόγια του Παπανδρέου, "λεφτά υπάρχουν" ???? Κανονίστε ζώα να τελειώσετε όλη την αριστερά!

Ανώνυμος
10 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:46 μ.μ.

12:14

υποστηριζεις οτι:
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, αυτό το πολιτικό μόρφωμα, είναι το ανάχωμα στην ριζοσπατικοποίηση της λαικής αντίδρασης απέναντι στην εξουσία των μονοπωλίων, είναι υπηρέτες της αστικής τάξης με την κουκούλα του αριστερού κλ.π

αυτα που λες ειναι ενα σχεδιο των καπιταλιστων ή μια ακατασχετη μπουρδολογια της ομαδας παπαρηγα για την αιτιολογηση της ηττας του 4.5%;

οι καπιταλιστες ντοπιοι και ξενοι στις εκλογες μαιου και ιοιυνιου 2012 υποστηριζαν το συριζα;
πως αιτιολογεις οτι απο το 2007 χανετε συνεχως ψηφοφορους στις λαικες γειτπνοες της αθηνας;
παρε τις εκλογες του μαιου 2012:

Εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών των τελευταίων 2,5 ετών, 3,5 εκατομμύρια, ψηφοφόροι των εκλογών του 2009 εγκατέλειψαν μαζικά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Το ΚΚΕ είχε μικρή άνοδο κατά 0,94%. Η πραγματική αύξηση σε ψήφους είναι 18.823 και προήλθε από την αύξηση των ψηφοφόρων του στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τετραπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά και βγήκε 2ος μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τα τριπλασίασε! Στα μεγάλα αστικά κέντρα (όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης) το κκε εχασε 20853 ψηφοφόρους.το κόμμα χάνει ψήφους και ποσοστά σταθερά από το 2007 (π.χ. Καισαριανή, 2007 ψήφοι 3341, 2009 ψήφοι 2924, 2012 ψήφοι 2740, Πετρούπολη 2007 ψήφοι 4265, 2009 ψήφοι 3754, 2012 3653, Βύρωνας 2007 ψήφοι 4447, 2009 ψήφοι 3780, 2012 ψήφοι 3339. Πέραμα, Νίκαια, Δραπετσώνα κ.α.

ο συριζα μεχρι το 2009 ηταν ανυπαρκτος.ειναι αντικομμουνισμος να σου οτι ειχες μια ανικανη πολιτικη ηγεσια που παρηγαγε μια ανυπαρκτη πολιτικη γραμμη; καταφερε η ηγεσια να φερει το κομμα στο 4.5% και να κανει αντιπολιτευση το 4%!!

Ανώνυμος
10 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:40 μ.μ.

@ Ανώνυμε 3:46μ.μ. η πολιτική σου σκέψη και ανάλυση, σκοτώνει!!!
Πολιτικά επειχηρήματα είναι όλα αυτά που αραδιάζεις παραπάνω?
Αφού η πολιτική σου μυωπία φτάνει στο σημείο να ταυτίζει τα εκλογικά ποσοστά με την ορθότητα των πολιτικών θέσεων και πράξεων, ένα θα σου πώ:
Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 με αρχηγό τον Γιωργάκη πήρε ποσοστό 43,92%!!!!
Αραγε οι πολιτικές θέσεις-αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη είχαν τεράστια λαική απήχηση και ήταν σωστότατες!!!
Μπράβο παιδιά, καλά πάτε το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ΣΥΡΙΖΟμενο δυνατο...

Υ.Γ. 1.Ο χουλιγκάνικος φανατισμός είναι εχθρός της πολιτικής σκέψης.
Υ.Γ. 2. Για την ταμπακιέρα δεν λές κουβέντα (για το κόμμα σου), μόνο για το ΚΚΕ και την Παπαρήγα, για τα υπόλοιπα τουμπεκί, αλλά τι να πείς,
Κανένας πολιτικός απατεώνας δεν έχει επιχειρήματα, μόνο λάσπη γι' αυτό είναι και ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:29 π.μ.

Υπάρχει ένα ανησυχητικό φαινόμενο, εδώ πέρα.
Κι αυτό λέγεται δυσμάθεια.
Δηλαδή να αρνούμαι να διδαχθώ από τα γεγονότα, όχι γιατί δεν τα καταλαβαίνω, αλλά επειδή θεωρώ την διδασκαλία μία εκ φύσεως αντιδραστική διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας μου.
Ο ανώνυμος: 10 Σεπτεμβρίου 2013 - 3:46 μ.μ.παραθέτει μία ανάλυση εκλογικών αποτελεσμάτων, η οποία είναι ενδεικτική του κλίματος του Μαΐου του 2012.
Να σκεφτεί κανείς ότι οι επίσημες δημοσκοπήσεις του προηγούμενου ακριβώς διμήνου από την ημέρα των εκλογών έδιναν 14% στο ΚΚΕ και 13% στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και τότε το ΚΚΕ διατηρούσε μία απάθεια έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε σε όλους τους τόνους να διακυρήσσει ότι ζητά την εξουσία, το ΚΚΕ επέδειξε πάλι αδιαφορία.
Η αποκαλυπτική δεινότητα του ΚΚΕ, εκδηλώνεται μετά την γνωστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, με την αλλαγή αφίσας με το γνωστό : ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ λειτουργεί ως εξής : Εγώ θα ενισχυθώ περαιτέρω διότι υπάρχει κατακραυγή κατά του Δικομματισμού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ταβάνι.
Μ' αυτά τα κουτοπόνηρα ήρθε η φάπα του Ιούνη 2012.
Και την έλλειψη ορθής ανάλυσης της κατάστασης, διαδέχθηκε η δυσμάθεια, για την οποία έκανα λόγο παραπάνω.
Από κεΙ και πέρα αποκαλύπτεται, πέραν όλων των άλλων και η οικονομική γύμνια του ΚΚΕ, με τα γνωστά επακόλουθα.
Ποια είναι η εικόνα που σχημάτισα εγώ.
Πρόκειται για ένα κόμμα που διοικείται από ένα επιτελείο ελεεινών τυχοδιωκτών και το οποίο, περιβάλλεται από μία απίστευτα τεμπέλικη γραφειοκρατία, που το μόνο της προσόν είναι η τυφλή υπακοή.
Τώρα τα στραβά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή δεξιές μετατοπίσεις, ασάφειες στο λόγο, εμπνεύσεις της στιγμής που αναιρούνται από σκοπιμότητες και πολλά άλλα, τα βλέπει κι ένας τυφλός.
Αλλά μιλώντας για λογαριασμό των ψηφοφόρων, πρέπει να πούμε ότι γενικά κατευθύνονται από ένστικτο στους ισχυρούς "ποιμένες".
Ο λαός που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα και είχε κάποιες στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές, από φόβο μην απολέσει και τα τελευταία δημοκρατικά πολιτικά του δικαιώματα, έβαλε ένα τελευταίο πρόχειρο ανάχωμα στην αντιδημοκρατική κατρακύλα.
Και αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε στενό μαρκάρισμα στην ΝΔ κ ΣΙΑ, με την ελπίδα ότι λόγω αριστερής αφετηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπαναχωρήσει πιο αργά από ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ σε αντιδημοκρατική μεταμόρφωση.
Έτσι έχει η κατάσταση.
Όποιοι πάλι αντιτείνουν ότι προσέφυγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, άτομα, που επεδίωκαν να συνεχίσουν τον πρότερο Πασοκικό Κλεπτοκρατικό βίο τους ή να προσληφθούν στο καταρρέον Δημόσιο ή να οικοδομήσουν έναν νέο δικομματισμό, διαπράττουν σφάλμα δομικό και συστηματικό.


Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:23 μ.μ.

6:40

η πολιτικη σου ανοησια ειναι επικινδυνη και για σενα και για τους τριγυρωσου!
απο ποτε θα συγκρνουμε ανοηητε την ανοδο ή την πτωση ενος κομμουνιστικου (ετσι τουλαχιστον θελει να λεγεται) κομματος με την ανοδο και την πτωση ενος αστικου κομματος σαν το πασοκ που μπορει να υπαρξει για 1002 λογους; ενα αστικο κομμα παντα διαχειριζεται εξουσια και χρημα

ενα κομμα σαν το κκε κρινεται μονο απο την επιρροη του στις εργατικες μαζες. και η επιρροη του απο το 2007 μαθηματικα φθινει.δεν μπορει οταν το κκε εχει αυξηση ποσοστων να σημαινει οτι η γραμμη της ηγεσιας ειναι σωστη και οταν εχει μειωση ποσοστων η γραμμη να παραμενει σωστη.

σε λιγο θα μας πεις οτι αν απο το 8% βρεθεις στο 1% και εκτος βουλης η γραμμή σου θα παραμενει σωστη απλα ο ανοητος εργαζομενος δε κατανοησε την υψηλη πολιτικη γραμμη παπαρηγα-μαιλη -γοντικα!!

και περα απο ολα αυτα. οταν διαλυονται τα παντα στο εργατικο δικαιο αν δεν επηρεασεις εργατικες μαζες ποτε θα το καταφερεις; στην δευτερα παρουσια; επαναλαμβανω καταφερε η ηγεσια σου φερει το κομμα στο 4.5% και να κανει αντιπολιτευση τους ανυπαρκτους του 4%!!

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:55 μ.μ.

@ Ανώνυμε 11 Σεπ. 2013 - 3:23 μ.μ.
Μετά την τρίτη κατά σειρά "βαθιά πολιτική σου σκέψη" που αποτυπώνεις εδώ!!!,
πέσμας σε παρακαλώ και για το κόμμα σου.
Δεν έχεις τίποτε να απαντήσεις, άραγε τα δέχεσαι όλα όσα παραπάνω έχουν γραφτεί.
Διάλογος δεν γίνεται με αφορισμούς και χουλιγκανική πρακτική,
διάλογος δεν γίνεται με μπατούτες και λάσπη σε πρόσωπα, αλλά με πολιτικές θέσεις και απόψεις.
Αν βέβαια είχες όλα τα προηγούμενα δεν θα ήσουν ΠΑΣΟΚ (νεο), αλλά θα αγωνιζόσουν για να ανατρέψεις το σύστημα και να αλλάξεις την ζωή σου.
Η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ καλά κρατάει ακόμα, βλέπεις ρουσφέτια, διορισμούς, μίζες, και σκυμένο το κεφάλι, είναι η λογική και η πρακτική και του νέου ΠΑΣΟΟΣΥΡΙΖΑ.
Κατουρημένες ποδιές των λακέδων της εξουσίας δεν φυλάει το ΚΚΕ, αυτά τα κάνουν μόνο κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί που συνδιαλλέγονται με τον ΔΟΛ, τον ΣΕΒ και όλα τα κέντρα της αστικής τάξης.
Αυτοί είναι ταξικοί αντίπαλοι, είναι οι κουκουλοφόροι του συστήματος, που με την μάσκα του αριστερού προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον λαό στο μαντρί της εξουσίας των μονοπωλίων, είναι χειρότεροι απο τους αστούς πολιτικούς, γιατί είναι ύπουλοι.
Η σοσιαλδημοκρατία και οι οπορτουνιστές (ΣΥΡΙΖΑ, κ.τ.λ.) είναι η μία εφεδρεία της αστικής τάξης, η άλλη είναι ο φασισμός.
Και τα δύο υπηρετούν τα ίδια αφεντικά, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Τον Χιτλερ στην εξουσία τον ανέβασαν τα αφελφά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ,
γιατί τότε έτσι υπηρετώνταν καλύτερα οι ανάγκες του συστήματος.
Σήμερα 40 χρόνια μετά την δικτατορία στην Χιλή και τον ρόλλο του οπορτουνισμού εκεί, ο λαός έχει βγάλει συμπεράσματα και μπορεί να απομονώσει τους απατεώνες και πολιτικούς αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ο σοσιαλισμός και η κομμουνιστική προοπτική αποτελούν τη μόνη εναλλακτική λύση.
Η εργατική τάξη είναι η μόνη κοινωνική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί και πολιτικά στον αγώνα για την απελευθέρωσή της και να εκφράσει τα δικαιώματα όλων των καταπιεζόμενων δυνάμεων.
Αυτή είναι και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ο οποίος θα στείλει στο μουσείο των αρχαιοτήτων τον καπιταλισμό και όλο του το υπηρετικό προσωπικό με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζεται.

Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:34 μ.μ.

7:55
τι να απαντησω στις αρλουμπες που λες; κοιτα τι γραφεις:

Τον Χιτλερ στην εξουσία τον ανέβασαν τα αφελφά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ,

Η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ καλά κρατάει ακόμα, βλέπεις ρουσφέτια, διορισμούς, μίζες, και σκυμένο το
κεφάλι, είναι η λογική και η πρακτική και του νέου ΠΑΣΟΟΣΥΡΙΖΑ.

τα παραπονα σου για το 4,5% του κκε στην ηγεσια σου

8:29

θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου για την αναλυση που κανεις
οι κκεδες αδυνατουν να κατανοησουν τα αιτια της ήττας. γελασα με το συνθημα που θυμηθηκες απο τις εκλογες του ιουνιου:ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ!! λες και ο συριζα ειναι γκομενα που ισως με απατησει και πρεπει να προσεχω!!μιλαμε για προεκλογικη εκστρατεια της πλακας!!

ρε συ οι κκεδες εχουν φτασει στα ορια τρελας. στο εργατικο κεντρο αθηνας 1η δυναμη το παμε και δεν συμμετεχουν σε ενα προεδρειο πλειοψηφιας με συριζα -ανταρσυα με 10 προγραμματικα σημεια γιατι ειναι λεει πουλημενοι και ανθρωποι του βασιλοπουλου κλπ. το καταλαβαινεις; σαν να αρνεισαι να παρεις τα ηνια της γσσε περιπου. την ιδια στιγμη συμμετεχουν σε αλλα διακκομματικα προεδρεια με βαση την αρχη της αναλογικοτητας π.χ ειναπ-πειραια.


Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:01 μ.μ.

@ Ανώνυμος 12 Σεπ 2013 3:34μ.μ. 11 Σεπ 2013 3:23 μ.μ. κ.τ.λ.
(ίδιος "ανώνυμος" - ίδια "βαθυστόχαστη" πολιτική σκέψη!!!).
Ενα τελευταίο, γιατί βλέπω είναι ανώφελη η συζήτηση, αν την πούμε συζήτηση, εγώ σου παραθέτω στοιχεία και πολιτικές θέσεις και εσύ πιπιλίζεις συνέχεια την ίδια καραμέλα, ελπίζω να προβληματστείς:

Στην καπιταλιστική κοινωνία υπάρχουν τάξεις.
Δύο τάξεις υπάρχουν.
Η τάξη των εκμεταλλευτών και η τάξη των εκμεταλλευόμενων.
Αντίθετες επομένως μεταξύ τους και σε διαρκή πόλεμο.
Σε ταξικό πόλεμο.

Απ' τη μια μεριά λοιπόν βρίσκεται η αστική τάξη με τους δορυφόρους της και καλοταϊσμένους βαστάζους της.

Απ' την άλλη μεριά, βρίσκεται η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα,
που στενάζουν κάτω απ' το ζυγό της αστικής τάξης, των δορυφόρων της και των καλοταϊσμένων βαστάζων της.

Εσύ που ανήκεις?

Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:56 μ.μ.

στην εργατικη ταξη.οταν θα γινω εφοπλιστης θα στο δηλωσω.

και στη γκανα 2ταξεις υπαρχουν και στην αγγλα κ.λπ

υπαρχει οντως ταξικος πολεμος. στο δι ταυτα τωρα. αυτον τον πολεμο ειναι αδυνατο να τον κερδισει το κκε. εχει μια ηγεσια γραφειοκρατικη και ανικανη.

και στο ξαναλεω. συνεχως απο το 2007 χανετε κομματια της εγατικης ταξης. μεσα στην κριση δεν κερδιζετε την εμπιστοσυνη των εργαζομενων. ψαξε και μονος σου τις αιτιες

Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:59 μ.μ.

@ 6;56 μ.μ. αφού ανήκεις στην εργατική τάξη τότε γιατί στηρίζεις φανατισμένα συριζα?

Υ.Γ. Ομόλογω ότι δεν τα κατάφερα να σε κάνω να προβληματιστείς και να σκεφτείς,
πάντως προσπάθησα,
αλλά το ξαναείπαμε, ο φανατισμός σκοτώνει την λογική και την σκέψη, γιαυτό θα πρότεινα να ξεκινήσεις να μελετάς τους κλασσικούς του ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ πρώτα, αφού, όπως εσύ δηλώνεις, έχεις ταξική συνείδηση και μετά να αναλύσεις τα σημερινά δεδομένα, χωρίς προκαταλήψεις.
Μετά απο αυτό είμαι σίγουρος ότι θα γίνεις κομμουνιστής και θα συμφωνήσεις απόλυτα με το ΚΚΕ.
Μελλοντικέ σύντροφε σου εύχομαι καλή επιτυχία και θα ανταμώσουμε στους αγώνες.

Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:16 μ.μ.

Η αιτία ειναι πως ο κόσμος θελει μια εύκολη "λυση" δηλαδή ενα εύκολο ψεμα..Ο συριζα του το δινει,, το κκε του λεει την δύσκολη αλήθεια ,ολα τα αλλα ειναι μπούρδες και εξυπνακισμοι που εχουμε βαρεθεί να τους διαβάζουμε..
ΥΓ
Εκτος απο τους εξυπνακισμους ,εσυ ειδικά,, μιλάς παντα με κόλπα ..δηλ.αστικά ...και γενικά χωρις συγκεκριμένη θεση,,δεν ειναι βλακας ο κοσμος (εδώ ),οπως εσυ νομίζεις 6.56

κουσιατε ναζνταροβια

Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:43 μ.μ.

9:59
επειδη μελετησα τους κλασσικούς του ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ειπα να σας αφησω κκεδες απο το 1989!! δεν και ευκολο να χωνεψεις 2 συγκυβρνησουλες με τους αστους!
τζανετακης και ζολωτας ηταν αυτοι! δεν ηταν αστεια πραγματα. μη ξεχνιομαστε!

10:16

επειδη ακριβως δεν ειναι βλακας ο κοσμος εδω ξεχαστε τον κομματικο πατριωτισμο και κοιταξτε τα αιτια της συντριβης του 2012. σας φτυνει ο κοσμος και ειδικα μετα τις απολυσεις και το πουλημα του 902 σε οφ σορ και νομιζετε οτι βρεχει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger