Home » , , » Πού το πάει ο Τσίπρας;

Πού το πάει ο Τσίπρας;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 | 1:05 μ.μ.

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Πριν"

Κοινοβουλευτικός κρετινισμός ή παροχή υπηρεσιών προς την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σε μια ώρα κρίσιμη γι' αυτήν, με τα φαινόμενα αποσύνθεσης της συνοχής των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εντείνονται, προκειμένου να εκτιμηθεί από την αστική τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ ως «υπεύθυνο συστημικό κόμμα» και να λάβει επιτέλους, ο Αλέξης Τσίπρας την πολυπόθητη έγκριση της «πρωθυπουργησιμότητάς» του;
Ή μήπως συμβαίνει το εντελώς αντίθετο; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή γνωρίζει κάτι το οποίο εμείς αγνοούμε και το οποίο κατά την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή θα αποτελέσει συντριπτικό πλήγμα για την κυβέρνηση;

Σε λίγες ώρες, τα μεσάνυχτα που θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε την οριστική απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Την ώρα αυτή δεν έχουν πλέον κανένα νόημα οι υποθέσεις. Η άποψη μας θα βασιστεί στα πραγματικά γεγονότα, όπως θα έχουν διαμορφωθεί. Θα δούμε και θα κρίνουμε. Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις γύρισε από τις ΗΠΑ, αιφνιδίασε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών του κόμματος του, υποβάλλοντας μια πρόταση μομφής, πρόταση δυσπιστίας όπως είναι η κοινοβουλευτική ονομασία της, η οποία είναι απολύτως βέβαιο από μαθηματική και πολιτική σκοπιά ότι θα απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία!

Για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας και να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ανεξαρτήτως των παρόντων βουλευτών, πρέπει να συγκεντρώνει υπέρ της το ελάχιστο 151 ψήφους. Αυτό είναι εντελώς αδύνατο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο 72 βουλευτές, άρα του λείπουν... ογδόντα! Πού θα τους βρει; Το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα μόνα κόμματα που έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, έχουν 12 και 18 βουλευτές αντίστοιχα, άρα άθροισμα 30. Σύνολο με τον ΣΥΡΙΖΑ 102. Λείπουν ακόμα... πενήντα!

Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι οι 14 βουλευτές της δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση, θα ψηφίσουν «παρών». Υπάρχουν και 11 ανεξάρτητοι, από τους οποίους ίσως οι περισσότεροι θα ψηφίσουν υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησης. Μαζί με τους προηγούμενους, δεν φτάνουν ούτε τους 110. Λείπουν σαράντα! Προστιθέμενοι σε αυτούς οι 15 από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (αφού οι 3 είναι κρατούμενοι) γίνονται το πολύ 125. Λείπουν τουλάχιστον 26 με 30 βουλευτές, ανάλογα με το πόσοι ανεξάρτητοι ψήφισαν υπέρ.

Έχει ο Τσίπρας εξασφαλίσει την αποστασία τόσων βουλευτών τς ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Το θεωρούμε αδύνατο, αλλά σε λίγες ώρες θα διαπιστώσουμε αν κάνουμε λάθος. Θα ήμασταν ομολογουμένως πανευτυχείς συναισθηματικά (αν και βαθύτατα προβληματισμένοι και ανήσυχοι πολιτικά), σε περίπτωση που όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο. Υπομονή για λίγες ώρες ακόμη. Όποιο και αν είναι πάντως το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίες, είναι βέβαιο ότι από αύριο όλοι οι αριστεροί θα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ με άλλο μάτι. Θα του βγάζουν το καπέλο, αν πετύχει την υπερψήφιση από 151 βουλευτές της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε και ανατρέψει στη Βουλή την απεχθή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αν όμως η πρόταση του απορριφθεί και κατά την ψηφοφορία δεν συμβεί κάτι άλλο που να συνιστά ισχυρότατο πλήγμα έναντι της κυβέρνησης, οι πολιτικές συνέπειες θα είναι βαρύτατες για τον ελληνικό λαό.

Η απόρριψη μιας πρότασης δυσπιστίας αντικειμενικά ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης. Ιδίως της κυβέρνησης αυτής με μόλις 155 από τους 300 βουλευτές και δεκάδες κυβερνητικούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να έχουν κηρύξει φραστικό «αντάρτικο» της πλάκας, εντελώς υποκριτικό, κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό είχε όμως επιπτώσεις στη συνείδηση των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άσχετα από το γεγονός ότι οι αριστεροί γνώριζαν πως όλο αυτό το άθλιο πολιτικό τσούρμο των βουλευτών θα υπερψήφιζε πανηγυρικά με χέρια και με πόδια όλα τα μέτρα που επιβάλλουν οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.

Αν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος κερδίσουν την ψηφοφορία απόψε, αναβαπτισμένοι κοινοβουλευτικά στην πλειοψηφία τους, από αύριο το πρωί θα αισθάνονται πολύ πιο ισχυροί για να λιώσουν κυριολεκτικά τον ελληνικό λαό με αντιλαϊκά μέτρα!
Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι τα μέτρα θα τα ψήφιζαν οπωσδήποτε και ότι η «διαφωνία» με την τρόικα των επικυρίαρχων είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια για να ξεγελάσουν τον «λαουτζίκο», όπως τον θεωρούν περιφρονικά. Θα αποτελεί όμως αρνητική πράξη προς τους εργαζόμενους και όλους τους Έλληνες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά με την πρόταση δυσπιστίας δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συσπειρώσει γύρω της και τους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ -πόσον μάλλον αν η κυβέρνηση πάρει και κανα-δυό ψήφους παραπάνω, όπως του Λοβέρδου και άλλων παρόμοιας πολιτικής υφής. Η πολιτική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τότε πολύ μεγάλη.

Ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Παρόλο που δεν το πιστεύουμε, ελπίζουμε ο Τσίπρας να έχει προετοιμάσει κάτι σοβαρό και τα όσα θα λάβουν χώρα κατά την ψηφοφορία στη Βουλή απόψε να μας εκπλήξουν θετικά. Γιατί αν, αντιθέτως, τα πράγματα εξελιχθούν όπως υποθέτουμε αγνοώντας τι έχει σχεδιάσει, τότε σίγουρα δεν θα πρόκειται απλώς για βαρύτατο σφάλμα οφειλόμενο σε ανίατη κοινοβουλευτική πολιτική νόσο. Για να δούμε τι θα γίνει απόψε...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

Ανώνυμος
10 Νοεμβρίου 2013 στις 2:01 μ.μ.

Α ρε Δελαστίκ.
Λές να μην γνώριζε ο Τσίπρας ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν θα συγκέντρωνε την πλειψηφία των 151 βουλευτών?
Αλλού στοχεύει η πρόταση,και δεν επιτρέπεται σε ανθρώπους σαν εσένα να μην το αντιλαμβάνονται και να κινδυνολογούν,πως τάχα θα συσπειρώσει τους κυβερνητικούς.
Και ο ΓΑΠ είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά απο λίγο πήρε πόδι.
Δυστυχώς κ.Δελαστίκ λειτουργείς ακόμα με την κκουέδικη νοοτροπία.

Ανώνυμος
10 Νοεμβρίου 2013 στις 3:51 μ.μ.

Ο λαος ειναι σε καταθλιψη. Η κινηση αυτη του Τσιπρα ισως βοηθησει να ξαναμπει ο λαος ή εστω ενα κομματι του, το πρωτοπορο, ξανα στον πολιτικο α αγωνα. Τιποτα δεν ειναι σιγουρο ισως χρειαζεται ενα βοτσαλο στη λιμνη γιατι ο βαλτος βρωμαει.

deldio
10 Νοεμβρίου 2013 στις 6:47 μ.μ.

Κατά το σχολιαστή @2:01 είναι κκουεδικη νοοτροπία η αντίληψη ότι με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται η κυβέρνηση. Επειδή έχω την κακή συνήθεια να διαβάζω "Ριζοσπάστη" (ιδίως) τα Σαββατοκύριακα, και απ' όσο ξέρω ο "Ριζοσπάστης" και το site 902.gr είναι τα μόνα επίσημα δημοσιογραφικά όργανα του ΚΚΕ και όχι τα διάφορα blogs ή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με τη REALNEWS, τέτοια θέση ή επιχείρημα από κομματικό όργανο ή στέλεχος του ΚΚΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!!!
Η πρόταση μομφής υποβλήθηκε από τον Τσίπρα την Παρασκευή, 8/11, και ούτε ο Ριζοσπάστης του Σαββάτου 9/11 όπου υπάρχει η ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου, ούτε ο σημερινός 10/11 όπου περιέχεται ολόκληρη η τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα αλλά ούτε και χθες στην τοποθέτηση του Θ. Παφίλη υπήρξε τέτοια αναφορά ή θέση. Μπορεί διάφοροι μεταξύ τους στα διάφορα blogs ή σε παρέες να παίρνουν τετοιες θέσεις, μεταξύ μας και εγώ το πιστεύω ακράδαντα, το ΚΚΕ όμως τέτοια δημόσια θέση δεν πήρε. Και όταν ασκείς κριτική σε ένα κόμμα, έστω και εάν διαφωνείς, ασκείς κριτική με βάση τα όσα πραγματικά λέει και πραγματικά κάνει, και όχι με βάση όσα νομίζεις εσύ ότι λέει ή κάνει. Αυτό είναι στοιχειώδες στην πολιτική συζήτηση.

Ανώνυμος
10 Νοεμβρίου 2013 στις 7:35 μ.μ.

Αχ αυτός ο σεχταρισμός... ακόμη και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ διολισθαίνει επικίνδυνα προς τα κει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger