Home » , » Απολύονται απεργοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ ή τα χίλια πρόσωπα της καταστολής

Απολύονται απεργοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ ή τα χίλια πρόσωπα της καταστολής

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 | 3:44 μ.μ.

Πηγή: Indymedia

Η καταστολή έχει χιλιάδες πρόσωπα. Για τους χιλιάδες αγωνιστές των δρόμων βρίσκεται στο γκλοπ και την δολοφονική αυθαιρεσία του κατασταλτικού στρατού, για τους πιο θεσμικά αγωνιζόμενους κλάδους βρίσκεται στις επιστρατεύσεις, στις απολύσεις και στις καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Ας μην φάμε το παραμύθι του κοινωνικού κανιβαλισμού κι ας μην επιτρέψουμε στον καπιταλισμό να τσακίσει κάθε μας όνειρο και αξιοπρέπεια.

Στα πλαίσια της πολιτικής, "διαλύουμε οποιαδήποτε δημόσια παροχή" το υπουργείο υγείας ανακοινώνει το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και απολύει τους εργαζόμενους σ΄ αυτά. Τα ελάχιστα δημόσια ιατρεία που θα παραμένουν  μετατρέπονται σε κέντρα χαμηλού επιπέδου παροχής υγείας. O κύριος σκοπός αυτών των αποφάσεων  στην ουσία είναι για να ενισχύσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αφού πλέον οι εργαστηριακές εξετάσεις θα γίνονται μόνο σ΄ αυτά πληρώνοντας γι΄ αυτές οι ασφαλισμένοι πολύ ακριβά.

Απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές, γιατροί στα κέντρα του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, με κυλιόμενες απεργίες από τις 25 Νοέμβρη μέχρι την Δευτέρα 2 Δεκέμβρη με αιτήματα:

•  ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
•  Την στήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
•  Ούτε μία διαθεσιμότητα – απόλυση υγειονομικού – εργαζόμενου στις δομές του ΕΟΠΥΥ.
•  Την άμεση ενίσχυση της λειτουργίας των Εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ.

Στις προηγούμενες ανακοινώσεις τους, οι γιατροί επισημαίνουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην δημόσια υγεία οι αποφάσεις του υπουργείου και ανάμεσα σε άλλα τονίζουν πως οι ασφαλισμένοι θα χάσουν πλέον:

•  Δωρεάν συνταγογράφηση.
•  Δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
•  Δωρεάν πλήρη βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο.
•  Δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές.
•  Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύων.
•  Δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.
•  Δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ' οίκον για τους κλινήρεις.
•  Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία.
•  Δωρεάν οδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά.

Η απάντηση στις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι η απόλυση των απεργών! Το απόγευμα της Πέμπτης 28/11 ανακοινώνεται η απόλυση 1000 γιατρών που συμμετέχουν στην απεργία, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα από πλευράς κράτους είναι η κατάργηση των απογευματινών ιατρείων των απεργών. Το κόλπο είναι έξυπνο και θα δουλέψει επικοινωνιακά, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά το επιχείρημα "αφού απεργούν, γιατί να έχουν ιατρείο?" όσο λογικό και να φαντάζει, στην πραγματικότητα παραμένει αίωλο.

Το απογευματινό ιατρείο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (κάτι που το ίδιο το κράτος καθιέρωσε άλλωστε) λειτουργούσε με κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. όχι πάνω από 150 εξετάσεις τον μήνα). Ένα μέτρο που μέχρι σήμερα ήταν πολύ συμφέρον σε μια εξουσία που ήθελε να δείξει ψευδώς φυσικά, ένα "κοινωνικό πρόσωπο". Το μέτρο αυτό ερχόταν πριν μερικούς μήνες, να καλύψει όλα τα κενά στην δημόσια υγεία. Όταν ως ασθενής για να κλείσεις ένα ραντεβού χρειάζονταν από 3 έως 6 μήνες αναμονή, το ιδιωτικό ιατρείο τουλάχιστον στις σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις με μικρό κόστος ερχόταν να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων άμεσα. Σήμερα όμως, που ο στόχος είναι το ολοκληρωτικό ξεπούλημα κάθε κοινωνικής παροχής στα ιδιωτικά συμφέροντα, το μέτρο αυτό χρησιμοποιείται σαν εκβιασμός-εκδίκηση για να σταματήσουν οι αντιδράσεις και οι απεργιακές κινητοποήσεις. Άλλωστε, δεν το καταργούν γενικά, αλλά μόνο στους γιατρούς που τόλμησαν να κάνουν απεργία.

Δεν είναι όμως κάτι καινούριο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το έχουμε βιώσει όλοι μας, είτε ως άνθρωποι που ελπίζαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια κοινωνική δομή (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές κλπ.) είτε σαν εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους. Η καταστολή έχει χιλιάδες πρόσωπα.

Για τους χιλιάδες αγωνιστές των δρόμων βρίσκεται στο γκλοπ και την δολοφονική αυθαιρεσία του κατασταλτικού στρατού, για τους πιο θεσμικά αγωνιζόμενους κλάδους βρίσκεται στις επιστρατεύσεις, στις απολύσεις και στις καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως και να το δούμε όμως, το μήνυμα απ΄ την πλευρά του κράτους είναι ένα και ξεκάθαρο. Ό,τι και να κάνετε θα σας διαλύσουμε. Ό,τι και να κάνετε θα σας εξαθλιώσουμε.

Επικοινωνιακά άλλωστε, το δουλεύουν πολύ καλά. Πάντοτε, σε κάθε αγώνα, σε όλα τα καθεστωτικά μέσα, με φανταχτερούς τίτλους αγανάκτησης, φιγουράρουν οι κατασταλτικές αποφάσεις της κυβέρνησης ενάντια σε οποιοδήποτε κλάδο που κινητοποιείται. Πότε όμως δεν αναδεικνύονται τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, παρα μόνο το πόσο "κηφήνες" είναι αυτοί ή οι άλλοι απεργοί! Προσπαθούν να πείσουν μια υπνωτισμένη κοινωνία ότι για όλα τα δεινά που βιώνει πάντα φταίνε κάποιοι προνομιούχοι εργαζόμενοι!

Η απάντησή μας όμως σ΄ αυτά τα φτηνά κόλπα συνεχιζόμενης ύπνωσης και στωικότητας, πρέπει να είναι δυναμική και αλληλέγγυα σε κάθε αγώνα, ακόμα κι αν αυτός φάνταζε πριν μερικά χρόνια ρεφορμιστικός. Ας μην φάμε κι εμείς τουλάχιστον το παραμύθι του κοινωνικού κανιβαλισμού κι ας μην επιτρέψουμε στον καπιταλισμό να τσακίσει κάθε μας όνειρο και αξιοπρέπεια.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger