Home » , » Με αφορμή μια προκήρυξη: Το ελληνικό αντάρτικο πόλης έχει δώσει νεκρούς και σακατεμένους. Τσουτσουβής, Φούντας, Πρέκας, Κασίμης. Δεν είναι ανεύθυνο να αποδίδουμε κάθε ενέργεια ένοπλης μειοψηφικής βίας ότι είναι έργο προβοκατόρων;

Με αφορμή μια προκήρυξη: Το ελληνικό αντάρτικο πόλης έχει δώσει νεκρούς και σακατεμένους. Τσουτσουβής, Φούντας, Πρέκας, Κασίμης. Δεν είναι ανεύθυνο να αποδίδουμε κάθε ενέργεια ένοπλης μειοψηφικής βίας ότι είναι έργο προβοκατόρων;

Από giorgis , Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 | 3:38 π.μ.

Του Γ. Γ.

«Το αντάρτικο πόλης δεν είναι επιδίωξη αυτή καθαυτήν, δεν επιδιώκεται η βία για τη βία. Η βία δεν είναι απλώς μέσο απόδοσης λαϊκής δικαιοσύνης και τρομοκράτησης των αστών. Στόχος δεν είναι τα σαμποτάζ ή η αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η τάση αυτή έχει σοσιαλιστικό σχέδιο και στρατηγική λαϊκής εξουσίας.
Θεωρεί ότι ο ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός θα γίνει μόνο επαναστατικά, αναπόφευκτα με ένοπλο αγώνα, επειδή αυτόν μας τον επιβάλλει ο κοινωνικός αντίπαλος – όπως το έχει δείξει η ιστορία. Το αντάρτικο πόλης είναι μια μέθοδος ένοπλου αγώνα, μια τακτική που ανάγεται στην αρχή του στρατηγικού σχεδίου του ένοπλου αγώνα».

Δημήτρης Κουφοντίνας

Με την αφορμή ότι ήρθε στην δημοσιότητα προκήρυξη μιας πρωτοεμφανιζόμενης  οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση των χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο, πλημμύρισε το διαδίκτυο με δημοσιεύματα περί πρακτόρων, οργάνων των μυστικών υπηρεσιών και τα σχετικά.

Να επανέλθω στο θέμα –είχα σχολιάσει την συγκεκριμένη επίθεση- αφού διάβασα την προκήρυξη της οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές - Λαϊκές Ομάδες» που ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση των χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο.

Αρχικά πρέπει να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα: Είναι οι οργανώσεις ένοπλης μειοψηφικής βίας μέρος του επαναστατικού κινήματος ή όχι; Κατά την άποψη μου είναι.
Και φυσικά οι κομμουνιστές –όπως θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου- δεν αποδέχονται σε καμιά περίπτωση την ατομική τρομοκρατία, αλλά και από άποψη αρχής δεν την καταδικάζουν.
Υπάρχει η γνωστή ρήση του Μαρξ ότι «το όπλο της κριτικής δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κριτική των όπλων».
Επίσης ο Β.Ι. Λένιν, πολιτικός αντίπαλος της ατομικής  έγραφε αναφερόμενος στους τρομοκράτες: «Οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν μεγάλη αυτοθυσία και με τη ηρωική τους τρομοκρατική μέθοδο πάλης κατέπληξαν όλο τον κόσμο. Οι θυσίες αυτές αναμφισβήτητα δεν πήγαν του κάκου, συντέλεσαν αναμφισβήτητα άμεσα ή έμμεσα στην επαναστατική διαπαιδαγώγηση του ρώσικου λαού που επακολούθησε» (Απαντα, τ.30, σελ.315).

Απ’ αυτή την άποψη δεν μπορώ να κατανοήσω την επιμονή ορισμένων –ανάμεσα σ’ αυτούς και συντρόφων μου- να μιλούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι έργο προβοκατόρων, ή μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να μπορεί να το αιτιολογήσουν, αλλά παρουσιάζονται κατηγορηματικοί στο εγκεφαλικό τους κατασκεύασμα.  (Είναι εντελώς άλλο θέμα αν για την αντίληψη κάποιων και την δική μου, που ισχυριζόμαστε ότι τέτοιες ενέργειες κάνουν ζημιά στο λαϊκό κίνημα).

Θα ισχυριστεί κάποιος -και θα έχει δίκιο- ότι στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι υπήρξαν προβοκάτορες που παρουσιαζόταν σαν θιασώτες της  ατομικής τρομοκρατίας (Ντάνος Κρυστάλης, «Υπόθεση Δύτη» παλαιότερα κ.α). Σωστό αυτό, με μια διαφορά όμως. Αυτοί εκτελούσαν διατεταγμένη αποστολή, και το μόνο που έκαναν είναι να βάλουν κάποιες στρακαστρούκες στην επιδίωξη τους να δικτυωθούν με τις ήδη υπάρχουσες οργανώσεις μειοψηφικής βίας. Ούτε κάποια εκτέλεση έκαναν, ούτε κάποια απαλλοτρίωση τράπεζας.

Αλλωστε τι μας λέει η εμπειρία μετά την σύλληψη και τις δίκες των φερόμενων μελών της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ, του Επαναστατικού Αγώνα και των Πυρήνων της Συνομωσίας της Φωτιάς; Δεν αντιμετωπίστηκαν σαν ταξικοί εχθροί από το αστικό κράτος; Προέκυψε από πουθενά ότι είχαν διαβρωθεί από μυστικές υπηρεσίες;

Να το πω και διαφορετικά. Το ελληνικό αντάρτικο πόλης έχει δώσει νεκρούς και σακατεμένους. Τσουτσουβής, Φούντας, Πρέκας, Κασίμης. Δεν είναι κάπως ανεύθυνο –για να μην το χαρακτηρίσω αλλιώς- να αποδίδουμε κάθε ενέργεια ένοπλης μειοψηφικής βίας ότι είναι έργο προβοκατόρων;
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 9 σχόλια

αναγνώστης
17 Νοεμβρίου 2013 στις 8:30 π.μ.

Ναι, ανεύθυνο είναι. Όμως είναι τόσο ανεύθυνο όσο το να στέλνει ο άλλος 18 σελίδες κείμενο με παπαρολογίες, όπου τα σφυριά σπάζουν κεφάλια και τα δρεπάνια κόβουν χέρια. Εσύ δεν ξέρεις (και λογικά δεν ξέρεις) ποιός έκανε κάποια δυναμική ενέργεια. Αν λοιπόν αυτός που την έκανε δείχνει να ξέρει από πολιτική όσα κι ένας ασφαλίτης, κάπου σου την δίνει και γίνεσαι ανεύθυνος. Λες "Ρε φιλαράκο μπήκες στην διαδικασία να βρεις οπλισμό, γιάφκες κλπ. και δεν μπήκες στην διαδικασία ν' ανοίξεις κι ένα βιβλίο, μια εφημερίδα...κάτι; Πόσο μάγκας είσαι τελικά και πόσο ασφαλίτης;"

Δεν είπε κανείς (τουλάχιστον σοβαρός άνθρωπος) π.χ. κάτι για την ΟΛΑ που έστειλε ένα κείμενο πολιτικότατο, αλλά όχι να διαβάζουμε "θα σε γεμίζω τρύπες σα τα ντόνατς που τρως" και να λέμε "ρε ΤΙ λαϊκά παιδιά είναι αυτά...δεν ξέρουν τι τους γίνεται"!!!

Ανώνυμος
17 Νοεμβρίου 2013 στις 12:53 μ.μ.

- Η "προκήρυξη" είναι ένα συνοθύλευμα αναφορών εντελώς αντιφατικών μεταξύ τους. Από την μια οι αναρχικοί της Καταλωνίας από την άλλη ο Πήλιος Γούσης. Από τη μία η επίθεση στο ΠΑΜΕ, από την άλλη η επίθεση των φασιστών στους φασίστες στο Μελιγαλά (δηλ. η "οργάνωση" εμφανίζεται ως υπερασπίστρια των φασιστών που δέχτηκαν επίθεση από τους Νεοναζί). Ο διαχωρισμός των ναζί από τους εθνικοσοσιαλιστές κτλ.

- Η ειδοποίηση του zougla.gr είναι τουλάχιστον ύποπτη λαμβάνοντας υπ'όψιν τη δολοφονία Γκιόλια και τα παρεπόμενα, το σταθερό καλεσμένο του Μάκη τις 2 τελευταίες εβδομάδες και αυτά που παρουσίασε ως δημοσκοπήσεις ο Μάκης μόλις πριν 2-3 μέρες.

- Δεν ξέρω ποιός την έγραψε. Αλλά όποιος την έγραψε, δεν ξέρει τί του γίνεται. Δηλ. έχω μια αίσθηση ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ή ο Παππάς της ΧΑ ή ακόμη και ο Τράγκας θα έγραφαν μια πολύ πιο συνεκτική προκήρυξη. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο για κάποιον που έχει μια ιδέα από τα πράγματα.

Άγνωστος Χ

Ανώνυμος
17 Νοεμβρίου 2013 στις 3:33 μ.μ.

Δηλαδή, φίλτατε, το να "φας" μπαμπέσικα δύο μπράβους ναζί ή κανέναν ξέμπαρκο αστυνομικό δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να αυτοαναγορεύεται σε επαναστάτη? Ψαρώνετε στ' αλήθεια ή το κάνετε επίτηδες? Λίγη σοβαρότητα, επιτέλους!

Ανώνυμος
17 Νοεμβρίου 2013 στις 5:44 μ.μ.

Έχεις δίκιο σε πολλά αλλά η προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης δεν νομίζω ότι κινείται ούτε στο χώρο του Αναρχισμού ούτε της Αριστεράς γενικότερα. Ποιός Αναρχικός ή Αριστερός πχ θα προέτρεπε για δολοφονίες ΑΠΛΩΝ ανθρώπων (έστω αντίθετων πολιτικά), όταν ακόμη και σε απαλλοτρίωση τράπεζας οι Αναρχικοί προτίμησαν να πέσουν στα χέρια των μπάτσων παρά να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπου τους; Όταν η 17Ν πυροβολούσε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους και πράκτορες και όταν για τον τυχαίο θάνατο του Αξαρλιάν ζήτησε συγνώμη;
Η Αριστερά μιλάει για επανάσταση που είναι το τέλος της σκλαβιάς των φτωχών. Ναι! εκεί, θα υπάρχει αναγκαστικά βία αφού το σύστημα (που θα είναι απόλυτα υπεύθυνο γι αυτή) θα κινητοποιήσει κάθε μέσο για μείνει στην εξουσία. Δεν μιλάει όμως κανείς Αναρχικός συγγραφέας, ούτε φυσικά ο Μαρξ για φυσική εξόντωση των πλουσίων αλλά για απελευθέρωση, για επιστροφή των μέσων παραγωγής στους εργάτες. Η τυφλή βία και η θανάτωση αντιθέτων θεοποιείται μόνο στο χώρο που βρίσκεται εκτός της Αριστεράς. Στο Μαρξισμό και στον Αναρχισμό ο θάνατος δεν είναι ο σκοπός, αλλά στόχος είναι η αρμονία της Αταξικής Κοινωνίας. Εξόντωση που θυμίζουν τελικές λύσεις, γενικεύσεις κλπ είναι γνωρίσματα του ρατσισμού.
Το χτύπημα αυτό δυστυχώς, έδωσε άλλοθι στους φασίστες και έριξε στα νύχια του ναζισμού αρκετούς. Ο λόγος είναι, ότι εκτός από τη συμμετοχή στην συμμορία (που είναι απόλυτα κατακριτέα) δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία που θα «δικαιολογούσε» έστω τα συναισθήματα που οδήγησαν σε αυτή την πράξη. Δεν είχαν κάνει τίποτα άλλο απλά ήταν μέλη αντίθετου κόμματος (αν και ο χαρακτηρισμός της συμμορίας ως κόμμα αδικεί τα άλλα κόμματα). Καταλαβαίνεις πως αισθάνομαι με τέτοιες προβοκάτσιες όταν έχω συγγενείς που διώχθηκαν όχι επειδή έκαναν κάτι αλλά είχαν αντίθετα φρονήματα;
Όταν μάλιστα χρησιμοποιείται από το σύστημα αυτή η ενέργεια για να προωθήσει αντιδραστικές θεωρίες περί "άκρων" και κυρίως για να σκορπίσει το φόβο στους φτωχούς συνανθρώπους μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

17 Νοεμβρίου 2013 στις 7:30 μ.μ.

Οταν έγινε η επίθεση στους χρυσαυγίτες, προσπάθησα πολιτικά να τοποθετηθώ σ' αυτή την ενέργεια, Υπάρχει η παραπομπή σ' αυτό το νήμα. Εδώ εστιάστηκα στην ανευθυνότητα -κατά την άποψη μου- ορισμένων συντρόφων μου να χαρακτηρίσουν την προκήρυξη κατασκεύασμα ασφαλίτικων μηχανισμών και την εκτέλεση των χρυσαυγιτών σαν έργο προβοκατόρων.

Για να μην επαναλαμβάνω πράγματα που έχω γράψει σ' αυτή την ανάρτηση http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2010/07/blog-post_7087.html υπάρχουν οι θέσεις μου για τις οργανώσεις ένοπλης μειοψηφικής βίας.

Ανώνυμος
18 Νοεμβρίου 2013 στις 2:37 μ.μ.

Καθαρή θέση του σχολιαστή. Συμφωνώ

Mavrikios
18 Νοεμβρίου 2013 στις 11:24 μ.μ.

Θυμηζω οτι το 1936 οι Ναζι εκτελουν τον Γερμανο πρεσβη στο Παρισι, η προπαγανδα Γκαιμπελς διαδιδει οτι πισω απο το κτυπημα ειναι οι εβραιοι και ακολουθει η καταγεγραμενη στην ιστορια, ως η νυχτα των κρυσταλων. Για αυτο ας ειμαστε επιφυλακτικοι σε καθε σκοτεινο κτυπημα, και η ιδια η προκυριξη δεν πειθη..

Ανώνυμος
23 Νοεμβρίου 2013 στις 4:00 μ.μ.

εγω ακομα δεν καταλαβαινω γιατι να χτυπηθουν τα πιονια κι οχι τα κεφαλια,περα απ'αυτουπαρχουν σημεια που συμφωνω με το αρθρο

Φάντασμα
24 Νοεμβρίου 2013 στις 1:44 μ.μ.

Τα πράγματα δεν είναι όσο απλά τα παρουσιάζει ο αρθρογράφος.

Η ευρωπαϊκή (τουλάχιστον) ιστορία τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ τις σχέσεις ένοπλης επαναστατικής δράσης και υπηρεσιών ασφαλείας. Τα παραδείγματα πάμπολλα: Κάρλος, δολοφονία Μόρο, P2, Κόκκινες Προβιές, κλπ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ασφαλίτες. Κάτι τέτοιο θα ήταν υπεραπλούστευση.
Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας ΔΕΝ στελεχώνουν τις οργανώσεις "ένοπλης επαναστατικής δράσης".
Πρώτα τις διαβρώνουν και έπειτα τις καθοδηγούν.
Αρκεί ΕΝΑ ικανό διαβρωμένο στέλεχος για να καθοδηγήσει μια ολόκληρη οργάνωση τύπου 17Ν.
Από κει και πέρα υπάρχουν δεκάδες "πρόθυμοι ηλίθιοι" για να εκτελούν τις αποφάσεις της καθοδήγησης.

Πάμε στην Ελληνική πραγματικότητα με κάποια αναπάντητα ερωτήματα:

1. Ποιος έδωσε στον Ντάνο Κρυστάλλη την πληροφορία για τις ορφανές βόμβες; Μάθαμε ποτέ;
2. Που είναι και ποιος έχει στην κατοχή του το 45άρι της 17Ν;
3. Ποια ήταν τα στελέχη της 17Ν από το 1973 μέχρι πριν τη δολοφονία Μπακογιάννη;
4. Ποιος έγραφε τις προκηρύξεις της 17Ν μέχρι τη δολοφονία Μπακογιάννη; (Γιατί μιλάμε για διαφορά ημέρας με νύχτα σε θεωρητικό επίπεδο...)
5. Οι Πρέκας και Μαρίνος (σε ξεχωριστά επεισόδια) ενώ ήταν εγκλωβισμένοι και άνετα θα μπορούσαν να συλληφθούν από την Αστυνομία, προτιμήθηκε από τις αρχές ασφαλείας να εκτελεστούν επί τόπου. Γιατί;
6. Γιατί ο Μαρίνος πριν τη δολοφονία του είχε καταφύγει στην Τσεχοσλοβακία; Ποιος τον "φιλοξενούσε" εκεί;
7. Ποια είναι ακριβώς η πολιτική στόχευση της δολοφονίας ενός ασήμαντου δημοσιογράφου όπως ο Γκιόλιας;
8.Υπάρχει άνθρωπος να πιστεύει ότι η δολοφονία των δύο ΧΑυγιτών ωφέλησε και κάποιον άλλον εκτός από την ΧΑ και τους μηχανισμούς καταστολής;

Τέλος, ας πάψουμε να "αιτιολογούμε" σαν Αριστεροί πράξεις και απόψεις που η μόνη σχέση που έχουν με την Αριστερά (επαναστατική ή μη) είναι μόνο ο αυτοπροσδιορισμός των αυτουργών τους.


Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger