Home » » 3ο Συνέδριο ΝΑΡ: Ελπιδοφόρο βήμα μπροστά σε μια πορεία ανατροπής

3ο Συνέδριο ΝΑΡ: Ελπιδοφόρο βήμα μπροστά σε μια πορεία ανατροπής

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 | 12:00 π.μ.

Πηγή: Γιάννης Ελαφρός - ¨Πριν"

Το μεγάλο αμφιθέατρο της Γεωπονικής αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει το πλήθος των εκατοντάδων αντιπροσώπων, των παρατηρητών και των προσκεκλημένων στο 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ από την πρώτη στιγμή της έναρξης του.

Το κατάμεστο αμφιθέατρο στην έναρξη της διαδικασίας την Παρασκευή το απόγευμα αποτέλεσε την πρώτη ελπιδοφόρα εικόνα αλλά όχι και τη μοναδική. Η ηλικιακή σύνθεση, με την έντονη παρουσία της νεολαίας αλλά και μια διαστρωμάτωση που φτάνει μέχρι τα άσπρα μαλλιά αγωνιστών με πολλά χρόνια συμμετοχής στο εργατικό, λαϊκό κίνημα και την Αριστερά και η κοινωνική σύνθεση, με σημεία βελτίωσης όσον αφορά την παρουσία εργατών και εργαζομένων, έδωσαν το στίγμα μιας οργάνωσης που είναι καλύτερα γειωμένη μέσα στην κοινωνία και βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και συγκρότησης.

Το ίδιο πνεύμα συγκρότησης και συσπείρωσης ανέδειξαν όλες οι πρώτες διαδικασίες του συνεδρίου.

Το 3ο συνέδριο του ΝΑΡ ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή με την επεξεργασία των αποφάσεων και την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Οι αποφάσεις θα αφορούν την κατάληξη Πρότασης Προγραμματικής Διακήρυξης, προς όλους τους εργαζόμενους αλλά και όσους αναζητούν μια σύγχρονη κομμουνιστική απάντηση, και βεβαίως την έγκριση της Πολιτικής Απόφασης του συνεδρίου.

Η πρώτη πράξη του ήταν η παρουσίαση της εισήγησης της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής από τον Άγγελο Χάγιο. Η εισήγηση περιλάμβανε σημεία εμβάθυνσης και ανάπτυξης σε σχέση με τα θέματα που «ανοίγονταν» στα προσυνεδριακά υλικά, με ταυτόχρονη τοποθέτηση σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα
Ο Άγγ. Χάγιος τόνισε ότι πίσω από την επίπλαστη σταθερότητα της κυβέρνησης αναπτύσσονται εκρηκτικές αναθέσεις και δυνατότητες για μεγάλα λαϊκά και εργατικά γεγονότα, που θα ανατρέπουν πλήρως τη σημερινή εικόνα υποχώρησης της λαϊκής κινητοποίησης.
Ο ηρωικός αγώνας των διοικητικών στα ΑΕΙ είναι μια τέτοια ένδειξη και είμαστε υπερήφανοι που ο υπουργός Παιδείας και τα συγκροτήματα των ΜΜΕ στοχοποιούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συμβολή της στον αγώνα αυτό.

Αναφερόμενη στη φιλολογία ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», η εισήγηση της Π.Ε. σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι σύντομα βγαίνουμε από τα μνημόνια Με άλλο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η εκλογή του σημαίνει «σκίσιμο» των μνημονίων. Πέραν όμως από 2-3 μέτρα (όπως επαναφορά κατώτατου μισθού, συλλογικών συμβάσεων) δεν λέει -κάθε άλλο μάλιστα- ότι θα «σκίσει» και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους». Και εξηγεί ότι με τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση αλλά και νέους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ για τα υπερχρεωμένα κράτη «Ευρω-πάϊκή Ένωση σημαίνει διαρκές μνημόνιο». Γι' αυτό «δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα για άλλη πολιτική μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης και της ΕΕ. Η αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν μέτρα σε όφελος των εργαζομένων. Οποιαδήποτε πολιτική θολώνει αυτή την προϋπόθεση δεν είναι φιλολαϊκή και αριστερή».

Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στη διαχειριστική και ηττοπαθή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ο Άγγ. Χάγιος σημείωσε όη «το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να επιμείνουν στη λογική της κοινής δράσης και του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής, του διαλόγου για τα διαφορετικά προγράμματα και σχέδια μπροστά στο λαό».
Ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι πρέπει να σηκωθεί ψηλά η «ανάγκη να αλλάξει ο χάρτης στην Αριστερά. Να αποδεσμευτούν οι ανατρεπτικές, εργατικές, επαναστατικές τάσεις από την ασφυκτική ηγεμονία του δίπολου «κομμουνιστικός ρεφορμισμός ή ευρωαριστερή διαχείριση», να υπερβούν πολιτικά και οργανωτικά τη στάσιμη και αφομοιώσιμη Αριστερά, για μια νέα απόπειρα ταξικής επαναστατικής ανασυγκρότησης του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος».

Οι ομιλίες ξεκίνησαν από την Παρασκευή το βράδυ και περιστράφηκαν σε ένα μεγάλο εύρος: η παρέμβαση στις γειτονιές (αντικατπταλιστικές κινήσεις και όργανα του μαζικού κινήματος, τοπικά κινήματα), ο αγώνας ενάντια στις χωματερές, το αγροτικό κίνημα και το αγροτοδιατροφικό πρόβλημα, η ταξική προσέγγιση για το ρόλο του ευρώ, η περιοδολόγηση του καπιταλισμού και η επαναστατική τακτική, ζητήματα κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και η πρόταση για το κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης, εκτίμηση των εξεγερτικών δυνατοτήτων της εποχής κ.λπ.

Στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκε ο σύντροφος Σεΐτ Αλντογκάν, μεταφέροντας το χαιρετισμό του Κόμματος Εργασίας από την Τουρκία, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων. Μηνύματα χαιρετισμού απηύθυναν στο 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ οι οργανώσεις ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ και Σχέδιο Β.

Με θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτή και η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, στο οποίο οι Παρεμβάσεις κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο, κατακτώντας δύο έδρες στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας (μέχρι τώρα δεν είχαν καμία).

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (πρωί του Σαββάτου) το συνέδριο είναι μόνο στην αρχή, έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Υπάρχουν όμως σημάδια που δείχνουν πως το δυναμικό του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση είναι αποφασισμένο να αναμετρηθεί στα σοβαρά και με όλες του ης δυνάμεις με ης προκλήσεις των καιρών. Να «πάρει πάνω του», συλλογικά και αποφασιστικά τον αυξημένο, κρίσιμο ρόλο που επωμίζεται το ΝΑΡ για την επαναθεμελίωση του κομμουνιστικού κινήματος και την πορεία συγκρότησης κόμματος κομμουνιστικής απε-λευθέρωσης, την ενίσχυση και αναβάθμιση της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς και τη θετική επίδραση σε όλη την μαχόμενη Αριστερά, για ένα νέο εργατικό κίνημα και το μέτωπο ρήξης και ανατροπής, που θα υψωθεί ως ατίθασος πύργος απέναντι της σύγχρονες Βαστίλλες του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger