Home » » Ουκρανία: Έληξε η κατάληψη του υπ. Δικαιοσύνης - Ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις

Ουκρανία: Έληξε η κατάληψη του υπ. Δικαιοσύνης - Ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 | 5:48 μ.μ.

Πηγή: 902.gr

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν καταλάβει στο Κίεβο, όπως φάνηκε από τις εικόνες που μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση. Ο αρχηγός του κινήματος Κοινή Υπόθεση, ο Ολεξάντρ Ντανίλιουκ, διευκρίνισε πάντως ότι οι ακτιβιστές θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση προς το εν λόγω υπουργείο. Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν τη νύκτα και κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείου χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκατς απείλησε το πρωί ότι θα ζητήσει από το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, εάν οι διαδηλωτές δεν αποχωρήσουν από το κτίριο.

Την ίδια ώρα η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως είναι έτοιμα να επαναλάβουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση «παρά την απόπειρα των αρχών να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις και να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις

Στο μεταξύ, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επίτροπος Στέφαν Φίλε, επιστρέφει στην Ουκρανία για να προβεί σε άλλη μια απόπειρα μεσολάβησης στην πολιτική κρίση της χώρας. Ο Φίλε βρισκόταν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ηγέτες της αντιπολίτευσης και συζήτησε μαζί τους αυτό που αποκάλεσε «μια σειρά βημάτων... που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σε μια πολιτική διαδικασία».

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον αναμένεται να ταξιδέψει επίσης αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προσφέρθηκε κι αυτός να μεσολαβήσει ανάμεσα στην εξουσία και την αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας που ασκεί την κυκλική προεδρία του ΟΑΣΕ.



Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger