Home » » Έξωση... στην ανθρωπιά

Έξωση... στην ανθρωπιά

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 | 7:19 μ.μ.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Έξωση... στην ανθρωπιά
Στον δρόμο άστεγος που είχε βρει κατάλυμα σε εγκατελελειμμένο κτήριο στη Σπλάντζια
Έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Χανίων προκάλεσε η απομάκρυνση ενός 35χρονου αστέγου από εγκαταλελειμμένο παλιό κτήριο, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Σπλάντζια. Η έξωση έγινε παρουσία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης καθώς αντέδρασαν έντονα τόσο οι γείτονες όσο και πάρα πολλοί πολίτες που ενημερώθηκαν για το συμβάν.
Μάλιστα, χθες το βράδυ πορεία διαμαρτυρίας για την έξωση του 35χρονο πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων συλλογικότητες της πόλης. Η πορεία κινήθηκε στους δρόμους της Σπλάντζιας και πέρασε έξω από το κτήριο της οδού Μελιδώνη. Οι διαδηλωτές μοίραζαν ενημερωτικά κείμενα για την υπόθεση και φώναζαν συνθήματα. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, έχει ανακοινωθεί νέα συγκέντρωση και πάλι στη Σπλάντζια.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ανέφερε πως σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων προτάθηκε στον άστεγο στέγη και περίθαλψη από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και δεν τη δέχθηκε.

Ο ΠΑΝΟΣ

Ο 35χρονος Πάνος, που εργαζόταν στην Αθήνα, αλλά έμεινε άνεργος, ζει το τελευταίο διάστημα στα Χανιά. Δεν μπόρεσε να κρατήσει το ενοικιαζόμενο σπίτι του καθώς οι αγροτικές εργασίες που έκανε δεν του απέφεραν κάποιο εισόδημα και από τις 31 Ιανουαρίου διαμένει στο εγκαταλελειμμένο κτήριο στην οδό Α. Μελιδώνη στη Σπλάντζια που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο νεαρός καθάρισε τον χώρο ώστε να μπορεί να μείνει και πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από υπαλλήλους του Πολυτεχνείου και αστυνομικούς ότι θα πρέπει να αποχωρήσει. Αυτός ζήτησε προθεσμία λίγων εβδομάδων ώστε να ζεστάνει ο καιρός όπως είπε και χθες υπάλληλος του Πολυτεχνείου και αστυνομικός επανήλθαν και του ζήτησαν να φύγει. Κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν στην έξωση του 35χρονου και μπροστά στο κτήριο συγκεντρώθηκαν αρκετοί, όπως επίσης νέοι και φοιτητές. Στην περιοχή έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη και άντρες της Ασφάλειας. Τελικά ο 35χρονος μάζεψε τα υπάρχοντά του και αποχώρησε από το κτήριο που στη συνέχεια κλείστηκε με σιδερόβεργες από εργολαβικό συνεργείο.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

«Ηταν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτήριο. Μόνο σκουπίδια μέσα είχε. Το παιδί ήρθε να μείνει εδώ πριν από λίγες ημέρες και από τότε παλεύουν να το βγάλουν έξω. Κρίμα δεν είναι; Το παιδί δεν πειράζει κανένα. Ισα – ίσα καθάρισε τον χώρο που ήταν γεμάτος ποντικούς και περιστέρια. Ήρθε και τόση Αστυνομία για να βγάλει από το σπίτι έναν άνθρωπο άστεγο και άνεργο! Είναι πιο καλά να μείνει κλειστό το σπίτι και ο άνθρωπος να βγει στον δρόμο;», αναρωτήθηκε η κα Αγγέλα, κάτοικος της περιοχής.
«Πρέπει να είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι και να έχουμε ανθρωπιά. Το παιδί ξέρω ότι καθάρισε τον χώρο, δεν έχει πού να μείνει, δεν έχει δουλειά. Εχω πέντε παιδιά και τα καταλαβαίνω αυτά», μας είπε η κα Τασία. Αλλος κάτοικος τόνισε πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ήρθε όλη η Αστυνομία των Χανίων για να διώξει έναν 35χρονο που βρήκε στέγη σε ένα παμπάλαιο κτήριο».

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

«Προφανώς καταλαβαίνουμε την κατάσταση την οικονομική, όμως, αυτό δεν δικαιολογεί παράνομες πράξεις και η κατάληψη δημόσιων κτηρίων είναι παράνομη πράξη», είπε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης. Στην ερώτησή μας γιατί επέμεινε το Πολυτεχνείο στο να βγάλει έξω τον 35χρονο, αφού το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο, ο πρύτανης απάντησε πως «επικοινωνήσαμε με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και προτάθηκε στον κύριο αυτόν στέγη και περίθαλψη. Μάλιστα το πρωί μια γειτόνισσα του προσέφερε στέγη και αυτή. Δεν δέχτηκε ούτε τη μια ούτε την άλλη λύση. Προφανώς μιλάμε για μια άλλου τύπου κατάληψη όπως αυτήν τη μακροχρόνια κατάληψη που έχουμε στο λιμάνι (σ.σ.: Rosa Nera). Η περίπτωση αυτή ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα. Μας ζήτησε διωρία μέχρι τη Δευτέρα που πέρασε. Πέρασε η Δευτέρα, δεν έφυγε και μετά μιλούσε για καταλήψεις και για μακροχρόνιες προθέσεις που προφανώς δεν νομιμοποιούνται. Είναι ξεκάθαρο ότι καταλήψεις δημόσιων χώρων δεν νομιμοποιούνται. Υπάρχουν Υπηρεσίες της Πολιτείας που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Με ψήφισμά του το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει τη στάση της Πρυτανείας.       «Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, με εντολή της διοίκησης και υπό την παρουσία εκπροσώπου του Πολυτεχνείου Κρήτης, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτήριο και πέταξαν κυριολεκτικά στον δρόμο τον 35χρονο. Προφανώς, η εκμετάλλευση ενός κτηρίου για τη διοίκηση και τους επιχειρηματικούς σκοπούς της ιεραρχείται ψηλότερα από τη ζωή ενός ανθρώπου!», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η έξωση του αστέγου από τον χώρο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην οδό Μελιδώνη στα Χανιά, με εντολή της διοίκησης του Πολυτεχνείου και εισβολή των ΜΑΤ, αποτελεί άθλια πράξη κοινωνικής αναλγησίας. Την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ζητάμε από τη διοίκηση του Πολυτεχνείου να σταθεί στο ύψος του κοινωνικού της ρόλου και να επανορθώσει βρίσκοντας κατάλυμα στον συμπολίτη μας», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος Σ. Ρίζος.
Γιώργος Κώνστας, αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα Νέα, 
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014, σελ. 7. 
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΜΕ ΜΑΤ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΤΑΞΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
Ο Πάνος ζούσε τις τελευταίες μέρες στο εγκαταλελειμμένο κτήριο ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Αντ. Μελιδόνη. Ο 35χρονος άστεγος, θύμα της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε, να μείνει σε κτήριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από συνεχείς προσπάθειες να βρει δουλειά. Το συγκεκριμένο κτήριο δωρίστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης το 1993, και από τότε δεν έχει αξιοποιηθεί σε κανένα βαθμό από τις πρυτανικές αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης του κτηρίου, αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να κάνει επιδιορθώσεις στο κτήριο, προκειμένου να αποτελέσει βιώσιμο χώρο. Πρόσφατα ένα κλιμάκιο του Πολυτεχνείο, με τη συνοδεία ενός αστυνομικού μπήκαν στο χώρο όπου διέμενε ο άστεγος και απαίτησαν ο 35χρονος να εγκαταλείψει τη στέγη του μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να γίνουν ορισμένες μελέτες στο κτήριο. Όλα αυτά με προκλητικό ύφος τόσο από την Αστυνομία, όσο και από το ίδιο το κλιμάκιο. Ο άστεγος, δεν διαφώνησε ούτε με το να γίνουν οι έρευνες, ούτε με το να αποχωρήσει σε ενδεχόμενο που ο χώρος θα χρησιμοποιούνταν προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες του Ιδρύματος, παρόλα αυτά οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι και αυτή η κίνηση εντάσσεται στη συνολικότερη σκληρή αντιμετώπιση που δέχονται πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας από το κράτος και τους μηχανισμούς του σήμερα.
Την Παρασκευή, 7 Φλεβάρη με εντολή της διοίκησης και υπό την παρουσία εκπροσώπου του Πολυτεχνείου Κρήτης, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτήριο και πέταξαν κυριολεκτικά στο δρόμο τον 35χρονο. Προφανώς, η εκμετάλλευση ενός κτηρίου για τη διοίκηση και τους επιχειρηματικούς σκοπούς της ιεραρχείται ψηλότερα από τη ζωή ενός ανθρώπου!
Αυτή τη στιγμή, βιώνουμε εικόνες τις οποίες καλούμαστε να μην συνηθίσουμε. Την πολιτική που επιλέγει να στερεί τους υλικούς όρους επιβίωσης των συμπολιτών μας, ή θα την ανατρέψουμε, ή θα μας παρασύρει και μας στο σαρωτικό πέρασμά της. Για το συγκεκριμένο περιστατικό ευθύνεται η συνολικότερη πολιτική των μνημονίων και των μέτρων εξαθλίωσης που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη στέγη τους, γεννάει χιλιάδες ανέργους καθημερινά και σπρώχνει τον κόσμο στη φτώχεια.  Αυτοί που πετούν τον κόσμο έξω από τα σπίτια του με τις κατασχέσεις  πρώτης κατοικίας, έρχονται να πετάξουν και τους άστεγους έξω από τα καταφύγια που βρήκαν σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, τη στιγμή που είναι οι υπαίτιοι για τη δημιουργία στρατιών ανέργων και αστέγων και την έλλειψη μέτρων προστασίας όλων αυτών.
Περισσότερο από προκλητική χαρακτηρίζεται και η στάση της διοίκησης του ιδρύματος, η οποία, στη συγκεκριμένη περίοδο, επιλέγει για ακόμα μια φορά μεριά, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλέον καταπονημένα κομμάτια του κοινωνικού συνόλου, να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες για το ρόλο της. Η πρυτανεία, η οποία το προηγούμενο διάστημα συνειδητά δεν ήταν σε θέση να παρέχει αξιοπρεπείς όρους σπουδών για τους ίδιους τους φοιτητές του  Πολυτεχνείου Κρήτης, έρχεται σήμερα να διώξει έναν άστεγο, επικυρώνοντας τη θέση της ως εκφραστής της αντιλαϊκής πολιτικής εντός και εκτός των ιδρυμάτων.
Απέναντι στη συνολικότερη επίθεση που ασκείται, καλούμαστε να δείξουμε αλληλεγγύη σε όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία αναγκάζονται να ζήσουν κάτω από εξαθλιωτικές συνθήκες. Δεν ανεχόμαστε να ζητιανέψουμε για αυτονόητα ζητήματα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ακεραιότητα ανθρώπινων ζωών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Πάνο και σε όλα τα εξαθλιωμένα κομμάτια της κοινωνίας, και δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να βρεθεί λύση και να ανατραπεί η πολιτική που γεννάει τέτοιες τραγικές εικόνες.
Καταδικάζουμε τη διοίκηση του ιδρύματος για την επιλογή της
να πετάξει έναν ακόμη άνθρωπο στο δρόμο.
Να βρεθεί λύση άμεσα για τη διαβίωση του 35χρονου αλλά και όλων των αστέγων στα Χανιά.
Να παρθούν μέτρα προστασίας για κάθε άνεργο και άστεγο στην πόλη.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας:
Παρασκευή, 7 Φλεβάρη στις 18:00 στη Σπλάντζια
- See more at: http://www.tokaravani.gr/2014/02/apofasi-d-s-enieou-sillogou-fititon-politechniou-kritis-gia-tin-exosi-astegou-sti-splantzia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=apofasi-d-s-enieou-sillogou-fititon-politechniou-kritis-gia-tin-exosi-astegou-sti-splantzia#sthash.oGoNPIT9.dpuf
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
8 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:44 μ.μ.

Re pos allazei o anthropos ama glykathei ap tin eksousia. Re ton Digalaki.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger