Home » , » Για τον ξέφρενο εθνικισμό

Για τον ξέφρενο εθνικισμό

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 4 Μαΐου 2014 | 7:16 μ.μ.

Δεν μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δανίκας. Η τοποθέτησή του όμως σήμερα -μέσα από τις ιστοσελίδες της φυλλάδας του κομιστή- για την αντιπαράθεση που υπήρξε πριν μερικές μέρες μεταξύ δημοσιογράφων του Σκάι και του υποψήφιου ευρωβουλευτή του Σύριζα, Κούλογλου, είναι κατά βάση σωστή. Είχε σχέση αν θα μπορούσε να είναι αποδεκτή μια σύνθετη ονομασία, που να περιλαμβάνει και στον όρο Μακεδονία στο γειτονικό μας κράτος.

Αποσπασπασματική η τοποθέτηση του και δεν μπαίνει στον πυρήνα του ερωτήματος αν δηλαδή υπήρξε ποτέ Σλαβομακεδονικό έθνος, ή είναι κατασκεύασμα του Τίτο, (σας προτείνουμε να διαβάσετε μια σχετική αναλυτική ανάρτησή μας) και εστιάζεται μόνο στην ονομασία αυτού του κράτους.

Αξίζει όμως να την παραθέσουμε:

Επειδή ενιελώς τυχαία έπεσα πάνω σε τηλεοπτικό, ειδησεογραφικό magazino. Επειδή σ' αυτή την εκπομπή μια χούφτα συνάδελφοι επιχειρούσαν να στριμώξουν υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον οποίο ούτε φιλικές, μα ούτε εχθρικές σχέσεις έχω. Απλώς αδιάφορες. Επειδή λοιπόν αυτός ο συγκεκριμένος υποψήφιος με τον χαρακτηρισμό «Σλαβομακεδόνες» που εκστόμισε αποτελούσε τον καλύτερο μεζέ για ντόρο, σκάνδαλο με στόχο την εύκολη τηλεθέαση.
Επειδή δηλαδή οι θεατές θα τον στόλιζαν «προδότη», «ανθέλληνα», «εφιάλτη» και «πράκτορα», έχω να πω μερικά εντελώς πιστοποιημένα από την Ιστορία γεγονότα.

Η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-έτσι ακριβώς- αναγνωρίστηκε από τις ελληνικές κυβερνήσει της δεκαετίας του '50. Ουδεμία σημασία αν το έκανε η κυβέρνηση του Πλαστήρα, του Παπάγου ή του εθνάρχη Καρά Αμάν Αλή. Σημασία έχει ότι αναγνωρίστηκε. Χωρίς ίχνος διπλωματικού αστερίσκου.

Η αναγνώριση έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος επειδή ο Τίτο ήταν στα μαχαίρια με τον Στάλιν. Αρα «σύμμαχος» των Δυτικών συμμάχων. Ο δεύτερος, επειδή η Ελλάδα, ως υποτελείς μπανανία, υπέκυπτε σε κάθε απαίτηση των αφεντικών. Δηλαδή του Λευκού Οίκου. Οποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτή τη μεγαλειώδη, πρωτοφανή, αφρικανικού τύπου εξάρτηση, δεν έχει παρά να διαβάσει το ντοκουμέντο του Αλέξη Παπα χελά «Ο βιασμός ms ελληνικής δημοκρατίας» (εκδόσεις Εστία, 1997). Θα σας φύγει κάθε ίχνος πατριωτικής μαγκιάς.

Αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισαης ήταν ότι επί σειρά δεκαετιών μπαινόβγαιναν στα σύνορα και τα τελωνεία Ελληνες πολίτες και προϊόντα με τη σφραγίδα «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τγς Μακεδονίας».

Η διάλυση και φετοποίηση της (ενωμένης) Γιουγκοσλαβίας φέρει την υπογραφή του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ος υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης του
Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Χωρίς αστερίσκο. Με τη διάλυση συνέβη το εξής αυτονόητο. Από το όνομα εξαερώθηκε ο πρώτος γεωγραφικός προσδιορισμός και έμεινε ο δεύτερος. Δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αποτέλεσμα ήταν το αυτονόητο. Το οποίο έζησα σε κάθε ταξίδι μου στο εξωτερικό, σε κάθε φεστιβάλ κινηματογραφικό. Με την εξής αυτονόητη απορία. Απ' όλους τους συναδέλφους. Κάθε χώρας. Δηλαδή: «Μα γιατί κάνετε τόσο ντόρο αφού στο παρελθόν είχατε αναγνωρίσει αυτή τη χώρα;».

Ετερο αποτέλεσμα. Το 1994 στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, στην προμετωπίδα του Palazzo όπου γίνονται προβολές, κυμάτιζε, ανάμεσα στις άλλες, η σημαία της Βεργίνας. Φυσικά ως FYROM. Επειδή η ταινία «Πριν από τη βροχή» του Μίλτσο Μαντσέφσκι συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα εκπροσωπώντας τη «Μακεδονία». Ακόμα χειρότερα; Η ταινία της «Μακεδονίας» εξήλθε με το πρώτο βραβείο και τον Χρυσό Λέοντα.

Evos κακού μυρία έπονται. Αν δηλαδή στα πλήκτρα του υπολογιστή σας χτυπήσετε τη λέξη FYROM, θα πέσετε πάνω στο λήμμα «Republic of  Macedonia» της Wikipedia. Αν σκαλίσετε, θα μάθετε ότι δεκάδες χώρες και μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει αυτό το κρατίδιο με την ίδια ονομασία.

Και για να τελειώνω. Απευθυνόμενος στους ανιστόρητους ή σ' αυτούς που θέλουν να ξεχνούν, αντιγράφω απλώς τη διαπίστωση του Βρετανού ιστορικού Χίου Σέτον-Γουότσον: «Χαρακτηριστικό του ελληνικού κατεστημένου είναι η ηττοπάθεια. Πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με εξωτερική βοήθεια. "Αφήστε", λένε, "τους Αμερικανούς να μας κυβερνήσουν, αν πάει τίποτα στραβά, το λάθος είναι δικό τους". Αυτοί οι άνθρωποι συνδυάζουν την ηττοπάθεια με τον ξέφρενο εθνικισμό»! Ομως είναι γνωστό. Οτι την προδοσία πολλοί την αγάπησαν. Την εκτίμησαν και την εκτιμούν. Τον προδότη ουδείς!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger