Home » , » Γιάννης Ξυλούρης, ο Δάσκαλος - Μια συνέντευξη στον Κωστή Μουδάτσο

Γιάννης Ξυλούρης, ο Δάσκαλος - Μια συνέντευξη στον Κωστή Μουδάτσο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 | 6:55 μ.μ.

Ο Γιάννης  Ξυλούρης η Ψαρογιάννης είναι ανήσυχο, δημιουργικό και συνθετικό πνεύμα που δεν θέλει να γλυκαίνει το πόνο ώστε να ξεθυμαίνει αλλά  επωφελείται από τα αριστουργήματα των λαϊκών θησαυρών ρίχνοντας νέο φως και περιεχόμενο.

Η ευγένεια και η αυστηρή αξιοπρέπεια χαρακτηρίζουν την μακρόχρονη πορεία του. Η καινοτομία και η πρωτοτυπία  είναι  στοιχεία που τον διακρίνουν.  Λειτουργεί δημιουργικά στις προσεγγίσεις του δίνοντας προσωπικό ήχο, ύφος και χρώμα. Απεχθάνεται τις σχολαστικές αντιγραφές και τις αποστεωμένες απομιμήσεις που έχουν κατακλύσει τους αιθέρες της μουσικής πιάτσας. Ξέρει ότι οι στείρες κι άοσμες επαναλήψεις μοιάζουν με φλόγα που καίγεται και καπνοανεμοδιασκορπίζεται.

Ψάχνει τις πηγές έμπνευσης που γέννησαν το πρωτογενές έργο και χρησιμοποιεί τον εαυτό του σαν μέσο αναγέννησης του μουσικού υλικού. Μας χαρίζει το έργο του που  είναι  καινοτόμο και  αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο για την λαϊκή μουσική του τόπου μας.

Ο Ψαρογιάννης αναζητά το όμορφο μέσα από πρωτόγνωρες καταστάσεις όπου οι ακροατές ζουν σε κλίμα μυσταγωγίας. Σμίγουν οι εραστές της μουσικής  κι όλοι μαζί φτάνουν σε στιγμές εφορίας και μέθης. Η  γλυκύτητα του χαρακτήρα του, τον καθιστά αγαπητό στους μαθητές  στα Ωδεία και ένα από τους καλύτερους συνομιλητές. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger