Home » , » Γιατί η Τουρκία δεν υπέγραψε την διακήρυξη στο Κατάρ ενάντια στο ISIS

Γιατί η Τουρκία δεν υπέγραψε την διακήρυξη στο Κατάρ ενάντια στο ISIS

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 | 5:48 μ.μ.

Του Σεϊτ Αλντογάν Ανταποκριτή της ημερήσιας εφημερίδας Evrensel και του καναλιού Hayat

Στις 11 Σεπτέμβρη 2014 στο Κατάρ πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο, Αμερική κ.λπ. Η Τουρκία δεν υπέγραψε τη διακήρυξη της συνάντησης που καλούσε να παρθούν μέτρα σε κάθε επίπεδο ενάντια στο ISIS.

Αυτή η στάση σχολιάστηκε ευρύτερα σε διάφορες χώρες του κόσμου αλλά φυσικά και απ’ τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Η εφημερίδα του μεγάλου κεφαλαίου της Αμερικής Wall Street Journal στο σχόλιό της τόνισε ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος της Αμερικής,. Μάλιστα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες σε διάφορες εφημερίδες που αποδεικνύουν ότι το ISIS στέλνει κάργα πετρέλαιο με πετρελαιαγωγούς στην πόλη Αντάκεια.

Η Αμερική έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να δημιουργήσει ένα μέτωπο ενάντια στο ISIS όσο το δυνατόν ευρύτερο όπως ανακοινώνουν οι αμερικάνοι αξιωματικοί. Καταρχήν γιατί η Αμερική χρειάζεται τόσους συμμάχους και μία ολόκληρη εκστρατεία για να χτυπήσει το ISIS; Είναι φανερό ότι η σημερινή συγκυρία της Μέσης Ανατολής δημιουργήθηκε απ’ τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Οι λαοί της ευρύτερης περιοχής έχουν μεγάλη αντίδραση ενάντια στην Αμερική και τους συμμάχους της. Οι αμερικάνικες πολιτικές και εισβολές ούτε στο Αφγανιστάν ούτε στο Ιράκ έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Αμερική. Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως βλέπει σαν καθήκον να δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο για να πείσει και τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά ιδιαίτερα τους λαούς της περιοχής.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τη διακήρυξη υπέγραψαν οι χώρες όπου στην εξουσία είναι οι σουνίτες. Η Αμερική εξασφαλίζοντας της υποστήριξη αυτών των χωρών προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι σουνιτικές χώρες είναι σύμμαχοι της Αμερικής.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι η βάση του ISIS αποτελείται απ’ τους σουνίτες τότε θα καταλάβει την πάγια τακτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Βέβαια αυτό είναι άλλο ζήτημα και χρειάζεται μία λεπτομερή ανάλυση. Όμως αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε αυτή τη διακήρυξη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Νταβούτογλου «λόγω γνωστού προβλήματος». Ο Νταβούτογλου εννοεί ότι 49 υπάλληλοι της Τουρκικής Πρεσβείας και δεκάδες οδηγοί νταλίκας βρίσκονται στα χέρια του ISIS και η κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη ζωή τους.

Τελείως παραμύθια!!!
Καταρχήν η Τουρκία εξόπλισε το ISIS ενάντια στους Κούρδους φοβούμενη μία αυτόνομη κουρδική περιοχή στη Συρία. Είναι διεθνές γνωστό και διαπιστωμένο ότι η Τουρκία χρησιμοποιώντας την κρατική υπηρεσία πληροφοριών έστελνε συνεχώς νταλίκες με στρατιωτικό εξοπλισμό. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ως σουνιτική κυβέρνηση εδώ και καιρό παίζει το χαρτί των θρησκευτικών διαφορών μεταξύ των λαών για να πετύχει τη «νέα οθωμανική πολιτική».
Άλλος ένας ισχυρός λόγος είναι ότι από αυτή την περίοδο και συγκυρία το PYD/ΡΚΚ (PYD=κουρδική οργάνωση στη Συρία) θα βγουν κερδισμένοι. Ήδη οι Κούρδοι του Ιράκ διεκδικούν το Κερκούκ και τις αμφισβητούμενες περιοχές που αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ-σουνιτών και Κούρδων.
Το καθεστώς της Τουρκίας φοβάται απ’ την ενδεχόμενη ισορροπία που μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το καθεστώς της Τουρκίας δεν συνεργάζεται με την πολιτική του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Μπορεί να μην έβαλαν την υπογραφή τους όμως όπως ανακοίνωσε και ο αμερικανός υπουργός εσωτερικών Τζον Κέρι έχουν «διάθεση για συνεργασία σε κάθε επίπεδο». 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger