Home » » Παρουσίαση των έργων του Νίκου Ζαχαριάδη

Παρουσίαση των έργων του Νίκου Ζαχαριάδη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 | 12:58 μ.μ.

Πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών"

Το δίτομο έργο με Απαντα τα δημοσιευόμενα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη για την περίοδο 1940-1947, αλλά και άγνωστο ιστορικό υλικό θα παρουσιαστεί αύριο (Σάββατο, 18:30) σε εκδήλωση που θα γίνει στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (οδός Σοφοκλή Βενιζέλου 146 και Μαρίνου Αντύπα) στην Ηλιούπολη.
         
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ομιλος Ηλιούπολης «Κώστας Βάρναλης» και για την έκδοση θα μιλήσουν: η Ανέκε Ιωαννάτου, φιλόλογος, γλωσσολόγος, ο Σήφης Ζαχαριάδης, γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, οι Γιώργος Πετρόπουλος και Νίκος Χατζηδημητράκος, επιμελητές της έκδοσης.

Επίσης θα παραστεί και θα απαγγείλει ποιήματα ο στενός φίλος και σύντροφος του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, συγγραφέας-ποιητής Αλέξης Πάρνης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Περικλής Καπετανόπουλος. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.

Ο πρώτος τόμος των έργων του Ν. Ζαχαριάδη με τίτλο «Ιστορικά διλήμματα – Ιστορικές απαντήσεις» καλύπτει την περίοδο 1940-1945 και ο δεύτερος, με τίτλο «Υπέρ βωμών και εστιών», τις χρονιές 1946 και 1947.

Στις σελίδες τους ο αναγνώστης βρίσκει άγνωστα και δυσεύρετα ιστορικά ντοκουμέντα για την πλέον ταραχώδη περίοδο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, όπου το ΚΚΕ από ένα μικρό κόμμα αναδείχτηκε στην κύρια πολιτική δύναμη της χώρας.

Ταυτόχρονα υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και άγνωστο ιστορικό υλικό γύρω από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η δημιουργία από την ασφάλεια του ψεύτικου ΚΚΕ υπό τον Μανιαδάκη ή η προσπάθεια της δικτατορίας του Μεταξά να ελέγξει και να κατευθύνει τις δυνάμεις του ΚΚΕ στη δική της πολιτική, εν όψει του πολέμου με την Ιταλία του Μουσολίνι.

Επίσης, για πρώτη φορά αποκαθίσταται στην πληρότητά του το ιστορικό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, καθώς έφτασε ώς τις μέρες μας με αλλοιώσεις. Τέλος, ο αναγνώστης -μέσα από τα κείμενα του Ν. Ζαχαριάδη- μπορεί να παρακολουθήσει μέρα με τη μέρα πώς μετά την απελευθέρωση φτάσαμε στον εμφύλιο πόλεμο και να βρει όλα τα ιστορικά στοιχεία για σημαντικές στιγμές αυτής της εξέλιξης, όπως η αποχή του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ευρύτερης Αριστεράς από τις εκλογές του 1946.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2014 στις 1:07 μ.μ.

ο μεγαλυτερος ηγετης του ΚΚΕ. η συμβολη του στην ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Ανώνυμος
25 Οκτωβρίου 2014 στις 1:01 μ.μ.

Τι δουλειά έχει η Ανέκε με τον ανεκδιήγητο Γ. Πετρόπουλο;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger