Home » , , » ¨Καθαρίζοντας¨το παραδικαστικό κύκλωμα

¨Καθαρίζοντας¨το παραδικαστικό κύκλωμα

Από giorgis , Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 | 5:34 μ.μ.

Του Γ. Γ,

Για την εξουσιαστική κάστα των δικαστών και για τον ρόλο της σαν πυλώνας του καπιταλιστικού συστήματος έχουμε γράψει αρκετές φορές. Καλύπτει διαχρονικά όλα τα μεγάλα σκάνδαλα στα οποία συμμετέχουν επίλεκτα μέλη της αστικής τάξης, με τελευταίο παράδειγμα με την αθώωση όλων όσων συμμετείχαν στην λεηλασία του ελληνικού λαού μέσω του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου, εξοντώνει κάθε ταλαίπωρο πρεζόνι ή οποιονδήποτε άλλον εκδηλώσει «ανάρμοστη συμπεριφορά» -σύμφωνα με την «λογική» τους- και βρεθεί στο σκαμνί του κατηγορουμένου, βγάζει «λάδι» μπάτσους που εκτονώνουν τα πιο κτηνώδη ένστικτά τους σε διαδηλωτές και αγωνιζόμενους πολίτες…. 

… Η εξουσιαστική κάστα των δικαστών η οποία ενώ δεν διστάζει με την «βούλα» της να επικυρώσει κάθε πράξη για την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας προς το συμφέρον μιας δράκας ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών, η ίδια απολαμβάνει πλουσιοπάροχες αμοιβές για τις υπηρεσίες της που προσφέρει στο αστικό σύστημα,

Τα παραπάνω έγραφα σε περασμένη ανάρτηση στο μπλοκ μας.

Το άκρως αποκαλυπτικό κείμενο που υπάρχει σήμερα στο περιοδικό Hot Doc δίνει και μια άλλη διάσταση. Στην συγκάλυψη που έχουν αναμεταξύ τους οι «λειτουργοί της Θέμιδας», ακόμα και όταν καραμπινάτες λαμογιές βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπως έγινε με τα λεγόμενα «παραδικαστικά κυκλώματα».

Ένα μικρό απόσπασμα, απ’ το σχετικό δημοσίευμα του Hot Doc σαν παρότρυνση να αγοράσετε το περιοδικό και να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα:

Πρόκειται λοιπόν για ένα δικαστικό φιάσκο, ή απλώς για την επιβεβαίωση πως το παραδικαστικό υπήρχε, υπάρχει και είναι ικανό να μένει ατιμώρητο, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του;
Στην λογική αυτή η απορία μεταφράζεται στο απλουστευτικό ίσως ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δικαστές, να συρθούν σε δίκη με δικογραφίες και στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, να καταδικαστούν σε πρώτο βαθμό αλλά να αθωωθούν στο Εφετείο; Δηλαδή πώς είναι δυνατόν δικαστές και εισαγγελείς που πέρασαν από την ίδια υπόθεση να έχουν τόση διάσταση απόψεων και κρίσης που να οδηγεί από την πολυετή καταδίκη στην αθώωση; 

Στην υπόθεση του παραδικαστικού (όπως και του «Παραδικαστικού 2» που είναι σε εξέλιξη) δεν είναι το μοναδικό ερώτημα. Πόσο μάλλον, όταν πλευρές του παραδικαστικού «καθαρίζονται» από νομικές ρυθμίσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2004, το μικρό κανάλι «Seven X», σε μια εκπομπή με τον δημοσιογράφο Στέλιο Βορινά, μεταδίδει ηχογραφημένους διαλόγους της 29ης Ανακρίτριας Τόνιας Ηλία, με τον συνεργάτη του δικηγόρου Γιάγκου Λαμπίρη, Θανάση Τόσκα. 
Στους διαλόγους, η δικαστικός εμφανίζεται να ζητάει χρήματα προκειμένου να διευθετήσει νομικά υποθέσεις που χειρίζεται, δηλαδή να μην προφυλακίσει εμπόρους ναρκωτικών. Η έρευνα που ξεκινά για την υπόθεση θα ανοίξει διάφορες πτυχές της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. Εκτός από την Τόνια Ηλία, πολλοί ακόμη δικαστικοί, ανάμεσα στους οποίους η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και ο Ευάγγελος Καλούσης, εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές του παραδικαστικού. Συμμετοχή στο κύκλωμα, σύμφωνα με τους ανακριτές που κάνουν την έρευνα τότε, έχουν, ο γνωστός δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Νικολακόπουλος και ο δικηγόρος Βόλου Νίκος Εμμανουηλίδης (σήμερα δικηγόρος του πρώην υπουργού Γιάννη Μιχελάκη).

Το 2005 η Τόνια Ηλία, η οποία φέρεται να χρηματίζεται μέσω των δικηγόρων του κυκλώματος, φεύγει από την Ελλάδα για άγνωστη κατεύθυνση. Πριν φύγει ωστόσο, μηνύει όσους μετέδωσαν τις επίμαχες συνομιλίες της που αποδεικνύουν το χρηματισμό της, για υποκλοπή. Η Δικαιοσύνη δεν καταφέρνει να συλλάβει την Τόνια Ηλία, αλλά διώκει όσους αποκάλυψαν τις συνομιλίες.

Δεν δέχθηκαν το αποδεικτικό υλικό

Το επόμενο βήμα της Δικαιοσύνης είναι ακόμη πιο περίεργο. Στη δικογραφία δεν συμπεριλαμβάνονται οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες οι οποίες εμφανίζουν την Ηλία να απαιτεί τον χρηματισμό της. Το πιο βασικό στοιχείο κατηγορίας «βγαίνει εκτός», αν και ο νόμος επιτρέπει τότε την χρήση τέτοιων μέσων, αν αποδεικνύεται απειλή για το δημόσιο συμφέρον. Λίγο αργότερα, το 2007, η κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο που αφορά την χρήση ηχητικών και βίντεο που αποδεικνύουν αδίκημα, απαγορεύοντας ρητά τη χρήση τους ακόμη και αν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία πιστοποιούν και αποδεικνύουν εγκληματική πράξη. 

Ο νόμος φαίνεται πως ψηφίζεται για να προστατέψει από διαρροές τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που αφορά στον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο, ο οποίος επιχείρησε να αυτοκτονήσει, αλλά τελικώς βολεύουν και στεγανοποιούν σκάνδαλα γενικώς.
Η Ελλάδα καταλήγει να είναι η μοναδική χώρα που απαγορεύει νομικά να χρησιμοποιηθούν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία ακόμη και αν αποδεικνύουν έγκλημα.

Η δικαστική έρευνα που εξελίσσεται για το παραδικαστικό αποκαλύπτει διάφορες πλευρές της Δικαιοσύνης, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα ποινικά κολάσιμες, αλλά αποκαλύπτουν την λειτουργία του. Αποδεικνύεται πως ιερωμένοι μπαινόβγαιναν στον Άρειο Πάγο σαν να ήταν παράγοντες της Δικαιοσύνης, διοργάνωναν ταξίδια με δικαστικούς ενώ είχαν υποδικίες, πως επιχειρηματίες
συναναστρέφονταν και έκαναν κρουαζιέρες με δικαστές και εισαγγελείς και πως συγκεκριμένοι πάντα δικηγόροι κατάφερναν να έχουν προνομιακές σχέσεις με παράγοντες της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, απλώς φαίνεται να κλείνει με νόημα το μάτι σε κάποιους.

Καταδίκες και μετά αθωώσεις

Στις δίκες που γίνονται σε πρώτο βαθμό, το σύνολο σχεδόν των υποδίκων καταδικάζεται με ποινές φυλάκισης. Η απόφαση φαίνεται συμβατή με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί αλλά και τα αποδεικτικά στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας.
Όταν όμως εκδικάζεται η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, στο δικαστήριο βρέχει αθωώσεις.

Η εμφανής απόσταση στην κρίση των δι-καστηρίων δημιουργεί θόρυβο σε νομικούς κύκλους, αλλά ως εκεί.
Τις πρώτες η μέρες μετά τις αθωωτικές αποφάσεις, υπάρχουν έντονες φημολογίες πως ο Άρειος Πάγος θα κάνει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά οι πληροφορίες δεν επαληθεύονται. Η συλλογιστική που οδήγησε στην αθώωση αρκετών από τους κατηγορούμενους ήταν πως τα λεφτά που δόθηκαν στην ανακρίτρια Τόνια Ηλία από συνηγόρους υποθέσεων τις οποίες χειριζόταν, δεν ήταν παρά προσωπικά δάνεια και όχι χρηματισμός. Για τα «δάνεια» αυτά δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως έτσι συνέβη.

Είναι σημαντικό πως την περίοδο για παράδειγμα που αθωώνεται για τις περισσότερες από τις κατηγορίες που αφορούν το παραδικαστικό κύκλωμα ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, οι κοριοί της ΕΥΠ τον εμπλέκουν στο «Παραδικαστικό 2», άλλη υπόθεση δηλαδή διαφθοράς δικαστών και στησίματος δικών. Ο Γιοσάκης σε συνομιλίες του που έχουν νόμιμα υποκλαπεί, εμφανίζεται να μεσολαβεί για δίκες και να πληροφορεί την εγκληματική ομάδα για «δικούς της δικαστές».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger