Home » , , » Ποδόσφαιρο: Μέρος του μηχανισμού χειραγώγησης της κοινωνίας

Ποδόσφαιρο: Μέρος του μηχανισμού χειραγώγησης της κοινωνίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 | 3:53 π.μ.

Με τα όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν στον «θαυμαστό» κόσμο του ποδοσφαίρου, τις τελευταίες μέρες θυμηθήκαμε ένα πολύ καλό σχετικό βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα που πραγματικά μας δίνει να καταλάβουμε τι και πώς συμβαίνει με αυτό το λαϊκό άθλημα και πώς τα αστικά συστήματα το χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίσουν τις λαϊκές μάζες να τις χειραγωγήσουν, να εκμεταλλευτούν την αγάπη τους γ’ αυτό το άθλημα. (Ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βρούμε καιρό να αναδημοσιεύσουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα απ’ αυτό το βιβλίο).

Προς το παρόν παραθέτουμε ένα απόσπασμα από σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ και ένα απόσπασμα από κείμενο του Στέλιου Ελληνιάδη που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου

Η κυβέρνηση και τα κόμματά της, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί εδώ και χρόνια υπηρετούν το μοντέλο του αθλητισμού -  επιχείρηση. Επιδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο χώρο του αθλητισμού, τους διαγράφουν χρέη, τους παραδίδουν αθλητικά κέντρα, τη στιγμή που ο αθλητισμός για το λαό και τη νεολαία συρρικνώνεται και μαραζώνει. Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτήν την κατάσταση έχουν κι άλλοι θεσμοί, όπως η ΕΠΟ. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση από τη μια μεριά καταγγέλλει τη σημερινή κατάσταση, ενώ από την άλλη δεν αμφισβητεί το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών, με τους οποίους και η ίδια αναπτύσσει "φλερτ", ενώ η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική δίνει 27 εκ. ευρώ στους επιχειρηματίες για να φτιάξουν ουσιαστικά δικά τους γήπεδα, όπως έγινε σε πολλές ακόμα περιπτώσεις.


Η άλλη πλευρά της μπάλας
 
Πηγή: Του Στέλιου Ελληνιάδη – «Δρόμος της Αριστεράς»

Μαζί με τις αλάνες που έγιναν πολυκατοικίες και γκαράζ χάθηκε και η αθωότητα στο ποδόσφαιρο. Σήμερα, το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες. Και κάτι χειρότερο. Είναι μέρος του μηχανισμού χειραγώγησης της κοινωνίας, διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών και στήριξης του πολιτικού συστήματος στην πιο εκφυλισμένη του μορφή. Χρησιμοποιείται, δια του αποπροσανατολισμού και της βίας, σαν φυτώριο ιδεολογίας και αναπαραγωγής των πιο αντιδραστικών κοινωνικών τάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών. 

Γιατί το ποδόσφαιρο αλώθηκε από την νεοπαγή κάστα των νεόπλουτων, των αρπαχτικών που λυμαίνονται τον τόπο και οδήγησαν την Ελλάδα άμεσα και έμμεσα στη χρεοκοπία και την ταπείνωση. Των νεόπλουτων που αποκτούν ή αυξάνουν τη δύναμή τους  μέσα από το ποδόσφαιρο αντλώντας το κύρος τους όχι από κάποια αστική παράδοση, κοσμοπολίτικη κουλτούρα ή καθαρό φίλαθλο πνεύμα, αλλά από την ισχύ που επαυξάνεται με τον έλεγχο των οπαδών και την αξιοποίηση του συμβολισμού που έχει η κάθε ομάδα. Και μ αυτή την ομάδα κρούσης προωθούν τα συμφέροντά τους, σε σύγκρουση με τους ανταγωνιστές τους και σε βάρος της  κοινωνίας, του αθλήματος και του πολιτεύματος.

Το ποδοσφαιρικό κατεστημένο συνδέεται πλέον αναπόσπαστα με την αλιγαρχία, την  πολιτική εξουσία, τον τζόγο, τα στημένα παιχνίδια, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το νεοφασιστικό κίνημα. Δηλαδή, έξι από τις μεγαλύτερες πληγές της κοινωνίας. Και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους πολίτες που δεν έχουν ισοπεδωθεί, από της  προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή του σάπιου συστήματος και από τους φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο σαν άθλημα και σαν μέσο συνύπαρξης και συλλογικής έκφρασης αρνούμενοι να υποταχθούν στη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Η Αριστερά γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση του. Το βάρος έπεσε εξ ολοκλήρου στους νεαρούς φιλάθλους που μαγεύονται από το ίδιο το παιχνίδι και ταυτίζουν τιε ομάδες με κάποιες ευγενείς ιδέες. Το αντιφασιστικό κίνημα που δημιουργήθηκε από φιλάθλους πολλών ομάδων είναι πολύ σπουδαίο. Αλλά κι αυτοί οι φίλαθλοι υπέστησαν πολλές ήττες τα τελευταία χρόνια. Οι μεγαλοπαράγαντες έστησαν με χρήματα και τρομοκρατικές μεθόδους μηχανισμούς διάβρωσης και ελέγχου της φίλαθλης νεολαίας, με πολιτικούς, δημοσιογράφους, μεσάζοντες και εξαγορασμένους οπαδούς που δουλεύουν συστηματικά προκειμένου η αγάπη και το πάθος των φιλάθλων για την ομάδα να διοχετεύεται σε ελεγχόμενα κανάλια.
(Ολόκληρο το κείμενο εδώ)
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger