Home » » Η αντίσταση δυναμώνει και στη δυτική Ουκρανία

Η αντίσταση δυναμώνει και στη δυτική Ουκρανία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 | 8:15 π.μ.


Η αντίσταση ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου ενισχύεται και στη δυτική Ουκρανία. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο: το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού, η διαχείρισή της μέσω της σκληρής λιτότητας και των θεραπειών-σοκ που επιβάλλει το ΔΝΤ και η επιπλέον επιβάρυνση που προκαλείται από τον άδικο πόλεμο που διεξάγει το καθεστώς ενάντια στο λαό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Θα παρουσιάσουμε μερικά πρόσφατα στιγμιότυπα αυτής της ενισχυόμενης αντίστασης. Οι περισσότερες πληροφορίες είναι παρμένες από εδώ.

α) Απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Κίεβο. Βασικό αίτημα ήταν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, που έχουν μείνει απλήρωτοι για μήνες.

«Αρκετά ληστέψατε τους εργάτες!», γράφει το πανό.

Η Ασφάλεια συνέλαβε τους διοργανωτές της απεργίας· οι εργάτες μιλούν για τεράστια πίεση από τις αρχές για να σταματήσουν την απεργία τους.

β) Η Ομοσπονδία Συνδικάτων της Ουκρανίας απαιτεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και απειλεί με γενική απεργία στις 23 Δεκέμβρη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Ο πρόεδρός της, Grigory Osovoy, λέει πως τα σωματεία είναι εξαγριωμένα με την κυβερνητική πολιτική «που φτωχοποιεί το λαό και τον αναγκάζει να ζητάει επιδόματα πρόνοιας».

γ) Διαμαρτυρίες και διαδήλωση των εργατών ενός μεγάλου χημικού εργοστασίου (με 600 εργαζόμενους) στην Οδησσό ενάντια στις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου. Το εργοστάσιο αυτό, το μεγαλύτερο στο είδος του επί Σοβιετικής Ένωσης και ένα από τα πιο κερδοφόρα στην Ουκρανία, το έχει βάλει στο μάτι ο όμιλος Privat του ολιγάρχη Κολομόισκι. Οι εργάτες απαιτούν ακόμα να σταματήσει ο οικονομικός αποκλεισμός του Ντονμπάς, με το οποίο έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς.

δ) Με σύνθημα «Θέλουμε ζωή, όχι επιβίωση» η ομάδα «Φωνή της Οδησσού»  κάλεσε σε διαδήλωση στις 19 Δεκέμβρη στην Οδησσό ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος. Μασκοφόροι ακροδεξιοί από τις ομάδες περιφρούρησης του μαϊντάν επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με ρόπαλα, τους χτύπησαν και τους οδήγησαν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα. Τελικά οι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι.

ε) Κινητοποιήσεις από τους μεταλλεργάτες της πόλης Kremenchug στις αρχές του μήνα με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν οι 2,500 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία (όμιλος Privat του Κολομόισκι).

Είναι βέβαιο ότι οι αυθόρμητες αντιδράσεις της εργατικής τάξης και του λαού θα αντιμετωπιστούν με σκληρή καταστολή από το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου, είτε μέσω της αστυνομίας είτε μέσω των φασιστικών εθελοντικών ταγμάτων. Αν οι αντιδράσεις αυτές παραμείνουν αυθόρμητες και ασυντόνιστες το καθεστώς θα έχει εύκολη δουλειά. Σε ιστορική κλίμακα έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης· ελπίζουμε ειλικρινά ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η δύναμη αυτή θα εκφραστεί και στη συγκεκριμένη περίσταση.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
22 Δεκεμβρίου 2014 στις 1:09 μ.μ.

Το βαθεμα λεει της κρισης του Καπιταλισμου στην Ουκρανια. Απολυτα σωστο. Στην Ρωσια δηλαδη δεν εχει καπιταλισμο. Παιδια οποις θελει να τελειωσι με τον Φασισμο παλευει για την ανατροπη του καπιταλισμου

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger