Home » , » Το χαμόγελο επέστρεψε στον Περισσό

Το χαμόγελο επέστρεψε στον Περισσό

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 | 12:30 π.μ.

Πηγή: «Το Ποντίκι»

Το ΚΚΕ –παρά την πόλωση- όχι μόνο δεν έχασε δυνάμεις, αλλά κατέγραψε άνοδο.

Τα χαμόγελα δύσκολα κρύβονται στον Περισσό για την άνοδο του κόμματος. Σε συνθήκες μονομερούς πίεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 600 χιλιάδες νέες  ψήφους, το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν απώλεσε δυνάμεις από τον Ιούνιο του 2012, αλλά αντίθετα κατέγραψε άνοδο μιας ποσοστιαίας μονάδας, 61 χιλιάδων ψήφων και ενίσχυση τριών βουλευτών στη νέα Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
H K.O. του στη νέα Βουλή έχει και αρκετά νέα ονόματα. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και ο γ.γ. του κόμματος Δ. Κουτσούμπας θα δοκιμαστεί στη θέση του επικεφαλής της  K.O., στην αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες δυνάμεις εντός Βουλής, ενώ θα έχει στο πλευρό του και την Αλέκα Παπαρήγα με την πολύχρονη εμπειρία της, η οποία εξελέγη από το ψηφοδέλτιο Επικράτειας.

Τα «νέα» κοινοβουλευτικά ονόματα: Ο εργατοτεχνίτης και μέλος της Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής από την Α Θεσσαλονίκης εξελέγη αντί του Θ. Κωνσταντινίδη, που αυτή τη φορά δεν ήταν υποψήφιος. Ο πρώην ναυτεργάτης και μέλος του Π.Γ. Γιώργος Μαρίνος από την Εύβοια, που επιστρέφει στη Βουλή όπου βρισκόταν από το 2007 έως το 2012. Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος από τη Λέσβο, αλλά και ο κοινωνιολόγος Μανώλης  Συντυχάκης, που, αντίθετα με τον Μάιο του 2012, οπότε η Βουλή διαλύθηκε αμέσως για να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, παίρνει την έδρα του Ηρακλείου!

Τα υπόλοιπα ονόματα της  Κ.Ο. είναι τα ίδια με εκείνα της προηγούμενης Βουλής. X. Κατσώτης στη  Β ΆΘήνας, Γ. Λαμπρούλης στη Λάρισα, Δ. Μανωλάκου στη Β' Πειραιά, Ν. Μωραϊτης στην Αιτωλοακαρνανία. Η Ελένη Γερασιμίδου στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Γ. Γκιόκας στην Αττική, η Λιάνα Κανέλλη στην Α΄ Αθήνας και ο Ν. Καραθανασόπουλος στην Αχαΐα. Πρώτος σε ψήφους ανάμεσα στους βουλευτές του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης στη Β' περιφέρεια της Αθήνας με περισσότερες από 38 χιλιάδες.

Το μοναδικό όνομα που λείπει είναι αυτό του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος είχε την ατυχία να «πέσει» πάνω στον γ.γ. του κόμματος, που δεν εκλέγεται από τη Βοιωτία και  εκ των πραγμάτων κρατάει την έδρα της Β' Αθηνών.

Εκτίμηση αποτελέσματος

Στον Περισσό «διαβάζουν» στο αποτέλεσμα «τάση επανασυσπείρωσης αλλά και νέες ψήφους» που κατευθύνονται  προς το ΚΚΕ, ενώ φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει τα αστικά κέντρα. Από τις 60 χιλιάδες ψήφους της ανόδου, οι 40 περίπου προέρχονται από τις μεγάλες πόλεις. Αντίστοιχα, κάθε λόγο να χαίρονται έχουν και οι οπαδοί του κόμματος στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και τις εργατογειτονιές της Β' Πειραιά, όπου το ΚΚΕ καταγράφει σημαντική άνοδο, ενώ καταλαμβάνει στη συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω περιοχών και την τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω του Ποτάμι και Χ.Α.

Στην πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από μεριάς ΚΚΕ, η Κ.Ε. του κόμματος βλέπει την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ως «μορφή απόρριψης της προηγούμενης κυβέρνησης», η οποία αντανακλά τη «μεγάλη δυσαρέσκεια για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που βύθισαν τον λαό στη φτώχεια». «Δεν είναι ψήφος συνολικής αποδοχής και απαίτησης», αλλά «ψήφος υπό αίρεση, υπό εξέταση της πορείας της νέας κυβέρνησης, η οποία, ανάμεσα στα αντίθετα συμφέροντα κεφαλαίου - μισθωτών και άλλων λαϊκών δυνάμεων, θα τάσσεται με τα πρώτα» εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Το ΚΚΕ εκτιμά ακόμα πως «κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για τον συσχετισμό δυνάμεων, επομένως  για την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, ήταν και είναι η κατάσταση μαζικότητας και προσανατολισμού του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Εκεί αναμένεται να «καταθέσει», όπως λέει, και τις ψήφους που έλαβε. Στους αγώνες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, στους χώρους δουλειάς, καθώς το ΚΚΕ φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της δυναμικής λαϊκής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, με τη Ν.Δ. αξιωματική αντιπολίτευση και τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση, το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι το μόνο που μπορεί να αντιπαρατεθεί «από αριστερά» στη νέα κυβέρνηση.

Ακραία φτώχεια

Στην ανακοίνωση προς τους φίλους και τα μέλη του κόμματος, το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει τη θέση του: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στις στρατηγικές του κατευθύνσεις και στις συγκεκριμένες προτάσεις της  τετραετίας, κινείται στις ράγες της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, της στρατηγικής της Ε.Ε., ενώ υπόσχεται μόνο ορισμένα ψίχουλα "πτωχοκομείου" προς την πιο ακραία φτώχεια, τα οποία θα εξανεμιστούν από τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική».

Ο Περισσός καταγγέλλει παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ».

Είναι λοιπόν περισσότερο από προφανές ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως η «εκλογή ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού». Σκέψεις περί στήριξης ή ανοχής στη. συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ ως εκ τούτου δεν υπήρξαν ποτέ. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν το ΚΚΕ ψηφίστηκε αποδομώντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πιθανή ευκαιρία;

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μάλιστα, λίγες ώρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά στο κάλεσμα Τσίπρα για συνάντηση πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως είχε κάνει και η Παπαρήγα το 2012. Στον Περισσό υπήρχε εξάλλου η βεβαιότητα ότι το κυβερνητικό σχήμα είχε ήδη «κλειδώσει» πριν ακόμη από τη διεξαγωγή των εκλογών...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 13 σχόλια

Ανώνυμος
30 Ιανουαρίου 2015 στις 2:40 π.μ.

Είναι πολύ φυσικό όταν μια δεξιά κυβέρνηση να πέφτει να μην ενισχύεται μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση που γίνεται η νέα κυβέρνηση αλλά και το ΚΚΕ. 1981: Άνοδος ΚΚΕ, ιστορική νίκη "ρεκόρ" του Ανδρέα Παπανδρέου αν και θεωρητικά τα δυο κόμματα είχαν την ίδια "δεξαμενή". Που σημαίνει ότι η άνοδος της Αριστεράς και των Κομμουνιστών περνά μέσα από την συντριβή της δεξιάς. Ότι χρειάζεται τσάκισμα της ιδεολογίας της ΝΔ, ώστε οι ψηφοφόροι να μετακινηθούν αριστερότερα. Όχι άμυνα αλλά σκληρή και συνεχής επίθεση στη δεξιά. Οι αγώνες του ΚΚΕ κατά της ΝΔ εκτιμήθηκαν. mitsos175.

Ανώνυμος
30 Ιανουαρίου 2015 στις 9:47 π.μ.

οι αγωνες του ΚΚΕ ειναι εναντιον του καπιταλισμου και του υπηρετικου του προσωπικου

Ανώνυμος
30 Ιανουαρίου 2015 στις 2:15 μ.μ.

"Είναι πολύ φυσικό όταν μια δεξιά κυβέρνηση να πέφτει να μην ενισχύεται μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση που γίνεται η νέα κυβέρνηση αλλά και το ΚΚΕ. "

Το 1993 που επεσε η Δεξια κυβερνηση της ΝΔ-Μητσοτακης ΔΕΝ ενισχυθηκε το ΚΚΕ.ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΥΣΙΚΟ λοιπον.

Ανώνυμος
30 Ιανουαρίου 2015 στις 8:24 μ.μ.

Δεν υπάρχει πόλωση όταν απο εκλογές προκύπτει επτακομματική βουλή και μισή ντουζίνα κόμματα πλησίασαν το 3%.
Με το δεύτερο κόμμα κάτω απο το 30% δεν προκύπτει επ'ουδενί πόλωση στο εκλογικό σώμα.
Οι εκλογές του 2015 ήταν οι πιό απολωτικές στην νεώτερη ιστορία.
Πόλωση υπήρχε όταν τα δύο πρώτα κόμματα συγκέντρωναν ποσοστά 85% και στην βουλή έμπαιναν μετά βίας 3 άντε 4 κόμματα.

Ανώνυμος
30 Ιανουαρίου 2015 στις 8:39 μ.μ.

Ευχαριστώ που το θύμισες. Το 1993 υπήρχαν άλλες συνθήκες. Εκεί δεν υπήρχε πλήγμα στην ιδεολογία της δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ του 1993 ήταν ήδη τόσο δεξιό - εθνικιστικό όσο η ΝΔ, άσε που ο Ανδρέας ήταν ο "αθώος". Και το ΠΑΣΟΚ του 2000 κι έπειτα ακόμα περισσότερο δεξιό, ο Σημίτης χαίρονταν για το Ευρώ. Μόνο αν αποδομηθεί η δεξιά κερδίζουν όλοι. mitsos175.

Ανώνυμος
30 Ιανουαρίου 2015 στις 10:53 μ.μ.

πραγματικα μεγαλη επιτυχια. για το ισχυρο κκε
1.μπηκε στη βουλη
2.πηρε 0,97% πανω (ούτε 1%)
3.δεν εξαφανιστηκε οπως οι αλλοι συνεταιροι της συγκυβερνησης το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δηλαδη
4.καλη τετραετια

Ανώνυμος
31 Ιανουαρίου 2015 στις 12:10 π.μ.

9.47 Οι αγώνες του κκε ήταν να ξεπουλάει δημόσια περιουσία σε οφφσορ.

Ανώνυμος
31 Ιανουαρίου 2015 στις 10:32 π.μ.

Πρέπει να είναι πολύ περήφανοι στο ΚΚΕ.Με το δίκιο τους οι άνθρωποι.Παρατρίχα να ερχόσαντε τρίτοι.
Κατάφεραν και ξεπέρασαν τον Λεβέντη της Ενωσης Κεντρώων και την Τελεία του Γκλέτσου.

Ανώνυμος
31 Ιανουαρίου 2015 στις 11:04 π.μ.

12.10 Οταν εσενα θα σε εχει ξεχασει και η ιστορια, το κκε θα υπαρχει. Αυτο λεει οτι πολλα

Ανώνυμος
1 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:31 π.μ.

@30 Ιανουαρίου 2015 - 10:53 μ.μ.
Ξέχασες και κάτι άλλο. Σας έχει κάνει εσάς όλους το ΚΚΕ να τρέχετε και να μην φτάνετε. Ούτε στο χέρι το βάλαν τα αφεντικά σας ούτε εσείς θα μπορείτε να πειτε όταν σας ρωτάνε οι ψηφοφόροι σας γιατί δεν κάνατε αυτά που τους υποσχεθήκατε, πασοκοσυριζαίοι, ότι φταίει το ΚΚΕ για αυτό. Και τόσο καιρό ρε κακομοίρηδες προσπαθείτε να μας πείσετε ότι το ΚΚΕ χάνεται, το βάζουν στη γωνία, αλλά τόσο καιρό τρέχετε πίσω από αναρτήσεις για το ΚΚΕ για να καταθέσετε το σχόλιό σας ή μάλλον τα σχόλιά σας. Αλήθεια, παραασχολείστε με κάτι που το έχουν βάλει στη γωνία. Δε βρίσκετε; Με το ΛΑΟΣ ή το Λεβέντη -πού τον θυμήθηκες αυτόν;- ή με την Τελεία , ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ. Τους εαυτούς σας τους έχετε πείσει για τον παραμερισμό του ΚΚΕ απ΄' τον λαό; Αν τους έχετε πείσει είστε ευτυχισμένοι.
Τετραετία;;;; Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω για το πόσο θα κρατήσει αυτή η κυβέρνηση. Πάντως απ' ό,τι φαίνεται πρόεδρο της δημοκρατίας θα έχουμε. Τον Αβραμόπουλο. Φουλ μνημονιακό. Να τον χαίρεστε. Μαζί θα τον ψηφίσετε με τη ΝΔ.

Ανώνυμος
2 Φεβρουαρίου 2015 στις 9:17 π.μ.

11.31
Ασε τους ψηφοφόρους ρε κνίτη να ρωτάνε.Μόνο τα πρόβατα του ΚΚΕ δεν ρωτάνε.Σας πάνε σαν τα πρόβατα και ψηφίζετε την...Λιάνα.Δεν θέλεις τετραετία κνιτόβλακα έ? Θα σε ρωτήσουμε ρε πρώτα αν την εξαντλήσουμε.Θα μείνεις με την χαρά στο χέρι και εσύ.
Θα φάς πολλές τετραετίες στο κεφάλι.Και θα είναι μέρα μεσημέρι κνιτόβλακα.
Οπως και οι Σαμαροβενιζέλοι.

Ανώνυμος
3 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:46 π.μ.

9.17

Μεστος πολιτικος λογος και με επιχειρηματα... Συγχαρητηρια! Αποστομωσες τους παντες μεσα στο "απομονωμενο" ΚΚΕ.
Μια συμβουλη μονο... Μαγκιες μονο απο εδω, απο το πληκτρολογιο... Μετα απο κανα μηνα περιπου, μην κανεις καμια μαλακια και μπεις σε κανενα συνδικατο, γειτονια κ.α και πεις οτι εισαι τΣΥΡΙΖοπουλο, γιατι δε θα βρισκεις λαγουμι να κρυφτεις. Ασε που θα διαπιστωσεις ποιος ειναι ο απομονωμενος και ποιος αυτος που εχει τους πραγματικους δεσμους με το λαο και θα σε παρουν τα κλαματα...
Αλλα θα εχεις τον ωμο του .... Καμμενου να κλαψεις τοτε... δε θα εισαι τελειως μονος.
Χ.Κ

Ανώνυμος
3 Φεβρουαρίου 2015 στις 6:36 μ.μ.

2 Φεβρουαρίου 2015 - 9:17 π.μ.
Ω αγλάισμα πολιτικής σκέψης!!! Ω νευριασμένε απολογητή του έργου(;;) αυτής της κυβέρνησης!!! Τι έγινε; Χάνουμε την ψυχραιμία μας; Από τώρα; Περίμενε λιγο ακόμη... Αργότερα τι θα κάνεις; θα φας και το πληκτρολογιο σου απ' την τσαντίλα; Ναι; Ε, καλά δικό σου είναι το πληκτρολόγιο και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Για την τετραετία; Αμ το δράμα σας δεν είναι ότι θα ρωτήσετε εμένα. Εγώ έτσι κι αλλιώς δε σας ψηφιζω. Το δράμα σας είναι ότι θα ρωτήσετε τους ψηφοφόρους σας. Εδώ θα είμαστε και θα τα βλέπουμε. Και θα είναι ντάλα μεσημέρι, πασόκε που το γύρισες σε σύριζα. Και τι θα κάνεις τότε; Θα το ξαναγυρίσεις σε πασόκ; Διόλου απίθανο για σας πασοκοσυριζαίοι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger