Home » , » Σαν σήμερα, 12/02/1945: Η συμφωνία της Βάρκιζας

Σαν σήμερα, 12/02/1945: Η συμφωνία της Βάρκιζας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 | 7:49 μ.μ.



12 Φλεβάρη 1945. Οι αντιπροσωπείες του ΕΑΜ και της κυβέρνησης αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας

Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και την αντίστοιχη «εθνική» αντιπροσωπεία, υπό την εποπτεία των Βρετανών.

Το ΕΑΜ εκπροσωπούνταν από τα στελέχη του ΚΚΕ Γιώργη Σιάντο (γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ) και Δημήτρη Παρτσαλίδη (γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΕΑΜ) και τον Ηλία Τσιριμώκο, ηγέτη ενός μικρού σοσιαλιστικού κόμματος, της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) που συμμετείχε στο ΕΑΜ. Η «εθνική» αντιπροσωπεία, αποτελούταν από τους αστούς πολιτικούς Ιωάννη Σοφιανόπουλο (υπουργός Εξωτερικών), Περικλή Ράλλη (υπουργός Εσωτερικών) και Ιωάννη Μακρόπουλο (υπουργός Γεωργίας), εκπροσωπώντας την ορισμένη από τους Άγγλους κυβέρνηση του στρατηγού Πλαστήρα, που διαδέχθηκε τον Γεώργιο Παπανδρέου μετά την παραίτηση του τελευταίου κατά τη διάρκεια των «Δεκεμβριανών».

Δίκαια θεωρείται πως αυτή η Συμφωνία αποτέλεσε μια κρίσιμη ήττα για την ελληνική επανάσταση, που αναπτύχθηκε με την ηρωική πάλη των εργατών και των φτωχών αγροτών μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ενάντια στις δυνάμεις της γερμανο-ιταλικής κατοχής και τους έλληνες αστούς συνεργάτες της και κορυφώθηκε με την εξέγερση του Δεκέμβρη του 1944. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι το σχετικό αποσπάσματα απ' το βιβλίο του Τάσου Κατσαρού "Μια απόφαση. Μάχομαι μέχρι το τέλος", "Από την συμφωνία της Βάρκιζας μέχρι το τέλος του εμφύλιου πολέμου"

Δείτε επίσης


Από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο

Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας (Βίντεο)
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
12 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:11 μ.μ.

Μια απο της τραγικοτερες ημερες στην ιστορια του εργατικου και Κ.Κ της χωρας μας. Ητανε η καταληξη των εγκληματικων συμφωνιων ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ που υπογραφτηκε στο ονομα της εθνικης ενοτητας και του Σοσιαλισμου με Σταδια την στιγμη που το 80% του λαου ητανε ενοπλο και μπορουσε τον οκτωβρη του 1944 συμφωνα με τις Θεσεις του ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ να παρει την εξουσια. Χρησιμα διδαγματα για το σημερα. Καμμια συμμετοχη σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια.

Ανώνυμος
12 Φεβρουαρίου 2015 στις 9:01 μ.μ.

@ 8.11 Ρε ΠΑΝιβλακα πάλι με τις θέσεις του Απρίλη;Τι μπαρούφες μας τσαμουνάς συνέχεια.
Προδοσία του κερατά ήταν η Βάρκιζα.Το ΚΚΕ πρόδωσε τον λαό γιατί έπρεπε τα ανδρείκελα του σταλινισμού να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές του Στάλιν ο οποίος τους είχε διορίσει και παρίσταναν την ηγεσία.
Και ποιός σού είπε ρε πως σας θέλουν σε κυβέρνηση;
Δεν τρελλάθηκαν να βάλουν προδότες σε κυβέρνηση.
Δεν θέλουν να αυτοκτονήσουν οι άνθρωποι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger