Home » » Π.Καμμένος στο NATO: «μια βαθιά υπόκλιση και ένα χειροφίλημα…»

Π.Καμμένος στο NATO: «μια βαθιά υπόκλιση και ένα χειροφίλημα…»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 | 10:50 μ.μ.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΌ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ".

Με κάθε ευκαιρία, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζει τους στενούς δεσμούς του ελληνικού κράτους με την εγκληματική ιμπεριαλιστική συμμαχία, αποδεικνύοντας την συνέχεια στην εφαρμογή της αστικής πολιτικής. Επιδιώκοντας επίσης την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης μέσω της εντεινόμενης συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν πρόκειται ούτε «για μια παραχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ΑΝΕΛ προκειμένου να συγκυβερνήσουν», ούτε «μια αποφυγή ανοίγματος ενός ακόμη μετώπου» όπως δήλωσε προεκλογικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ένταξη, παραμονή και διεύρυνση του ρόλου του ελληνικού αστικού κόσμου στο ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική επιλογή και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως αστικά κόμματα εξουσίας, καλούνται να τη διαχειριστούν και προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες.

Για αυτό λοιπόν, όταν ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον ΓΓ Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας, έδωσε διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αποφασισμένη να διατηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της έναντι της Συμμαχίας. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ως απόδειξη ανέφερε το γεγονός ότι παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν στο όριο του 2% όπως είναι και η προτροπή της Συμμαχίας.

Πραγματικά αποτελεί ισχυρή αντίφαση να έχεις μια κυβέρνηση που παρουσιάζεται με τον μανδύα της «σωτηρίας» και προβάλλει ως πρόταγμα την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσαν κρίση-πτώχευση-μνημόνια, αλλά να επιλέγει να καταβάλλει το 2% του ΑΕΠ στα ταμεία του ΝΑΤΟ. Δαπανώντας παράλληλα δισεκατομμύρια ευρώ για άχρηστους στην κοινωνία πολεμικούς εξοπλισμούς, πολεμικές ασκήσεις και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Και όχι για την επούλωση των κοινωνικών πληγών, όχι για τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες.Αποδεικνύοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που αντιπροτείνει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι βουτηγμένη στον ιδρώτα της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας και στο αίμα των λαών, καθώς η ευρεία συμμετοχή στους βάρβαρους πολέμους της Νέας Τάξης εξασφαλίζει τα συμβόλαια στους εφοπλιστές-κατασκευαστές-βιομήχανους.

Αφού ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος έδωσε αναφορά στο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, προσπάθησε να εξηγήσει τα ανοίγματα της κυβέρνησης του στην Ρωσία, που όμως το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ως εχθρική δύναμη -και στο πλαίσιο της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου του-, προετοιμαζόμενο συστηματικά για να τεθεί απέναντι της. Μια πολεμική προετοιμασία στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν παρόν, ενισχύοντας ολοένα  το ρόλο τους. Καταβάλλοντας ισχυρό αντίτιμο σε χρήμα και σε αίμα, όπως των δύο άτυχων πιλότων που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ήρθε να ζητήσει αντάλλαγμα για όλα αυτά θέτοντας ζήτημα αναβάθμισης του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού ρόλου του ελληνικού αστικού κράτους τονίζοντας «ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα με απειλές που προέρχονται από την αστάθεια στο νότο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», σημειώνοντας ότι «θα έβλεπε με ενδιαφέρον την ανάπτυξη των πολιτικών της συμμαχίας και σε αυτή την περιοχή».

ΝΑΤΟ: Η ατζέντα στη συνάντηση Υπουργών Άμυνας

Αυτό που έχει όμως ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ατζέντα της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.  Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος τύπου της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου, η συνάντηση θα είναι σύντομη αυτή τη φορά αλλά εξίσου σημαντική.
Η Οάνα Λουνγκέσκου τόνισε ότι μετά την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας “Θα υπάρξουν ουσιαστικές αποφάσεις, όπως επίσης ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη βδομάδα”. Στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας στο προσκήνιο θα βρίσκεται το Σχέδιο Δράσης και Ετοιμότητας (Readiness Action Plan) του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη συνάντηση θα είναι με την ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού, μια συνάντηση που λαμβάνει χώρα σχεδόν μια φορά τον χρόνο. Η συνάντηση θα εστιάσει στη συνεχή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα πυρηνικής αποτροπής που παρέχει το ΝΑΤΟ. Ακολουθεί συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής ΝΑΤΟ – Γεωργίας και συνάντηση με τον γεωργιανό υπουργό Άμυνας Mindia Janeldidze. Έπεται συζήτηση «για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία στα ανατολικά και στα νότια, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη διαδικασία αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ». Τέλος, τίθεται προς συζήτηση θέμα εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης και Ετοιμότητας (Readiness Action Plan).

Από τη θεματολογία γίνεται κατανοητό ότι μπαίνουν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα της δυτικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας –από την αντιπαράθεση με την Ρωσία, το Ουκρανικό ζήτημα και την σχέση ΝΑΤΟ-Γεωργίας, μέχρι τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου μένει να καθοριστούν όχι μόνο οι όροι επιβολής των συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και η αδιασάλευτη οικονομική δραστηριότητα των πολυεθνικών, αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση για αυτούς της διείσδυσης ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων π.χ. η διευρυνόμενη παρουσία της Κίνας στην Αφρική-, ενώ εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ-ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ.

Με αφορμή τη κρίση της Ουκρανίας και την «ρωσική απειλή» η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, από Βαλτική έως Ρουμανία, έχει ενταθεί. Προηγήθηκε κοινή ανακοίνωση, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2015, μετά την συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Πολωνής Πρωθυπουργού Εύα Κόπατς, όπου η Γαλλία ενημέρωσε για την ανάπτυξη αρμάτων μάχης Leclerc και τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων μάχης VBCI στην Πολωνία για δύο μήνες.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, που τονίζει ότι οι σημερινές αποφάσεις προδιαγράφουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.  Μια νέα δύναμη, «αιχμή του δόρατος» 5.000 ανδρών, με δυνατότητα ανάπτυξης μέσα σε δύο ημέρες, φαίνεται ότι είναι η λύση που προκρίνεται. Πρόκειται για τη δημιουργία νέων στρατηγείων στην Ανατολική Ευρώπη και τη δημιουργία νέας περιφερειακής έδρας της, ενισχυμένης, πλέον, δύναμης ταχείας αντίδρασης, ώστε να ενισχύσουν την περιοχή αυτή σε περίπτωση απειλής από τη Ρωσία, αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η συμμαχία. «Τα μέτρα αποτελούν απάντηση στις πρόσφατες ρωσικές κινήσεις και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης της συμμαχίας θα είναι επιπέδου μεραρχίας. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα ηγούνται εκ περιτροπής της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα συσταθεί. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία θα αναλάβουν, επίσης, ηγετικό ρόλο. Γερμανία, Νορβηγία και Ολλανδία θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην συγκρότηση της Δύναμης Υπερταχείας Αντίδρασης (VJTF), εντός του 2015. Ο σκληρός πυρήνας της Νατοϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης θα είναι η πολυεθνική ταξιαρχία VJTF, με ένα δίκτυο μικρών επιχειρησιακών κέντρων και έδρες σε Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Επίσης, η Βρετανία θα στείλει άλλα 1.000 στελέχη των ενόπλων της δυνάμεων και τέσσερα επιπλέον μαχητικά Eurofighter Typhoon στην Αν. Ευρώπη για να ενισχύσει τις ανεπτυγμένες εκεί δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον. Οι επιπλέον 1.000 Βρετανοί, μαζί με 200 οχήματα κάθε τύπου, θα μετέχουν σε κοινή άσκηση με τους Πολωνούς, με την επωνυμία “Dragion Exercise”, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όμως καταγράφεται σοβαρή αναβάθμιση και της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.  Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα thehill.com, ο αμερικανικός  στρατός σχεδιάζει να στείλει δύναμη επιπέδου τεθωρακισμένης ταξιαρχίας  στην Ευρώπη, μέσα στο 2015, σύμφωνα με κορυφαίο αμερικανό ανώτατο αξιωματικό. Επίσης περισσότερα από 150 άρματα μάχης και θωρακισμένα  οχήματα μάχης, θα μεταφερθούν  στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης,  ως μέρος στρατιωτικού σχεδίου, για να ενίσχυση  της αμερικανικής  παρουσίας  στην  ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Μέχρι το τέλος του 2015, θα έχουμε μεταφέρει μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία μάχης, με άρματα μάχης M1A2 και ΤΟΜΑ  Bradley, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, οχήματα μηχανικού, τρία τάγματα πεζικού και ένα λόχο  αναγνώρισης, με όλα τα μέσα», δήλωσε ο υποστράτηγος  Frederick Ben Hodges, Διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ στην ουσία θα μεταφέρουν τις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις τους που ευρίσκονταν στο Αφγανιστάν στην Ευρώπη, μαζί με τον εξοπλισμό τους. Επίσης  3.000 επιπλέον αμερικανοί πεζοναύτες θα αναπτυχθούν μεταξύ Μαρτίου και φθινοπώρου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 67.000 στρατιώτες, σε διάφορες βάσεις τους  στην Ευρώπη.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Η εναλλακτική πρόταση εξουσίας και διαχείρισης της αστικής πολιτικής που εκπροσωπούν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει το δρόμο της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Τα όποια ανοίγματα στην Ρωσία μπορεί να ερμηνεύονται ως διαπραγματευτικά χαρτιά στις καθοριστικές συνομιλίες με τα ιμπεριαλιστικά-καπιταλιστικά κέντρα, να λειτουργούν ως μοχλοί εξισορρόπησης, όμως σε καμιά περίπτωση δε θα αμφισβητήσουν τις στρατηγικές συμμαχίες του ελληνικού αστικού κόσμου.

Πολύ περισσότερο, για να κρατηθούν αυτές οι ισορροπίες απαιτούνται μεγαλύτεροι εξοπλισμοί, εντονότερη συμμετοχή στους βάρβαρους πολέμους της Νέας Τάξης Πραγμάτων, μεγαλύτερες «θυσίες» του λαού μας σε ιδρώτα και αίμα.  

Σε κάθε περίπτωση το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να σταθούν απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Να απαιτήσουμε την έξοδο από το ΝΑΤΟ, το κλείσιμο των βάσεων και την επιστροφή των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμιά πρόσληψη Μισθοφόρου. Να μπλοκάρουμε τις αγορές όπλων και να απαιτήσουμε οι ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες να προσανατολίσουν την παραγωγή τους σε ειρηνικούς σκοπούς.

Σε κάθε περίπτωση η σκέψη και η αγωνία του εργαζόμενου λαού μας είναι στο πλευρό του καταπιεσμένου και εξεγερμένου της Παλαιστίνης, Ουκρανίας, Μέσης Ανατολής και των καπιταλιστικών μητροπόλεων.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ 

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger