Home » , » Επίκαιρη η Παρισινή Κομμούνα

Επίκαιρη η Παρισινή Κομμούνα

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Κυριακή 26 Απριλίου 2015 | 7:46 π.μ.

Επισημάνσεις σε εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στο θέατρο “Δημ. Βλησίδης”



Ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ελένης Φουντουλάκη.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα: Χανιώτικα Νέα
                                                     Σάββατο, 25 Απριλίου 2015


Πλήθος Χανιωτών συμμετείχε χθες στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων για την Παρισινή Κομμούνα -που συνεχίζονται και σήμερα- με έκθεση φωτογραφίας και γκραβούρας, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εισηγήσεις και συζητήσεις με ερευνητές και ιστορικούς, μουσική συναυλία, από τις 5 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης”.

Η Παρισινή Κομμούνα, η οποία, όπως επισημάνθηκε, είναι και σήμερα επίκαιρη, έμεινε στην ιστορία για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε για μόλις δύο μήνες το 1871, οι οποίες για εκείνη την εποχή είχαν μια επαναστατική, κοινωνική διάσταση π.χ. δωρεάν δικαιοσύνη, υποχρεωτική εκπαίδευση, ειδικά για τα κορίτσια, ίδιους μισθούς για τους άνδρες και τις γυναίκες, προώθηση συνεταιρισμών, ρύθμιση των τιμών βασικών προϊόντων, διανομή κουπονιών για στέγαση – τροφή προς τους φτωχούς κ.ά.

Το διήμερο διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Φίλοι των Γραμμάτων”, σε συνεργασία με τον Γαλλικό Πολιτιστικό Σύλλογο “Ανάμεσα σε δύο θάλασσες – Περιοχές της Ευρώπης”.


Οπως ανέφερε ο ιστορικός Δημήτρης Δαμασκηνός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Οι Φίλοι των Γραμμάτων”, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας και γκραβούρας ο επισκέπτης μπορεί να δει μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την Παρισινή Κομμούνα καθώς και για τον ρόλο που διαδραμάτισαν Γάλλοι συγγραφείς και διανοούμενοι ή σε ποιον βαθμό επηρεάστηκαν από αυτήν. Επίσης πληροφορίες μπορεί να αντλήσει από το βιβλιοπωλείο για την Παρισινή Κομμούνα, όπως και από το νέο βιβλίο της Ξένιας Μαρίνου, με τίτλο “Αναζητώντας οδοφράγματα”, που αναφέρεται στη συμμετοχή των Ελλήνων εθελοντών στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο και στην Παρισινή Κομμούνα.


Δημήτρης Δαμασκηνός & Θεανώ Μποράκη
«Στόχος του Συλλόγου “Οι Φίλοι των Γραμμάτων” είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη της προοδευτικής δημιουργίας με αναφορά στο σήμερα. Το ερώτημα είναι εάν η Παρισινή Κομμούνα έχει σχέση με το σήμερα…», ανέφερε ο κ. Δαμασκηνός και πρόσθεσε λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι προφανής η σχέση με την έννοια ότι οι εργαζόμενοι σήμερα -για την ακρίβεια εδώ και μια πενταετία- ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη μιας ολομέτωπης επίθεσης, κατακρεούργησης των εργατικών δικαιωμάτων τους. Και πρέπει να αναζητήσουν συλλογικά τις αντίστοιχες λύσεις. Μία απάντηση είναι η απόπειρα να αναζητήσουν τις λύσεις για απαλλαγή από το καθεστώς της εκμετάλλευσης, όπως έγινε και με την Παρισινή Κομμούνα. Μπορεί να απέτυχε, αλλά χάραξε έναν δρόμο: Εδειξε ότι οι εργαζόμενοι για να ζήσουν μια ζωή αξιοβίωτη πρέπει να απαλλαγούν από τα αφεντικά και να διαχειριστούν μόνοι τους τις τύχες τους, δεν χρειάζονται το αστικό πολιτικό σύστημα».

Η συνδιοργάνωση με τον Γαλλικό Πολιτιστικό Σύλλογο “Ανάμεσα σε δύο θάλασσες – Περιοχές της Ευρώπης”, σύμφωνα με τον ίδιο, προσδίδει στις εκδηλώσεις «έναν χαρακτήρα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ πολιτιστικών ομίλων από όλη την Ευρώπη και επικοινωνίας, επαφής πάνω σε ένα περιεχόμενο που έχει προοδευτικό πρόσημο και ποιοτικό περιεχόμενο».


Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της πρώτης ημέρας η ερευνήτρια – μεταφράστρια Θεανώ Μποράκη αναφέρθηκε στις μαρτυρίες ενός από τους ηγέτες της Παρισινής Κομμούνας, του Γκουστάβ Φλουράνς, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα (1866 – 1868) είχε πολεμήσει στο πλευρό των εξεγερμένων Κρητικών ως εθελοντής της Κρητικής Επανάστασης. Επίσης η ιστορικός – ερευνήτρια Ξένια Μαρίνου μίλησε για τις ελληνικές συμμετοχές στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο και την Παρισινή Κομμούνα.


Ακολούθησε μουσική συναυλία.

Το σημερινό πρόγραμμα:

6 μ.μ.: Προβολή ταινίας “Η Νέα Βαβυλώνα” (Новый Вавилон) των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, Λεονίντ Τράουμπεργκ (1929).

8 μ.μ.: Εκδήλωση – Συζήτηση: “Η Παρισινή Κομμούνα και η γαλλική διανόηση”:


Bernard Larrieu, ιστορικός – εκδότης: “Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της Παρισινής Κομμούνας”.
Μαρί – Τερέζ Χαρτζουλάκη, εκπαιδευτικός: “Η επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στους Γάλλους διανοούμενους”.
Μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά τραγούδια για την Παρισινή Κομμούνα ερμηνευμένα από την Calise (Γαλλίδα τραγουδίστρια). 






 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger