Home » , , » Το πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Αθήνας

Το πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Αθήνας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 5 Μαΐου 2015 | 8:38 μ.μ.

Πηγή: Αρης Χατζηστεφάνου – «Επίκαιρα»

Γιατί η «μεγάλη έξοδος» τρομάζει ΗΠΑ, Γερμανία και αγορές

Λέγεται συχνά ότι ελάχιστοι γνωρίζουν καλύτερα τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στις χώρες της Βαλκανικής απ' ό,τι οι Αμερικανοί διπλωμάτες.
Όταν, λοιπόν, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ αποφάσισε πριν από μερικές μέρες να ανοίξει τα χαρτιά του σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην πολιτική επιθεώρηση Harvard Political Review (HPR), όλοι περίμεναν μια αποκαλυπτική ανάλυση για τις ισορροπίες με την Τουρκία, τις νέες σχέσεις με τη Ρωσία ή ακόμη και με το Ισραήλ. Ο Σπέκχαρντ όμως προτίμησε να εστιάσει τα σχόλιά του στο ευρώ και το περιβόητο πλέον ενδεχόμενο ενός Grexit.

«Μου προκαλεί εκνευρισμό και αγωνία το γεγονός ότι μέχρι πολύ πρόσφατα η Ευρώπη δεν έδινε σημασία στα γεωστρατηγικά ζητήματα που διακυβεύονται από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι λέγοντας «Ευρώπη» εννοεί τη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «πρόσφατες δηλώσεις από το Βερολίνο αποδεικνύουν πως... ακόμη δεν κατανοούν πλήρως και δεν δίνουν την αρμόζουσα σημασία στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε επίπεδο γεωστρατηγικών εξελίξεων».

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες σε τι ακριβώς αναφερόταν ο πρώην πρέσβης, το HPR έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η Ελλάδα θα στραφεί αναγκαστικά και προς τη Ρωσία και τότε η Αθήνα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό βαθμό ρυθμιστής της ενεργειακής αυτονομίας ολόκληρης της Ευρώπης. Το άρθρο έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές του Έλληνα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τη ρωσική Gazprom και στο ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για το πέρασμα της ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

«Καθώς όμως η Ευρώπη δεν έβλεπε μέχρι σήμερα το Grexit ως ένα πραγματικά πιθανό ενδεχόμενο», κατέληγαν οι αναλυτές του HPR, «η Ελλάδα δεν κατάφερνε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτό το όπλο στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Γεωπολιτική σκακιστική παρτίδα

Παρά το γεγονός ότι ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ και το Harvard Political Review έστιαζαν το ενδιαφέρον τους στην αγορά ενέργειας, φαίνεται ότι είχαν πιάσει το βαθύτερο νόημα των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι σοβαρότεροι αναλυτές συμφωνούν πλέον ότι οι εξελίξεις σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, δεν είναι πρωτίστως οικονομικές, αλλά πολιτικές.

«Η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ», σημείωνε πρόσφατα ο γνωστός επενδυτής Μαρκ Φάμπερ, «δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα της χτυπήσουν την πόρτα άλλοι παίκτες, όπως η Ρωσία και η Κίνα». Ο ίδιος συμπλήρωνε ότι μπροστά στα μάτια μας «διεξάγεται μια γεωπολιτική σκακιστική παρτίδα... με πολιτικές και όχι τόσο οικονομικές προεκτάσεις». Γνωστός στην αγορά με το ψευδώνυμο «Dr. Doom», δηλαδή... Δρ. Όλεθρος, ο Φάμπερ είχε την άνεση και το θάρρος να πει ξεκάθαρα αυτό που δεν μπορούσε να διατυπώσει δημοσίως ο Σπέκχαρντ: «Η Ελλάδα έχει μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση», εξηγούσε ο γνωστός επενδυτής, για να θέσει αμέσως μετά το ρητορικό ερώτημα: «Κι αν δηλαδή αποφασίσουν να μην πληρώσουν, τι θα κάνουμε, θα εισβάλουμε στη χώρα τους και θα τους απαγχονίσουμε έναν προς έναν;»...

Την άποψη ότι το Grexit, ως αποτέλεσμα μιας παύσης πληρωμών, αποτελεί πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης είχε αναπτύξει με διαφορετικό τρόπο και ο οικονομολόγος Μαρκ Βάισμπροτ από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών της Ουάσιγκτον (CERP). Λίγες μόλις μέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, ο Βάισμπροτ είχε υποστηρίξει ότι αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η Γερμανία φοβάται το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι ότι η ελληνική οικονομία «θα ανακάμψει τόσο γρήγορα, ώστε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση».

0 φόβος των αλυσιδωτών αντιδράσεων

Το γεγονός, βέβαια, ότι ένα πιθανό Grexit σε συνδυασμό με στάση πληρωμών μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία δεν μειώνει την ανησυχία των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης ως προς τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Κινούμενο στα όρια, της υστερίας, το Bloomberg προειδοποιούσε, λοιπόν, ότι θα πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αθέτηση πληρωμών στην ιστορία του καπιταλισμού». Αναλυτές δε της Barclays έκαναν τις προηγούμενες μέρες λόγο για το ενδεχόμενο «μετάδοσης» σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ ουσιαστικά δήλωναν αδυναμία να προβλέψουν την αλλαγή που θα επέλθει στη λειτουργία των αγορών. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs σε έκθεσή της εντόπιζε το επόμενο κρούσμα στην οικονομία της Πορτογαλίας.

Ενώ, λοιπόν, κάθε ψυχρή οικονομική ανάλυση θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μια οικονομία που δεν ξεπερνά το 2% της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι... η λογική σταματά εκεί που ξεκινούν τα όρια των αγορών. Η δημιουργία κλίματος πανικού στην περίπτωση μιας ελληνικής στάσης πληρωμών και εξόδου από το ενιαίο νόμισμα μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς οι αντιδράσεις των αγορών δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά στο γενικότερο ψυχολογικό κλίμα που θα επικρατήσει. Όπως έχει δείξει, άλλωστε, η οικονομική ιστορία των τελευταίων αιώνων, όταν ένα οικονομικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με δομική κρίση, ακόμη και το πιο ασήμαντο γεγονός μπορεί να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αν όμως η Ουάσιγκτον φοβάται ότι το Grexit θα ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη, εάν το Βερολίνο φοβάται ότι ίσως οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει έτσι πρότυπο και για άλλες χώρες και εάν οι αγορές φοβούνται ότι θα αποτελέσει τη σπίθα που μπορεί να φέρει την καταστροφή, μήπως η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα υπερόπλο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει σκεφτεί να χρησιμοποιήσει; 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

Ανώνυμος
6 Μαΐου 2015 στις 6:46 μ.μ.

Τα παρακατω ειχανε γραφτει πριν εναμιση μηνα.
Ξερετε αν ο συριζα εχει παρει τιποτα πισω;

http://www.ellnews.com/2015/03/26/haratsia-sok-gia-1000000-agrotes-mikromesaioys-kai-eisodimaties

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015 - 22:24

* Τεκμήρια και προκαταβολή φόρου εισοδήματος εκτοξεύουν σε εξωπραγματικά επίπεδα τις επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων τα εισοδήματα του έτους 2014 προέρχονται κατά ποσοστό άνω του 50% από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα και ενοίκια

* Αναλυτικά παραδείγματα για τον τρόπο υπολογισμού των ποσών που πρέπει να καταβληθούν.


«Παγίδες» υπερφορολόγησης για περίπου 1εκατ. αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων κρύβει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος εφαρμόζεται πλήρως από το τρέχον έτος. Οι «παγίδες» έχουν στηθεί μέσω των διατάξεων για τα τεκμήρια και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, καθώς υποχρεώνουν πάρα πολλούς φορολογουμένους που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα προερχόμενα κατά ποσοστό άνω του 50% από εμπορικές δραστηριότητες, ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους!

Ο νέος ΚΦΕ «παγιδεύει», εξάλλου, στα «γρανάζια» της φορολογικής γραφειοκρατείας χιλιάδες εργαζόμενους νέους άνω των 18 ετών (φοιτητές κ.λπ) με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 3.000 ευρώ, καθώς τους υποχρεώνει, για πρώτη φορά, να υποβάλουν ξεχωριστή, δική τους, δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ακόμη κι αν δηλώνονται από τους γονείς τους ως εξαρτώμενα μέλη!

Όπως προκύπτει από αναλυτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικ. Σαββαϊδου, με την οποία δίδονται οδηγίες προς όλες τις Δ.Ο.Υ. για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νέου ΚΦΕ περί προκαταβολής φόρου εισοδήματος και περί υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων:

1) Προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έναντι του επόμενου έτους θα επιβάλλεται φέτος με συντελεστή 55% μόνο επί των εισοδημάτων τα οποία προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή από εμπορικές συναλλαγές, παροχή υπηρεσιών, ελευθέρια επαγγέλματα ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς επίσης και επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που προσδιορίζεται βάσει τεκμηρίων στις περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα προερχόμενα κατά ποσοστό άνω του 50% από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και από ακίνητα.

Ανώνυμος
6 Μαΐου 2015 στις 6:48 μ.μ.

2) Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι το 2014 δεν απέκτησαν εισοδήματα από άλλες πηγές παρά μόνο από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον πιαστούν φέτος στα «δίχτυα» των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (εφόσον δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα αυτών που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια) θα κληθούν να καταβάλουν επί του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος φόρο 13% από το πρώτο ευρώ προσαυξημένο κατά 55% με «προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους»! Αυτό θα συμβεί ακόμη κι αν οι φορολογούμενοι αυτοί, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους δεν είχαν πραγματικά εισοδήματα αλλά ζημιές! Για παράδειγμα, άγαμος αγρότης με ζημιά 3.000 ευρώ από την άσκηση της παραγωγικής του δραστηριότητας, εφόσον κατοικεί σε ιδιόκτητη, εκμισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη μονοκατοικία 80 τ.μ. και κατέχει κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.400 κ.εκ. παλαιότητας 10 ετών, θα φορολογηθεί, βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, για εξωπραγματικό (τεκμαρτό) εισόδημα ύψους 10.480 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης + 3.840 ευρώ τεκμήριο κατοικίας + 3.640 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου = 10.480 ευρώ) με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.362,40 ευρώ. Επιπλέον, θα επιβαρυνθεί με προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου των 1.362,40 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει κι άλλα 749,32 ευρώ! Συνολικά, δηλαδή, ο συγκεκριμένος αγρότης, αν και είχε ζημιά 3.000 ευρώ από την παραγωγή του θα υποχρεωθεί να καταβάλει «χαράτσι» 2.111,72 ευρώ!

3) Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έτους 2014 προερχόμενα αποκλειστικά από την ατομική άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρων επαγγελμάτων, αν κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ζημιές αντί για κέρδη θα φορολογηθούν και φέτος - με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων - για εξωπραγματικά (τεκμαρτά) εισοδήματα επί των οποίων θα κληθούν να καταβάλουν φόρο υπολογισμένο με 26% από το πρώτο ευρώ. Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με ατομική εμπορική επιχείρηση που είχε ζημιά 5.000 ευρώ το 2014 λόγω οικονομικής κρίσης, εφόσον κατοικεί σε ιδιόκτητο, ενοικιαζόμενο ή δωρεάν παραχωρούμενο διαμέρισμα 70 τ.μ. και κατέχει Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.500 κ.εκ, παλαιότητας 4 ετών θα φορολογηθεί, βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, για εισόδημα 12.200 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης + 2.800 ευρώ τεκμήριο διαμερίσματος + 6.400 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου = 12.200 ευρώ) με συντελεστή φόρου 26%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.172 ευρώ!

Επίσης, αν οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας δηλώσουν πραγματικό εισόδημα (καθαρό κέρδος) χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν επί του τεκμαρτού - κι όχι επί του πραγματικού - εισοδήματος με 26% από το πρώτο ευρώ. Για παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο που απέκτησε το 2014 εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα 7.000 ευρώ, εφόσον τα τεκμήρια του προσδιορίσουν εισόδημα 11.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 26% επί του ποσού των 11.000 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει «χαράτσι» 2.860 ευρώ.

Ανώνυμος
6 Μαΐου 2015 στις 6:48 μ.μ.

4) Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα προερχόμενα κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα, εφόσον πιαστούν στην «απόχη» των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (εφόσον δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα αυτών που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια) θα κληθούν να πληρώσουν, επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προκύψει λόγω των τεκμηρίων, φόρο 26%, ο οποίος θα προσαυξηθεί περαιτέρω κατά 55% λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου.

Για παράδειγμα, φυσικό πρόσωπο το οποίο απέκτησε το 2014 πραγματικό εισόδημα 14.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.000 ευρώ από μισθωτή εργασία και τα 8.000 ευρώ από ενοίκια, αλλά τελικώς θα φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων, για (τεκμαρτό) εισόδημα 19.000 ευρώ (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος
5.000 ευρώ) θα φορολογηθεί ως εξής:

- το εισόδημα των 6.000 ευρώ από μισθωτή εργασία θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, οπότε ο φόρος στο τμήμα αυτό του εισοδήματος θα είναι μηδενικός

- το εισόδημα των 8.000 ευρώ από τα ενοίκια θα φορολογηθεί ξεχωριστά με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, οπότε ο φόρος που θα προκύψει για το ποσό αυτό θα είναι 880 ευρώ

- η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων ( η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων) των 5.000 ευρώ θα φορολογηθεί ξεχωριστά με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει θα είναι 1.300 ευρώ (5.000 Χ 26% = 1.300 ευρώ). Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου 55%, επί του κύριου φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο ποσό των 5.000 ευρώ. Δηλαδή, επί του ποσού των 1.300 ευρώ θα επιβληθεί επιπλέον «χαράτσι» 55%, το οποίο θα ανέλθει σε 715 ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση του φορολογούμενου θα φθάσει τα 2.895 ευρώ (880 ευρώ + 1.300 ευρώ + 715 ευρώ).

Ανώνυμος
10 Μαΐου 2015 στις 12:39 π.μ.

΄Ενα διαπραγματευτικό όπλο είναι πανίσχυρο όταν κι εσύ που το διαθέτεις διατίθεσαι να το χρησιμοποιήσεις. ΄Οταν δεν σκέφτεσαι καν κάτι τέτοιο κι απλώς το χρησιμοποιείς ως μπλόφα, που οι αντίπαλοί σου όμως την καταλαβαίνουν αμέσως, δε διαθέτεις κανένα πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο. Απλώς μένεις με την καυτή πατάτα στα χέρια σου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger