Home » , » Περικλής, Λεωνίδας, Εφιάλτης: Ποιον θα διαλέξει ο Αλέξης;

Περικλής, Λεωνίδας, Εφιάλτης: Ποιον θα διαλέξει ο Αλέξης;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 | 4:04 π.μ.

Του Γιώργου Δελαστίκ - "ΜΕΤΡΟ"
Σκίτσο Carlos Lattuf

Είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα να μη σκύψει το κεφάλι και να βγάλει την Ελλάδα από τον βούρκο των Μνημονίων του νεοφιλελευθερισμού, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και πραγματικής αλλαγής στους λαούς της Ευρώπης.

Δικοί μας είναι και οι τρεις. Γνήσιοι Έλληνες. Ο Περικλής, ως σύμβολο της απόλυτης πολιτικής επιτυχίας με τον «χρυσούν αιώνα» του. Ο Λεωνίδας, ως σύμβολο της υπέρτατης θυσίας με τις Θερμοπύλες και τους Τριακόσιους του. Ο Εφιάλτης, ως σύμβολο αέναο της προσκόλλησης μερίδας Ελλήνων στους κατακτητές της χώρας μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί κατά καιρούς.

Τίνος τη συμπεριφορά θα επιδιώξει να μιμηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός, πιθανότατα θα το έχουμε μάθει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τον μήνα αυτόν, βλέπετε, θα γίνει η «μητέρα των μαχών», με τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τον Ιούνιο θα κριθεί αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα κατορθώσει να αποσπάσει μια «συμφωνία ανάπτυξης» που επιδιώκει ή αν θα υποχρεωθεί να υπογράψει ένα τρίτο Μνημόνιο ολέθρου για τον λαό μας, όπως απαιτεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος -αφού έτσι το έφερε η πολιτική συγκυρία- να δώσει απάντηση στο τρίλημμα: Περικλής, Λεωνίδας ή Εφιάλτης;

Φωνές αντίστασης

«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού» αναφέρεται σε ομόφωνη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από μερίδα εγχώριων και ξένων ΜΜΕ, προσπάθησαν να αποδομήσουν τον δύσκολο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και να εκβιάσουν τη νέα κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά» επισημαίνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή της.

Ορθότατες οι διατυπώσεις. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη και η μέχρις εσχάτων αποφασιστικότητα για αντίσταση. Για «τιμωρητική λογική» των ηγετικών κύκλων της ΕΕ είχε κάνει λόγο προηγουμένως σε συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Εργασίας, Νίκος Βούτσης. Επιδιώκουν «να λυγίσουν το παράδειγμα της Αριστερός, θέλουν να χτυπήσουν την απόφαση του ελληνικού λαού» να αναθέσει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε. Έχει απόλυτο δίκιο. Οι Γερμανοί θέλουν «εκτέλεση» Τσίπρα.

«Χτυπούν λάθος πόρτα»

Ο λόγος είναι απλούστατος. Αν το Βερολίνο κατορθώσει να υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο, κατεξευτελίζοντάς τον, στη συνέχεια θα τον ανατρέψει εν μέσω λαϊκής χλεύης. Θα έχει αποδείξει έτσι εμπράκτως ποια είναι η πολιτική μοίρα οποιοσδήποτε τολμήσει ποτέ να αντισταθεί στη Γερμανία!
Αντιθέτως, αν ο έλληνας πρωθυπουργός δεν υποκύψει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι εκλογές στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο και στην Ισπανία, κυρίως, τον Νοέμβριο θα ενισχύσουν θεαματικά τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και θα αρχίσουν να αλλάζουν τον πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην ευρωζώνη.

Ελπίζουμε αυτά που δήλωσε στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, να τα εννοεί κυριολεκτικά: «Αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου βούρκου, προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα».
 
Εκατό μέρες απραξίας

Δεν είναι όμως μόνο αισιόδοξα τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Σχεδόν τέσσερις μήνες πια βρίσκεται στην εξουσία, αλλά ακόμη δεν έχει περάσει απολύτως κανένα φιλολαϊκό μέτρο που να συνεπάγεται ότι το κράτος είτε «γδέρνει» λιγότερο τους πολίτες είτε υποχρεώνει τους εργοδότες να δώσουν κάτι παραπάνω στους εργαζόμενους.
Απολύτως κανένα μέτρο τέτοιας φύσης δεν έχει περάσει ακόμη από τη Βουλή. Ούτε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ καθιερώθηκε, ούτε ο ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε. Αντιθέτως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πάνε και τα δυο αυτά μέτρα «από του χρόνου και βλέπουμε».

Να... διακτινιστούν δηλαδή στο μέλλον, όπως έχει ήδη γίνει με τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ που έχει κιόλας μετατεθεί για το 2016, προς μεγάλη χαρά των εργοδοτών.
Ούτε η 13η σύνταξη των χαμηλοσυνταξιούχων που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ έχει νομοθετηθεί και πυκνώνουν οι ενδείξεις που σε κάνουν να υποθέτεις πως δεν θα δοθεί φέτος 13η σύνταξη.
Εννοείται πως δεν πέρασαν από τη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο με διατάξεις που να επαναφέρουν τη διαιτησία στις εργασιακές σχέσεις, να περιορίζουν τις μαζικές απολύσεις κ.λπ.

Για να μην τα πολυλογούμε, μέχρι στιγμής σχεδόν τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πραγματοποιήσει. Δεν λέμε, νωρίς είναι ακόμη, αλλά όχι και τόσο τραγικά νωρίς. Όσο για τις 100 δόσεις, αυτές είναι για να εισπράττει το κράτος, όχι oι πολίτες!

0 Βαρουφάκης... «εξτρεμιστής»;

Δεν μας άρεσε καθόλου η απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός κατ’ απαίτηση των Γερμανών και προσωπικά του Σόιμπλε. Δεν είναι καλό σημάδι για την επερχόμενη συμφωνία με τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών είναι ο άνθρωπος που έχει τις ισχυρότερες επαφές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ με αμερικανικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, πράγμα που του χαρίζει μια πολιτική, αλλά και κοσμοπολίτικη αυτοπεποίθηση.
Φορέας... αριστερίστικων οικονομικών αντιλήψεων ουδέποτε υπήρξε ο Γ. Βαρουφάκης. Το ότι λόγω των αμερικανικών επαφών του έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια τον Σόιμπλε, τον ολλανδό πρόεδρο της ευρωομάδας,Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον γάλλο επίτροπο Οικονομίας στην Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί,και τους ομοίους του, ήταν πασιφανές. Γιατί όμως ήταν αυτοί λόγοι να τον απομακρύνει από τις διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός;

Μόνη εξήγηση είναι ότι απαίτησαν οι Γερμανοί το κεφάλι του Βαρουφάκη! Αλίμονο αν ο Σόιμπλε αποδεχόταν από τους μπατίρηδες Έλληνες να μην δείχνουν σεβασμό προς τον υπουργό Οικονομικών του Δ’ Ράιχ! Χωρίς πειθαρχία και τυφλή υποταγή στο Βερολίνο, κανένα Ράιχ δεν χτίζεται!

Λεφτά δεν δίνουν με τίποτα!

Η κυβέρνηση είχε την άποψη ότι κάνοντας υποχωρήσεις, θα έπαιρνε αμέσως λεφτά από την ΕΕ και ρευστότητα από την ΕΚΤ. Διαπίστωσε ότι είχε αυταπάτες. Ούτε ένα ευρώ δεν δίνουν οι Γερμαναράδες, αν προηγουμένως δεν δουν τον Τσίπρα να σέρνεται σαν σκουλήκι μπροστά τους! Είπαν δυο-τρία καλά λόγια για τον πρωθυπουργό μόλις καρατόμησε πολιτικά τον Βαρουφάκη, αλλά όχι να τον πληρώσουν κιόλας!

Λεφτά οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να τα πάρει όλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στο δίμηνο εκείνο θα εισπράξει, μέσα στο κατακαλόκαιρο, πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σιγά μη δώσουν οι Γερμανοί λεφτά στην Ελλάδα νωρίτερα για να τα πάρει ο Τσίπρας και να τα δώσει στο υπό αμερικανική επικυριαρχία ΔΝΤ! Χαζοί είναι;

Το χρέος αυξάνεται

Στο μεταξύ, από 177% του ΑΕΠ που σκαρφάλωσε πέρυσι το δημόσιο χρέος μετά από 5 χρόνια «σωτηρίας», έχοντας ξεκινήσει από... 115% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2009, πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο Γιωργάκης, θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2015.
Φέτος θα φτάσει στο 180,2% του ΑΕΠ, προβλέπει η Κομισιόν, η οποία ίσως για να μας παρηγορήσει υπόσχεται ότι το 2016 θα πέσει στο 173,5% του ΑΕΠ.

Το πιο τραγικό πάντως είναι ότι το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2022, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια συνεχούς μνημονιακής πολιτικής, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το 115% του Κώστα Καραμανλή, αφού θα βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Ούτε σε πόλεμο δεν συνέβαινε τέτοια καταστροφή σαν αυτή που ζούμε τώρα, με το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί πάνω από 25%.

«Εγώ επέζησα του Μνημονίου» θα λένε όσοι Έλληνες κατορθώσουν πραγματικά να είναι ζωντανοί και μετά από αυτή τη λαίλαπα, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Μόνο που δεν θα συνεχιστεί, η Ευρώπη δεν αντέχει άλλο τον γερμανικό ζυγό του Δ’ Ράιχ!

Το δελτίο τύπου του περιοδικού

Το 6ο τεύχος του περιοδικού ΜΕΤΡΟ κυκλοφορεί στα περίπτερα, πανελλαδικά, από την Πέµπτη 21 Μαΐου, µε εξώφυλλο που σχεδίασε ο διάσηµος  καρτουνίστας/ακτιβιστής Κάρλος Λατούφ.  

 Στις σελίδες του νέου τεύχους διαβάστε: 

! • ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΤ : Όλο το πλάνο για τη «µικρή ΕΡΤ» και οι εισηγήσεις του νέου διευθύνοντος συµβούλου για επανέναρξη µε τις... µισές δοµές. Στο πολυσέλιδο ρεπορτάζ περιλαμβάνεται όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην τοποθέτηση του Λάµπη Ταγµατάρχη στο «τιµόνι» της νέας Ραδιοτηλεόρασης, οι σφοδρές αντιδράσεις -εντός και εκτός- ΣΥΡΙΖΑ για τον σχεδιασµό του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, συνέντευξεις, και το µέλλον της αυτοδιαχειριζόµενης ΕΡΤopen, που κράτησε ζωντανή τη φωνή της ελεύθερης ΕΡΤ για 23 µήνες και θα συνεχίσει να εκπέµπει αυτόνοµα.   

• ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ : Όταν οι αριθµοί µιλούν. 5.126, εκ των οποίων 67 θανατηφόρα, σε ένα έτος. Με αφορµή το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχηµα στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ, το ΜΕΤΡΟ µιλάει µε ειδικούς και εκπροσώπους συνδικάτων και εξετάζει τις συνέπειες που είχε η οικονοµική κρίση στις υποδοµές ασφαλείας των χώρων εργασίας.   

• ΤΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ : H νέα Ευρωπαϊκή  Οδηγία που δίνει στους άστεγους σπίτια, που κατάσχονται λόγω της σύνδεσής τους µε εγκληµατικές πράξεις, «αγγίζει» και την Ελλάδα. ! ! ! 

Στις σελίδες του 6ου τεύχους, µεταξύ άλλων, θα βρείτε: Η µεγάλη «φούσκα» της Αµφίπολης, που χρησιµοποιήθηκε για πολιτικές σκοπιµότητες και πλέον... µαραζώνει, εκτενές ρεπορτάζ για το φαινόµενο-ταµπού της κακοποίησης γυναικών στην Ελλάδα του 2015, συνεντεύξεις (Σιλβέν Ρικάρ - δηµιουργός του graphic novel για τους Μαύρους Πάνθηρες «Motherfucker», Δηµήτρης Πιατάς, Σοφία Φιλιππίδου, Γιώργος Καρανικόλας των Last Drive κ.ά.). Μαζί και οι σταθερές στήλες του περιοδικού όπως η σειρά «Χωρίς Πάγο» του Αρκά, τα ζώδια του Τζίµη Πανούση, η «Ιστορία του Ματιού» από τον Φοίβο Δεληβοριά, ο «Λόγος Ύπαρξης» του Νίκου Ζούδιαρη και το «ΖΑΠ-ink» του Soloup, καθώς και ρεπορτάζ-αρθρογραφία από τον Γιώργο Δελαστίκ, τον Μάκη Ντόβολο, τον Μωυσή Λίτση, και τον Νίκο Δασκαλοθανάση. 

! ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΙΠΛΟ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ CD ! ! Μια φορά κι έναν καιρό ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Παπάζογλου, η Έλλη Πασπαλά, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Διονύσης Τσακνής, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Μελίνα Κανά, ο Νίκος Ξυδάκης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Ορφέας Περίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Μανώλης Λιδάκης, η Καλλιόπη Βέτα, ο Γιώργος Ανδρέου και ο Νίκος Γράψας συναντήθηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια και διηγήματα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο ειδικά για το ΜΕΤΡΟ. ! ! 
Τις σπάνιες αφηγήσεις των σπουδαίων καλλιτεχνών δημοσιεύει ξανά το περιοδικό ΜΕΤΡΟ, σε ένα διπλό, συλλεκτικό CD, το οποίο κυκλοφορεί μαζί με το 6ο τεύχος.! ! ! !
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
22 Μαΐου 2015 στις 8:33 π.μ.

Ο οπορτουνισμος ειναι ατιμη και υπουλη ιδεολογια και δεν ειχε μεσα στους κολπους της ποτε ουτε ψειγμα επαναστατικοτητας
Ο συριζα σαν ενα τυπικο οπορτουνιστικο μορφωμα δεν προκειται ουτε θελει να προταξει οτιδηποτε που θα τον φερει σε αντιθεση
με τους εκπροσωπους των μαφιοζων δανειστων Τετοιους ηρωισμους οπως του Περικλη η των τριακοσιων του Λεωνιδα ο Τσιπρας
ποτε δεν τους ασπαστηκε και ειναι μεχρι το μεδουλι αντιθετος Καλυτερα να συντασουμε τις λαικες ομαδες αγωνα παρα να περι
μενουμε οτιδηποτε θετικο απ τον Τσιπρα Ο Τσιπρας κραταει μεγαλο σακο για να χωρεσουν τα καλουδια του 3ου μνημονιου melito

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger